email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Legea 177/2017: modificare impozit, TVA si alte aspecte din Codul fiscal

Legea 177/2017risc fiscalimpozit specificcodul fiscal
Legea 177/2017 a adus nenumarate modificari despre care am scris in amanunt in ultima perioada. Pentru a va veni in ajutor cu informatii organizate mai bine, va prezentam o scurta recapitulare a celor mai detaliate materiale publicate pe Contabilul.ro despre modificarile privind impozitul specific si noile obligatii pentru firmele cu cifra de afaceri intre 100.001 euro si 500.000 euro. De asemenea, regasiti mai jos noua procedura de inregistrare in scopuri de TVA, precum si cele 8 modificari majore aduse Codului fiscal de legea amintita. 
 

Incepand cu 1 octombrie 2017 inregistrarea in scopuri de TVA se va face pe baza evaluarii riscului fiscal
 
Prin Legea 177/2017 publicata in Monitorul Oficial nr. 584 din 24 iulie 2017 a fost aprobata cu modificari si completari OUG 3/2017 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal.
 
Una dintre modificarile in materie de TVA vizeaza procedura de inregistrare in scopuri de TVA.
 
In prezent, pentru inregistrarea in scopuri de TVA fie prin efectul legii fie prin optiune, persoanele imnpozabile trebuie sa justifice intentia si capacitatea de a desfasura activitate economica. Organele fiscale competente stabilesc, pe baza criteriilor stabilite prin ordin al presedintelui ANAF, daca persoana impozabila justifica intentia si are capacitatea de a desfasura activitate economica, pentru a fi inregistrata in scopuri de TVA si nu inregistreaza in scopuri de TVA persoanele impozabile care nu indeplinesc aceste criterii.
 
De asemenea, persoanele impozabile trebuie sa justifice intentia si capacitatea de a desfasura activitate economica pentru a reprimi codul de TVA si in situatiile in care codul de TVA a fost anulat din oficiu. 
 
 
 
 
Impozit specific vs. Impozit pe Profit. Atentionari, termene si explicatii oferite de CECCAR
 
Prin Legea 177/2017 publicata in Monitorul Oficial nr. 584 din 21 iulie 2017 a fost aprobata Ordonanta de Urgenta 3/2017 si au fost aduse modificari actului normativ initial care a intrat in vigoare in 6 ianuarie 2017.
 
Noile prevederi ale Codului fiscal introduc un articol in care se mentioneaza in mod expres ca plafonul de 500.000 euro aplicabil microintreprinderilor este valabil si persoanelor juridice romane care intra sub incidenta Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activitati. 
 
De asemenea, se precizeaza in mod expres ca prevederile Codului fiscal in ceea ce priveste impozitul pe venitul microintreprinderilor prevaleaza fata de prevederile Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific. 
 
Prin urmare, persoanele juridice care desfasoara activitati din sfera impozitului specific, insa au inregistrat venituri totale in anul 2016 cuprinse intre 100.001 si 500.000 euro si care indeplinesc si celelalte conditii impuse de Codul fiscal, sunt obligate la plata impozitului pe venitul microintreprinderilor:
 
 
 
Top 8 modificari majore in Codul fiscal, aduse recent de Legea 177/2017
 
In Monitorul Oficial nr. 0584/21.07.2017 a fost publicata Legea nr. 177/2017 care aduce nenumarate noi modificari noului Cod fiscal. 
 
Dintre principalele modificari importante care afecteaza societatile din Romania, dar si alte structuri de ordin economic si financiar, amintim: nou regim al societatilor care au avut venituri intre 100.000 si 500.000 euro la finele anului 2016, extinderea categoriei de platitori de impozit pe profit, clarificari aduse cheltuielilor nedeductibile, noutati privind faptul generator al TVA, ajustarea TVA si anularea codului de TVA.
 
Sa vedem insa care sunt cele mai importante 8 modificari aduse recent Codului fiscal.
 
 
 
 
Atentie la declararea impozitului specific! Analiza zilei cu Irina Dumitrescu
 
Anumite entitati vor trece de la impozit specific la microintreprinderi incepand cu 01 august 2017 si nu vor mai declara impozitul specific/impozitul pe profit pana la 25 iulie 2017
 
Prin Legea nr. 177/2017 publicata in Monitorul Oficial nr. 584 din 24 iulie 2017 a fost aprobata cu modificari si completari OUG 3/2017 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal.
 
