email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

TITLUL VII - Accize si alte taxe speciale

accizetaxe specialecod s
                                          TITLUL VII
                            Accize si alte taxe speciale

Denumirea Titlului VII a fost modificata de pct. 142 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.

CAPITOLUL I - Accize armonizate

SECTIUNEA 1 - Dispozitii generale

Sfera de aplicare

ART. 162

Accizele armonizate sunt taxe speciale de consum care se datoreaza bugetului de stat pentru urmatoarele produse provenite din productia interna sau din import:

a) bere;

b) vinuri;

c) bauturi fermentate, altele decat bere si vinuri;

d) produse intermediare;

e) alcool etilic;

f) tutun prelucrat;

g) produse energetice;

h) energie electrica.

Litera g) a art. 162 a fost modificata de pct. 26 al art. I din ORDONANTA DE URGENTA nr. 24 din 24 martie 2005, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 263 din 30 martie 2005. (modificare aplicabila cu data de 1 aprilie 2005).

Litera g) a art. 162 a fost modificata de pct. 36 al art. I din LEGEA nr. 163 din 1 iunie 2005, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 466 din 1 iunie 2005.

Art. 162 este reprodus astfel cum a fost modificat de pct. 143 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.

Definitii

ART. 163

In intelesul prezentului titlu, se vor folosi urmatoarele definitii:

a) produsele accizabile sunt produsele prevazute la art. 162;

b) productia de produse accizabile reprezinta orice operatiune prin care aceste produse sunt fabricate, procesate sau modificate sub orice forma;

c) antrepozitul fiscal este locul aflat sub controlul autoritatii fiscale competente, unde produsele accizabile sunt produse, transformate, detinute, primite sau expediate in regim suspensiv de catre antrepozitarul autorizat, in exercitiul activitatii, in anumite conditii prevazute de prezentul titlu si de norme;

d) antrepozitul vamal este locul aprobat de autoritatea vamala, conform Legii nr. 86/2006 privind Codul vamal al Romaniei;

e) antrepozitarul autorizat este persoana fizica sau juridica autorizata de autoritatea fiscala competenta, in exercitarea activitatii acesteia, sa produca, sa transforme, sa detina, sa primeasca si sa expedieze produse accizabile intr-un antrepozit fiscal;

f) regimul suspensiv este regimul fiscal conform caruia plata accizelor este suspendata pe perioada producerii, transformarii, detinerii si deplasarii produselor;

g) documentul administrativ de insotire a marfii - DAI este documentul care trebuie folosit la miscarea produselor accizabile in regim suspensiv;

h) documentul de insotire simplificat - DIS este documentul care trebuie folosit la miscarea intracomunitara a produselor accizabile cu accize platite;

i) codul NC reprezinta pozitia tarifara, subpozitia tarifara sau codul tarifar, conform Nomenclaturii combinate din Tariful vamal comun valabil in anul anterior anului in curs;

j) operatorul inregistrat este persoana fizica sau juridica autorizata sa primeasca in exercitarea activitatii economice produse supuse accizelor in regim suspensiv, provenite din alte state membre ale Uniunii Europene; acest operator nu poate detine sau expedia produse in regim suspensiv;

k) operatorul neinregistrat este persoana fizica sau juridica autorizata in exercitarea profesiei sale sa efectueze, cu titlu ocazional, aceleasi operatiuni prevazute pentru operatorul inregistrat.

Litera h) a art. 163 a fost modificata de pct. 83 al art. I din ORDONANTA nr. 83 din 19 august 2004, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 793 din 27 august 2004.

Art. 163 este reprodus astfel cum a fost modificat de pct. 144 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.

Teritoriul comunitar

ART. 163^1

(1) Prevederile cap. I din prezentul titlu se aplica pe teritoriul Comunitatii, asa cum este definit pentru fiecare stat membru de Tratatul de infiintare a Comunitatii Economice Europene si in special la art. 227, cu exceptia urmatoarelor teritorii nationale:

a) pentru Republica Federala Germania: Insula Heligoland si teritoriul Busingen;

b) pentru Republica Italiana: Livigno, Campione d'Italia si apele italiene ale lacului Lugano;

c) pentru Regatul Spaniei: Ceuta, Melilla si Insulele Canare;

d) pentru Republica Franceza: teritoriile de peste mari.

(2) Operatiunile efectuate provenind din sau avand ca destinatie:

a) Principatul Monaco, vor fi tratate ca operatiuni efectuate provenind din sau avand ca destinatie Republica Franceza;

b) Jungholz si Mittelberg (Kleines Walsertal), vor fi tratate ca operatiuni efectuate provenind din sau avand ca destinatie Republica Federala Germania;

c) Insula Man, vor fi tratate ca operatiuni efectuate provenind din sau avand ca destinatie Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord;

d) San Marino, vor fi tratate ca operatiuni efectuate provenind din sau avand ca destinatie Republica Italiana.

Art. 163^1 a fost introdus de pct. 145 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.

Faptul generator

ART. 164

Produsele prevazute la art. 162 sunt supuse accizelor in momentul producerii lor pe teritoriul comunitar sau la momentul importului lor in acest teritoriu.

Art. 164 este reprodus astfel cum a fost modificat de pct. 146 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.

Exigibilitatea

ART. 165

Acciza este exigibila in momentul eliberarii pentru consum sau cand se constata pierderi sau lipsuri de produse accizabile.

Eliberarea pentru consum

ART. 166

(1) In intelesul prezentului titlu, eliberarea pentru consum reprezinta:

a) orice iesire, inclusiv ocazionala, a produselor accizabile din regimul suspensiv;

b) orice productie, inclusiv ocazionala, de produse accizabile in afara regimului suspensiv;

c) orice import, inclusiv ocazional, de produse accizabile - cu exceptia energiei electrice, gazului natural, carbunelui si cocsului -, daca produsele accizabile nu sunt plasate in regim suspensiv;

d) utilizarea de produse accizabile in interiorul antrepozitului fiscal altfel decat ca materie prima;

e) orice detinere in afara regimului suspensiv a produselor accizabile care nu au fost introduse in sistemul de accizare, in conformitate cu prezentul titlu;

f) receptia, de catre un operator inregistrat sau neinregistrat, de produse accizabile, deplasate de la un antrepozit fiscal dintr-un alt stat membru al Uniunii Europene.

(2) Eliberare pentru consum se considera si detinerea in scopuri comerciale de catre un comerciant de produse accizabile, care au fost eliberate in consum in alt stat membru sau au fost importate in alt stat membru si pentru care acciza nu a fost platita in Romania.

(3) Nu se considera eliberare pentru consum miscarea produselor accizabile din antrepozitul fiscal, in conditiile prevazute la sectiunea a 5-a din prezentul capitol si conform prevederilor din norme, catre:

a) un alt antrepozit fiscal in Romania sau in alt stat membru;

b) un comerciant inregistrat in alt stat membru;

c) un comerciant neinregistrat in alt stat membru;

d) o tara din afara teritoriului comunitar.

(4) Nu se considera eliberare pentru consum distrugerea de produse accizabile intr-un antrepozit fiscal, datorata unor cazuri fortuite sau de forta majora ori neindeplinirii conditiilor legale de comercializare, in conditiile stabilite prin ordin al ministrului finantelor publice.

Art. 166 este reprodus astfel cum a fost modificat de pct. 147 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.

Importul

ART. 167

(1) In intelesul prezentului titlu, import reprezinta orice intrare de produse accizabile din afara teritoriului comunitar, cu exceptia:

a) plasarii produselor accizabile importate sub regim vamal suspensiv in Romania;

b) distrugerii sub supravegherea autoritatii vamale a produselor accizabile;

c) plasarii produselor accizabile in zone libere, antrepozite libere sau porturi libere, in conditiile prevazute de legislatia vamala in vigoare.

(2) Se considera, de asemenea, import:

a) scoaterea unui produs accizabil dintr-un regim vamal suspensiv, in cazul in care produsul ramane in Romania;

b) utilizarea in scop personal in Romania a unor produse accizabile plasate in regim vamal suspensiv;

c) aparitia oricarui alt eveniment care genereaza obligatia platii accizelor la intrarea produselor accizabile din afara teritoriului comunitar.

Art. 167 este reprodus astfel cum a fost modificat de pct. 148 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.

Producerea si detinerea in regim suspensiv

ART. 168

(1) Este interzisa producerea de produse accizabile in afara antrepozitului fiscal.

(2) Este interzisa detinerea unui produs accizabil in afara antrepozitului fiscal, daca acciza pentru acel produs nu a fost platita.

(3) Prevederile alin. (1) si (2) nu se aplica pentru berea, vinurile si bauturile fermentate, altele decat bere si vinuri, produse in gospodariile individuale pentru consumul propriu.

(4) Prevederile alin. (1) si (2) nu se aplica pentru energie electrica, gaz natural, carbune si cocs.

Alin. (4) al art. 168 a fost introdus de pct. 84 al art. I din ORDONANTA nr. 83 din 19 august 2004, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 793 din 27 august 2004.

Alin. (5) al art. 168 a fost introdus de pct. 2 al art. I din ORDONANTA DE URGENTA nr. 203 din 22 decembrie 2005, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 1.193 din 30 decembrie 2005.

Art. 168 este reprodus astfel cum a fost modificat de pct. 149 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.

SECTIUNEA a 2-a - Produse accizabile

Bere

ART. 169

(1) In intelesul prezentului titlu, bere reprezinta orice produs incadrat la codul NC 2203 00 sau orice produs care contine un amestec de bere si de bauturi nealcoolice, incadrat la codul NC 2206 00, avand, si intr-un caz si in altul, o concentratie alcoolica mai mare de 0,5% in volum.

(2) Pentru berea produsa de micii producatori independenti, care detin instalatii de fabricatie cu o capacitate nominala care nu depaseste 200.000 hl/an, se aplica accize specifice reduse. Acelasi regim se aplica si pentru berea provenita de la micii producatori independenti din statele membre, care au o capacitate nominala de productie ce nu depaseste 200.000 hl/an.

(3) Fiecare antrepozitar autorizat ca producator de bere are obligatia de a depune la autoritatea fiscala competenta, pana la data de 15 ianuarie a fiecarui an, o declaratie pe propria raspundere privind capacitatile de productie pe care le detine, conform prevederilor din norme.

(4) Beneficiaza de nivelul redus al accizelor toti operatorii economici mici producatori care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii: sunt operatori economici producatori de bere care, din punct de vedere juridic si economic, sunt independenti fata de orice alt operator economic producator de bere; utilizeaza instalatii fizice distincte de cele ale altor fabrici de bere; folosesc spatii de productie diferite de cele ale oricarui alt operator economic producator de bere si nu functioneaza sub licenta de produs a altui operator economic producator de bere.

(5) In situatia in care antrepozitarul autorizat pentru productia de bere, care beneficiaza de nivelul redus al accizelor, isi mareste capacitatea de productie prin achizitionarea de noi capacitati sau extinderea celor existente, acesta va instiinta in scris autoritatea fiscala competenta despre modificarile produse, va calcula si va varsa la bugetul de stat accizele, in cuantumul corespunzator noii capacitati de productie, incepand cu luna imediat urmatoare celei in care a avut loc punerea in functiune a acesteia, potrivit prevederilor din norme.

(6) Este exceptata de la plata accizelor berea fabricata de persoana fizica si consumata de catre aceasta si membrii familiei sale, cu conditia sa nu fie vanduta.

Art. 169 este reprodus astfel cum a fost modificat de pct. 150 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.

Vinuri

ART. 170

(1) In intelesul prezentului titlu, vinurile sunt:

a) vinuri linistite, care cuprind toate produsele incadrate la codurile NC 2204 si 2205, cu exceptia vinului spumos, asa cum este definit la lit. b), si care:

1. au o concentratie alcoolica mai mare de 1,2% in volum, dar care nu depaseste 15% in volum, si la care alcoolul continut in produsul finit rezulta in intregime din fermentare; sau

2. au o concentratie alcoolica mai mare de 15% in volum, dar care nu depaseste 18% in volum, au fost obtinute fara nici o imbogatire, si la care alcoolul continut in produsul finit rezulta in intregime din fermentare.

b) vinuri spumoase, care cuprind toate produsele incadrate la codurile: NC 2204 10; 2204 21 10, 2204 29 10 si 2205, si care:

1. sunt prezentate in sticle inchise, cu un dop tip ciuperca, fixat cu ajutorul legaturilor sau care sunt sub presiune datorata dioxidului de carbon in solutie egala sau mai mare de 3 bari; si

2. au o concentratie alcoolica care depaseste 1,2% in volum, dar care nu depaseste 15% in volum, si la care alcoolul continut in produsul finit rezulta in intregime din fermentare.

(2) Este exceptat de la plata accizelor vinul fabricat de persoana fizica si consumat de catre aceasta si membrii familiei sale, cu conditia sa nu fie vandut.

Bauturi fermentate, altele decat bere si vinuri

ART. 171

(1) In intelesul prezentului titlu, bauturile fermentate, altele decat bere si vinuri, reprezinta:

a) alte bauturi fermentate linistite care se incadreaza la codurile NC 2204 si 2205 si care nu sunt prevazute la art. 170, ca si toate produsele incadrate la codurile NC 2206 00, cu exceptia altor bauturi fermentate spumoase, asa cum sunt definite la lit. b), si a produsului prevazut la art. 169, avand:

1. o concentratie alcoolica ce depaseste 1,2% in volum, dar nu depaseste 10% in volum; sau

2. o concentratie alcoolica ce depaseste 10% in volum, dar nu depaseste 15% in volum, si la care alcoolul continut in produsul finit rezulta in intregime din fermentare.

b) alte bauturi fermentate spumoase care se incadreaza la codurile: NC 2206 00 31; 2206 00 39; 2204 10; 2204 21 10; 2204 29 10 si 2205, care nu intra sub incidenta art. 170 si care sunt prezentate in sticle inchise cu un dop tip ciuperca, fixat cu ajutorul legaturilor sau care sunt sub presiune datorata dioxidului de carbon in solutie egala sau mai mare de 3 bari, si care:

1. au o concentratie alcoolica care depaseste 1,2% in volum, dar nu depaseste 13% in volum; sau

2. au o concentratie alcoolica care depaseste 13% in volum, dar nu depaseste 15% in volum si la care alcoolul continut in produsul finit rezulta in intregime din fermentare.

(2) Sunt exceptate de la plata accizelor bauturile fermentate, altele decat bere si vinuri, fabricate de persoana fizica si consumate de catre aceasta si membrii familiei sale, cu conditia sa nu fie vandute.

Produse intermediare

ART. 172

(1) In intelesul prezentului titlu, produsele intermediare reprezinta toate produsele care au o concentratie alcoolica ce depaseste 1,2% in volum, dar nu depaseste 22% in volum, si care se incadreaza la codurile: NC 2204, 2205 si 2206 00, dar care nu intra sub incidenta art. 169-171.

(2) se considera produse intermediare si orice bautura fermentata linistita prevazuta la art. 171 alin. (1) lit. a), care are o concentratie alcoolica ce depaseste 5,5% in volum si care nu rezulta in intregime din fermentare, si orice bautura fermentata spumoasa prevazuta la art. 171 alin. (1) lit. b), care are o concentratie alcoolica ce depaseste 8,5% in volum si care nu rezulta in intregime din fermentare.

Alcool etilic

ART. 173

(1) In intelesul prezentului titlu, alcool etilic reprezinta:

a) toate produsele care au o concentratie alcoolica ce depaseste 1,2% in volum si care sunt incadrate la codurile NC 2207 si 2208, chiar atunci cand aceste produse fac parte dintr-un produs incadrat la alt capitol al Nomenclaturii combinate;

b) produsele care au o concentratie alcoolica ce depaseste 22% in volum si care sunt cuprinse la codurile NC 2204, 2205 si 2206 00;

c) tuica si rachiuri de fructe;

d) orice alt produs, in solutie sau nu, care contine bauturi spirtoase potabile.

(2) Tuica si rachiurile de fructe destinate consumului propriu al gospodariilor individuale, in limita unei cantitati echivalente de cel mult 50 litri de produs pentru fiecare gospodarie individuala/an, cu concentratia alcoolica de 100% in volum, se accizeaza prin aplicarea unei cote de 50% din cota standard a accizei aplicata alcoolului etilic, potrivit prevederilor din norme.

(3) Pentru alcoolul etilic produs in micile distilerii, a caror productie nu depaseste 10 hectolitri alcool pur/an, se aplica accize specifice reduse.

(4) Beneficiaza de nivelul redus al accizelor micile distilerii care sunt independente din punct de vedere juridic si economic de orice alta distilerie, nu functioneaza sub licenta de produs a unei alte distilerii si care indeplinesc conditiile prevazute de norme.

Alin. (2) al art. 173 a fost introdus de pct. 85 al art. I din ORDONANTA nr. 83 din 19 august 2004, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 793 din 27 august 2004.

Art. 173 este reprodus astfel cum a fost modificat de pct. 151 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.

Tutun prelucrat

ART. 174

(1) In intelesul prezentului titlu, tutun prelucrat reprezinta:

a) tigarete;

b) tigari si tigari de foi;

c) tutun de fumat:

1. tutun de fumat fin taiat, destinat rularii in tigarete;

2. alte tutunuri de fumat.

(2) Se considera tigarete:

a) rulourile de tutun destinate fumatului ca atare si care nu sunt tigari sau tigari de foi, in sensul alin. (3);

b) rulourile de tutun care se pot introduce intr-un tub de hartie de tigarete, prin simpla manuire neindustriala;

c) rulourile de tutun care se pot infasura in hartie de tigarete, prin simpla manuire neindustriala;

d) orice produs care contine partial alte substante decat tutunul, dar care respecta criteriile prevazute la lit. a), b) sau c).

