email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Introducerea contului defalcat de TVA loveste in contribuabilii corecti. Calculele actualului guvern sunt gresite

plata defalcata tvacont defalcat tvaamenzi split tva 2017cont separat tvaplata tva 1 octombrie 2017

 Andreea Paul, presedinte al INACO - Initiativa pentru Competitivitate, considera ca introducerea sistemului de plata defalcata a TVA (split TVA) va lovi contribuabilii corecti si va aduce o scadere a gradului de conformare la declararea TVA, in timp ce cooperarea dintre mediul de afaceri si reprezentantii statului se va deteriora drastic si pe termen lung.

"Contribuabilii corecti vor fi primii loviti - pierderea de productivitate si blocajul financiar ii va termina pe micii producatori si vanzatori. Pe marii evazionisti de TVA ii doare la basca! Ei lucreaza in coniventa cu butoanele oficiale si in paralel cu economia oficiala. Marile tunuri de evaziune la TVA sunt date de cei protejati politic sau de servicii din "interes national". Pana nu se rup aceste legaturi ale economiei paralele va fi mereu la fel", a explicat Andreea Paul intr-un comunicat remis Agerpres.

Click aici pentru informatii Split TVA!

De asemenea, aceasta atrage atentia asupra faptului ca gradul de conformare la declararea TVA va scadea, iar calculele din birou vor fi surprinse de realitatea economica. Nu s-au prezentat analize ample si nici simulari reale, nici pe domenii restranse de activitate sau zonale. Va fi bulversata toata economia in bloc. in scurt timp se va renunta la experimentul aberant al contului defalcat de TVA. La fel ca in cazul renumitului esec al impozitului pe bacsis. "Atunci a durat vreo trei luni nebunia guvernamentala", sustine Andreea Paul.

De asemenea, presedintele INACO este de parere ca prin introducerea contului defalcat/split TVA se va pastra "haosul aferent in fiscalitate si in economie", declarand totodata:

"Este incredibil ca la ora actuala, niciun manager sau antreprenor nu stie cum va fi fiscalizat peste o luna sau doua, caci iata apare o noua ordonanta "de urgenta". in aceste conditii cum sa avem economie, afaceri, dezvoltare, cercetare sau transfer de inventii in economia reala?".

Mai mult, Andreea Paul considera ca se va deteriora drastic si pe termen lung cooperarea dintre mediul de afaceri si reprezentantii statului, iar suspiciunile vor guverna relatiile dintre mediul de afaceri si guverne, indiferent de culoarea lor politica.

Andreea Paul, presedinte al INACO - Initiativa pentru Competitivitate, mentioneaza ca nicaieri in Europa nu se aplica acest mecanism de colectare a TVA asupra intregii economii. Ea da exemplul vecinilor bulgari, care au TVA mai mic decat in Romania si colecteaza TVA cu peste 8 procente mai mult din PIB, fara sa aiba "un sistem atat de complicat, de birocrat si de haotic, precum il propune guvernul actual".

"Pe scurt, split TVA nu functioneaza bine nici macar acolo unde autoritatea fiscala e digitalizata si eficienta, necorupta si inalt profesionalizata. Problema structurala pe TVA la noi vine si din faptul ca o buna parte a populatiei care traieste in mediul rural consuma marfa nefiscalizata, prin autoconsum. Nu s-a rezolvat problema marilor dosare de preturi de transfer, desi am creat la ANAF un departament dedicat opririi exportului ilegal de profit inca din 2010. Azi lucreaza efectiv vreo sase oameni. E ridicol! Nu se discuta cu bulgarii cum reusesc ei sa colecteze mai bine TVA decat noi. Nu e joaca! Ceea ce credeam a fi doar un show de incompetenta, se transforma acum in legislatie. Azi am primit cel mai puternic semnal ca acest guvern uraste economia privata si libera initiativa, afacerile mici si mijlocii romanesti. Sub presiunea deficitului care risca sa sara de 3% si a programelor populiste, absolut fantasmagorice, puterea actuala dezechilibreaza profund Romania pe termen scurt, mediu si lung. Socotelile actualului guvern sunt gresite!", a declarat presedinte al INACO - Initiativa pentru Competitivitatea, citat de Agerpres.

Aceeasi sursa reaminteste ca ministrul Finantelor, Ionut Misa, a declarat, miercuri, la inceputul sedintei de Guvern, ca pentru plata defalcata a TVA s-a stabilit ca termen obligatoriu de implementare 1 ianuarie 2018, fiind si un termen optional - 1 octombrie.

