email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

25 iulie 2017: termen pentru plata primei transe din impozitul pe venit si din CASS pentru veniturile realizate din inchirierea camerelor in scop turistic

impozit pe venitcontributiicassasigurari sanatateinchirierescop turistic

Autoritatile fiscale reamintesc contribuabililor - persoane fizice ca, pana la data de 25 iulie 2017, au obligatia sa efectueze plata reprezentand prima rata de 50% din impozitul pe veniturile din inchirierea camerelor situate in locuinte proprietate personala avand o capacitate de cazare in scop turistic cuprinsa intre una si 5 camere inclusiv, pentru anul 2017, precum si din contributia de asigurari sociale de sanatate.

Definirea veniturilor

Potrivit prevederilor art. 83 alin. (3) din Legea nr.227/2015, privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, sunt considerate venituri din cedarea folosintei bunurilor si veniturile obtinute de catre proprietar din inchirierea camerelor situate in locuinte proprietate personala, avand o capacitate de cazare in scop turistic cuprinsa intre una si 5 camere inclusiv.

Cota si baza de impunere

Contribuabilii care realizeaza venituri din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala, avand o capacitate de cazare cuprinsa intre una si 5 camere inclusiv, datoreaza un impozit pe venitul stabilit ca norma anuala de venit. Impozitul este final si se calculeaza prin aplicarea cotei de 16% asupra normei anuale de venit.

Contribuabilii care realizeaza venituri definite la art. 83 alin. (3) au dreptul sa opteze pentru determinarea venitului net anual in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, potrivit prevederilor art. 68, iar in cazul in care isi exprima aceasta optiune, au obligatia de a completa Registrul de evidenta fiscala.

in cazul in care, in cursul anului fiscal, contribuabilii prevazuti la art. 83 alin. (4) realizeaza venituri din inchirierea unui numar mai mare de 5 camere, pentru perioada ramasa din anul fiscal, venitul net se stabileste in sistem real, potrivit prevederilor art. 68, contribuabilii avand obligatia de a completa Registrul de evidenta fiscala.

In ce priveste contributia de asigurari sociale de sanatate (in cota de 5,5% aplicata asupra bazei lunare de calcul), in decizia de impunere baza de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din inchirierea camerelor, situate in locuinte proprietate personala, avand o capacitate de cazare in scop turistic cuprinsa intre una si 5 camere inclusiv, stabilite pe baza de norma anuala de venit sau care opteaza pentru determinarea venitului in sistem real, precum si pentru cei care inchiriaza in scop turistic, in cursul anului, un numar mai mare de 5 camere de inchiriat in locuinte proprietate personala, mentionati la art. 88 alin. (3), se evidentiaza lunar, iar plata se efectueaza in doua rate egale, pana la data de 25 iulie inclusiv si 25 noiembrie inclusiv. Baza lunara de calcul este diferenta pozitiva dintre venitul brut si cheltuielile efectuate in scopul realizarii acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezentand contributia de asigurari sociale de sanatate, sau valoarea anuala a normei de venit, dupa caz, raportata la numarul de luni din anul fiscal si nu poate fi mai mare decat valoarea a de 5 ori castigul salarial mediu brut in vigoare in anul pentru care se stabileste contributia. 

Stabilirea obligatiilor de plati anticipate pe baza deciziei de  impunere

Obligatiile de plata anticipata pentru impozitul pe venit si contributia de asigurari sociale de sanatate in cazul veniturilor din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala sunt stabilite de catre organul fiscal pe baza declaratiei privind venitul estimat/normei de venit si sunt comunicate contribuabilului prin decizia de impunere.

Termenul de plata

 Plata impozitului si a contributiei de asigurari sociale de sanatate se efectueaza in doua rate egale, astfel: 50% pana la data de 25 iulie inclusiv si 50% pana la data de 25 noiembrie inclusiv.

Plata impozitului pe venit si contributiei de asigurari sociale de sanatate se efectueaza pe codul numeric personal al persoanei fizice care realizeaza aceste venituri la trezoreria unitatii fiscale in a carei raza teritoriala aceasta isi are domiciliul.

Efectuarea platii

Facem mentiunea ca plata impozitului pe venit si a contributiilor sociale se  efectueaza pe codul numeric personal al contribuabililor - persoane fizice:

- in numerar sau prin intermediul POS-urilor, la trezoreria unitatii fiscale in raza  careia au domiciliul, sau
- prin ordin de plata, in conturile trezoreriei de care apartine unitatea fiscala in  raza careia au domiciliul, sau
- prin mandat postal, sau 
- prin intermediul www.ghiseul.ro, cu ajutorul cardului bancar, prin Sistemul  National Electronic de Plati.

Publicarea normei anuale de venit

Norma anuala de venit pe anul 2017 corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru contribuabilii care realizeaza venituri din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala, avand o capacitate de cazare cuprinsa intre una si 5 camere inclusiv, este publicata pe site-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, portalul Directiei Generale Regionale a Finantelor Publice Galati /Asistenta contribuabili/Informatii curente/Informatii utile/Norme de venit sau la aceasta adresa de internet.

Sursa: Directia Generala Regionala a Finantelor Publice Galati 


de Ioana Andreea Pavel

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
impozit pe venitcontributiicassasigurari sanatateinchirierescop turistic


Data aparitiei: 05 Iulie 2017
Ultima actualizare: 17 Iulie 2017

Votati articolul "25 iulie 2017: termen pentru plata primei transe din impozitul pe venit si din CASS pentru veniturile realizate din inchirierea camerelor in scop turistic":
Rating:

Nota: 4.33 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X