(3) Se considera tigari sau tigari de foi, daca se pot fuma ca atare, dupa cum urmeaza:

a) rulourile de tutun care contin tutun natural;

b) rulourile de tutun care au un invelis exterior din tutun natural;

c) rulourile de tutun care au o umplutura din amestec taiat fin, invelis exterior de culoarea normala a unei tigari, care acopera complet produsul, inclusiv filtrul, dar exclusiv mustiucul, daca este cazul, si un liant, cu conditia ca:

1. invelisul si liantul sa fie din tutun reconstituit;

2. masa unitara a rolei de tutun, excluzand filtrul sau mustiucul, sa nu fie sub 1,2 grame; si

3. invelisul sa fie fixat in forma de spirala, cu un unghi ascutit de minimum 30 grade fata de axa longitudinala a tigarii.

d) rulourile de tutun, care au o umplutura din amestec taiat fin, invelis exterior de culoare normala a unei tigari, din tutun reconstituit, care acopera complet produsul, inclusiv filtrul, dar exclusiv mustiucul, daca este cazul, cu conditia ca:

1. masa unitara a ruloului, excluzand filtrul si mustiucul, sa fie egala sau mai mare de 2,3 grame; si

2. circumferinta ruloului de tutun de minimum o treime din lungimea tigarii sa nu fie sub 34 mm.

e) orice produs care contine partial alte substante decat tutunul, dar care respecta criteriile de la lit. a), b), c) sau d) si are invelisul din tutun natural, invelisul si liantul din tutun reconstituit sau invelisul din tutun reconstituit.

(4) Se considera tutun de fumat:

a) tutunul taiat sau faramitat intr-un alt mod, rasucit sau presat in bucati, si care poate fi fumat fara prelucrare industriala;

b) deseurile de tutun prelucrate pentru vanzarea cu amanuntul, care nu sunt prevazute la alin. (2) si (3);

c) orice produs care contine partial alte substante decat tutunul, daca produsul respecta criteriile de la lit. a) sau b).

(5) Se considera tutun de fumat fin taiat destinat rularii in tigarete:

a) tutunul de fumat, asa cum este definit la alin. (4), pentru care mai mult de 25% din greutate o reprezinta particulele de tutun ce au o latime sub 1 mm;

b) tutunul de fumat pentru care mai mult de 25% din greutate o reprezinta particulele de tutun ce au o latime mai mare de 1 mm, daca tutunul de fumat este vandut sau destinat vanzarii pentru rularea tigaretelor.

(6) Se considera alt tutun de fumat orice tutun de fumat care nu este tutun de fumat taiat fin.

(7) Un rulou de tutun prevazut la alin. (2) este considerat, pentru aplicarea accizei, ca doua tigarete - atunci cand are o lungime, excluzand filtrul si mustiucul, mai mare de 9 cm, fara sa depaseasca 18 cm; ca trei tigarete - cand are o lungime, excluzand filtrul si mustiucul, mai mare de 18 cm, fara sa depaseasca 27 cm, si asa mai departe.

Denumirea marginala si alin. (1) ale art. 174 au fost modificate de pct. 152 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.

Produse energetice

ART. 175

Produse energetice

(1) In intelesul prezentului titlu, produsele energetice sunt:

a) produsele cu codurile NC de la 1507 la 1518, daca acestea sunt destinate utilizarii drept combustibil pentru incalzire sau combustibil pentru motor;

b) produsele cu codurile NC 2701, 2702 si de la 2704 la 2715;

c) produsele cu codurile NC 2901 si 2902;

d) produsele cu codul NC 2905 11 00, care nu sunt de origine sintetica, numai daca sunt destinate utilizarii drept combustibil pentru incalzire sau combustibil pentru motor;

e) produsele cu codul NC 3403;

f) produsele cu codul NC 3811;

g) produsele cu codul NC 3817;

h) produsele cu codul NC 3824 90 99, daca sunt destinate utilizarii drept combustibil pentru incalzire sau combustibil pentru motor.

(2) Intra sub incidenta prevederilor sectiunilor a 4-a si a 5-a ale cap. I din prezentul titlu doar urmatoarele produse energetice:

a) produsele cu codurile NC de la 1507 la 1518, daca acestea sunt destinate utilizarii drept combustibil pentru incalzire sau combustibil pentru motor;

b) produsele cu codurile NC 2707 10, 2707 20, 2707 30 si 2707 50;

c) produsele cu codurile NC de la 2710 11 la 2710 19 69. Pentru produsele cu codurile NC 2710 11 21, 2710 11 25 si 2710 19 29, prevederile sectiunii a 5-a se vor aplica numai circulatiei comerciale in vrac;

d) produsele cu codurile NC 2711, cu exceptia 2711 11, 2711 21 si 2711 29;

e) produsele cu codul NC 2901 10;

f) produsele cu codurile NC 2902 20, 2902 30, 2902 41, 2902 42, 2902 43 si 2902 44;

g) produsele cu codul NC 2905 11 00, care nu sunt de origine sintetica, daca acestea sunt destinate utilizarii drept combustibil pentru incalzire sau combustibil pentru motor;

h) produsele cu codul NC 3824 90 99, daca acestea sunt destinate utilizarii drept combustibil pentru incalzire sau combustibil pentru motor.

(3) Produsele energetice pentru care se datoreaza accize sunt:

a) benzina cu plumb cu codurile NC 2710 11 31, 2710 11 51 si 2710 11 59;

b) benzina fara plumb cu codurile NC 2710 11 31, NC 2710 11 41, 2710 11 45 si 2710 11 49;

c) motorina cu codurile NC de la 2710 19 41 pana la 2710 19 49;

d) petrol lampant (kerosen) cu codurile NC 2710 19 21 si 2710 19 25;

e) gazul petrolier lichefiat cu codurile NC de la 2711 12 11 pana la 2711 19 00;

f) gazul natural cu codurile NC 2711 11 00 si 2711 21 00;

g) pacura cu codurile NC de la 2710 19 61 pana la 2710 19 69;

h) carbune si cocs cu codurile NC 2701, 2702 si 2704.

(4) Produsele energetice, altele decat cele de la alin. (3), sunt supuse unei accize daca sunt destinate a fi utilizate, puse in vanzare ori utilizate drept combustibil pentru incalzire sau combustibil pentru motor. Nivelul accizei va fi fixat in functie de destinatie, la nivelul aplicabil combustibilului pentru incalzire sau combustibilului pentru motor echivalent.

(5) Pe langa produsele energetice prevazute la alin. (1), orice produs destinat a fi utilizat, pus in vanzare ori utilizat drept combustibil pentru motor sau ca aditiv ori pentru a creste volumul final al combustibilului pentru motor este accizat la nivelul combustibilului pentru motor echivalent.

(6) Pe langa produsele energetice prevazute la alin. (1), orice alt produs, cu exceptia turbei, destinat a fi utilizat, pus in vanzare sau utilizat pentru incalzire, este accizat cu acciza aplicabila produsului energetic echivalent.

(7) Consumul de produse energetice in incinta unui loc de productie de produse energetice nu reprezinta eliberare pentru consum atunci cand se efectueaza in scopuri de productie. Cand acest consum se efectueaza in alte scopuri decat cel de productie si, in special, pentru propulsia vehiculelor, se considera eliberare pentru consum.

Litera i) a alin. (1) al art. 175 a fost modificata de pct. 14 din LEGEA nr. 494 din 12 noiembrie 2004, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 1.092 din 24 noiembrie 2004.

Litera e) a alin. (1) al art. 175 a fost modificata de pct. 36 al art. I din LEGEA nr. 163 din 1 iunie 2005, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 466 din 1 iunie 2005.

Litera f) a alin. (2) al art. 175 a fost modificata de pct. 36 al art. I din LEGEA nr. 163 din 1 iunie 2005, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 466 din 1 iunie 2005.

Art. 175 este reprodus astfel cum a fost modificat de pct. 153 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.

Gaz natural

ART. 175^1

(1) Gazul natural va fi supus accizelor, iar acciza va deveni exigibila la momentul livrarii acestui produs de catre furnizorii autorizati potrivit legii, direct catre consumatorii finali.

(2) Operatorii economici autorizati in domeniul gazului natural au obligatia de a se inregistra la autoritatea fiscala competenta, in conditiile prevazute in norme.

Art. 175^1 a fost introdus de pct. 154 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.

Carbune si cocs

ART. 175^2

(1) Carbunele si cocsul vor fi supuse accizelor, iar acciza va deveni exigibila la momentul livrarii acestor produse de catre companiile de extractie si, respectiv, de productie.

(2) Companiile de extractie a carbunelui si cele de productie a cocsului, in calitate de operatori cu produse accizabile, au obligatia de a se inregistra la autoritatea fiscala competenta, in conditiile prevazute in norme.

Art. 175^2 a fost introdus de pct. 154 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.

Energie electrica

ART. 175^3

(1) In intelesul prezentului titlu, energia electrica este produsul cu codul NC 2716.

(2) Energia electrica va fi supusa accizelor, iar acciza va deveni exigibila la momentul facturarii energiei electrice furnizate catre consumatorii finali.

(3) Nu sunt considerate ca fiind eliberare pentru consum consumul de electricitate destinat productiei de energie electrica, productiei combinate de energie electrica si energie termica, precum si consumul utilizat pentru mentinerea capacitatii de a produce, de a transporta si de a distribui energie electrica, in limitele stabilite de Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei.

(4) Operatorii economici autorizati in domeniul energiei electrice au obligatia de a se inregistra la autoritatea fiscala competenta, in conditiile prevazute in norme.

Art. 175^3 a fost introdus de pct. 154 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.

Exceptii

ART. 175^4

(1) Prevederile privind accizarea nu se vor aplica pentru:

1. caldura rezultata si produsele cu codurile NC 4401 si 4402;

2. urmatoarele utilizari de produse energetice si energie electrica:

a) produsele energetice utilizate in alte scopuri decat in calitate de combustibil pentru motor sau combustibil pentru incalzire;

b) utilizarea duala a produselor energetice.

Un produs energetic este utilizat dual atunci cand este folosit atat in calitate de combustibil pentru incalzire, cat si in alte scopuri decat pentru motor sau pentru incalzire.

Utilizarea produselor energetice pentru reducerea chimica si in procesele electrolitic si metalurgic se considera a fi utilizare duala;

c) energia electrica utilizata in principal in scopul reducerii chimice in procesele electrolitic si metalurgic;

d) energia electrica, atunci cand reprezinta mai mult de 50% din costul unui produs, potrivit prevederilor din norme;

e) procesele mineralogice, potrivit prevederilor din norme.

(2) Nu se considera productie de produse energetice:

a) operatiunile pe durata carora sunt obtinute accidental mici cantitati de produse energetice, potrivit prevederilor din norme;

b) operatiunile prin care utilizatorul unui produs energetic face posibila refolosirea sa in cadrul intreprinderii sale, cu conditia ca acciza deja platita pentru un asemenea produs sa nu fie mai mica decat acciza care poate fi cuvenita, daca produsul energetic refolosit va fi pasibil de impunere;

c) o operatie constand din amestecul - in afara unui loc de productie sau a unui antrepozit fiscal - al produselor energetice cu alte produse energetice sau alte materiale, cu conditia ca:

1. accizele asupra componentelor sa fi fost platite anterior; si

2. suma platita sa nu fie mai mica decat suma accizei care ar putea sa fie aplicata asupra amestecului.

(3) Conditia prevazuta la alin. (2) lit. c) pct. 1 nu se va aplica daca acel amestec este scutit pentru o utilizare specifica.

Art. 175^4 a fost introdus de pct. 154 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.

SECTIUNEA a 3-a - Nivelul accizelor

Nivelul accizelor

ART. 176

(1) Nivelul accizelor armonizate in perioada 2007-2010 este cel prevazut in anexa nr. 1 care face parte integranta din prezentul titlu.

(2) Nivelul accizelor prevazut la nr. crt. 5-9 din anexa nr. 1 cuprinde si contributia pentru finantarea unor cheltuieli de sanatate prevazute la titlul XI din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii. Sumele aferente acestei contributii se vireaza in contul Ministerului Sanatatii Publice.

(3) Pentru produsele energetice pentru care nivelul accizelor este stabilit la 1.000 litri, volumul va fi masurat la o temperatura de 15øC.

(4) Pentru motorina destinata utilizarii in agricultura se aplica o acciza redusa.

(5) Nivelul si conditiile privind aplicarea accizei reduse se stabilesc prin hotarare a Guvernului, la propunerea Ministerului Finantelor Publice.

Nivelul accizelor prevazut la art. 176 a fost modificat conform anexei care face parte integranta din HOTARAREA nr. 977 din 25 iunie 2004, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 570 din 29 iunie 2004.

Art. 176 a fost modificat de pct. 86 al art. I din ORDONANTA nr. 83 din 19 august 2004, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 793 din 27 august 2004.

Art. 176 a fost modificat de pct. 27 al art. I din ORDONANTA DE URGENTA nr. 24 din 24 martie 2005, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 263 din 30 martie 2005. (modificare aplicabila cu data de 1 aprilie 2005).

Art. 176 a fost modificat de pct. 36 al art. I din LEGEA nr. 163 din 1 iunie 2005, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 466 din 1 iunie 2005.

Art. 176 a fost modificat de pct. 3 al art. I din ORDONANTA DE URGENTA nr. 33 din 19 aprilie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 374 din 2 mai 2006.

Art. 176 este reprodus astfel cum a fost modificat de pct. 155 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.

Calculul accizei pentru tigarete

ART. 177

(1) Pentru tigarete, acciza datorata este egala cu suma dintre acciza specifica si acciza ad valorem, dar nu mai putin de 91% din acciza aferenta tigaretelor din categoria de pret cea mai vanduta, care reprezinta acciza minima. Cand suma dintre acciza specifica si acciza ad valorem este mai mica decat acciza minima, se plateste acciza minima.

(1^1) Semestrial, prin ordin al ministrului, Ministerul Finantelor Publice va stabili nivelul accizei minime in functie de evolutia accizei aferente tigaretelor din categoria de pret cea mai vanduta.

(2) Acciza specifica se calculeaza in echivalent euro pe 1.000 de tigarete.

(3) Acciza ad valorem se calculeaza prin aplicarea procentului legal stabilit, asupra pretului maxim de vanzare cu amanuntul.

(4) Pretul maxim de vanzare cu amanuntul este pretul la care produsul este vandut altor persoane decat comercianti si care include toate taxele si impozitele.

(5) Pretul maxim de vanzare cu amanuntul pentru orice marca de tigarete se stabileste de catre persoana care produce tigaretele in Romania sau care importa tigaretele si este adus la cunostinta publica in conformitate cu cerintele prevazute de norme.

(6) Este interzisa vanzarea, de catre orice persoana, a tigaretelor pentru care nu s-au stabilit si declarat preturi maxime de vanzare cu amanuntul.

(7) Este interzisa vanzarea de tigarete, de catre orice persoana, la un pret ce depaseste pretul maxim de vanzare cu amanuntul, declarat.

Alin. (1) al art. 177 a fost modificat de pct. 87 al art. I din ORDONANTA nr. 83 din 19 august 2004, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 793 din 27 august 2004.

Alin. (1) al art. 177 a fost modificat de pct. 28 al art. I din ORDONANTA DE URGENTA nr. 24 din 24 martie 2005, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 263 din 30 martie 2005. (modificare aplicabila cu data de 1 aprilie 2005)

Alin. (1^1) al art. 177 a fost introdus de pct. 29 al art. I din ORDONANTA DE URGENTA nr. 24 din 24 martie 2005, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 263 din 30 martie 2005. (completare aplicabila cu data de 1 aprilie 2005).

Alin. (1) al art. 177 a fost modificat de pct. 36 al art. I din LEGEA nr. 163 din 1 iunie 2005, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 466 din 1 iunie 2005.

Alin. (1^1) al art. 177 a fost introdus pct. 36 al art. I din LEGEA nr. 163 din 1 iunie 2005, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 466 din 1 iunie 2005.*)

*) Art. II din LEGEA nr. 163 din 1 iunie 2005, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 466 din 1 iunie 2005 abroga Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 24/2005, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 263 din 30 martie 2005.

Alin. (1) al art. 177 a fost modificat de pct. 4 al art. I din ORDONANTA DE URGENTA nr. 33 din 19 aprilie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 374 din 2 mai 2006.

Alin. (1) si (1^1) ale art. 177 au fost modificate de pct. 156 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.

SECTIUNEA a 4-a - Regimul de antrepozitare

Reguli generale

ART. 178

(1) Productia si/sau depozitarea produselor accizabile, acolo unde acciza nu a fost platita, pot avea loc numai intr-un antrepozit fiscal.

(2) Un antrepozit fiscal poate fi folosit numai pentru producerea si/sau depozitarea de produse accizabile.

(3) Antrepozitul fiscal nu poate fi folosit pentru vanzarea cu amanuntul a produselor accizabile.

(4) Detinerea de produse accizabile in afara antrepozitului fiscal, pentru care nu se poate face dovada platii accizelor, atrage plata acestora.

(5) Fac exceptie de la prevederile alin. (3) antrepozitele fiscale care livreaza produse energetice catre avioane si nave sau furnizeaza produse accizabile din magazinele duty free, in conditiile prevazute in norme.

(6) Fac exceptie de la prevederile alin. (1) micii producatori de vinuri linistite care produc in medie mai putin de 200 hl de vin pe an.

Alin. (7) al art. 178 a fost introdus de pct. 88 al art. I din ORDONANTA nr. 83 din 19 august 2004, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 793 din 27 august 2004.

Art. 178 este reprodus astfel cum a fost modificat de pct. 157 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.

Cererea de autorizare ca antrepozit fiscal

ART. 179

(1) Un antrepozit fiscal poate functiona numai pe baza autorizatiei valabile emise de autoritatea fiscala competenta.

(2) In vederea obtinerii autorizatiei, pentru ca un loc sa functioneze ca antrepozit fiscal, persoana care intentioneaza sa fie antrepozitar autorizat pentru acel loc trebuie sa depuna o cerere la autoritatea fiscala competenta, in modul si sub forma prevazute in norme.

(3) Cererea trebuie sa contina informatii si sa fie insotita de documente cu privire la:

a) amplasarea si natura locului;

b) tipurile si cantitatea de produse accizabile estimate a fi produse si/sau depozitate in decursul unui an;

c) identitatea si alte informatii cu privire la persoana care urmeaza sa-si desfasoare activitatea ca antrepozitar autorizat;

d) capacitatea persoanei care urmeaza a fi antrepozitar autorizat de a satisface cerintele prevazute la art. 183.