"Plata defalcata a TVA este un mecanism care este introdus pentru a creste gradul de colectare a TVA la buget, pentru a crea un echilibru in piata intre agentii economici, pentru ca astazi exista o diferenta mare intre cei care nu platesc TVA si-l folosesc in alte scopuri si cei care sunt de buna credinta si fac aceste plati. Pentru acest mecanism s-a stabilit un termen de 1 ianuarie 2018, termen obligatoriu de implementare, cu un termen optional de 1 octombrie", a declarat Misa. 

Mai mult, acesta a anuntat ca firmele care opteaza pentru data de 1 octombrie vor beneficia de facilitati fiscale.

"Cei care opteaza incepand cu data de 1 octombrie vor avea niste facilitati fiscale, pentru ca am avut mai multe discutii cu mediul de afaceri si cu reprezentanti ai partenerilor sociali care au ridicat problemele legate de termen si acesta este motivul pentru care am inteles si am extins termenul, astfel incat sa fie o perioada suficienta pentru a implementa aceasta metoda. De asemenea, au fost ridicate probleme legate de costuri si de aceea vom oferi facilitati fiscale pentru cei care opteaza pentru acest sistem de split pana la data 1 ianuarie 2018, vor beneficia de o reducere a impozitului pe profit cu 5 procente pentru a-si acoperi cheltuielile necesare cu modificarea. Pentru cei care nu au obligatiile fiscale la zi, daca achita obligatiile fiscale reprezentand TVA declarat la zi, beneficiaza de scutirea de penalitati", a explicat Ionut Misa.


de Ioana Andreea Pavel

NOUTATI Contabile 2024

Stiati ca lipsa politicilor si procedurilor contabile este amendadata cu pana la 4.000 lei?


Comandati chiar acum pachetul complet pentru intocmirea politicilor si procedurilor contabile!

In plus, beneficiati de TRANSPORT GRATUIT pentru cumparaturi a caror valoare depaseste 247 lei (TVA inclusa)!

Pachet Complet pentru intocmirea politicilor si procedurilor contabile cuprinde:

  Stick Manual de politici contabile (100% editabil)
  Stick Proceduri contabile pentru societati comerciale (100% editabil)

Grabiti-va sa comandati ACUM pachetul dvs. cu politici si proceduri contabile!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
plata defalcata tvacont defalcat tvaamenzi split tva 2017cont separat tvaplata tva 1 octombrie 2017


Data aparitiei: 31 August 2017

Votati articolul "Introducerea contului defalcat de TVA loveste in contribuabilii corecti. Calculele actualului guvern sunt gresite":
Rating:

Nota: 3.32 din 5 din 11 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor

    • Update 28 martie 2024:  ANAF a anuntat ca termenul limita pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Initial, firmele mici erau obligate sa depuna Declaratia 700 pana la data de 31 martie pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Guvernul urmeaza sa adopte modificarea propusa in aceasta saptamana. In cele ce urmeaza, va prezentam anu...» citeste mai departe aici

  • Factura emisa anul trecut si primita in 2024. Putem deduce TVA?

    • In cele ce urmeaza veti afla daca putem deduce TVA din facturi primite si inregistrate in 2024, dar a caror data de emitere este in 2023. Deducere TVA pentru o factura emisa anul trecut Pentru deducerea TVA din facturile primite pentru bunuri sau servicii, persoana inregistrata ca platitor de tva trebuie sa indeplineasca doua conditii: - sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilo...» citeste mai departe aici

  • Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!

    • In prezentul studiu de caz, ne propunem sa analizam aspectele legale ale imprumutului acordat de societate catre asociatul unic. Veti afla in randurile de mai jos care este suma maxima ce poate fi imprumutata, modalitatea de plata si textul de lege aplicabil in contextul legislatiei in vigoare. Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: studiu de caz Intrebare: "O societate comerciala poate imprumuta asociatul unic? Care este...» citeste mai departe aici

  • CUM si UNDE ne putem plati obligatiile fiscale: Ghid ANAF privind modalitatile plata

    • Cu scopul de a informa contribuabilii, ANAF a publicat o brosura cu modalitatile de plata disponibile catre institutie. Aceasta initiativa are ca obiectiv principal simplificarea si eficientizarea procesului de plata a taxelor si impozitelor, oferind contribuabililor o intelegere clara a tuturor optiunilor disponibile. Impozite, taxe, contributii si alte sume datorate - CUM si UNDE putem plati Contribuabilii isi pot indeplini obl...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X