email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Subventia pentru contractul de ucenicie. Analiza zilei cu Irina Dumitrescu

contractul de ucenicieucenicia la locul de muncacontract de ucenicie

Contractul de ucenicie este reglementat prin Codul muncii si Legea nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de munca. Astfel, contractul de ucenicie este un contract individual de munca de tip particular, incheiat pe durata determinata, in temeiul caruia o persoana fizica, denumita ucenic, se obliga sa se pregateasca profesional si sa munceasca pentru si sub autoritatea unei persoane juridice sau fizice denumite angajator, care se obliga sa ii asigure plata salariului si toate conditiile necesare formarii profesionale. 

Poate incheia contract de ucenicie persoana care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:

a) face demersuri pentru a-si gasi un loc de munca, prin mijloace proprii sau prin inregistrare la agentia pentru ocuparea fortei de munca in a carei raza teritoriala isi are domiciliul sau, dupa caz, resedinta ori la alt furnizor de servicii de ocupare, acreditat in conditiile legii;
b) a implinit varsta de 16 ani.

Incepand cu august 2017, angajatorul care incheie un contract de ucenicie, in conditiile Legii nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de munca, beneficiaza, la cerere, pe intreaga perioada de derulare a contractului de ucenicie, de o suma in cuantum de 1.125 lei/luna, acordata din bugetul asigurarilor de somaj in limita fondurilor alocate cu aceasta destinatie. Pana la aceasta data, suma acordata era de 60% din valoarea indicatorului social de referinta al asigurarilor pentru somaj si stimularii ocuparii fortei de munca, adica de numai 300 de lei. 

Suma de 1.125 lei se acorda angajatorilor proportional cu timpul efectiv lucrat de ucenic, precum si pentru perioada concediului anual de odihna al ucenicului. Ea nu se acorda insa:

a) pe perioada de proba prevazuta in cuprinsul contractului de ucenicie;
b) pe perioada in care raporturile de munca sunt suspendate.

Angajatorii care doresc sa organizeze activitati de ucenicie au indatorirea sa comunice agentiilor pentru ocuparea fortei de munca judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, in a caror raza isi au sediul, respectiv domiciliul, locurile de munca vacante care pot fi ocupate prin incheierea de contracte de ucenicie.   

Comunicarea de catre angajatori a locurilor de munca vacante care pot fi ocupate prin incheierea de contracte de ucenicie se va face pe suport de hartie sau in format electronic, pe suport magnetic ori e-mail, prin formularul pentru comunicarea locurilor vacante prevazut in anexa nr. 1 la Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca.

In vederea acordarii sumei, angajatorul va depune la agentia teritoriala a fortei de munca lunar pana cel mai tarziu la data depunerii declaratiei 112:
- un tabel nominal; 
- fisa de evidenta zilnica a salariatilor si statul de plata pentru luna respectiva, in copie certificata de angajator; 
- raportul de monitorizare a planului de activitate al ucenicului intocmit de coordonatorul de ucenicie;

Angajatorii care beneficiaza de subventie sunt obligati sa mentina raporturile de munca ale ucenicilor pe toata perioada contractului de ucenicie. In situatia in care contractul de ucenicie inceteaza anterior datei prevazute in contract, angajatorul este obligat sa restituie agentiei pentru ocuparea fortei de munca judetene, respectiv a municipiului Bucuresti sumele incasate de la bugetul asigurarilor pentru somaj pentru respectivul ucenic, plus dobanda de referinta a BNR.

Restituirea se realizeaza daca incetarea contractului a intervenit prin acordul partilor, prin anularea contractului sau ca urmare a desfiintarii postului.


de Ioana Andreea Pavel

NOUTATI din Legislatia Contabila

PFA 2024. Ce SOLUTII si AVANTAJE mai sunt?


Important: PFA-urile au fost grav lovite de modificarile Codului Fiscal Mai e ceva de facut pentru a fi rentabile?
Legislatia pentru PFA s-a schimbat!

CUM se aplica, CAT ne afecteaza si (mai ales)
CE SOLUTII exista pentru a ne salva?

Afla acum care sunt solutiile ingenioase oferite de expertul Horatiu Sasu parcurgand lucrarea PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii!
Vei gasi aici explicatii si exemple 100% practice, cu aplicabilitate certa si imediata!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
contractul de ucenicieucenicia la locul de muncacontract de ucenicie


Data aparitiei: 29 August 2017
Ultima actualizare: 06 Octombrie 2017

Votati articolul "Subventia pentru contractul de ucenicie. Analiza zilei cu Irina Dumitrescu":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X