(4) Prevederile alin. (3) se vor adapta potrivit specificului de activitate ce urmeaza a se desfasura in antrepozitul fiscal, conform precizarilor din norme.

(5) Persoana care intentioneaza sa fie antrepozitar autorizat va prezenta, de asemenea, o copie a contractului de administrare sau a actelor de proprietate ale sediului unde locul este amplasat.

(6) Persoana care isi manifesta in mod expres intentia de a fi antrepozitar autorizat pentru mai multe antrepozite fiscale poate depune la autoritatea fiscala competenta o singura cerere. Cererea va fi insotita de documentele prevazute de prezentul titlu, aferente fiecarei locatii.

Art. 179 este reprodus astfel cum a fost modificat de pct. 158 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.

Conditii de autorizare

ART. 180

(1) Autoritatea fiscala competenta elibereaza autorizatia de antrepozit fiscal pentru un loc numai daca sunt indeplinite urmatoarele conditii:

a) locul urmeaza a fi folosit pentru producerea, imbutelierea, ambalarea, primirea, detinerea, depozitarea si/sau expedierea produselor accizabile. In cazul unui loc ce va fi autorizat numai ca antrepozit fiscal de depozitare, cantitatea de produse accizabile depozitata trebuie sa fie mai mare decat cantitatea prevazuta in norme, diferentiata in functie de grupa de produse depozitate si de accizele potentiale aferente;

b) locul este amplasat, construit si echipat astfel incat sa se previna scoaterea produselor accizabile din acest loc fara plata accizelor, conform prevederilor din norme;

c) locul nu va fi folosit pentru vanzarea cu amanuntul a produselor accizabile;

d) in cazul unei persoane fizice care urmeaza sa-si desfasoare activitatea ca antrepozitar autorizat, aceasta sa nu fi fost condamnata in mod definitiv pentru infractiunea de abuz de incredere, fals, uz de fals, inselaciune, delapidare, marturie mincinoasa, dare ori luare de mita in Romania sau in oricare dintre statele straine in care aceasta a avut domiciliul/rezidenta in ultimii 5 ani, sa nu fi fost condamnata pentru o infractiune dintre cele reglementate de prezentul cod, de Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, de Legea nr. 86/2006 privind Codul vamal al Romaniei, de Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale, de Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, de Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, sau pentru orice alta fapta contra regimului fiscal, reglementata de Codul penal al Romaniei, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare;

e) in cazul unei persoane juridice care urmeaza sa-si desfasoare activitatea ca antrepozitar autorizat, administratorii acestor persoane juridice sa nu fi fost condamnati in mod definitiv pentru infractiunea de abuz de incredere, fals, uz de fals, inselaciune, delapidare, marturie mincinoasa, dare ori luare de mita in Romania sau in oricare dintre statele straine in care aceasta a avut domiciliul/rezidenta in ultimii 5 ani, sa nu fi fost condamnata pentru o infractiune dintre cele reglementate de prezentul cod, de Ordonanta Guvernului nr. 92/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, de Legea nr. 86/2006, de Legea nr. 241/2005, de Legea nr. 82/1991, republicata, de Legea nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, sau pentru orice alta fapta contra regimului fiscal, reglementata de Codul penal al Romaniei, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare;

f) persoana care urmeaza sa isi desfasoare activitatea ca antrepozitar autorizat trebuie sa dovedeasca ca poate indeplini cerintele prevazute la art. 183.

(2) Prevederile alin. (1) vor fi adaptate corespunzator pe grupe de produse accizabile si categorii de antrepozitari, conform precizarilor din norme.

(3) Locurile aferente rezervei de stat si rezervei de mobilizare se asimileaza antrepozitelor fiscale de depozitare, potrivit prevederilor din norme.

Litera a) a art. 180 a fost modificata de pct. 89 al art. I din ORDONANTA nr. 83 din 19 august 2004, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 793 din 27 august 2004.

Litera b) a art. 180 a fost modificata de pct. 90 al art. I din ORDONANTA nr. 83 din 19 august 2004, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 793 din 27 august 2004.

Litera b) a art. 180 a fost modificata de pct. 15 din LEGEA nr. 494 din 12 noiembrie 2004, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 1.092 din 24 noiembrie 2004.

Art. 180 este reprodus astfel cum a fost modificat de pct. 159 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.

Autorizarea ca antrepozit fiscal

ART. 181

(1) Autoritatea fiscala competenta va notifica in scris autorizarea ca antrepozit fiscal, in termen de 60 de zile de la data depunerii documentatiei complete de autorizare.

(2) Autorizatia va contine urmatoarele:

a) elementele de identificare ale antrepozitarului autorizat;

b) descrierea si amplasarea locului antrepozitului fiscal;

c) tipul produselor accizabile si natura activitatii;

d) capacitatea maxima de depozitare, in cazul antrepozitelor fiscale utilizate numai pentru operatiuni de depozitare;

e) nivelul garantiei;

f) perioada de valabilitate a autorizatiei;

g) orice alte informatii relevante pentru autorizare.

(3) In cazul antrepozitelor fiscale autorizate pentru depozitare, capacitatea maxima de depozitare a antrepozitului fiscal propus va fi determinata de comun acord cu autoritatea fiscala competenta, in conformitate cu precizarile din norme. Odata determinata, aceasta nu va putea fi depasita in conditiile autorizarii existente. Daca aceasta capacitate de depozitare depaseste maximul stabilit in autorizatie, va fi necesar ca, in termen de 15 zile de la modificarea capacitatii de depozitare initiale, sa se solicite o aprobare pentru circumstantele schimbate.

(4) Autorizatiile pot fi modificate de catre autoritatea fiscala competenta.

(5) Inainte de a fi modificata autorizatia, autoritatea fiscala competenta trebuie sa-l informeze pe antrepozitarul autorizat asupra modificarii propuse si asupra motivelor acesteia.

(6) Antrepozitarul autorizat poate solicita autoritatii fiscale competente modificarea autorizatiei, in conditiile prevazute in norme.

(7) Procedura de autorizare a antrepozitelor fiscale nu intra sub incidenta prevederilor legale privind procedura aprobarii tacite.

Art. 181 este reprodus astfel cum a fost modificat de pct. 160 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.

Respingerea cererii de autorizare

ART. 182

(1) Respingerea cererii de autorizare va fi comunicata in scris, o data cu motivele luarii acestei decizii.

(2) In cazul in care autoritatea fiscala competenta a respins cererea de autorizare a unui loc ca antrepozit fiscal, persoana care a depus cererea poate contesta aceasta decizie, conform prevederilor legislatiei in vigoare.

Obligatiile antrepozitarului autorizat

ART. 183

(1) Orice antrepozitar autorizat are obligatia de a indeplini urmatoarele cerinte:

a) sa depuna la autoritatea fiscala competenta, daca se considera necesar, o garantie, in cazul productiei, transformarii si detinerii de produse accizabile, precum si o garantie obligatorie pentru circulatia acestor produse, in conditiile stabilite prin norme;

b) sa instaleze si sa mentina incuietori, sigilii, instrumente de masura sau alte instrumente similare adecvate, necesare asigurarii securitatii produselor accizabile amplasate in antrepozitul fiscal;

c) sa tina evidente exacte si actualizate cu privire la materiile prime, lucrarile in derulare si produsele accizabile finite, produse sau primite in antrepozitele fiscale si expediate din antrepozitele fiscale, si sa prezinte evidentele corespunzatoare, la cererea autoritatilor fiscale competente;

d) sa tina un sistem corespunzator de evidenta a stocurilor din antrepozitul fiscal, inclusiv un sistem de administrare, contabil si de securitate;

e) sa asigure accesul autoritatilor fiscale competente in orice zona a antrepozitului fiscal, in orice moment in care antrepozitul fiscal este in exploatare si in orice moment in care antrepozitul fiscal este deschis pentru primirea sau expedierea produselor;

f) sa prezinte produsele accizabile pentru a fi inspectate de autoritatile fiscale competente, la cererea acestora;

g) sa asigure in mod gratuit un birou in incinta antrepozitului fiscal, la cererea autoritatilor fiscale competente;

h) sa cerceteze si sa raporteze catre autoritatile fiscale competente orice pierdere, lipsa sau neregularitate cu privire la produsele accizabile;

i) sa instiinteze autoritatile fiscale competente cu privire la orice extindere sau modificare propusa a structurii antrepozitului fiscal, precum si a modului de operare in acesta, care poate afecta cuantumul garantiei constituite potrivit prevederilor lit. a);

j) sa instiinteze autoritatea fiscala competenta despre orice modificare adusa datelor initiale in baza carora a fost emisa autorizatia de antrepozitar, in termen de 30 de zile de la data inregistrarii modificarii;

k) pentru antrepozitele fiscale in care se vor desfasura activitati care se supun reglementarii din punctul de vedere al protectiei mediului, este obligatorie obtinerea autorizatiei/autorizatiei integrate de mediu, conform prevederilor legislatiei in vigoare;

l) sa se conformeze cu alte cerinte impuse prin norme.

(2) Prevederile alin. (1) vor fi adaptate corespunzator pe grupe de produse accizabile si categorii de antrepozitari, conform precizarilor din norme.

Litera b) a art. 183 a fost modificata de pct. 91 al art. I din ORDONANTA nr. 83 din 19 august 2004, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 793 din 27 august 2004.

Literele i^1) si i^2) ale art. 183 au fost introduse de pct. 92 al art. I din ORDONANTA nr. 83 din 19 august 2004 publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 793 din 27 august 2004.

Litera i^2) a art. 183 a fost modificata de pct. 16 din LEGEA nr. 494 din 12 noiembrie 2004, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 1.092 din 24 noiembrie 2004.

Art. 183 este reprodus astfel cum a fost modificat de pct. 161 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.

Regimul de transfer al autorizatiei

ART. 184

(1) Autorizatiile sunt emise numai pentru antrepozitarii autorizati numiti si nu sunt transferabile.

(2) Atunci cand are loc vanzarea locului, autorizatia nu va fi transferata in mod automat noului proprietar. Noul posibil antrepozitar autorizat trebuie sa depuna o cerere de autorizare.

Alin. (3) al art. 184 a fost introdus de pct. 93 al art. I din ORDONANTA nr. 83 din 19 august 2004, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 793 din 27 august 2004.

Art. 184 este reprodus astfel cum a fost modificat de pct. 162 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.

Anularea, revocarea si suspendarea autorizatiei

ART. 185

(1) Autoritatea fiscala competenta poate anula autorizatia pentru un antrepozit fiscal atunci cand i-au fost oferite informatii inexacte sau incomplete in legatura cu autorizarea antrepozitului fiscal.

(2) Autoritatea fiscala competenta poate revoca autorizatia pentru un antrepozit fiscal in urmatoarele situatii:

a) in cazul unui antrepozitar autorizat, persoana fizica, daca:

1. persoana a decedat;

2. persoana a fost condamnata printr-o hotarare judecatoreasca definitiva, in Romania sau intr-un stat strain, pentru infractiunea de abuz de incredere, fals, uz de fals, inselaciune, delapidare, marturie mincinoasa, dare sau luare de mita ori o infractiune dintre cele reglementate de prezentul cod, de Ordonanta Guvernului nr. 92/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, de Legea nr. 86/2006, de Legea nr. 241/2005, de Legea nr. 82/1991, republicata, de Legea nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, sau pentru orice alta fapta contra regimului fiscal, reglementata de Codul penal al Romaniei, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare;

3. activitatea desfasurata este in situatie de faliment sau lichidare;

b) in cazul unui antrepozitar autorizat, care este persoana juridica, daca:

1. in legatura cu persoana juridica a fost deschisa o procedura de faliment ori de lichidare; sau

2. oricare dintre administratorii persoanei juridice a fost condamnat printr-o hotarare judecatoreasca definitiva, in Romania sau intr-un stat strain, pentru infractiunea de abuz de incredere, fals, uz de fals, inselaciune, delapidare, marturie mincinoasa, dare sau luare de mita ori o infractiune dintre cele reglementate de prezentul cod, de Ordonanta Guvernului nr. 92/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, de Legea nr. 86/2006, de Legea nr. 241/2005, de Legea nr. 82/1991, republicata, de Legea nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, sau pentru orice alta fapta contra regimului fiscal, reglementata de Codul penal al Romaniei, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare;

c) antrepozitarul autorizat nu respecta oricare dintre cerintele prevazute la art. 183 sau la art. 195-198;

d) cand antrepozitarul incheie un act de vanzare a locului;

e) pentru situatia prevazuta la alin. (9);

f) pe durata unei perioade continue de minimum 6 luni, cantitatea de produse accizabile depozitata in antrepozitul fiscal este mai mica decat cantitatea prevazuta in norme, conform art. 180 alin. (1) lit. a).

(3) Autoritatea fiscala competenta poate revoca autorizatia pentru un antrepozit fiscal si in cazul in care s-a pronuntat o hotarare definitiva pentru o infractiune dintre cele reglementate de prezentul cod, de Ordonanta Guvernului nr. 92/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, de Legea nr. 86/2006, de Legea nr. 241/2005, de Legea nr. 82/1991, republicata, de Legea nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, sau pentru orice alta fapta contra regimului fiscal, reglementata de Codul penal al Romaniei, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare.

(4) La propunerea organelor de control, autoritatea fiscala competenta poate suspenda autorizatia pentru un antrepozit fiscal, astfel:

a) pe o perioada de 1-6 luni, in cazul in care s-a constatat savarsirea uneia dintre faptele contraventionale ce atrag suspendarea autorizatiei;

b) pana la solutionarea definitiva a cauzei penale, in cazul in care a fost pusa in miscare actiunea penala pentru o infractiune dintre cele reglementate de prezentul cod, de Ordonanta Guvernului nr. 92/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, de Legea nr. 86/2006, de Legea nr. 241/2005, de Legea nr. 82/1991, republicata, de Legea nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, sau pentru orice alta fapta contra regimului fiscal, reglementata de Codul penal al Romaniei, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare.

(5) Decizia prin care autoritatea fiscala competenta a hotarat suspendarea, revocarea sau anularea autorizatiei de antrepozit fiscal va fi comunicata si antrepozitarului detinator al autorizatiei.

(6) Antrepozitarul autorizat nemultumit poate contesta decizia de suspendare, revocare sau anulare a autorizatiei pentru un antrepozit fiscal, potrivit legislatiei in vigoare.

(7) Decizia de suspendare, revocare sau anulare a autorizatiei de antrepozit fiscal produce efecte de la data comunicarii sau de la o alta data cuprinsa in aceasta, dupa caz.

(8) Contestarea deciziei de suspendare, revocare sau anulare a autorizatiei de antrepozit fiscal suspenda efectele juridice ale acestei decizii pe perioada solutionarii contestatiei in procedura administrativa.

(9) In cazul in care antrepozitarul autorizat doreste sa renunte la autorizatia pentru un antrepozit fiscal, acesta are obligatia sa notifice acest fapt la autoritatea fiscala competenta cu cel putin 60 de zile inainte de data de la care renuntarea la autorizatie isi produce efecte.

(10) In cazul anularii autorizatiei, cererea pentru o noua autorizatie poate fi depusa numai dupa o perioada de cel putin 5 ani de la data anularii.

(11) In cazul revocarii autorizatiei, cererea pentru o noua autorizatie poate fi depusa numai dupa o perioada de cel putin 6 luni de la data revocarii.

(12) Antrepozitarii autorizati, carora le-a fost suspendata, revocata sau anulata autorizatia si care detin stocuri de produse accizabile la data suspendarii, revocarii ori anularii, pot valorifica produsele inregistrate in stoc - materii prime, semifabricate, produse finite numai cu acordul autoritatii fiscale competente, in conditiile prevazute de norme.

Alin. (3^1) al art. 185 a fost introdus de pct. 94 al art. I din ORDONANTA nr. 83 din 19 august 2004, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 793 din 27 august 2004.

Alin. (7) al art. 185 a fost introdus de pct. 95 al art. I din ORDONANTA nr. 83 din 19 august 2004, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 793 din 27 august 2004.

Alin. (8) al art. 185 a fost introdus de pct. 95 al art. I din ORDONANTA nr. 83 din 19 august 2004, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 793 din 27 august 2004.

Alin. (2) al art. 185 a fost modificat de pct. 17 din LEGEA nr. 494 din 12 noiembrie 2004, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 1.092 din 24 noiembrie 2004.

Alin. (3^1) al art. 185 a fost modificat de pct. 18 din LEGEA nr. 494 din 12 noiembrie 2004, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 1.092 din 24 noiembrie 2004.

Alin. (4) al art. 185 a fost modificat de pct. 19 din LEGEA nr. 494 din 12 noiembrie 2004, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 1.092 din 24 noiembrie 2004.

Alin. (5) al art. 185 a fost modificat de pct. 19 din LEGEA nr. 494 din 12 noiembrie 2004, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 1.092 din 24 noiembrie 2004.

Alin. (5^1) al art. 185 a fost introdus de pct. 19 din LEGEA nr. 494 din 12 noiembrie 2004, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 1.092 din 24 noiembrie 2004.

Alin. (5^2) al art. 185 a fost introdus de pct. 19 din LEGEA nr. 494 din 12 noiembrie 2004, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 1.092 din 24 noiembrie 2004.

Alin. (7^1) al art. 185 a fost introdus de pct. 20 din LEGEA nr. 494 din 12 noiembrie 2004, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 1.092 din 24 noiembrie 2004.

Alin. (8) al art. 185 a fost modificat de pct. 21 din LEGEA nr. 494 din 12 noiembrie 2004, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 1.092 din 24 noiembrie 2004.

Art. 185 este reprodus astfel cum a fost modificat de pct. 163 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.

SECTIUNEA a 4^1-a - Operatorul inregistrat si operatorul neinregistrat

Sectiunea a 4^1-a a Cap. I din Titlul VII a fost introdusa de pct. 164 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.

Operatorul inregistrat

ART. 185^1

(1) Operatorul inregistrat inainte de primirea produselor trebuie sa fie inregistrat la autoritatea fiscala competenta, in conditiile prevazute in norme.

