Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Trecerea de la impozit specific la impozit micro pentru unele firme din turism

impozit specificimpozit microintreprinderehorecafirme turism

Autoritatile fiscale aduc la cunostinta contribuabililor faptul ca, in Monitorul Oficial al Romaniei nr.584/ 21.07.2017 a fost publicata Legea nr.77/ 2017 privind aprobarea OUG nr.3/ 2017 pentru modificarea si completarea Legii nr.227/ 2017 privind Codul fiscal. 

Actul normativ mentionat intra in vigoare la data de 24 iulie 2017. Concret, incepand cu data de 1 august 2017, firmele care desfasoara activitati in HoReCa (hoteluri, restaurante, catering) si au avut in anul 2016 afaceri cuprinse intre 100.001 si 500.000 euro vor trebui sa aplice impozitul "micro", chiar daca desfasoara efectiv activitati vizate de impozitul specific. 

Un material cuprinzator despre noile modificari ale Codului fiscal gasiti aici: Dosar Legea 177/2017: modificare impozit, TVA si alte aspecte din Codul fiscal

Altfel spus, regimul "micro" de impozitare (unde sunt aplicate cote de 1% sau 3% in functie de existenta sau nu a angajatilor) va avea intaietate in fata impozitului specific.

Contribuabilii vizati de aceasta modificare vor fi obligati sa achite, pana la data de 25 august 2017, impozitul specific aferent perioadei ianuarie - iulie 2017, fara a mai exista obligatia declararii si platii impozitului specific aferent primului semestru din an.

Prin urmare, firmele vizate de modificare vor depune formularul 100 "Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat" pana la 25 august 2017, in care vor declara impozitul specific afferent perioadei 1 ianuarie - 31 iulie 2017. 

Asadar, vor exista numerosi contribuabili din industria hoteliera, restaurante si alimentatie publica ce vor plati in 2017 atat impozit specific, pentru primele 7 luni ale anului, cat si impozit pe veniturile micro, pentru restul anului.

Dar exista si o a treia categorie de firme. Aceasta deoarece normele de aplicare la Legea impozitului specific au stabilit ca firmele vizate de aplicarea impozitului specific, ce desfasoara insa si alte activitati trebuie sa plateasca un impozit mixt, platind concomitent atat impozit specific pentru veniturile din activitatile corespunzatoare celor 8 clase CAEN prevazute de Legea nr.170/ 2016, cat si impozit pe profit pentru veniturile din celelalte activitati. 

Sursa: Administratia Judeteana a Finantelor Publice Braila


de Ioana Andreea Pavel

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
impozit specificimpozit microintreprinderehorecafirme turism


Data aparitiei: 27 Iulie 2017

Votati articolul "Trecerea de la impozit specific la impozit micro pentru unele firme din turism":
Rating:

Nota: 3.75 din 5 din 4 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

X