email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Mijloace fixe complet amortizate. Cum intocmiti CORECT monografia contabila?

mijloace fixeamortizareinregistrari contabilereevaluare

Prin cele de mai jos, stabilim care este procedura contabila si fiscala pentru mijloacele fixe  amortizate complet si care se mai pot folosi in activitatea curenta a societatii.  Mijloacele fixe nu au fost scoase din evidenta desi au fost amortizate complet iar ulterior au fost evaluate. 

Potrivit punctului 100 din OMFP 1802/2014, daca  o imobilizare corporala  complet amortizata  mai poate fi folosita, entitatea poate proceda la reevaluarea acesteia. Cu ocazia reevaluarii imobilizarii corporale, acesteia i se stabilesc o noua  valoare  si o noua  durata  de utilizare economica, corespunzatoare perioadei estimate a se folosi in continuare. 

Daca un mijloc fix a fost amortizat integral, nu inseamna ca el nu mai poate fi folosit in continuare. Scoaterea din evidenta a unui mijloc fix se efectueaza atunci cand nu mai exista in gestiunea societatii (a fost vandut/cedat, a fost casat ori s-a constat lipsa acestuia).
 
Reevaluarea mijloacelor fixe complet amortizate genereaza un plus de valoare care se inregistreaza in contul 105:
2xx = 105 valoare reevaluata.
 
Noua valoare se va amortiza pe durata estimata de entitate.
Conform punctului 109 din OMFP 1802/2014, surplusul din reevaluare inclus in rezerva din reevaluare este capitalizat prin transferul direct in rezultatul reportat (contul 1175 "Rezultatul reportat reprezentand surplusul realizat din rezerve din reevaluare"), atunci cand acest surplus reprezinta un castig realizat.     
 
Castigul se considera realizat la scoaterea din evidenta a activului pentru care s‐a constituit rezerva din reevaluare. Cu toate acestea, o parte din castig poate fi realizat pe masura  ce activul este folosit de entitate. In acest caz, valoarea rezervei transferate este diferenta dintre amortizarea calculata pe baza valorii contabile reevaluate si valoarea amortizarii calculate pe baza costului initial al activului.


 
Capitalizarea rezervei din reevaluare se inregistreaza:
105 = 1175
 
Cheltuielile cu amortizarea vor fi cheltuieli deductibile, insa veti considera element similar veniturilor. Potrivit art. 26 alin. (6) din Codul fiscal, rezervele din reevaluarea mijloacelor fixe, inclusiv a terenurilor, efectuata dupa data de 1 ianuarie 2004, care sunt deduse la calculul profitului impozabil prin intermediul amortizarii fiscale sau al cheltuielilor privind activele cedate si/sau casate, se impoziteaza concomitent cu deducerea amortizarii fiscale, respectiv la momentul scaderii din gestiune a acestor mijloace fixe, dupa caz. Practic, noua amortizare nu va afecta rezultatul fiscal in ceea ce priveste impozitul pe profit.
 
In concluzie, daca un mijloc fix este amortizat integral, nu inseamna ca trebuie scos din gestiune. Ati procedat corect. Reevaluarea mijloacelor fixe genereaza noi cheltuieli cu amortizarea. Aceste cheltuieli insa nu afecteaza impozitul pe profit deoarece rezerva din reevaluare corespunzatoare este considerata element similar veniturilor si anuleaza cheltuiala cu amortizarea.
 

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Olguta Crevelescu - Expert Contabil

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor legislative 2024:


TAX MEMO - MEMORATOR TAXE SI IMPOZITE!

->>  Numele obligatiei fiscale respective
->>  Ce act normativ se aplica
->>  Categorii de contribuabili vizati
->>  Termene de plata
->>  Ce declaratii trebuie depuse obligatoriu
->>  Exceptiile de la regula (daca exista)
->>  Observatii, precizari, recomandari, atentionari

Iti sunt acum disponibile doar in 30 sec.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
mijloace fixeamortizareinregistrari contabilereevaluare


Data aparitiei: 12 Iunie 2017

Votati articolul "Mijloace fixe complet amortizate. Cum intocmiti CORECT monografia contabila?":
Rating:

Nota: 4.32 din 5 din 19 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X