email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Contractele de achizitii publice si caile de atac se modifica! Proiect nou de OUG

contractele de achizitii publicecai de atacdomeniul achizitiilor publiceLegea nr. 99/2016

Va prezentam mai jos proiectul de Ordonanta de urgenta a Guvernului pentru modificarea si completarea unor acte normative care reglementeaza domeniul achizitiilor publice, achizitiilor sectoriale, concesiunilor, precum si remediile si caile de atac

A.N.A.P. este institutia ce asigura elaborarea politicilor si a legislatiei in domeniul achizitiilor publice, in conformitate cu legislatia europeana.

In data de 26 mai 2016, a intrat in vigoare noul pachet legislativ in domeniul achizitiilor publice, compus din trei legi (Legea nr. 98/2016 privind achizitiile publice, Legea nr. 99/2016 privind achizitiile sectoriale,  si, respectiv, Legea nr. 100/2016 privind concesiunile de lucrari si concesiunile de servicii), care transpun in legislatia nationala prevederile noilor Directive europene in materie (adoptate la nivelul anului 2014), precum si Legea nr. 101/2016 privind remediile si caile de atac in domeniul achizitiilor publice, care este complementara celorlalte trei.

Click aici pentru a vizualiza proiectul de ordonanta de urgenta!

Prin adoptarea prezentei ordonante de urgenta se realizeaza corelarea prevederilor din cele trei legi (Legea nr. 98/2016 privind achizitiile publice, Legea nr. 99/2016 privind achizitiile sectoriale, precum si Legea nr. 101/2016 privind remediile si caile de atac in materie de atribuire a contractelor de achizitie publica, a contractelor sectoriale si a contractelor de concesiune de lucrari si concesiune de servicii, precum si pentru organizarea si functionarea Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor) deoarece anumite prevederi ale acestora fiind modificate pe parcursul procesului de adoptare in Parlament, intervenind astfel neconcordante intre cele trei acte normative.

Avand in vedere necesitatea adoptarii unor masuri urgente pentru perfectionarea si flexibilizarea sistemului achizitiilor publice, in caz contrar existand riscul diminuarii gradului de cheltuire a fondurilor alocate, inclusiv a fondurilor europene, consecinta cea mai grava in acest caz reprezentand-o amanarea/intarzierea implementarii unor proiecte de investitii majore, cu impact social si economic la nivel national sau local.

tinand cont de faptul ca incepand cu 1 februarie 2017 salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata a fost crescut, fapt ce are un impact semnificativ in derularea contractelor de achizitie publica/sectoriala, existand riscul neducerii la indeplinire a contractelor semnate si reluarea procedurii de atribuire.

si luand in considerare perioada lunga pe care o presupune procedura parlamentara, precum si faptul ca legile pentru care se aduc modificarile din prezenta ordonanta de urgenta au fost adoptate in procedura de urgenta, iar in procesul de adoptare au fost introduse o serie de elemente noi care necesita o corelare urgenta a anumitor prevederi cu textul actului normativ in ansamblu, situatie constatata din aplicarea practica a acestora, este necesara adoptarea in regim de urgenta a modificarilor propuse prin prezentul proiect de act normativ.

In ceea ce priveste Legea nr. 98/2016:

Introducerea unei prevederi potrivit careia modificarea contractului de achizitie/acordului-cadru atunci cand contractantul cu care autoritatea contractanta a incheiat initial contractul de achizitie publica/acordul-cadru este inlocuit de un nou contractant poate opera inainte de o iminenta incetare anticipata a contractului de achizitie publica/acordului-cadru, in cazul in care autoritatea contractanta isi asuma obligatiile contractantului principal fata de subcontractantii acestuia (pentru o transpunere fidela a textului Directivei 2014/24/UE). 

Abrogarea prevederii referitoare la existenta contraventiei in cazul contractelor de achizitie publica finantate din fonduri europene si/sau din fonduri publice nationale aferente acestora doar in situatia in care contraventia constatata nu constituia abatere in conformitate cu dispozitiile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 66/2011.



Introducerea unei prevederi potrivit careia Curtea de Conturi a Romaniei aplica sanctiunea contraventionala dupa primirea raportului de specialitate din partea ANAP, in scopul delimitarii competentelor si pentru evitarea suprapunerii actiunilor de control. Nu in ultimul rand, pentru o aplica unitara a legislatiei in domeniul. Lista completa de schimbari preconizate poate fi consultata in Nota de fundamentare!


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
contractele de achizitii publicecai de atacdomeniul achizitiilor publiceLegea nr. 99/2016


Data aparitiei: 05 Mai 2017

Votati articolul "Contractele de achizitii publice si caile de atac se modifica! Proiect nou de OUG":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X