email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Contract de inchiriere. Care e tratamentul fiscal?

Contract de chiriecodul fiscalfactura chirienotar

In analiza urmatoare, societate are incheiat un contract de inchiriere intocmit la notar cu suma 920 euro + TVA pe perioada derularii contractului. Locatarul va fi scutit de plata chiriei in cuantum de maximum 20.000 euro. Aceasta valoare de 20.000 euro reprezinta imbunatatile aduse spatiului inchiriat care la finalizarea contractului raman proprietarului. Contractul este in desfasurare de doua luni, iar societatea nu a intocmit factura de chirie. Vom vedea ce procedura se aplica.

Conform prevederilor art. 281 alin. (9) din Codul fiscal, in cazul operatiunilor de inchiriere, leasing, concesionare, arendare de bunuri, acordare cu plata pe o anumita perioada a unor drepturi reale, precum dreptul de uzufruct si superficia, asupra unui bun imobil, faptul generator intervine la fiecare data specificata in contract pentru efectuarea platii.

Daca factura este emisa inainte de data stipulata in contract pentru efectuarea platii, se considera ca factura este emisa inainte de faptul generator de taxa. In situatia in care contractul pentru serviciile prevazute la art. 281 alin. (9) nu specifica scadente precise pentru efectuarea platii serviciilor, faptul generator de taxa intervine, in functie de natura contractelor incheiate, astfel:

a) la data platii facturii, dar nu mai tarziu de termenul-limita stipulat in contract pentru plata facturii respective, daca contractul prevede ca periodic se emit facturi si serviciile se platesc intr-un anumit termen de la data emiterii unei facturi;

b) la data platii facturii, dar nu mai tarziu de termenul-limita stipulat in factura pentru plata facturii respective, daca contractul prevede ca periodic se emit facturi si termenul de plata este inscris numai in factura;

c) la data emiterii unei facturi, in situatia in care contractul prevede doar data la care se emite factura la anumite intervale de timp, fara sa existe nicio specificatie nici in contract, nici in factura cu privire la termenul de plata al facturii.
Proprietarul are obligatia de a emite o facuta fiscala cel tarziu pana in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care ia nastere faptul generator al taxei, conform Art. 319, Al. (16) din Legea 227/2015 privind Codul Fiscal.

Scutirea de plata a chiriei pentru imbunatatirile aduse proprietatii poate fi tratata ca o compensare dupa ce acestea vor fi receptionate, sau in conditiile prevazute in contract, insa acest lucru nu scuteste societatea de obligatia emiterii facturii de chirie.

Mai mult, conform principiului de angajamente mentionat in OMFP 1802/2014, efectele tranzactiilor si ale altor evenimente sunt recunoscute atunci cand tranzactiile  si evenimentele se produc (si nu pe masura  ce numerarul sau echivalentul sau este incasat sau platit). Astfel ca societatea trebuie sa recunoasca veniturile din chirii pe intreaga perioada contractuala.


Raspuns oferit pentru

www.portalcontabilitate.ro de Simona Stanculescu  - Economist

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Contract de chiriecodul fiscalfactura chirienotar


Data aparitiei: 13 Iulie 2017
Ultima actualizare: 19 Iulie 2017

Votati articolul "Contract de inchiriere. Care e tratamentul fiscal?":
Rating:

Nota: 4.25 din 5 din 4 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X