(2) Operatorul inregistrat trebuie sa respecte urmatoarele conditii:

a) sa garanteze plata accizelor in conditiile fixate de autoritatea fiscala competenta;

b) sa tina contabilitatea livrarilor de produse;

c) sa prezinte produsele oricand i se cere aceasta de catre organele de control;

d) sa accepte orice monitorizare sau verificare a stocului.

(3) Pentru operatorii inregistrati, acciza va deveni exigibila la momentul receptionarii produselor.

Art. 185^1 a fost introdus de pct. 164 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.

Operatorul neinregistrat

ART. 185^2

Operatorul neinregistrat are urmatoarele obligatii:

a) sa dea o declaratie la autoritatea fiscala competenta, inainte de expedierea produselor de catre antrepozitarul autorizat, si sa garanteze plata accizelor, in conditiile prevazute in norme;

b) sa plateasca acciza in ziua lucratoare imediat urmatoare celei in care au fost receptionate produsele;

c) sa accepte orice control ce permite autoritatii fiscale competente sa se asigure de primirea produselor si de plata accizelor aferente.

Art. 185^2 a fost introdus de pct. 164 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.

SECTIUNEA a 5-a - Deplasarea si primirea produselor accizabile aflate in regim suspensiv

Deplasarea produselor accizabile aflate in regim suspensiv

ART. 186

(1) Antrepozitarii autorizati de catre autoritatile fiscale competente ale unui stat membru sunt recunoscuti ca fiind autorizati atat pentru circulatia nationala, cat si pentru circulatia intracomunitara a produselor accizabile.

(2) Pe durata deplasarii unui produs accizabil, acciza se suspenda daca sunt satisfacute urmatoarele cerinte:

a) deplasarea are loc intre:

1. doua antrepozite fiscale;

2. un antrepozit fiscal si un operator inregistrat;

3. un antrepozit fiscal si un operator neinregistrat;

b) produsul este insotit de minimum 3 exemplare ale unui document administrativ de insotire, care satisface cerintele prevazute in norme;

c) ambalajul in care este deplasat produsul are la exterior marcaje care identifica tipul si cantitatea produsului aflat in interior;

d) containerul in care este deplasat produsul este sigilat corespunzator, conform prevederilor din norme;

e) autoritatea fiscala competenta a primit garantia pentru plata accizelor aferente produsului.

Art. 186 este reprodus cum a fost modificat de pct. 165 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.

Documentul administrativ de insotire

ART. 187

(1) Deplasarea produselor accizabile in regim suspensiv este permisa numai atunci cand este insotita de documentul administrativ de insotire. Modelul documentului administrativ de insotire va fi prevazut in norme.

(2) In cazul deplasarii produselor accizabile in regim suspensiv, acest document se intocmeste in 5 exemplare, utilizate dupa cum urmeaza:

a) primul exemplar ramane la antrepozitul fiscal expeditor;

b) exemplarele 2, 3 si 4 ale documentului insotesc produsele accizabile pe parcursul miscarii pana la antrepozitul fiscal primitor, operatorul inregistrat sau operatorul neinregistrat. La sosirea produselor la locul de destinatie, acestea trebuie sa fie completate de catre primitor si sa fie certificate de catre autoritatea fiscala competenta in raza careia isi desfasoara activitatea primitorul, cu exceptiile prevazute in norme. Dupa certificare, exemplarul 2 al documentului administrativ de insotire se pastreaza de catre acesta, exemplarul 3 se transmite expeditorului, iar exemplarul 4 se transmite si ramane la autoritatea fiscala competenta a primitorului;

c) exemplarul 5 se transmite de catre expeditor, la momentul expedierii produselor, autoritatii fiscale competente in raza careia acesta isi desfasoara activitatea.

(3) Antrepozitul fiscal primitor, operatorul inregistrat sau operatorul neinregistrat are obligatia de a transmite antrepozitului fiscal expeditor exemplarul 3 al documentului administrativ de insotire, in conformitate cu legislatia statului membru al expeditorului.

Alin. (3) al art. 187 a fost introdus de pct. 36 al art. I din LEGEA nr. 163 din 1 iunie 2005, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 466 din 1 iunie 2005.

Art. 187 este reprodus cum a fost modificat de pct. 166 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.

Primirea produselor accizabile aflate in regim suspensiv

ART. 188

Pentru un produs in regim suspensiv care este deplasat, acciza continua sa fie suspendata la primirea produsului, daca sunt satisfacute urmatoarele cerinte:

a) produsul accizabil este plasat in antrepozitul fiscal sau expediat catre alt antrepozit fiscal, potrivit cerintelor prevazute la art. 186 alin. (2);

b) antrepozitul fiscal primitor inscrie pe fiecare exemplar al documentului administrativ de insotire tipul si cantitatea fiecarui produs accizabil primit, precum si orice discrepanta intre produsul accizabil primit si produsul accizabil inscris in documentele administrative de insotire, semnand si inscriind data pe fiecare exemplar al documentului;

c) antrepozitul fiscal primitor trebuie sa obtina de la autoritatea fiscala competenta certificarea documentului administrativ de insotire a produselor accizabile primite, cu exceptiile prevazute in norme;

d) in termen de 15 zile urmatoare lunii de primire a produselor de catre antrepozitul fiscal primitor, acesta returneaza exemplarul 3 al documentului administrativ de insotire antrepozitului fiscal expeditor.

Art. 188 este reprodus cum a fost modificat de pct. 167 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.

Regimul accizelor pe durata deplasarii

ART. 189

(1) In cazul oricarei abateri de la cerintele prevazute la art. 186-188, acciza se datoreaza de catre persoana care a expediat produsul accizabil.

(2) Orice persoana care expediaza un produs accizabil aflat in regim suspensiv este exonerata de obligatia de plata a accizelor pentru acel produs, daca primeste de la destinatarul produsului, respectiv antrepozitul fiscal, operatorul inregistrat sau operatorul neinregistrat, primitor, exemplarul 3 al documentului administrativ de insotire, certificat in mod corespunzator.

Art. 189 este reprodus cum a fost modificat de pct. 168 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.

Descarcarea documentului administrativ de insotire

ART. 189^1

Daca o persoana care a expediat un produs accizabil in regim suspensiv nu primeste documentul administrativ de insotire certificat, in termen de 45 de zile de la data expedierii produsului, are datoria de a instiinta in urmatoarele 5 zile autoritatea fiscala competenta cu privire la acest fapt si de a plati accizele pentru produsul respectiv, in termen de 7 zile de la data expirarii termenului de primire a acelui document.

Art. 189^1 a fost introdus de pct. 169 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.

Deplasarea produselor energetice prin conducte fixe

ART. 190

In cazul produselor energetice deplasate in regim suspensiv prin conducte fixe, pe langa respectarea prevederilor art. 188 si 189, antrepozitul fiscal expeditor are obligatia de a asigura autoritatilor fiscale competente, la cererea acestora, informatii exacte si actuale cu privire la deplasarea produselor energetice.

Art. 190 este reprodus astfel cum a fost modificat de pct. 170 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.

Deplasarea unui produs accizabil intre un antrepozit fiscal si un birou vamal

ART. 191

(1) In cazul deplasarii unui produs accizabil intre un antrepozit fiscal din Romania si un birou vamal de iesire din teritoriul comunitar sau intre un birou vamal de intrare in teritoriul comunitar si un antrepozit fiscal din Romania, acciza se suspenda daca sunt indeplinite conditiile prevazute de norme. Aceste conditii sunt in conformitate cu principiile prevazute la art. 186-190.

(2) In cazul deplasarii unui produs accizabil intre un antrepozit fiscal din Romania si un birou vamal de iesire din teritoriul comunitar, regimul suspensiv este descarcat prin dovada emisa de biroul vamal de iesire din teritoriul comunitar, care confirma ca produsele au parasit efectiv acest teritoriu. Acel birou vamal trebuie sa trimita inapoi expeditorului exemplarul certificat al documentului administrativ de insotire care ii este destinat, in termen de 15 zile de la data realizarii efective a exportului.

Art. 191 este reprodus astfel cum a fost modificat de pct. 171 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.

Momentul exigibilitatii accizelor

ART. 192

(1) Pentru orice produs accizabil, acciza devine exigibila la data cand produsul este eliberat pentru consum in Romania.

(2) Un produs accizabil este eliberat pentru consum in Romania, in conditiile prevazute la art. 166.

(3) In cazul pierderilor sau lipsurilor, acciza pentru un produs accizabil devine exigibila la data cand se constata o pierdere sau o lipsa a produsului accizabil.

(4) Prevederea alin. (3) nu se aplica si plata accizei nu se datoreaza daca pierderea sau lipsa intervine in perioada in care produsul accizabil se afla intr-un regim suspensiv si sunt indeplinite oricare dintre urmatoarele conditii:

a) produsul nu este disponibil pentru a fi folosit in Romania datorita varsarii, spargerii, incendierii, inundatiilor sau altor cazuri de forta majora, dar numai in situatia in care autoritatii fiscale competente i se prezinta dovezi satisfacatoare cu privire la evenimentul respectiv, impreuna cu informatia privind cantitatea de produs care nu este disponibila pentru a fi folosita in Romania;

b) produsul nu este disponibil pentru a fi folosit in Romania datorita evaporarii sau altor cauze care reprezinta rezultatul natural al producerii, detinerii sau deplasarii produsului, dar numai in situatia in care cantitatea de produs care nu este disponibila pentru a fi folosita in Romania nu depaseste limitele prevazute in norme.

(5) In cazul unui produs accizabil, care are dreptul de a fi scutit de accize, acciza devine exigibila la data la care produsul este utilizat in orice scop care nu este in conformitate cu scutirea.

(6) In cazul unui produs energetic, pentru care acciza nu a fost anterior exigibila, acciza devine exigibila la data la care produsul energetic este oferit spre vanzare ori la care este utilizat drept combustibil pentru motor sau combustibil pentru incalzire.

(7) In cazul unui produs accizabil, pentru care acciza nu a fost anterior exigibila si care este depozitat intr-un antrepozit fiscal pentru care se revoca ori se anuleaza autorizatia, acciza devine exigibila la data comunicarii revocarii sau anularii autorizatiei pentru produsele accizabile ce pot fi eliberate pentru consum.

(8) Accizele se calculeaza in cota si rata de schimb in vigoare, la momentul in care acciza devine exigibila.

Alin. (6) si (7) ale art. 192 au fost modificate de pct. 172 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.

Restituiri de accize

ART. 192^1

(1) Pentru produsele energetice contaminate sau combinate in mod accidental, returnate antrepozitului fiscal pentru reciclare, accizele platite vor putea fi restituite in conditiile prevazute in norme.

(2) Pentru bauturile alcoolice si produsele din tutun retrase de pe piata, daca starea sau vechimea acestora le face improprii consumului, accizele platite pot fi restituite in conditiile prevazute in norme.

(3) Acciza restituita nu poate depasi suma efectiv platita.

Art. 192^1 a fost introdus de pct. 173 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.

SECTIUNEA a 5^1 -a - Lipsuri si nereguli pe parcursul circulatiei intracomunitare in regim suspensiv a produselor accizabile

Sectiunea a 5^1-a a Cap. I din Titlul VII a fost introdusa de pct. 174 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.

Lipsuri pe timpul suspendarii

ART. 192^2

(1) Antrepozitarii autorizati beneficiaza de scutire pentru pierderile de natura celor prevazute la art. 192 alin. (4), intervenite pe timpul transportului intracomunitar al produselor in regim suspensiv. In acest caz, pierderile trebuie dovedite, conform regulilor statului membru de destinatie. Aceste scutiri se aplica, de asemenea, si operatorilor inregistrati si neinregistrati pe timpul transportului in regim suspensiv.

(2) Fara a contraveni dispozitiilor art. 192^3, in cazul lipsurilor, altele decat pierderile la care se refera alin. (1), si in cazul pierderilor pentru care nu sunt acordate scutirile prevazute la alin. (1), acciza va fi stabilita pe baza cotelor aplicabile in statele membre respective, in momentul in care pierderile - corect stabilite de catre autoritatile fiscale competente - s-au produs sau, daca este necesar, la momentul cand lipsa a fost inregistrata.

(3) Lipsurile la care se face referire la alin. (2) si pierderile care nu sunt scutite conform prevederilor alin. (1) vor fi, in toate cazurile, indicate de autoritatile fiscale competente pe versoul exemplarului documentului administrativ de insotire care va fi returnat expeditorului, potrivit procedurii stabilite prin norme.

Art. 192^2 a fost introdus de pct. 174 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.

Nereguli si abateri

ART. 192^3

(1) Daca o neregula sau o abatere s-a comis in timpul circulatiei, implicand si exigibilitatea accizelor, aceasta se va datora, in statul membru unde a avut loc abaterea sau neregula, de catre persoana fizica sau juridica din tara de provenienta care a garantat plata accizei pentru circulatie, fara ca aceasta sa impieteze asupra inceperii procedurilor penale.

(2) Daca acciza este platita in alt stat membru decat cel de provenienta a produselor, statul membru care a incasat accizele va informa autoritatile fiscale competente ale tarii de provenienta.

(3) Daca pe durata transportului o neregula sau abatere a fost depistata, neputandu-se stabili unde a avut loc, atunci se considera ca abaterea a avut loc pe teritoriul statului membru unde aceasta a fost depistata.

(4) Atunci cand produsele supuse accizelor nu ajung la destinatie si nu este posibila stabilirea locului in care s-a comis abaterea sau neregula, aceasta se va considera a fi fost comisa in statul membru de livrare a produselor, care va colecta acciza cu cota in vigoare la data la care produsele au fost livrate, in afara de situatia in care, intr-o perioada de 4 luni de la data livrarii produselor, se prezinta dovezi care sa asigure autoritatile fiscale competente de corectitudinea tranzactiei ori sa aduca lamuriri asupra locului unde s-a produs efectiv abaterea sau neregula.

(5) Daca, inainte de expirarea perioadei de 3 ani de la data la care documentul administrativ de insotire a fost intocmit, statul membru unde a avut loc efectiv abaterea sau neregula este stabilit cu certitudine, acel stat membru va colecta acciza prin aplicarea cotei in vigoare la data la care bunurile au fost livrate. In acest caz, imediat ce dovada colectarii taxei a fost prezentata, acciza platita initial va fi rambursata.

Art. 192^3 a fost introdus de pct. 174 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.

SECTIUNEA a 5^2 -a - Deplasarea intracomunitara a produselor cu accize platite

Sectiunea a 5^2-a a Cap. I din Titlul VII a fost introdusa de pct. 175 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.

Produse cu accize platite, utilizate in scopuri comerciale in Romania

ART. 192^4

(1) In cazul in care produsele supuse accizelor, care au fost eliberate deja in consum intr-un stat membru, sunt detinute in scopuri comerciale in Romania, acciza va fi perceputa in Romania.

(2) Sunt considerate scopuri comerciale toate scopurile, altele decat nevoile proprii ale persoanelor fizice.

(3) Acciza este datorata, dupa caz, de catre comerciantul din Romania sau de persoana care primeste produsele pentru utilizare in Romania.

(4) Produsele prevazute la alin. (1) circula intre statul membru in care au fost deja eliberate in consum si Romania, insotite de documentul de insotire simplificat.

(5) Comerciantul sau persoana la care se face referire la alin. (3) trebuie sa indeplineasca urmatoarele cerinte:

a) inaintea expedierii produselor sa dea o declaratie autoritatilor fiscale competente in legatura cu locul unde urmeaza sa fie primite acestea si sa garanteze plata accizelor;

b) sa plateasca accizele, potrivit prevederilor art. 193;

c) sa se supuna oricaror controale care sa permita autoritatii fiscale competente confirmarea primirii efective a marfurilor si plata corespunzatoare a accizelor.

(6) In cazul produselor supuse accizelor, care au fost deja eliberate in consum in Romania si care sunt livrate intr-un alt stat membru, comerciantul care a efectuat livrarea poate beneficia de restituirea accizelor platite in Romania, conform art. 192^6.

Art. 192^4 a fost introdus de pct. 175 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.

Documentul de insotire simplificat

ART. 192^5

(1) Documentul de insotire simplificat se intocmeste de catre expeditor in 3 exemplare si se utilizeaza dupa cum urmeaza:

a) primul exemplar ramane la expeditor;

b) exemplarele 2 si 3 ale documentului de insotire simplificat insotesc produsele accizabile pe timpul transportului pana la primitor;

c) exemplarul 2 ramane la primitorul produselor;

d) exemplarul 3 trebuie sa fie restituit expeditorului cu certificarea receptiei si cu mentionarea tratamentului fiscal ulterior al marfurilor in statul membru de destinatie, daca furnizorul solicita in mod expres acest lucru in cadrul unei cereri de restituire de accize.

(2) Modelul documentului de insotire simplificat va fi prevazut in norme.

Art. 192^5 a fost introdus de pct. 175 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.

Restituirea accizelor pentru produsele cu accize platite

ART. 192^6

(1) Un comerciant in timpul activitatii sale poate sa solicite restituirea accizelor aferente produselor accizabile care au fost eliberate in consum in Romania, atunci cand aceste produse sunt destinate consumului in alt stat membru, cu respectarea urmatoarelor conditii:

a) inainte de eliberarea produselor, comerciantul expeditor trebuie sa faca o cerere de restituire la autoritatea fiscala competenta si sa faca dovada ca acciza a fost platita;

b) livrarea produselor catre statul membru de destinatie se face in conformitate cu prevederile art. 192^4;

c) comerciantul expeditor trebuie sa prezinte autoritatii fiscale competente copia returnata a documentului prevazut la art. 192^5, certificata de catre destinatar, care trebuie sa fie insotita de un document care sa ateste ca acciza a fost platita in statul membru de destinatie. De asemenea, comerciantul expeditor va prezenta adresa biroului autoritatii fiscale competente din statul membru de destinatie si data de acceptare a declaratiei destinatarului de catre autoritatea fiscala competenta a statului membru de destinatie, impreuna cu numarul de inregistrare a acestei declaratii.

