email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Majorari de taxe in proiectul de modificare a Codului fiscal. Schimbari pe capitole

codul fiscalmodificare codul fiscaldividendeimpozit pe venittva

Mai multe modificari aduse de cel mai nou proiect de schimbare a Codului fiscal ar urma sa se aplice chiar de la 1 septembrie 2017. De remarcat ca firmele din Romania nu par sa aiba parte pe viitor de un mediu propice de afaceri, mai ales in conditiile in care noul proiect cere majorarea impozitului datorat statului roman de reprezentantele firmelor straine. 

De asemenea, unele dintre cele mai importante modificari vizeaza scumpirea carburantilor, chiar daca accizele ar fi trebuit sa ramana neschimbate pana in anul 2022! In schimb, benzina si motorina se scumpesc de la 1 septembrie! Aflati ce modificari pregateste Guvernul prin propunerile anuntate mai jos pentru fiecare capitol din Codul fiscal!

Proiectul poate fi consultat aici!
 
Titlul II  - Impozitul pe profit
 
1. Se propune deducerea cheltuielilor reprezentand valoarea creantelor instrainate, potrivit legii, in limita unui plafon de 30% din valoarea creantelor instrainate la care se adauga valoarea venitului realizat din instrainarea acestora. Astfel, de exemplu, la calculul rezultatului fiscal pentru o creanta care a fost instrainata la o valoare de 1500 lei fata valoarea nominala de 10.000 lei, cheltuiala reprezentand valoarea acestei creante va fi deductibila in limita a 4500 lei.
 
 2. Se propune eliminarea impozitului pe dividende, pentru dividendele platite de o persoana juridica romana catre o persoana juridica romana. II. Titlul III  - Impozitul pe veniturile microintreprinderilor Se propune modificarea titlului articolului 57 din Codul fiscal, precum si eliminarea regulilor legate de plata impozitului pe dividende de la art. 57 alin. (2) din Codul fiscal, pentru corelarea acestora cu prevederile privind abrogarea art. 43 din acelasi act normativ. III.
 


 Titlul IV – "Impozitul pe venit" 

1.  In Programul de Guvernare 2017-2020 aprobat prin Hotararea Parlamentului pentru acordarea increderii Guvernului nr.53/2017 printre alte masuri fiscale se prevad si cele privind neimpozitarea veniturilor medicilor precum si eliminarea impozitului pe dividendele obtinute de persoanele fizice.    


In acest context se propune scutirea de la plata impozitului pe venit, incepand cu data de 1 ianuarie 2018, pentru:

a) veniturile din salarii si asimilate salariilor precum si din activitati independente obtinute din exercitarea profesiei de medic, in conditiile Legii nr.95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, republicata;
b) veniturile realizate de persoanele fizice din dividende distribuite incepand cu data de 1 ianuarie 2018.       
 
3.  Stabilirea regulii privind incadrarea veniturilor din activitati independente ca fiind obtinute  din Romania sau din strainatate, astfel: 
- veniturile din activitati independente sunt considerate ca fiind obtinute din Romania, in functie de locul desfasurarii activitatii, indiferent daca sunt primite din Romania sau din strainatate;
 - veniturile din drepturi de proprietate intelectuala sunt considerate ca fiind obtinute din Romania, numai daca sunt primite de la un platitor de venit din Romania sau de la  un nerezident prin intermediul unui sediu permanent  al acestuia stabilit in Romania.
 
IV. TITLUL VI

 Impozitul pe veniturile obtinute din Romania de nerezidenti si impozitul pe reprezentantele firmelor straine infiintate in Romania
 
1. Scutirea de impozit pe venitul din dividende obtinut din Romania de persoanele fizice nerezidente si juridice straine, rezidenti intr-un stat membru al UE sau intr-un stat cu care Romania are incheiata o conventie pentru eliminarea dublei impuneri. 
 
Cota de impunere de 5% aplicata veniturilor din dividende se mentine pentru persoanele fizice nerezidente si juridice straine, rezidente in alte jurisdictii.
 
2. Directiva 2003/48/CE a Consiliului din 3 iunie 2003 privind impozitarea veniturilor din economii sub forma platilor de dobanzi, cu amendamentele ulterioare s-a abrogat in relatia cu statele membre incepand cu 1 ianuarie 2016 si in relatia cu Austria incepand cu 1 ianuarie 2017, insa au fost mentinute in vigoare prevederile privind obligatiile agentului platitor stabilit in Romania pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului 2017 in relatia cu Austria precum si prevederile privind obligatiile autoritatii competente din Romania pana la 30 iunie 2017 in relatia cu Austria si care se abroga prin prezenta ordonanta . 3. Reprezentanta unei/unor persoane juridice straine, autorizata sa functioneze in Romania, potrivit legii, are obligatia de a plati un impozit  pentru un an fiscal de 22000 lei. Aceasta are obligatia sa declare si sa plateasca impozitul pe reprezentanta la bugetul de stat pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului de impunere. V. Titlul VIII – Accize si alte taxe speciale 
 
Se propune revenirea, pentru benzina si motorina, la nivelurile accizelor practicate in anul 2016, respectiv:
 
 ● benzina cu plumb - 3.022,43 lei/tona, respectiv 2.327,27 lei/1.000 de litri;
 ● benzina fara plumb - 2.643,39 lei/tona, respectiv 2.035,40 lei/1.000 de litri; 
● motorina - 2.245,11 lei/tona, respectiv 1.897,08 lei/1.000 de litri. Masura vizeaza aducerea ponderii taxelor in preturile de piata ale carburantilor in zona valorilor medii identificate la nivelul Uniunii Europene, asigurand in acelasi timp mentinerea preturilor produselor petroliere in plaja de preturi practicate in
regiune.
 
VI.  Titlul IX - Impozite si taxe locale 
 
Agricultura si dezvoltarea satului romanesc reprezinta o prioritate absoluta in programul de guvernare. Astfel,  prin noile politici agricole, sectorul agricol trebuie sa devina un motor de crestere economica si o sursa de locuri de munca pentru populatia din mediul rural. in acest sens, din punct de vedere al impozitelor si taxelor locale, se propun urmatoarele masuri: 
 
1. Se vor scuti de la plata impozitului pe teren terenurile agricole lucrate, iar pentru terenurile agricole nelucrate timp de 2 ani consecutiv, consiliul local poate majora impozitul pe teren cu pana la 100 lei/ha, incepand cu al treilea an, in conditiile stabilite prin hotarare a consiliului local.
 
 2. Nu se va datora impozitul pe mijloacele de transport pentru mijloacele de transport agricole de tipul tractoarelor, utilajelor agricole si altor mijloace de transport agricole, utilizate efectiv in domeniul agricol, detinute de catre persoanele fizice autorizate care obtin venituri din activitatea agricola, precum si de catre persoanele juridice care  indeplinesc, cumulativ, urmatoarele conditii:
 
- au prevazut in statut, ca obiect de activitate, "agricultura"; 
- au inregistrate in evidenta contabila, pentru anul fiscal respectiv, venituri si cheltuieli venituri si cheltuieli din aceasta activitate. 


de Ioana Andreea Pavel

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
codul fiscalmodificare codul fiscaldividendeimpozit pe venittva


Data aparitiei: 09 August 2017

Votati articolul "Majorari de taxe in proiectul de modificare a Codului fiscal. Schimbari pe capitole":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X