Prin art. I pct. 4 din Legea 177, la articolul 48 din Codul fiscal, dupa alineatul (7) s-a introdus un nou alineat, alineatul (8), cu urmatorul cuprins: 
« (8) Persoanele juridice romane care intra sub incidenta Legii nr. 170/2016 si care la data de 31 decembrie 2016 au realizat venituri cuprinse intre 100.001 euro - 500.000 euro, inclusiv, indeplinind si celelalte conditii prevazute la art. 47 alin. (1), sunt obligate la plata impozitului reglementat de prezentul titlu incepand cu luna urmatoare intrarii in vigoare a acestor prevederi, urmand a comunica organelor fiscale teritoriale modificarea sistemului de impunere, potrivit prevederilor Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, pana la data de 25 a lunii urmatoare intrarii in vigoare a acestor prevederi, inclusiv. Prin derogare de la prevederile art. 8 din Legea nr. 170/2016, respectiv prin exceptie de la prevederile art. 41 si 42, pana la acest termen se calculeaza, se declara si se plateste impozitul specific unor activitati, respectiv impozitul pe profit, pentru perioada 1 ianuarie 2017 - sfarsitul lunii intrarii in vigoare a acestor prevederi. Impozitul specific unor activitati aferent acestei perioade se determina prin impartirea impozitului specific anual la 365 de zile si inmultirea cu numarul de zile aferent perioadei 1 ianuarie 2017 - sfarsitul lunii intrarii in vigoare a acestor prevederi. Pentru determinarea impozitului specific unor activitati se aplica si celelalte reguli prevazute de Legea nr. 170/2016. Impozitul pe profit se determina luand in considerare veniturile si cheltuielile inregistrate in aceasta perioada, iar rezultatul fiscal se ajusteaza corespunzator acestei perioade.»" 
 
Asadar, una dintre modificarile aduse de Legea 177 se refera la sistemul de impunere aplicat de societatile care intra sub incidenta Legii nr. 170/2016 si care la data de 31 decembrie 2016 au realizat venituri cuprinse intre 100.001 euro - 500.000 euro, inclusiv. Aceste entitati vor plati impozit pe veniturile microintreprinderilor incepand cu 01 august 2017 daca sunt indeplinite si celelalte conditii prevazute la art. 47 alin. (1) din Codul fiscal, respectiv:
 
 

de Ioana Andreea Pavel

NOUTATI din Legislatia Contabila

NOU! Sistemul e-Factura a devenit obligatoriu!


 Ce aveti de facut pentru a respecta legea?

Raspunsurile exacte va sunt oferite de reputatul consultant fiscal Ionut Jinga. Acesta va explica in detaliu procedurile de urmat si toate subtilitatile utilizarii celor 2 instrumente intr-o lucrare “fierbinte” in contextul actual - e-FACTURA. e-TRANSPORT 2024. Noutati, Obligatii, sanctiuni.

In lucrarea e-FACTURA. e-TRANSPORT 2024. Noutati, Obligatii, sanctiuni sunt prezentate cele mai delicate intrebari ale contribuabililor privind sistemele e-Factura si e-Transport, inclusiv intrebari din sectiunea specializata de pe site-ul ANAF!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Legea 177/2017risc fiscalimpozit specificcodul fiscal


Data aparitiei: 25 Iulie 2017
Ultima actualizare: 27 Iulie 2017

Votati articolul "Legea 177/2017: modificare impozit, TVA si alte aspecte din Codul fiscal":
Rating:

Nota: 4.13 din 5 din 4 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Definitia intreprinderilor legate: clarificari aduse de MF

    • Ministerul Finantelor propune o noua definitie a intreprinderilor legate in contextul impozitarii microintreprinderilor, conform unui proiect de OUG publicat miercuri, 13 martie.  Prevederile urmeaza sa se aplice incepand cu verificarea incadrarii in categoria microintreprinderilor in anul 2024.  Aceasta propunere legislativa clarifica aplicarea regulior fiscale, mai ales in contextul aparitiei confuziilor generate de prevederile OUG 115/2023 (art. 47 alin...» citeste mai departe aici

  • Salariat cu norma intreaga si titular PFA: studiu de caz privind plata CASS

    • Conform Codului Fiscal, in anul 2024, PFA trebuie sa plateasca la stat un impozit in cota de 10% din venitul net, atat pentru activitatile din sistem real, cat si pentru cele cu norma de venit. Diferenta este la PFA in sistem real, pentru care din acest an si CASS devine cheltuiala deductibila (pana acum intra doar CAS-ul in facilitate). Acest lucru inseamna ca din venitul net se scade CAS-ul si CASS-ul. Salariat si titular PFA 2024 - studiu de caz ...» citeste mai departe aici

  • HORECA in 2024: legislatie explicata si monografii contabile

    • HoReCa este, fara niciun dubiu, un sector vital al economiei, cu o pondere majora, alaturi de comert si transporturi, la cresterea PIB. Este un adevarat barometru care reflecta mai precis decat orice statistici disponibilitatile de consum si, implicit, nivelul de trai al populatiei. Si tocmai din cauza importantei sale, acest sector este vizat adesea de modificari legislative care aduc fie restrictii, fie facilitati, fie noi proceduri sau noi taxe si impozite. Iar t...» citeste mai departe aici

  • Retur produse vandute: monografia contabila aplicabila atat pentru vanzator, cat si pentru cumparator

    • Societatea AbaProd SRL, avand ca obiect de activitate productia de imbracaminte, platitoare de impozit pe profit si TVA, a livrat catre Eva SRL produse finite cu incasare pe masura vanzarii, in doua transe: o livrare in luna decembrie N-1, in valoare de 1.000 lei + TVA (cost de productie 600 lei) si o livrare in luna ianuarie N, de 2.000 lei + TVA (cost de productie 1.400 lei). In luna ianuarie, clientul a achitat contravaloarea a 50% din produsele vandute. In luna iunie N, clientul i...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X