(2) Pentru produsele supuse accizelor, care sunt marcate si eliberate in consum in Romania, se pot restitui accizele de catre autoritatea fiscala competenta, daca aceasta autoritate a stabilit ca marcajele respective au fost distruse in conditiile prevazute in norme.

(3) In cazurile prevazute la art. 192^3, autoritatea fiscala competenta va restitui acciza platita doar atunci cand accizele au fost platite anterior in statul membru de destinatie, in conformitate cu procedura prevazuta la art. 192^3 alin. (5).

(4) In cazurile mentionate la art. 192^8 alin. (1), autoritatea fiscala competenta, la cererea vanzatorului, poate restitui acciza platita atunci cand vanzatorul a urmat procedurile prevazute la art. 192^8 alin. (4).

Art. 192^6 a fost introdus de pct. 175 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.

Persoane fizice

ART. 192^7

(1) Pentru produsele supuse accizelor si eliberate in consum in alt stat membru, achizitionate de catre persoane fizice pentru nevoile proprii si transportate de ele insele, accizele se datoreaza in statul membru in care produsele au fost achizitionate.

(2) Produsele achizitionate de persoane fizice se considera a fi destinate scopurilor comerciale, in conditiile si cantitatile prevazute in norme.

(3) Produsele achizitionate si transportate in cantitati superioare limitelor prevazute in norme si destinate consumului in Romania se considera a fi achizitionate in scopuri comerciale si, in acest caz, se datoreaza acciza in Romania.

(4) Acciza devine exigibila in Romania si pentru cantitatile de produse energetice eliberate in consum intr-un alt stat membru si transportate de persoane fizice sau in numele acestora, folosind modalitati de transport atipic. Se considera modalitati de transport atipic transportul carburantului altfel decat in rezervoarele autovehiculelor sau in canistre de rezerva adecvate, precum si transportul de produse de incalzire lichide altfel decat in autocisterne utilizate in numele comerciantilor profesionisti.

Art. 192^7 a fost introdus de pct. 175 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.

Vanzarea la distanta

ART. 192^8

(1) Produsele supuse accizelor, cumparate de catre persoane care nu au calitatea de antrepozitar autorizat sau de operator inregistrat ori neinregistrat si care sunt expediate sau transportate direct ori indirect de catre vanzator sau in numele acestuia, sunt supuse accizelor in statul membru de destinatie. In intelesul prezentului articol, statul membru de destinatie este statul membru in care soseste trimiterea sau transportul de produse accizabile.

(2) Livrarea produselor supuse accizelor, eliberate deja in consum intr-un stat membru si care sunt expediate sau transportate direct ori indirect de catre vanzator sau in numele acestuia catre o persoana prevazuta la alin. (1), stabilita intr-un alt stat membru, face ca acciza sa fie datorata pentru respectivele produse in statul membru de destinatie. In aceasta situatie, accizele platite in statul membru de provenienta a bunurilor vor fi rambursate la cererea vanzatorului, in conditiile stabilite prin norme.

(3) Acciza statului membru de destinatie va fi datorata de vanzator in momentul efectuarii livrarii.

(4) Statul membru in care vanzatorul este stabilit trebuie sa se asigure ca acesta este in masura sa indeplineasca urmatoarele cerinte:

a) sa garanteze plata accizelor in conditiile fixate de statul membru de destinatie inaintea expedierii produselor si sa asigure plata accizelor dupa sosirea produselor;

b) sa tina contabilitatea livrarilor de produse.

Art. 192^8 a fost introdus de pct. 175 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.

Reprezentantul fiscal

ART. 192^9

(1) Pentru produsele supuse accizelor provenite dintr-un alt stat membru, antrepozitarul autorizat expeditor poate desemna un reprezentant fiscal.

(2) Reprezentantul fiscal trebuie sa fie stabilit in Romania si inregistrat la autoritatea fiscala competenta.

(3) Reprezentantul fiscal trebuie ca in locul si in numele destinatarului, care nu are calitatea de antrepozitar autorizat, sa respecte urmatoarele cerinte:

a) sa garanteze plata accizelor, in conditiile stabilite de autoritatile fiscale competente din statul membru de destinatie;

b) sa plateasca accizele la momentul receptionarii marfurilor, conform procedurilor stabilite prin norme;

c) sa tina contabilitatea livrarilor de produse;

d) sa indice autoritatii fiscale competente locul in care sunt livrate marfurile.

(4) Pentru situatiile reglementate la art. 192^8, vanzatorul poate desemna un reprezentant fiscal, in forma si maniera prevazute la alin. (2) si (3).

Art. 192^9 a fost introdus de pct. 175 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.

Declaratii privind achizitii si livrari intracomunitare

ART. 192^10

Operatorii inregistrati si neinregistrati, precum si reprezentantii fiscali au obligatia de a transmite autoritatii fiscale competente o situatie lunara privind achizitiile si livrarile de produse accizabile, pana la data de 15 inclusiv a lunii urmatoare celei la care se refera situatia, in conditiile stabilite prin norme.

Art. 192^10 a fost introdus de pct. 175 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.

SECTIUNEA a 5^3 -a - Inregistrarea operatorilor de produse accizabile

Sectiunea a 5^3-a a Cap. I din Titlul VII a fost introdusa de pct. 176 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.

Registrul electronic de date

ART. 192^11

(1) Autoritatea fiscala competenta va lua masuri pentru intocmirea unei baze de date electronice care sa contina o lista a persoanelor autorizate ca antrepozitari si operatori inregistrati, precum si o lista a locurilor autorizate ca antrepozite fiscale.

(2) Persoanelor autorizate ca antrepozitari si operatori inregistrati, precum si locurilor autorizate ca antrepozite fiscale li se va atribui de catre autoritatea fiscala competenta un cod de accize, a carui configuratie se va face conform prevederilor din norme.

(3) Datele descrise la alin. (1) vor fi comunicate autoritatii fiscale competente din fiecare stat membru. Toate datele vor fi utilizate numai pentru a verifica daca o persoana sau un loc sunt autorizate sau inregistrate.

(4) Autoritatea fiscala competenta va lua masuri pentru ca persoanelor implicate in circulatia intracomunitara a produselor supuse accizelor sa li se permita sa obtina confirmarea informatiilor detinute.

(5) Orice informatie comunicata, indiferent in ce fel, este de natura confidentiala, este supusa obligatiei secretului fiscal si beneficiaza de protectia aplicata informatiilor similare, conform legislatiei nationale a statului membru care o primeste.

Art. 192^11 a fost introdus de pct. 176 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.

SECTIUNEA a 6-a - Obligatiile platitorilor de accize

Plata accizelor la bugetul de stat

ART. 193

(1) Accizele sunt venituri la bugetul de stat. Termenul de plata a accizelor este pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care acciza devine exigibila.

(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), termenul de plata a accizelor este:

a) in cazul operatorilor inregistrati - ziua lucratoare imediat urmatoare celei in care au fost receptionate produsele accizabile;

b) in cazul furnizorilor autorizati de energie electrica sau de gaz natural - data de 25 a lunii urmatoare celei in care a avut loc facturarea catre consumatorul final.

(3) In cazul importului unui produs accizabil, care nu este plasat intr-un regim suspensiv, prin derogare de la alin. (1), momentul platii accizelor este momentul inregistrarii declaratiei vamale de import.

Alin. (1) al art. 193 a fost modificat de pct. 96 al art. I din ORDONANTA nr. 83 din 19 august 2004, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 793 din 27 august 2004.

Alin. (2) al art. 193 a fost modificat de pct. 97 al art. I din ORDONANTA nr. 83 din 19 august 2004, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 793 din 27 august 2004.

Art. 193 este reprodus astfel cum a fost modificat de pct. 177 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.

Depunerea declaratiilor de accize

ART. 194

(1) Orice platitor de accize prevazut la prezentul capitol are obligatia de a depune lunar la autoritatea fiscala competenta o declaratie de accize, indiferent daca se datoreaza sau nu plata accizei pentru luna respectiva.

(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), operatorul neinregistrat are obligatia de a depune declaratia de accize pentru fiecare operatiune in parte.

(3) Declaratiile de accize se depun la autoritatea fiscala competenta de catre antrepozitarii autorizati, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei la care se refera declaratia.

(4) In situatiile prevazute la art. 166 alin. (1) lit. b) si e), trebuie sa se depuna imediat o declaratie de accize la autoritatea fiscala competenta si, prin derogare de la prevederile art. 193, acciza se plateste in ziua lucratoare imediat urmatoare celei in care a fost depusa declaratia.

Art. 194 este reprodus astfel cum a fost modificat de pct. 178 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.

Documente fiscale

ART. 195

(1) Pentru produsele accizabile, altele decat cele marcate, care sunt transportate sau detinute in afara antrepozitului fiscal sau a unui antrepozit vamal, originea trebuie sa fie dovedita folosindu-se un document care va fi stabilit prin norme. Documentul nu poate fi mai vechi de 5 zile. Aceasta prevedere nu este aplicabila pentru produsele accizabile transportate sau detinute de catre alte persoane decat comerciantii, in masura in care aceste produse sunt ambalate in pachete destinate vanzarii cu amanuntul.

(2) Toate transporturile de produse accizabile sunt insotite de un document, astfel:

a) miscarea produselor accizabile in regim suspensiv este insotita de documentul administrativ de insotire;

b) miscarea produselor accizabile eliberate pentru consum este insotita de factura ce va reflecta cuantumul accizei, modelul acesteia fiind precizat in norme;

c) transportul de produse accizabile, cand acciza a fost platita, este insotit de factura sau aviz de insotire, precum si de documentul de insotire simplificat, dupa caz.

Art. 195 este reprodus astfel cum a fost modificat de pct. 179 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.

Evidente contabile

ART. 196

Orice platitor de accize are obligatia de a tine registre contabile precise, conform legislatiei in vigoare, care sa contina suficiente informatii pentru ca autoritatile fiscale sa poata verifica respectarea prevederilor din prezentul titlu.

Art. 196 este reprodus astfel cum a fost modificat de pct. 180 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.

Responsabilitatile platitorilor de accize

ART. 197

(1) Orice platitor de accize poarta raspunderea pentru calcularea corecta si plata la termenul legal a accizelor catre bugetul de stat si pentru depunerea la termenul legal a declaratiilor de accize la autoritatea fiscala competenta, conform prevederilor prezentului titlu si celor ale legislatiei vamale in vigoare.

(2) Lunar, pana la data de 15 a fiecarei luni, pentru luna precedenta, antrepozitarii autorizati pentru productie sunt obligati sa depuna la autoritatea fiscala competenta o situatie, care sa contina informatii cu privire la stocul de materii prime si produse finite la inceputul lunii, achizitiile de materii prime, cantitatea fabricata in cursul lunii, stocul de produse finite si materii prime la sfarsitul lunii de raportare si cantitatea de produse livrate, conform modelului prezentat in norme.

Art. 197 este reprodus astfel cum a fost modificat de pct. 181 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.

Garantii

ART. 198

(1) Antrepozitarul autorizat - dupa acceptarea conditiilor de autorizare a antrepozitului fiscal -, operatorul inregistrat, operatorul neinregistrat si reprezentantul fiscal au obligatia depunerii la autoritatea fiscala competenta a unei garantii, conform prevederilor din norme, care sa asigure plata accizelor care pot deveni exigibile.

(2) Tipul, modul de calcul, valoarea si durata garantiei vor fi prevazute in norme.

(3) Valoarea garantiei va fi analizata periodic, pentru a reflecta orice schimbari in volumul afacerii sau in nivelul de accize datorat.

Art. 198 este reprodus astfel cum a fost modificat de pct. 182 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.

SECTIUNEA a 7-a - Scutiri la plata accizelor

Scutiri generale

ART. 199

(1) Produsele accizabile sunt scutite de la plata accizelor atunci cand sunt destinate pentru:

a) livrarea in contextul relatiilor consulare sau diplomatice;

b) organizatiile internationale, recunoscute ca atare de catre autoritatile publice ale Romaniei, si membrii acestor organizatii, in limitele si in conditiile stabilite prin conventiile internationale, care pun bazele acestor organizatii, ori prin acorduri incheiate la nivel statal sau guvernamental;

c) fortele armate apartinand oricarui stat parte la Tratatul Atlanticului de Nord (NATO), cu exceptia Fortelor Armate ale Romaniei, precum si pentru personalul civil care le insoteste sau pentru aprovizionarea popotelor ori cantinelor acestora;

d) consumul aflat sub incidenta unui acord incheiat cu tari nemembre sau organizatii internationale, cu conditia ca un astfel de acord sa fie permis ori autorizat cu privire la scutirea de taxa pe valoarea adaugata.

(2) Modalitatea si conditiile de acordare a scutirilor prevazute la alin. (1) vor fi reglementate prin norme.

(3) Accizele nu se aplica pentru importul de produse accizabile aflate in bagajul calatorilor si al altor persoane fizice, cu domiciliul in Romania sau in strainatate, in limitele si in conformitate cu cerintele prevazute de norme.

Art. 199 este reprodus astfel cum a fost modificat de pct. 183 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.

Scutiri pentru alcool etilic si alte produse alcoolice

ART. 200

(1) Sunt scutite de la plata accizelor alcoolul etilic si alte produse alcoolice prevazute la art. 162, atunci cand sunt:

a) complet denaturate, conform prescriptiilor legale;

b) denaturate si utilizate pentru producerea de produse care nu sunt destinate consumului uman;

c) utilizate pentru producerea otetului cu codul NC 2209;

d) utilizate pentru producerea de medicamente;

e) utilizate pentru producerea de arome alimentare destinate prepararii de alimente sau bauturi nealcoolice ce au o concentratie ce nu depaseste 1,2% in volum;

f) utilizate in scop medical in spitale si farmacii;

g) utilizate direct sau ca element al produselor semifabricate pentru producerea de alimente cu sau fara crema, cu conditia ca in fiecare caz concentratia de alcool sa nu depaseasca 8,5 litri de alcool pur la 100 kg de produs ce intra in compozitia ciocolatei si 5 litri de alcool pur la 100 kg de produs ce intra in compozitia altor produse;

h) abrogata;

i) abrogata;

j) abrogata;

k) abrogata.

(2) Modalitatea si conditiile de acordare a scutirilor prevazute la alin. (1), precum si produsele utilizate pentru denaturarea alcoolului vor fi reglementate prin norme.

Alin. (1) al art. 200 a fost modificat de pct. 98 al art. I din ORDONANTA nr. 83 din 19 august 2004, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 793 din 27 august 2004.

Literele h), i), j) si k) ale alin. (1) al art. 200 au fost abrogate de pct. 30 al art. I din ORDONANTA DE URGENTA nr. 24 din 24 martie 2005, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 263 din 30 martie 2005. (abrogari aplicabile cu data de 1 aprilie 2005).

Literele h), i), j) si k) ale alin. (1) au fost abrogate de pct. 36 al art. I din LEGEA nr. 163 din 1 iunie 2005, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 466 din 1 iunie 2005.*)

*) Art. II din LEGEA nr. 163 din 1 iunie 2005, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 466 din 1 iunie 2005 abroga Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 24/2005, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 263 din 30 martie 2005.

Litera e) a alin. (1) al art. 200 a fost modificata de pct. 184 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.

Scutiri pentru tutun prelucrat

ART. 200^1

(1) Este scutit de la plata accizelor tutunul prelucrat, atunci cand este destinat in exclusivitate testelor stiintifice si celor privind calitatea produselor.

(2) Modalitatea si conditiile de acordare a scutirilor prevazute la alin. (1) vor fi reglementate prin norme.

Art. 200^1 a fost introdus de pct. 185 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.

Scutiri pentru uleiuri minerale

ART. 201

(1) Sunt scutite de la plata accizelor:

a) produsele energetice livrate in vederea utilizarii drept combustibil pentru motor pentru aeronave, altele decat aviatia turistica in scop privat. Prin aviatie turistica in scop privat se intelege utilizarea unei aeronave de catre proprietarul sau sau de catre persoana fizica ori juridica ce o detine cu titlu de inchiriere sau cu un alt titlu, in alte scopuri decat cele comerciale si, in special, altele decat transportul de persoane ori de marfuri sau prestari de servicii cu titlu oneros ori pentru nevoile autoritatilor publice;

b) produsele energetice livrate in vederea utilizarii drept combustibil pentru motor pentru navigatia in apele comunitare si pentru navigatia pe caile navigabile interioare, inclusiv pentru pescuit, altele decat pentru navigatia ambarcatiunilor private de agrement. De asemenea, este scutita de la plata accizelor si electricitatea produsa la bordul ambarcatiunilor. Prin ambarcatiune privata de agrement se intelege orice ambarcatiune utilizata de catre proprietarul sau sau de catre persoana fizica ori juridica ce o detine cu titlu de inchiriere sau cu un alt titlu, in alte scopuri decat cele comerciale si, in special, altele decat transportul de persoane sau de marfuri ori prestari de servicii cu titlu oneros sau pentru nevoile autoritatilor publice;

c) produsele energetice si energia electrica utilizate pentru productia de energie electrica, precum si energia electrica utilizata pentru mentinerea capacitatii de a produce energie electrica;

d) produsele energetice si energia electrica utilizate pentru productia combinata de energie electrica si energie termica;

e) produsele energetice - gazul natural, carbunele si combustibilii solizi -, folosite de gospodarii si/sau de organizatii de caritate;

f) combustibilii pentru motor utilizati in domeniul productiei, dezvoltarii, testarii si mentenantei aeronavelor si vapoarelor;

g) combustibilii pentru motor utilizati pentru operatiunile de dragare in cursurile de apa navigabile si in porturi;

h) produsele energetice injectate in furnale sau in alte agregate industriale in scop de reducere chimica, ca aditiv la cocsul utilizat drept combustibil principal;

i) produsele energetice care intra in Romania dintr-o tara terta, continute in rezervorul standard al unui autovehicul cu motor destinat utilizarii drept combustibil pentru acel autovehicul, precum si in containere speciale si destinate utilizarii pentru operarea, in timpul transportului, a sistemelor ce echipeaza acele containere;

j) orice produs energetic care este scos de la rezerva de stat sau rezerva de mobilizare, fiind acordat gratuit in scop de ajutor umanitar;

k) orice produs energetic achizitionat direct de la operatori economici producatori, importatori sau distribuitori, utilizat drept combustibil pentru incalzirea spitalelor, sanatoriilor, azilurilor de batrani, orfelinatelor si altor institutii de asistenta sociala, institutiilor de invatamant si lacasurilor de cult;

l) produsele energetice, daca astfel de produse sunt facute din sau contin unul ori mai multe dintre urmatoarele produse:

- produse cuprinse in codurile NC de la 1507 la 1518;

- produse cuprinse in codurile NC 3824 90 55 si de la 3824 90 80 la 3824 90 99 pentru componentele lor produse din biomase;

- produse cuprinse in codurile NC 2207 20 00 si 2905 11 00, care nu sunt de origine sintetica;

- produse obtinute din biomase, inclusiv produse cuprinse in codurile NC 4401 si 4402;

m) energia electrica produsa din surse regenerabile de energie;

n) energia electrica obtinuta de acumulatori electrici, grupurile electrogene mobile, instalatiile electrice amplasate pe vehicule de orice fel, sursele stationare de energie electrica in curent continuu, instalatiile energetice amplasate in marea teritoriala care nu sunt racordate la reteaua electrica si sursele electrice cu o putere activa instalata sub 250 KW;

o) produsele cuprinse la codul NC 2705, utilizate pentru incalzire.

