email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Din august, Guvernul obliga firmele sa achite CAS si CASS la nivelul salariului minim inclusiv pentru salariatii cu timp partial de munca

cascasscontributiiregim partial de muncacontract timp partial de munca

Din categoria masurilor criticate de mediul de afaceri, alaturi de impozitul pe cifra de afaceri si taxa de solidaritate (doua taxe la care Guvernul a anuntat ca renunta in urma reactiilor dure din piata), revine insa o noua masura: cea care ii obliga pe angajatori sa achite contributii CAS si CASS la nivelul salariului minim pentru salariatii cu timp partial de munca, indiferent daca plata acestora este sub 1.450 lei (salariul minim curent).

Exceptie de la aceasta noua masura vor face salariatii care au in paralel un contract de munca cu norma intreaga, studentii, precum si pensionarii. Conform cifrelor pe care isi bazeaza Guvernul aceasta masura, in prezent ar exista 500.000 contracte de munca cu timp partial, ceea ce ar aduce insa un plus considerabil bugetului de stat. 

Atentie, masura ar urma sa intre in vigoare din august 2017! Actul normativ care introduce noua obligatie de plata a fost redactat si pregatit sa fie aprobat de Executiv, informeaza Profit.ro.

"Il obligam pe angajator ca, indiferent de cui ii face contractul, sa achite pentru angajat contributiile de pensii si de sanatate, care sa fie calculate la salariul minim pe economie. Masura se adreseaza exclusiv contractelor part-time care sunt unica sursa de venit. si fara sa afecteze in vreun fel drepturile angajatului, pentru ca acesta e si asa «pedepsit» de angajator, care ii poate spune ca, daca nu accepta cele doua ore de contract, isi poate gasi alt angajat. Fara sa ii pun angajatului obligatia de a-si plati cota, el ramanand la nivelul venitului realizat. Doar ca angajatorul va plati cota la nivelul salariului minim pe economie", declara in primavara acestui an, Viorel Stefan, ministru de finante al acel moment, citat de sursa amintita mai sus. 

Conform aceleiasi surse, in noul document se mentioneaza ca baza de calcul al contributiei de asigurari sociale datorate de angajatori sau persoane asimilate acestora va fi:

(1) Pentru persoanele prevazute la art. 136 lit. c) (persoanele fizice si juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora, atat pe perioada in care persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii ori asimilate salariilor desfasoara activitate, cat si pe perioada in care acestea beneficiaza de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate - n.r.), baza lunara de calcul pentru contributia de asigurari sociale o reprezinta suma castigurilor brute, realizate de persoanele fizice care obtin venituri din salarii sau asimilate salariilor asupra carora este datorata contributia individuala.

(2) Prin exceptie, in cazul castigului lunar brut realizat in baza unui contract individual de munca cu norma intreaga sau cu timp partial, inclusiv in cazul celor care prevad plata in acord, al carui nivel este sub nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata aprobat prin hotarare a Guvernului, venitul luat in calcul la determinarea bazei lunare de calcul al contributiei de asigurari sociale datorata de angajatori sau persoanele asimilate acestora este salariul minim brut pe tara in vigoare in luna pentru care este datorata contributia, corespunzator numarului zilelor lucratoare din luna, in care contractul a fost activ.

Cum vedeti aceasta masura? Va asteptam opiniile inclusiv pe pagina noastra de Facebook, dar si in

Grupul Contabililor din Romania unde suntem zilnic activi!

 


de Ioana Andreea Pavel

NOUTATI din Legislatia Contabila

CECCAR 2024 - Subiecte rezolvate pentru Accesul la Stagiu!


Cele 100 de teste-grila sunt exact 
in genul celor care se dau la examen!
 
Sunt teste foarte variate, in perfecta concordanta cu metodologia de examinare, insotite de temeiuri legale si explicatii profesioniste. Ele acopera toate domeniile din programa de examen:
  • contabilitate;
  • fiscalitate; 
  • drept; 
  • evaluarea economica si financiara a intreprinderilor; 
  • audit; 
  • expertiza contabila; 
  • doctrina; 
  • deontologia profesiei contabile.
...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
cascasscontributiiregim partial de muncacontract timp partial de munca


Data aparitiei: 14 Iulie 2017

Votati articolul "Din august, Guvernul obliga firmele sa achite CAS si CASS la nivelul salariului minim inclusiv pentru salariatii cu timp partial de munca":
Rating:

Nota: 3.12 din 5 din 17 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Definitia intreprinderilor legate: clarificari aduse de MF

    • Ministerul Finantelor propune o noua definitie a intreprinderilor legate in contextul impozitarii microintreprinderilor, conform unui proiect de OUG publicat miercuri, 13 martie.  Prevederile urmeaza sa se aplice incepand cu verificarea incadrarii in categoria microintreprinderilor in anul 2024.  Aceasta propunere legislativa clarifica aplicarea regulior fiscale, mai ales in contextul aparitiei confuziilor generate de prevederile OUG 115/2023 (art. 47 alin...» citeste mai departe aici

  • Salariat cu norma intreaga si titular PFA: studiu de caz privind plata CASS

    • Conform Codului Fiscal, in anul 2024, PFA trebuie sa plateasca la stat un impozit in cota de 10% din venitul net, atat pentru activitatile din sistem real, cat si pentru cele cu norma de venit. Diferenta este la PFA in sistem real, pentru care din acest an si CASS devine cheltuiala deductibila (pana acum intra doar CAS-ul in facilitate). Acest lucru inseamna ca din venitul net se scade CAS-ul si CASS-ul. Salariat si titular PFA 2024 - studiu de caz ...» citeste mai departe aici

  • HORECA in 2024: legislatie explicata si monografii contabile

    • HoReCa este, fara niciun dubiu, un sector vital al economiei, cu o pondere majora, alaturi de comert si transporturi, la cresterea PIB. Este un adevarat barometru care reflecta mai precis decat orice statistici disponibilitatile de consum si, implicit, nivelul de trai al populatiei. Si tocmai din cauza importantei sale, acest sector este vizat adesea de modificari legislative care aduc fie restrictii, fie facilitati, fie noi proceduri sau noi taxe si impozite. Iar t...» citeste mai departe aici

  • Retur produse vandute: monografia contabila aplicabila atat pentru vanzator, cat si pentru cumparator

    • Societatea AbaProd SRL, avand ca obiect de activitate productia de imbracaminte, platitoare de impozit pe profit si TVA, a livrat catre Eva SRL produse finite cu incasare pe masura vanzarii, in doua transe: o livrare in luna decembrie N-1, in valoare de 1.000 lei + TVA (cost de productie 600 lei) si o livrare in luna ianuarie N, de 2.000 lei + TVA (cost de productie 1.400 lei). In luna ianuarie, clientul a achitat contravaloarea a 50% din produsele vandute. In luna iunie N, clientul i...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X