email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Contract de consignatie si furnizor strain. Ce documente sunt necesare?

contract de consignatiedocumente de transportcmrachizitie mobila

Prin cele ce urmeaza, vom vedea ce document sta la baza unui contract de consignatie, cu mentiunea ca respectivul consignant este persoana cu rezidenta in alt stat UE, iar firma consignatara este inregistrata in Romania. Societatea cu sediul in Romania doreste sa aduca mobila second-hand in regim de consignatie de la persoane fizice din statul strain. Vom vedea daca este suficient doar contractul de consignatie sau daca sunt necesare si alte documente pentru a evidentia aducerea acestor produse in tara.

Potrivit prevederilor art. 2.054 din Codil civil, contractul de consignatie este o varietate a contractului de comision care are ca obiect vanzarea unor bunuri mobile pe care consignantul le-a predat consignatarului in acest scop. 

La art. 2.059 se mentioneaza ca consignantul va acoperi consignatarului cheltuielile de conservare si vanzare a bunurilor, daca prin contract nu se prevede altfel. 
 
In cazul in care consignantul reia bunurile sau dispune luarea acestora din posesia consignatarului, precum si in cazul in care contractul de consignatie nu se poate executa, fara vreo culpa din partea consignatarului, acesta are dreptul sa ii fie acoperite toate cheltuielile facute pentru executarea contractului. 
 
Consignantul va fi tinut de plata cheltuielilor de intretinere si de depozitare a bunurilor, ori de cate ori va ignora obligatia sa de a relua bunurile. 
 
Daca potrivit imprejurarilor bunurile nu pot fi reluate imediat de consignant in caz de incetare a contractului prin renuntarea consignatarului, acesta ramane sinut de obligatiile sale de pastrare a bunurilor, asigurare si intretinere a acestora pana cand acestea sunt reluate de consignant. 
 
Acesta are obligatia sa intreprinda toate diligentele necesare reluarii bunurilor imediat dupa incetarea contractului, sub sanctiunea acoperirii cheltuielilor de conservare, depozitare si intretinere. 
 


Potrivit prevederilor art. 2.060  alin (1), consignatarul va primi si va pastra bunurile ca un bun proprietar si le va remite cumparatorului sau consignantului, dupa caz, in starea in care le-a primit spre vanzare. 

Din intrebarea dvs. rezulta ca societatea achizitioneaza aceste bunuri de la persoanele fizice din Italia, respectiv suporta cheltuielile de transport. Din prevederile mai sus mentionate rezulta ca bunurile sunt aduse de catre consignant (transportul este asigurat de catre acesta) iar consignatarul va primi si va pastra bunurile ca un bun proprietar.
 
Din cele prezentate, apreciez ca aceasta modalitate de achizitie mai mult ar fi o achizitie de bunuri second hand.

Pentru transportul bunurilor din Italia, ar trebui sa detineti pe langa contractul incheiat cu persoana fizica si documente de transport respectiv CMR.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Elena Garofil - Consultant fiscal

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
contract de consignatiedocumente de transportcmrachizitie mobila


Data aparitiei: 21 Iunie 2017

Votati articolul "Contract de consignatie si furnizor strain. Ce documente sunt necesare?":
Rating:

Nota: 2.5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X