(2) Modalitatea si conditiile de acordare a scutirilor prevazute la alin. (1) vor fi reglementate prin norme.

Litera i) a alin. (1) al art. 201 a fost modificata de pct. 99 al art. I din ORDONANTA nr. 83 din 19 august 2004, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 793 din 27 august 2004.

Literele h), j), k) si l) ale alin. (1) al art. 201 au fost abrogate de pct. 31 al art. I din ORDONANTA DE URGENTA nr. 24 din 24 martie 2005, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 263 din 30 martie 2005. (abrogari aplicabile cu data de 1 aprilie 2005).

Litera d) a alin. (1) al art. 201 a fost modificata de pct. 36 al art. I din LEGEA nr. 163 din 1 iunie 2005, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 466 din 1 iunie 2005.

Literele j), k) si l) ale alin. (1) al art. 201 au fost abrogate de pct. 36 al art. I din LEGEA nr. 163 din 1 iunie 2005, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 466 din 1 iunie 2005.*)

*) Art. II din LEGEA nr. 163 din 1 iunie 2005, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 466 din 1 iunie 2005 abroga Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 24/2005, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 263 din 30 martie 2005.

Litera h) a art. 201 a fost repusa in vigoare prin abrogarea ORDONANTEI DE URGENTA nr. 24 din 24 martie 2005, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 263 din 30 martie 2005 de catre art. II din LEGEA nr. 163 din 1 iunie 2005, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 466 din 1 iunie 2005.

Alin. (1) al art. 201 a fost modificat de pct. 186 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.

SECTIUNEA a 8-a - Marcarea produselor alcoolice si tutunului prelucrat

Denumirea Sectiunii a 8-a a Cap. I din Titlul VII a fost modificata de pct. 187 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.

Reguli generale

ART. 202

(1) Prevederile prezentei sectiuni se aplica urmatoarelor produse accizabile:

a) produse intermediare si alcool etilic, cu exceptiile prevazute prin norme;

b) tutun prelucrat.

(2) Nu este supus obligatiei de marcare orice produs accizabil scutit de la plata accizelor.

(3) Produsele accizabile prevazute la alin. (1) pot fi eliberate pentru consum sau pot fi importate pe teritoriul Romaniei numai daca acestea sunt marcate conform prevederilor prezentei sectiuni.

Alin. (1) al art. 202 a fost modificat prin RECTIFICAREA nr. 571 din 22 decembrie 2003 publicata MONITORUL OFICIAL nr. 112 din 6 februarie 2004.

Litera b) a alin. (1) al art. 202 a fost modificata de pct. 188 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.

Responsabilitatea marcarii

ART. 203

Responsabilitatea marcarii produselor accizabile revine antrepozitarilor autorizati, operatorilor inregistrati sau importatorilor autorizati, potrivit precizarilor din norme.

Art. 203 este reprodus astfel cum a fost modificat de pct. 189 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.

Proceduri de marcare

ART. 204

(1) Marcarea produselor se efectueaza prin timbre sau banderole.

(2) Dimensiunea si elementele ce vor fi inscriptionate pe marcaje vor fi stabilite prin norme.

(3) Antrepozitarul autorizat, operatorul inregistrat sau importatorul autorizat are obligatia sa asigure ca marcajele sa fie aplicate la loc vizibil, pe ambalajul individual al produsului accizabil, respectiv pe pachet, cutie sau sticla, astfel incat deschiderea ambalajului sa deterioreze marcajul.

(4) Produsele accizabile marcate cu timbre, banderole deteriorate sau altfel decat s-a prevazut la alin. (2) si (3) vor fi considerate ca nemarcate.

Alin. (1) si (4) ale art. 204 au fost modificate de pct. 100 al art. I din ORDONANTA nr. 83 din 19 august 2004, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 793 din 27 august 2004.

Alin. (3) si (4) ale art. 204 au fost modificate de pct. 190 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.

Eliberarea marcajelor

ART. 205

(1) Autoritatea fiscala competenta aproba eliberarea marcajelor, potrivit procedurii prevazute in norme.

(2) Eliberarea marcajelor se face catre:

a) antrepozitarii autorizati pentru produsele accizabile prevazute la art. 202;

b) operatorii inregistrati care achizitioneaza produsele accizabile prevazute la art. 202;

c) persoanele care importa produsele accizabile prevazute la art. 202, pe baza autorizatiei de importator. Autorizatia de importator se acorda de catre autoritatea fiscala competenta, in conditiile prevazute in norme.

(3) Solicitarea marcajelor se face prin depunerea unei cereri si a unei garantii la autoritatea fiscala competenta, sub forma si in maniera prevazute in norme.

(4) Eliberarea marcajelor se face de catre unitatea specializata pentru tiparirea acestora, desemnata de autoritatea fiscala competenta, potrivit prevederilor din norme.

(5) Contravaloarea marcajelor se asigura de la bugetul de stat, din valoarea accizelor aferente produselor accizabile supuse marcarii, conform prevederilor din norme.

Alin. (5) al art. 205 a fost modificat de pct. 101 al art. I din ORDONANTA nr. 83 din 19 august 2004, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 793 din 27 august 2004.

Art. 205 este reprodus astfel cum a fost modificat de pct. 191 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.

Confiscarea tutunului prelucrat

ART. 206

(1) Prin derogare de la prevederile in vigoare care reglementeaza modul si conditiile de valorificare a bunurilor legal confiscate sau intrate, potrivit legii, in proprietatea privata a statului, tutunurile prelucrate confiscate ori intrate, potrivit legii, in proprietatea privata a statului se predau de catre organul care a dispus confiscarea, pentru distrugere, antrepozitarilor autorizati pentru productia de tutun prelucrat, operatorilor inregistrati sau importatorilor de astfel de produse, dupa cum urmeaza:

a) sortimentele care se regasesc in nomenclatorul de fabricatie al antrepozitarilor autorizati, in nomenclatorul de achizitii al operatorilor inregistrati sau al importatorilor se predau in totalitate acestora;

b) sortimentele care nu se regasesc in nomenclatoarele prevazute la lit. a) se predau in custodie de catre organele care au procedat la confiscare, antrepozitarilor autorizati pentru productia de tutun prelucrat, a caror cota de piata reprezinta peste 5%.

(2) Repartizarea fiecarui lot de tutun prelucrat confiscat, preluarea acestuia de catre antrepozitarii autorizati, operatorii inregistrati si importatori, precum si procedura de distrugere se efectueaza conform normelor.

(3) Fiecare antrepozitar autorizat, operator inregistrat si importator are obligatia sa asigure pe cheltuiala proprie preluarea in custodie, transportul si depozitarea cantitatilor de produse din lotul confiscat care i-a fost repartizat.

Art. 206 este reprodus astfel cum a fost modificat de pct. 192 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.

SECTIUNEA a 8^1 -a - Inregistrarea operatorilor de produse accizabile

Abrogata

Sectiunea a 8^1-a a fost introdusa de pct. 5 al art. I din ORDONANTA DE URGENTA nr. 33 din 19 aprilie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 374 din 2 mai 2006.

Sectiunea a 8^1-a a Cap. I din Titlul VII a fost abrogata de pct. 193 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.

Registrul electronic de date

ART. 206^1

Abrogat.

Art. 206^1 a fost introdus de pct. 5 al art. I din ORDONANTA DE URGENTA nr. 33 din 19 aprilie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 374 din 2 mai 2006.

Art. 206^1 a fost abrogat de pct. 193 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.

CAPITOLUL II - Alte produse accizabile

Sfera de aplicare

ART. 207

Urmatoarele produse sunt supuse accizelor:

a) cafea verde, cu codurile NC 0901 11 00 si 0901 12 00;

b) cafea prajita, inclusiv cafea cu inlocuitori, cu codurile: NC 0901 21 00; 0901 22 00 si 0901 90 90;

c) cafea solubila, inclusiv amestecuri cu cafea solubila, cu codurile NC 2101 11 si 2101 12;

d) confectii din blanuri naturale, cu codurile: NC 4303 10 10; 4303 10 90 si 6506 92 00, cu exceptia celor de iepure, oaie, capra;

e) articole din cristal cu codurile: NC 7009 91 00; 7009 92 00; 7013 21; 7013 31; 7013 91; 7018 90; 7020 00 80; 9405 10 50; 9405 20 50; 9405 50 00 si 9405 91;

f) bijuterii din aur si/sau din platina cu codul NC 7113 19 00, cu exceptia verighetelor;

g) produse de parfumerie cu codurile NC 3303 00 10 si 3303 00 90;

h) arme si arme de vanatoare, altele decat cele de uz militar, cu codurile: NC 9302 00 00; 9303; 9304 00 00, cu exceptiile prevazute in lege;

i) iahturi si alte nave si ambarcatiuni cu sau fara motor pentru agrement, cu codurile: NC 8903 10; 8903 91; 8903 92 si 8903 99;

j) motoare cu capacitate de peste 25 CP destinate iahturilor si altor nave si ambarcatiuni pentru agrement, cu codurile: NC 8407 21 10; 8407 21 91; 8407 21 99; 8407 29 20; 8408 10 11; 8408 10 19; 8408 10 22; 8408 10 24; 8408 10 26; 8408 10 28; 8408 10 31; 8408 10 39 si 8408 10 41.

Literele k) si n) ale art. 207 au fost modificate de pct. 22 din LEGEA nr. 494 din 12 noiembrie 2004 publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 1.092 din 24 noiembrie 2004.

Literele k) si m) ale art. 207 au fost modificate de pct. 32 al art. I din ORDONANTA DE URGENTA nr. 24 din 24 martie 2005, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 263 din 30 martie 2005. (modificari aplicabile cu data de 1 aprilie 2005).

Literele i), j) si k) ale art. 207 au fost abrogate de pct. 36 al art. I din LEGEA nr. 163 din 1 iunie 2005, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 466 din 1 iunie 2005.

Literele m) si o) ale art. 207 au fost modificate de pct. 36 al art. I din LEGEA nr. 163 din 1 iunie 2005, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 466 din 1 iunie 2005.*)

*) Art. II din LEGEA nr. 163 din 1 iunie 2005, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 466 din 1 iunie 2005 abroga Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 24/2005, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 263 din 30 martie 2005.

Art. 207 este reprodus astfel cum a fost modificat de pct. 194 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.

Nivelul si calculul accizei

ART. 208

(1) Nivelul accizelor in perioada 2007-2011 pentru cafea verde, cafea prajita, inclusiv cafea cu inlocuitori si pentru cafea solubila, inclusiv amestecurile cu cafea solubila, este prevazut in anexa nr. 2 care face parte integranta din prezentul titlu.

(2) Nivelul accizelor in perioada 2007-2010 pentru alte produse este prevazut in anexa nr. 3 care face parte integranta din prezentul titlu.

(3) Pentru iahturi si alte nave si ambarcatiuni cu sau fara motor pentru agrement, nivelul accizelor poate fi intre 0 si 50% si va fi stabilit diferentiat pe baza criteriilor prevazute in norme.

(4) Nu intra sub incidenta prevederilor alin. (3):

a) barcile cu sau fara motor cu lungime mai mica de 8 metri si cu motor mai mic de 25 CP;

b) iahturile si alte nave si ambarcatiuni destinate utilizarii in sportul de performanta, in conditiile prevazute in norme.

(5) Pentru motoare cu capacitate de peste 25 CP destinate iahturilor si altor nave si ambarcatiuni pentru agrement, nivelul accizelor poate fi intre 0 si 50% si va fi stabilit diferentiat pe baza criteriilor prevazute in norme.

(6) Pentru cafea, cafea cu inlocuitori si cafea solubila, inclusiv amestecuri cu cafea solubila, accizele se datoreaza o singura data si se calculeaza prin aplicarea sumelor fixe pe unitatea de masura, asupra cantitatilor intrate pe teritoriul Romaniei.

(7) In cazul produselor prevazute la alin. (2), (3) si (5), accizele preced taxa pe valoarea adaugata si se calculeaza o singura data prin aplicarea cotelor procentuale prevazute de lege asupra bazei de impozitare, care reprezinta:

a) pentru produsele provenite din productia interna - preturile de livrare, mai putin accizele, respectiv pretul producatorului, care nu poate fi mai mic decat suma costurilor ocazionate de obtinerea produsului respectiv;

b) pentru produsele provenite din teritoriul comunitar - preturile de achizitie;

c) pentru produsele provenite din afara teritoriului comunitar - valoarea in vama, stabilita potrivit legii, la care se adauga taxele vamale si alte taxe speciale, dupa caz.

Alin. (1) al art. 208 a fost modificat de pct. 102 al art. I din ORDONANTA nr. 83 din 19 august 2004, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 793 din 27 august 2004.

Alin. (2) al art. 208 a fost modificat de pct. 102 al art. I din ORDONANTA nr. 83 din 19 august 2004, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 793 din 27 august 2004.

Alin. (3) al art. 208 a fost modificat de pct. 102 al art. I din ORDONANTA nr. 83 din 19 august 2004, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 793 din 27 august 2004.

Alin. (4) al art. 208 a fost modificat de pct. 33 al art. I din ORDONANTA DE URGENTA nr. 24 din 24 martie 2005, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 263 din 30 martie 2005. (modificare aplicabila cu data de 1 aprilie 2005).

Alin. (4) al art. 208 a fost modificat de pct. 36 al art. I din LEGEA nr. 163 din 1 iunie 2005, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 466 din 1 iunie 2005.*)

*) Art. II din LEGEA nr. 163 din 1 iunie 2005, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 466 din 1 iunie 2005 abroga Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 24/2005, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 263 din 30 martie 2005.

Alin. (5) al art. 208 a fost modificat de pct. 33 al art. I din ORDONANTA DE URGENTA nr. 24 din 24 martie 2005, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 263 din 30 martie 2005. (modificare aplicabila cu data de 1 aprilie 2005).

Alin. (5) al art. 208 a fost modificat de pct. 36 al art. I din LEGEA nr. 163 din 1 iunie 2005, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 466 din 1 iunie 2005.*)

*) Art. II din LEGEA nr. 163 din 1 iunie 2005, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 466 din 1 iunie 2005 abroga Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 24/2005, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 263 din 30 martie 2005.

**) Punctul 37 al art. I din LEGEA nr. 163 din 1 iunie 2005, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 466 din 1 iunie 2005, care modifica art. II din ORDONANTADEURGENTA nr. 138 din 29 decembrie 2004, prevede:

"Art. II. - In cazul autoturismelor sau al autoturismelor de teren din import, inclusiv rulate, introduse in tara in baza contractelor de leasing initiate dupa data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, baza de impozitare pentru accize este valoarea de intrare la care se adauga cuantumul taxelor vamale si alte taxe speciale, dupa caz, datorate la momentul inchiderii operatiunii de import."

Art. 208 este reprodus astfel cum a fost modificat de pct. 195 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.

Platitori de accize

ART. 209

(1) Platitori de accize pentru produsele prevazute la art. 207 sunt operatorii economici - persoane juridice, asociatii familiale si persoane fizice autorizate - care produc sau care achizitioneaza din teritoriul comunitar ori din afara teritoriului comunitar astfel de produse.

(2) Platitori de accize sunt si persoanele fizice care introduc in tara produsele prevazute la art. 207 lit. h), i) si j).

(3) Operatorii economici care achizitioneaza din teritoriul comunitar produsele prevazute la art. 207, inainte de primirea produselor, trebuie sa fie inregistrati la autoritatea fiscala competenta, in conditiile prevazute in norme, si sa respecte urmatoarele cerinte:

a) sa garanteze plata accizelor in conditiile fixate de autoritatea fiscala competenta;

b) sa tina contabilitatea livrarilor de produse;

c) sa prezinte produsele oricand li se cere aceasta de catre organele de control;

d) sa accepte orice monitorizare sau verificare a stocului.

Alin. (3) al art. 209 a fost modificat de pct. 36 al art. I din LEGEA nr. 163 din 1 iunie 2005, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 466 din 1 iunie 2005.

Art. 209 este reprodus astfel cum a fost modificat de pct. 196 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.

Scutiri

ART. 210

(1) Sunt scutite de la plata accizelor:

a) produsele exportate direct de operatorii economici producatori sau prin operatorii economici care isi desfasoara activitatea pe baza de comision. Beneficiaza de regimul de scutire numai produsele exportate, direct sau prin operatorii economici comisionari, de catre producatorii care detin in proprietate utilajele si instalatiile de productie necesare pentru realizarea acestor produse;

b) produsele aflate in regimuri vamale suspensive, conform prevederilor legale in domeniu. Pentru produsele aflate in aceste regimuri, scutirea se acorda cu conditia depunerii de catre operatorul economic a unei garantii egale cu valoarea accizelor aferente. Aceasta garantie va fi restituita operatorului economic numai cu conditia incheierii in termen a regimului vamal acordat. Nu intra sub incidenta acestor prevederi bunurile prevazute la art. 208 alin. (3), atunci cand aceste bunuri sunt plasate in baza unor contracte de leasing ce se deruleaza in conditiile prevazute de lege, in regim vamal de tranzit, de admitere temporara sau de import, pe durata contractului de leasing;

c) orice produs importat, provenit din donatii sau finantat direct din imprumuturi nerambursabile, precum si din programe de cooperare stiintifica si tehnica, acordat institutiilor de invatamant, sanatate si cultura, ministerelor, altor organe ale administratiei publice, structurilor patronale si sindicale reprezentative la nivel national, asociatiilor si fundatiilor de utilitate publica, de catre guverne straine, organisme internationale si organizatii nonprofit si de caritate;

d) produsele livrate la rezerva de stat si la rezerva de mobilizare, pe perioada in care au acest regim.

