email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Sinteza Contabilul.ro: Ordonanta Split TVA si facilitati, datorii PFA si inspectia fiscala

OG 23/2017inspectia fiscalaplata defalcata tvaamenzi split tva 2017noul cont de tva

Revenim cu o noua sinteza Contabilul.ro a celor mai importante noutati din ultima jumatate a lunii august, de la introducerea sistemului de plata defalcata a TVA/split TVA si a facilitatilor aferente, pana la noul sistem de recuperare a datoriilor acumulate de PFA si modificarile privind inspectia fiscala si controlul inopinat. 


A fost publicata OG 23/2017 privind plata defalcata a TVA sau split TVA

Ordonanta 23/2017 privind plata defalcata a TVA sau split TVA a fost publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 706/31.VIII.2017. 

Noua ordonanta pentru Split TVA - OG 23/2017 privind plata defalcata a TVA - precizeaza ca persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul fiscal au obligatia sa deschida si sa utilizeze cel putin un cont de TVA pentru incasarea si plata TVA. Institutiile publice inregistrate in scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul fiscal au obligatia sa deschida si sa utilizeze cel putin un cont pentru incasarea TVA. Conturile de TVA se deschid in lei si, dupa caz, in valuta. 

Cine aplica plata defalcata a TVA sau split TVA?

Click aici pentru informatii Split TVA!

Plata defalcata a TVA se aplica pentru toate livrarile de bunuri/prestarile de servicii taxabile din punctul de vedere al TVA conform prevederilor Codului fiscal, pentru care locul, conform prevederilor art. 275 sau art. 278 din Codul fiscal se considera a fi in Romania, efectuate de persoanele prevazute mai sus. 

Continuarea aici >>>

 

Facilitati pentru firmele care opteaza pentru split TVA de la 1 octombrie

Potrivit anuntului facut de ministrul finantelor in cadrul sedintei de guvern de miercuri, sistemul de plata defalcata a TVA se va aplica obligatoriu incepand cu 1 ianuarie 2018.

Cu toate acestea, exista si posibilitatea ca firmele sa opteze pentru acest sistem de la 1 octombrie anul acesta, beneficiind astfel de anumite facilitati fiscale. 

Prin urmare, companiile care opteaza pentru introducerea anticipata a platii defalcate a TVA vor beneficia de o reducere la impozitul pe profit de 5 procente. 

In plus, firmele care nu au obligatiile fiscale la zi vor beneficia de scutirea de penalitati daca achita TVA-ul datorat. 

Conform Ministerului de Finante, sustin ca mecanismul split-TVA va aduce in plus la buget 6 miliarde de lei in perioada 2018-2020, deci 2 miliarde de lei anual.

Firmele vor avea deschis gratuit un cont de TVA in lei, la trezorerie incepand de la 1 ianuarie 2018, in baza mecanismului "split TVA", au anuntat miercurea trecuta reprezentantii Ministerului Finantelor.

Continuarea aici >>>

 


Chiar daca va radiati PFA-ul, nu scapati de datorii!

Odata cu proiectul pentru modificarea Codului de Procedura fiscala, propus de Ministerul de Finante, sunt emise si propuneri noi privind datoriile acumulate de o persoana fizica autorizata (P.F.A.).


In concret, aceste prevederi propun ca inclusiv in cazul in care persoana fizica autorizata in cauza isi inchide PFA-ul, aceasta nu va scapa de datoriile acumulate la buget. Acestea trec in sarcina persoanei fizice care a avut PFA-ul si aceasta va putea fi urmarita in conformitate cu legislatia si, dupa caz, executata silit. 

Masura vine in contextul in care, spun unele surse, cele mai multe decizii date de instanta in ce priveste recuperarea datoriilor in situatii similare sunt in favoarea fostelor PFA-uri. 

Continuarea aici >>>

 


Inspectia fiscala si controlul inopinat vor putea fi derulate concomitent la firme

Ministerul de Finante a publicat un nou proiect de lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala. Daca in prezent legislatia nu permite derularea a doua astfel de controale in acelasi timp, conform noilor modificari, actualmente in dezbatere publica, inspectiile se vor putea aplica in mod concomitent, in anumite conditii, dupa cum veti vedea mai jos. 

Chiar daca proiectul aminteste ca, in principiu, se pastreaza reglementarile conform carora nu este permisa suprapunerea inspectiei fiscale cu derularea controlului inopinat, noile propuneri introduc si o exceptie pentru aceste situatii. 

In Nota de fundamentare se aminteste faptul ca, in acest moment, "pe perioada derularii unei inspectii fiscale nu se poate derula concomitent si un control inopinat pentru aceleasi operatiuni si obligatii supuse inspectiei fiscale potrivit avizului de inspectie fiscala. Cu toate acestea, pot fi situatii in care in alte proceduri (de exemplu, inspectie fiscala la alti contribuabili) sa se puna problema efectuarii unor constatari necesare finalizarii procedurii respective, constatari care pot fi efectuate prin procedura controlului inopinat (de exemplu, efectuarea unui control incrucisat)".

Continuarea aici >>>

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
OG 23/2017inspectia fiscalaplata defalcata tvaamenzi split tva 2017noul cont de tva


Data aparitiei: 01 Septembrie 2017

Votati articolul "Sinteza Contabilul.ro: Ordonanta Split TVA si facilitati, datorii PFA si inspectia fiscala":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X