(2) Operatorii economici exportatori de cafea prajita, obtinuta din operatiuni proprii de prajire a cafelei verzi importate direct de acestia, pot solicita autoritatilor fiscale competente, pe baza de documente justificative, restituirea accizelor platite in vama, aferente numai cantitatilor de cafea verde utilizata ca materie prima pentru cafeaua exportata.

(3) Modalitatea de acordare a scutirilor prevazute la alin. (1) si (2) va fi reglementata prin norme.

Art. 210 este reprodus astfel cum a fost modificat de pct. 197 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.

Exigibilitatea

ART. 211

(1) Momentul exigibilitatii accizei intervine:

a) pentru produsele din productia interna, la data efectuarii livrarii, la data acordarii produselor ca dividende sau ca plata in natura, la data la care au fost consumate pentru reclama si publicitate si, respectiv, la data instrainarii ori utilizarii in oricare alt scop decat comercializarea;

b) pentru produsele provenite din teritoriul comunitar, la momentul receptionarii acestora;

c) pentru produsele importate, la data inregistrarii declaratiei vamale de import.

(2) Pentru produsele prevazute la art. 207 lit. i), momentul exigibilitatii accizei intervine cu ocazia primei inmatriculari in Romania.

(3) In cazul persoanelor fizice care achizitioneaza produse de natura celor prevazute la art. 207 lit. h), exigibilitatea ia nastere la momentul inregistrarii la autoritatile competente, potrivit legii.

Art. 211 este reprodus astfel cum a fost modificat de pct. 198 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.

Plata accizelor la bugetul de stat

ART. 212

(1) Pentru produsele provenite din productia interna, accizele se platesc la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care acciza devine exigibila.

(2) Pentru alte produse accizabile, provenite din teritoriul comunitar sau din import, plata accizelor se face in ziua lucratoare imediat urmatoare celei in care au fost receptionate produsele sau la momentul inregistrarii declaratiei vamale de import, dupa caz.

(3) Pentru produsele prevazute la art. 207 lit. i), plata se face cu ocazia primei inmatriculari in Romania.

(4) In cazul persoanelor fizice care achizitioneaza produse de natura celor prevazute la art. 207, plata se face la data inregistrarii la autoritatile competente, potrivit legii.

Art. 212 este reprodus astfel cum a fost modificat de pct. 199 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.

Regimul documentelor fiscale pierdute, distruse sau deteriorate

ART. 213

(1) Operatorii economici platitori de accize, care au efectuat tranzactii cu produse supuse accizelor prin documente fiscale care ulterior au fost pierdute, distruse sau deteriorate, au obligatia ca, in termen de 30 de zile calendaristice din momentul inregistrarii pierderii, distrugerii sau deteriorarii, sa reconstituie, pe baza evidentelor contabile, accizele aferente acestor tranzactii.

(2) In situatia nereconstituirii obligatiilor fiscale de catre operatorul economic, autoritatea fiscala competenta va stabili suma acestora prin estimare, inmultind numarul documentelor pierdute, distruse sau deteriorate cu media accizelor inscrise in facturile de livrare pe ultimele 6 luni de activitate, inainte de data constatarii pierderii, distrugerii sau deteriorarii documentelor fiscale.

Art. 213 este reprodus astfel cum a fost modificat de pct. 200 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.

Declaratiile de accize

ART. 214

(1) Orice operator economic platitor de accize are obligatia de a depune la autoritatea fiscala competenta o declaratie de accize pentru fiecare luna, indiferent daca se datoreaza sau nu plata accizei pentru luna respectiva.

(2) Declaratiile de accize se depun la autoritatea fiscala competenta, de catre operatorii economici platitori, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei la care se refera declaratia.

Art. 214 este reprodus astfel cum a fost modificat de pct. 201 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.

CAPITOLUL II^1 - Taxe speciale pentru autoturisme si autovehicule

Cap. II^1 a fost introdus de pct. 202 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.

Nivelul taxei speciale

ART. 214^1

(1) Intra sub incidenta taxei speciale autoturismele si autovehiculele comerciale cu masa totala maxima autorizata de pana la 3,5 tone inclusiv, cu exceptia celor special echipate pentru persoanele cu handicap si a celor apartinand misiunilor diplomatice, oficiilor consulare si membrilor acestora, precum si altor organizatii si persoane straine cu statut diplomatic, care isi desfasoara activitatea in Romania. Nivelul taxei speciale este prevazut in anexa nr. 4 care face parte integranta din prezentul titlu. Pentru autoturismele si autoturismele de teren a caror prima inmatriculare in Romania se realizeaza dupa data de 1 ianuarie 2007 si pentru care accizele au fost platite cu ocazia importului sau a achizitionarii de pe piata interna in cursul anului 2006, taxa speciala nu se mai datoreaza.

(2) Intra sub incidenta taxei speciale si autovehiculele comerciale cu masa totala maxima autorizata de peste 3,5 tone, inclusiv cele destinate transportului de persoane cu un numar de peste 8 locuri pe scaune in afara conducatorului auto, cu exceptia autovehiculelor speciale destinate lucrarilor de drumuri, de salubrizare, pentru industria petrolului, a macaralelor, precum si a autovehiculelor destinate a fi utilizate de fortele armate, fortele de securitate a statului, politie, jandarmerie, politie de frontiera, de serviciile de ambulanta si medicina. Nivelul taxei speciale este prevazut in anexa nr. 4.1 care face parte integranta din prezentul titlu.

(3) Sumele datorate bugetului de stat drept taxe speciale se calculeaza in lei, dupa cum urmeaza:

*T*

(100-D)

Taxa speciala = A x B x C x AAAAAAA,

100

*ST*

unde:

A = capacitatea cilindrica;

B = taxa prevazuta in coloana 3 din anexa nr. 4 sau, dupa caz, in coloana 2 din anexa nr. 4.1;

C = coeficientul de corelare a taxei prevazut in coloana 2 din anexa nr. 5;

D = coeficientul de reducere a taxei in functie de deprecierea autoturismului/autovehiculului, prevazut in coloana 3 din anexa nr. 5.

(4) Nivelul coeficientilor de corelare si de reducere a taxei speciale este prevazut in anexa nr. 5 care face parte integranta din prezentul titlu.

(5) Vechimea autoturismului/autovehiculului rulat se calculeaza in functie de data fabricarii acestuia.

Art. 214^1 a fost introdus de pct. 202 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.

Alin. (1), (2) si (3) ale art. 214^1 au fost modificate de pct. 6 al art. I din ORDONANTADEURGENTA nr. 110 din 21 decembrie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 1.028 din 27 decembrie 2006.

Exigibilitatea si plata taxei speciale la bugetul de stat

ART. 214^2

Taxele speciale se platesc cu ocazia primei inmatriculari in Romania.

Art. 214^2 a fost introdus de pct. 202 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.

Scutiri

ART. 214^3

Sunt scutite de plata taxelor speciale autoturismele, atunci cand sunt:

a) incadrate in categoria vehiculelor istorice, definite conform prevederilor legale in vigoare;

b) provenite din donatii sau finantate direct din imprumuturi nerambursabile, precum si din programe de cooperare stiintifica si tehnica, acordate institutiilor de invatamant, sanatate si cultura, ministerelor, altor organe ale administratiei publice, structurilor patronale si sindicale reprezentative la nivel national, asociatiilor si fundatiilor de utilitate publica, de catre guverne straine, organisme internationale si organizatii nonprofit si de caritate.

Art. 214^3 a fost introdus de pct. 202 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.

CAPITOLUL III - Impozitul la titeiul din productia interna

Denumirea Cap. III din Titlul VII a fost modificata de pct. 203 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.

Dispozitii generale

ART. 215

(1) Pentru titeiul din productia interna, operatorii economici autorizati, potrivit legii, datoreaza bugetului de stat impozit in momentul livrarii.

(2) Impozitul datorat pentru titei este de 4 euro/tona.

(3) Impozitul datorat se calculeaza prin aplicarea sumei fixe prevazute la alin. (2) asupra cantitatilor livrate.

(4) Momentul exigibilitatii impozitului la titeiul din productia interna intervine la data efectuarii livrarii.

Alin. (2) al art. 215 a fost modificat de pct. 103 al art. I din ORDONANTA nr. 83 din 19 august 2004, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 793 din 27 august 2004.

Art. 215 este reprodus astfel cum a fost modificat de pct. 204 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.

Scutiri

ART. 216

Sunt scutite de plata acestor impozite cantitatile de titei si gaze naturale din productia interna, exportate direct de agentii economici producatori.

Declaratiile de impozit

ART. 217

(1) Orice operator economic, platitor de impozit la titeiul din productia interna, are obligatia de a depune la autoritatea fiscala competenta o declaratie de impozit pentru fiecare luna, indiferent daca se datoreaza sau nu plata impozitului pentru luna respectiva.

(2) Declaratia de impozit se depune la autoritatea fiscala competenta de catre operatorii economici platitori, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei la care se refera declaratia.

Art. 217 este reprodus astfel cum a fost modificat de pct. 205 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.

CAPITOLUL IV - Dispozitii comune

Conversia in lei a sumelor exprimate in euro

ART. 218

Valoarea in lei a accizelor, a taxei speciale pentru autoturisme/autovehicule si a impozitului la titeiul din productia interna, datorate bugetului de stat, stabilite potrivit prezentului titlu in echivalent euro pe unitatea de masura, se determina prin transformarea sumelor exprimate in echivalent euro la cursul de schimb valutar comunicat de Banca Nationala a Romaniei pentru prima zi lucratoare a lunii octombrie din anul precedent. Acest curs se utilizeaza pe toata durata anului urmator.

Art. 218 este reprodus astfel cum a fost modificat de pct. 206 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.

Obligatiile platitorilor

ART. 219

(1) Operatorii economici platitori de accize si de impozit la titeiul din productia interna sunt obligati sa se inregistreze la autoritatea fiscala competenta, conform dispozitiilor legale in materie.

(2) Operatorii economici au obligatia sa calculeze accizele si impozitul la titeiul din productia interna, dupa caz, sa le evidentieze distinct in factura si sa le verse la bugetul de stat la termenele stabilite, fiind raspunzatori pentru exactitatea calculului si varsarea integrala a sumelor datorate.

(3) Platitorii au obligatia sa tina evidenta accizelor si a impozitului la titeiul din productia interna, dupa caz, conform prevederilor din norme, si sa depuna anual deconturile privind accizele si impozitul la titeiul din productia interna, conform dispozitiilor legale privind obligatiile de plata, la bugetul de stat, pana la data de 30 aprilie a anului urmator celui de raportare.

Alin. (3) al art. 219 a fost modificat de pct. 24 din LEGEA nr. 494 din 12 noiembrie 2004, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 1.092 din 24 noiembrie 2004.

Art. 219 este reprodus astfel cum a fost modificat de pct. 207 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.

Decontarile intre operatorii economici

ART. 220

(1) Decontarile intre operatorii economici, furnizori de produse accizabile, si operatorii economici, cumparatori ai acestor produse, se vor face integral prin unitati bancare.

(2) Nu intra sub incidenta prevederilor alin. (1):

a) livrarile de produse supuse accizelor catre operatorii economici care comercializeaza astfel de produse in sistem en detail;

b) livrarile de produse supuse accizelor, efectuate in cadrul sistemului de compensare a obligatiilor fata de bugetul de stat, aprobate prin acte normative speciale. Sumele reprezentand accizele nu pot face obiectul compensarilor, daca actele normative speciale nu prevad altfel;

c) compensarile efectuate intre operatorii economici prin intermediul Institutului de Management si Informatica, in conformitate cu prevederile legale in vigoare. Sumele reprezentand accizele nu pot face obiectul compensarilor.

Art. 220 este reprodus astfel cum a fost modificat de pct. 208 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.

Regimul produselor accizabile detinute de operatorii economici care inregistreaza obligatii fiscale restante

ART. 220^1

(1) Produsele accizabile detinute de operatorii economici care inregistreaza obligatii fiscale restante pot fi valorificate in cadrul procedurii de executare silita de organele competente, potrivit legii.

(2) Persoanele care dobandesc bunuri accizabile prin valorificare, potrivit alin. (1), trebuie sa indeplineasca conditiile prevazute de lege, dupa caz.

Art. 220^1 a fost introdus de pct. 104 al art. I din ORDONANTA nr. 83 din 19 august 2004, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 793 din 27 august 2004.

Art. 220^1 este reprodus astfel cum a fost modificat de pct. 209 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.

CAPITOLUL V - Dispozitii tranzitorii si derogari

Denumirea Cap. V al Titlului VII a fost modificata de pct. 210 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.

Acciza minima pentru tigarete

ART. 220^2

Acciza minima pentru tigarete, in vigoare la data de 31 decembrie 2006, stabilita potrivit prevederilor art. 177, se va aplica pana la data de 15 ianuarie 2007.

Art. 220^2 a fost introdus de pct. 211 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.

Derogare pentru produse energetice

ART. 221

Prin derogare de la dispozitiile art. 193, livrarea produselor energetice din antrepozitele fiscale se efectueaza numai in momentul in care cumparatorul prezinta documentul de plata care sa ateste virarea la bugetul de stat a valorii accizelor aferente cantitatii ce urmeaza a fi facturata. Cu ocazia depunerii declaratiei lunare de accize se vor regulariza eventualele diferente dintre valoarea accizelor virate la bugetul de stat de catre beneficiarii produselor, in numele antrepozitului fiscal, si valoarea accizelor aferente cantitatilor de produse energetice efectiv livrate de acesta, in decursul lunii precedente.

Alin. (1^1) al art. 221 a fost introdus de pct. 25 din LEGEA nr. 494 din 12 noiembrie 2004, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 1.092 din 24 noiembrie 2004.

Alin. (4) al art. 221 a fost introdus de pct. 105 al art. I din ORDONANTA nr. 83 din 19 august 2004, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 793 din 27 august 2004.

Alin. (5) al art. 221 a fost introdus de pct. 26 din LEGEA nr. 494 din 12 noiembrie 2004, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 1.092 din 24 noiembrie 2004.

*) La art. II din ORDONANTADEURGENTA nr. 123 din 24 noiembrie 2004, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 1.154 din 7 decembrie 2004, se mentioneaza: " Aplicarea prevederilor alin. (5) al art. 221 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, se suspenda pana la data de 1 iulie 2005."

Art. II din ORDONANTADEURGENTA nr. 123 din 24 noiembrie 2004, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 1.154 din 7 decembrie 2004 a fost modificat de pct. 2 al articolului unic din LEGEA nr. 96 din 14 aprilie 2005, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 325 din 18 aprilie 2005 si prevede urmatoarele:

" Aplicarea prevederilor alin. (5) al art. 221 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, se suspenda pana la data de 31 decembrie 2005."

Art. 221 este reprodus astfel cum a fost modificat de pct. 212 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.

Derogare pentru autoturisme

ART. 221^1

Prin derogare de la prevederile art. 214^2, pentru autoturismele si alte bunuri supuse accizelor, introduse in Romania pe baza unor contracte de leasing, initiate inainte de data intrarii in vigoare a prevederilor prezentului titlu, si a caror incheiere se va realiza dupa aceasta data, se vor datora bugetului de stat sumele calculate in functie de nivelul accizelor in vigoare la momentul initierii contractului de leasing.

Art. 221^1 a fost introdus de pct. 213 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.

ANEXA 1

Anexa 1 a fost introdusa de pct. 214 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.

*T*

*Font 8*

Nr.³Denumirea produsului sau a ³ U.M. ³Acciza*) ³Acciza*) ³Acciza*)³

³grupei de produse ³ ³(echivalent)³(echivalent)³(echivalent)³(echivalent)³(echiva- ³

³ ³ ³euro/U.M.) ³euro/U.M.) ³euro/U.M.) ³euro/U.M.) ³lent ³

³ ³ ³1 ianuarie ³ 1 iulie ³ 2008 ³ 2009 ³euro/U.M)³

³ ³ ³ 2007 ³ 2007 ³ ³ ³ 2010 ³

0 ³ 1 ³ 2 ³ 3 ³ 4 ³ 5 ³ 6 ³ 7 ³

1 ³Bere ³h/1 grad³ ³ ³ ³ ³ ³

³din care: ³Plato*1)³ 0,748 ³ 0,748 ³ 0,748 ³ 0,748 ³ 0,748³

³1.1. Bere produsa de produca-³ ³ ³ ³ ³ ³ ³

³torii independenti cu o ³ ³ ³ ³ ³ ³ ³

³capacitate de productie ³ ³ ³ ³ ³ ³ ³

³anuala ce nu depaseste 200 ³ ³ 0,43 ³ 0,43 ³ 0,43 ³ 0,43 ³ 0,43 ³

³mii hl ³ ³ ³ ³ ³ ³ ³

2 ³Vinuri ³hl de ³ ³ ³ ³ ³ ³

³ ³produs ³ ³ ³ ³ ³

³2.1 Vinuri linistite ³ ³ 0,00 ³ 0,00 ³ 0,00 ³ 0,00 ³ 0,00 ³

³2 2 Vinuri spumoase ³ ³ 34,05 ³ 34,05 ³ 34,05 ³ 34,05 ³ 34,05 ³

3 ³Bauturi fermentate altele ³hl de ³ ³ ³ ³ ³ ³

³decat bere si vinuri ³produs ³ ³ ³ ³ ³ ³

³ 0,00 ³ 0,00 ³ ´

³3 2. spumoase ³ ³ 34,05 ³ 34,05 ³ 34,05 ³ 34,05 ³ 34,05 ³ ´

4 ³Produse intermediare ³hl de ³ ³ ³ ³ ³ ³

³ ³produs ³ 51,08 ³ 51,08 ³ 51,08 ³ 51,08 ³ 51,08 ³ ´

³ ³hl de ³ ³ ³ ³ ³ ³

5 ³Alcool etilic ³alcool ³ ³ ³ ³ ³ ³

³ ³pur*2) ³ 750,00 ³ 750,00 ³ 750,00 ³ 750,00 ³ 750,00 ³ ´

³5.1. Produs de micile ³ ³ ³ ³ ³ ³ ³

³distilerii cu o capacitate ³ ³ ³ ³ ³ ³ ³

³care nu depaseste 10 hl de ³ ³ ³ ³ ³ ³ ³

³alcool pur/an ³ ³ 475,00 ³ 475,00 ³ 475,00 ³ 475,00 ³ 475,00 ³ ´

³Tutun prelucrat ³ ³ ³ ³ ³ ³ ³ ´

6 ³Tigarete** ³1.000 ³ ³ ³ ³ ³ ³

³ ³tigarete³ 34,50 ³ 41,5*) ³ 50 ³ 61,2 ³ 74 ³ ´

7 ³Tigari si tigari de foi ³1.000 ³ ³ ³ ³ ³ ³

³ ³bucati ³ 34,50 ³ 41,5 ³ 50 ³ 61,2 ³ 61,20 ³ ´

8 ³Tutun de fumat fin taiat, ³ ³ ³ ³ ³ ³ ³

³destinat rularii in tigarete ³ kg ³ 46,00 ³ 55,00 ³ 66,00 ³ 81,00 ³ 81,00 ³

9 ³Alte tutunuri de fumat ³ kg ³ 46,00 ³ 55,00 ³ 66,00 ³ 81,00 ³ 81,00 ³

³Produse energetice ³ ³ ³ ³ ³ ³ ³ ´

10 ³Benzina cu plumb ³tona ³ 547,00 ³ 547,00 ³ 547,00 ³ 547,00 ³ 547,00 ³ ´

³ ³1000 ³ ³ ³ ³ ³ ³

³ ³litri ³ 421,19 ³ 421,19 ³ 421,19 ³ 421,19 ³ 421,19 ³ ´

11 ³Benzina fara plumb ³tona ³ 425,06 ³ 425,06 ³ 425,06 ³ 436,00 ³ 452,000³ ´

³ ³1000 ³ ³ ³ ³ ³ ³

³ ³litri ³ 327,29 ³ 327,29 ³ 327,29 ³ 335,72 ³ 348,040³ ´

12 ³Motorina ³tona ³ 307,59 ³ 307,59 ³ 325,00 ³ 336,00 ³ 347,00 ³ ´

³ ³1000 ³ ³ ³ ³ ³ ³

³ ³litri ³ 259,91 ³ 259,91 ³ 274,625 ³ 283,92 ³ 293,215³ ´

13 ³Pacura ³1000 kg ³ ³ ³ ³ ³ ³ ´

³13.1 utilizata in scop ³ ³ ³ ³ ³ ³ ³

³ comercial ³ ³ 13,00 ³ 13,00 ³ 13,70 ³ 14,40 ³ 15,00 ³ ´

³13.2 utilizata in scop ³ ³ ³ ³ ³ ³ ³

³ necomercial ³ ³ 13,00 ³ 13,00 ³ 14,00 ³ 15,00 ³ 15,00 ³ ´

14 ³Gaz petrolier lichefiat ³ 1000 kg³ ³ ³ ³ ³ ³ ´

³14.1 utilizat drept ³ ³ ³ ³ ³ ³ ³

³combustibil pentru motor ³ ³ 128,26 ³ 128,26 ³ 128,26 ³ 128,26 ³ 128,26 ³ ´

³14.2 utilizat drept ³ ³ ³ ³ ³ ³ ³

³combustibil pentru incalzire ³ ³ 113,50 ³ 113,50 ³ 113,50 ³ 113,50 ³ 113,50 ³ ´

³14.3 utilizat in consum ³ ³ ³ ³ ³ ³ ³

³casnic*3) ³ ³ 0,00 ³ 0,00 ³ 0,00 ³ 0,00 ³ 0,00 ³ ´

15 ³Gaz natural ³ GJ ³ ³ ³ ³ ³ ³ ´

³15.1 utilizat drept ³ ³ ³ ³ ³ ³ ³

³combustibil pentru motor ³ ³ 2,60 ³ 2,60 ³ 2,60 ³ 2,60 ³ 2,60 ³ ´

³15.2 utilizat drept ³ ³ ³ ³ ³ ³ ³

³combustibil pentru incalzire ³ ³ ³ ³ ³ ³ ³ ´

³ 15.2.1 in scop comercial ³ ³ 0,17 ³ 0,17 ³ 0,17 ³ 0,17 ³ 0,17 ³ ´

³ 15.2.2 in scop necomerciat³ ³ 0,17 ³ 0,17 ³ 0,22 ³ 0,27 ³ 0,32 ´

16 ³Petrol lampant (kerosen)*4) ³ ³ ³ ³ ³ ³ ³ ´

³16.1 utilizat drept ³ ³ ³ ³ ³ ³ ³

³combustibil pentru motor ³ tona ³ 469,89 ³ 469,89 ³ 469,89 ³ 469,89 ³ 469,89 ³ ´

³ ³1000 ³ ³ ³ ³ ³ ³

³ ³litri ³ 375,91 ³ 375,91 ³ 375,91 ³ 375,91 ³ 375,91 ³ ´

³16.2 utilizat drept ³ ³ ³ ³ ³ ³ ³

³combustibil pentru incalzire ³ tona ³ 469,89 ³ 469,89 ³ 469,89 ³ 469,89 ³ 469,89 ³ ´

³ ³1000 ³ ³ ³ ³ ³ ³

³ ³litri ³ 375,91 ³ 375,91 ³ 375,91 ³ 375,91 ³ 375,91 ³ ´

17 ³Carbune si cocs ³ GJ ³ ³ ³ ³ ³ ³ ´

³17.1 utilizat in scopuri ³ ³ ³ ³ ³ ³ ³

³comercial ³ ³ 0,15 ³ 0,15 ³ 0,15 ³ 0,15 ³ 0,15 ³ ´

³17.2 utilizat in scopuri ³ ³ ³ ³ ³ ³ ³

³necomerciale ³ ³ 0,30 ³ 0,30 ³ 0,30 ³ 0,30 ³ 0,30 ³ ´

18 ³Electricitate ³ ³ ³ ³ ³ ³ ³ ´

³18.1 Electricitate utilizata ³ ³ ³ ³ ³ ³ ³

³in scop comercial ³ Mwh ³ 0,26 ³ 0,26 ³ 0,34 ³ 0,42 ³ 0,50 ³ ´

³18.2 Electricitate utilizata ³ ³ ³ ³ ³ ³ ³

³in scop necomercial ³ Mwh ³ 0,52 ³ 0,52 ³ 0,68 ³ 0,84 ³ 1,00 ³

*) Nivelul accizelor va fi mentinut in conditiile mentinerii actualelor

nivele minime prevazute in directivele comunitare in domeniu

**) Structura accizei totale exprimata in echivalent euro/1000 tigarete

va fi stabilita prin Hotarare de Guvern*)

*1) Gradul Plato reprezinta greutatea de zahar exprimata in grame,

continuta in 1OO g de solutie masurata la origine la temperatura de

20ø/4øC.

*2) Hl alcool pur reprezinta 100 litri alcool etilic rafinat, cu

concentratia de 100% alcool in volum, la temperatura de 20øC, continut

intr-o cantitate data de produs alcoolic.

*3) Prin gaze petroliere lichefiate utilizate in consum casnic se intelege

gazele petroliere lichefiate, distribuite in butelii tip aragaz.

Buteliile tip aragaz sunt acele butelii cu o de pana la maximum 12,5 kg.

*4) Petrolul lampant utilizat drept combustibil de persoanele fizice nu se

accizeaza.

*ST*

*) NOTA

Conform articolului unic din HOTARAREA nr. 667 din 28 iunie 2007, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 441 din 29 iunie 2007, incepand cu data de 1 iulie 2007, structura accizei totale prevazuta in coloana 4 la nr. crt. 6 din anexa nr. 1 de la titlul VII "Accize si alte taxe speciale" din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, este de 20,89 euro/1.000 tigarete plus 27% aplicat asupra pretului maxim de vanzare cu amanuntul declarat.

ANEXA 2

Anexa 2 a fost introdusa de pct. 214 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.

*T*

*Font 9* ¿

Nr ³Denumirea produsului sau a ³ 2007 ³ 2008 ³ 2009 ³ 2010 ³ 2011 ³

crt.³ grupei de produse ³ Acciza ³ Acciza ³ Acciza ³ Acciza ³ Acciza ³

³ ³euro/tona³euro/tona³euro/tona³euro/tona³euro/tona³ ´

1. ³Cafea verde ³ 612 ³ 459 ³ 306 ³ 153 ³ 0 ³ ´

2. ³Cafea prajita, inclusiv cafea cu ³ 900 ³ 675 ³ 450 ³ 225 ³ 0 ³

³inlocuitori ³ ³ ³ ³ ³ ³ ´

3. ³Cafea solubila, inclusiv ³ 3600 ³ 2700 ³ 1800 ³ 900 ³ 0 ³

³amestecuri cu cafea solubila ³ ³ ³ ³ ³ ³

*ST*

ANEXA 3

Anexa 3 a fost introdusa de pct. 214 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.

*T* ¿

Nr ³Denumirea produsului sau a ³ 2007 ³ 2008 ³ 2009 ³ 2010 ³

crt.³ grupei de produse ³ Acciza ³ Acciza ³ Acciza ³ Acciza ³

³ ³ (%) ³ (%) ³ (%) ³ (%) ³ ´

1. ³Confectii din blanuri naturale (cu ³ ³ ³ ³ ³

³exceptia celor de iepure, oaie, ³ ³ ³ ³ ³

³capra) ³ 45 ³ 45 ³ 45 ³ 45 ³ ´

2. ³Articole din cristal*1) ³ 55 ³ 30 ³ 15 ³ 0 ³ ´

3. ³Bijuterii din aur si/sau din ³ ³ ³ ³ ³

³platina, cu exceptia verighetelor ³ 25 ³ 15 ³ 10 ³ 0 ³ ´

4. ³Produse de parfumerie ³ ³ ³ ³ ³ ´

³4.1. Parftimuri, ³ 35 ³ 35 ³ 35 ³ 35 ³

³din care: ³ ³ ³ ³ ³

³- ape de parfum ³ 25 ³ 25 ³ 25 ³ 25 ³ ´

³4.2. Ape de toaleta, ³ 15 ³ 15 ³ 15 ³ 15 ³

³din care: ³ ³ ³ ³ ³

³- ape de colonie ³ 10 ³ 10 ³ 10 ³ 10 ³ ´

5. ³Arme si arme de vanatoare, altele ³ ³ ³ ³ ³

³decat cele de uz militar ³ 100 ³ 100 ³ 100 ³ 100 ³

*1) Prin cristal se intelege sticla avand un continut minim de

monoxid de plumb de 24% din greutate.

*ST*

ANEXA 4

Anexa 4 a fost introdusa de pct. 214 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.

*T* ¿

³ Norma ³ Capacitatea ³ ³

³ de poluare sau tipul ³ cilindrica ³ euro /1 cmc ³

³ autoturismului/ ³ (cmc) ³ ³

³ autovehiculului ³ ³ ³ ´

³ 1 ³ 2 ³ 3 ³ ´

³ Hibride ³ ³ 0 ³ ´

³ Euro 4 ³ < 1600 ³ 0,15 ³ ´

³ ³ 1601-2000 ³ 0,35 ³ ´

³ ³ 2001-2500 ³ 0,5 ³ ´

³ ³ 2501-3000 ³ 0,7 ³ ´

³ ³ >3000 ³ 1 ³ ´

³ Euro 3 ³ <1600 ³ 0,5 ³ ´

³ ³ 1601-2000 ³ 0,6 ³ ´

³ ³ 2001-2500 ³ 0,9 ³ ´

³ ³ 2501-3000 ³ 1,1 ³ ´

³ ³ >3000 ³ 1,3 ³ ´

³ Euro 2 ³ <1600 ³ 1,3 ³ ´

³ ³ 1601-2000 ³ 1,4 ³ ´

³ ³ 2001-2500 ³ 1,5 ³ ´

³ ³ 2501-3000 ³ 1,6 ³ ´

³ ³ >3000 ³ 1,7 ³ ´

³ Euro 1 ³ <1600 ³ 1,8 ³ ´

³ ³ 1601-2000 ³ 1,8 ³ ´

³ ³ 2001-2500 ³ 1,8 ³ ´

³ ³ 2501-3000 ³ 1,8 ´

³ ³ >3000 ³ 1,8 ³ ´

³ Non-euro ³ <1600 ³ 2 ³ ³ ³ 1601-2000 ³ 2 ³ ´

³ ³ >2001 ³ 2 ³

*ST*

*T*

ANEXA 4.1

NIVELUL

taxei speciale pentru autovehiculele din categoriile*)

N2, N3, M2 si M

Norma de poluare

a autovehiculului euro/1 cmc

Euro 4 0

Euro 3 0

Euro 2 0,2

Euro 1 0,9

Non-euro 1,2

*ST*

*) Categoriile sunt definite in Reglementarile privind omologarea de tip si eliberarea cartii de identitate a vehiculelor rutiere, precum si omologarea de tip a produselor utilizate la acestea - RNTR2.

Anexa 4.1 de la Titlul VII a fost introdusa de pct. 7 al art. I din ORDONANTA DE URGENTA nr. 110 din 21 decembrie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 1.028 din 27 decembrie 2006.

ANEXA 5

Anexa 5 a fost introdusa de pct. 214 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.

*T* ¿

³ Varsta autoturismului/ ³ Coeficient de ³ Reducere (%) ³

³ autovehiculului ³ corelare ³ ³ ´

³ 1 ³ 2 ³ 3 ³ ´

³ pana la 1 an inclusiv*) ³ 0,9 ³ 15 ³ ´

³ 1 an - 2 ani inclusiv*) ³ 1,8 ³ 25 ³ ´

³ 2 ani - 4 ani inclusiv ³ 2,3 ³ 32 ³ ´

³ 4 ani - 6 ani inclusiv ³ 2,5 ³ 43 ³ ´

³ peste 6 ani ³ 2,7 ³ 47 ³

*ST*

Pozitiile 1 si 2 aferente coloanei 1 "Varsta autoturismului/autovehiculului" de la anexa 5 din Titlul VII au fost modificate de pct. 8 al art. I din ORDONANTADEURGENTA nr. 110 din 21 decembrie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 1.028 din 27 decembrie 2006.

NOUTATI din Legislatia Contabila

CECCAR 2024 - Subiecte rezolvate pentru Accesul la Stagiu!


Cele 100 de teste-grila sunt exact 
in genul celor care se dau la examen!
 
Sunt teste foarte variate, in perfecta concordanta cu metodologia de examinare, insotite de temeiuri legale si explicatii profesioniste. Ele acopera toate domeniile din programa de examen:
  • contabilitate;
  • fiscalitate; 
  • drept; 
  • evaluarea economica si financiara a intreprinderilor; 
  • audit; 
  • expertiza contabila; 
  • doctrina; 
  • deontologia profesiei contabile.
...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
accizetaxe specialecod s


Data aparitiei: 10 Septembrie 2007

Votati articolul "TITLUL VII - Accize si alte taxe speciale":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Definitia intreprinderilor legate: clarificari aduse de MF

    • Ministerul Finantelor propune o noua definitie a intreprinderilor legate in contextul impozitarii microintreprinderilor, conform unui proiect de OUG publicat miercuri, 13 martie.  Prevederile urmeaza sa se aplice incepand cu verificarea incadrarii in categoria microintreprinderilor in anul 2024.  Aceasta propunere legislativa clarifica aplicarea regulior fiscale, mai ales in contextul aparitiei confuziilor generate de prevederile OUG 115/2023 (art. 47 alin...» citeste mai departe aici

  • Salariat cu norma intreaga si titular PFA: studiu de caz privind plata CASS

    • Conform Codului Fiscal, in anul 2024, PFA trebuie sa plateasca la stat un impozit in cota de 10% din venitul net, atat pentru activitatile din sistem real, cat si pentru cele cu norma de venit. Diferenta este la PFA in sistem real, pentru care din acest an si CASS devine cheltuiala deductibila (pana acum intra doar CAS-ul in facilitate). Acest lucru inseamna ca din venitul net se scade CAS-ul si CASS-ul. Salariat si titular PFA 2024 - studiu de caz ...» citeste mai departe aici

  • HORECA in 2024: legislatie explicata si monografii contabile

    • HoReCa este, fara niciun dubiu, un sector vital al economiei, cu o pondere majora, alaturi de comert si transporturi, la cresterea PIB. Este un adevarat barometru care reflecta mai precis decat orice statistici disponibilitatile de consum si, implicit, nivelul de trai al populatiei. Si tocmai din cauza importantei sale, acest sector este vizat adesea de modificari legislative care aduc fie restrictii, fie facilitati, fie noi proceduri sau noi taxe si impozite. Iar t...» citeste mai departe aici

  • Retur produse vandute: monografia contabila aplicabila atat pentru vanzator, cat si pentru cumparator

    • Societatea AbaProd SRL, avand ca obiect de activitate productia de imbracaminte, platitoare de impozit pe profit si TVA, a livrat catre Eva SRL produse finite cu incasare pe masura vanzarii, in doua transe: o livrare in luna decembrie N-1, in valoare de 1.000 lei + TVA (cost de productie 600 lei) si o livrare in luna ianuarie N, de 2.000 lei + TVA (cost de productie 1.400 lei). In luna ianuarie, clientul a achitat contravaloarea a 50% din produsele vandute. In luna iunie N, clientul i...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X