email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Salariat cu timp partial de munca. Ce contributii obligatorii se platesc de la 1 sept 2017?

OG 4/2017contract partialcasscontributii cass 2017

Tinem cont de modificarile noi in ce priveste obligatiile angajatorilor si incercam sa venim in timp util cu informatii concise care sa clarifice orice nelamurire legislativa. Prin cele ce urmeaza, va propunem cazul unui salariat incadrat cu timp munca partial cu 2 ore si cu un salariu brut de 80 lei. Stabilim daca incepand cu 1 august 2017 plateste contributiile salariale la salriul brut de 1450 lei.


Iata raspunsul specialistului:

Potrivit OG nr. 4/2017 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, pentru salariatii cu contract individual de munca cu timp partial incepand cu data de 1 august 2017, baza lunara de calcul pentru contributia de asigurari sociale datorate de angajatori (CAS 15,8%) si a contributiei sociale de asigurari de sanatate, datorata de angajatori (CASS 5,2%)  este este salariul minim brut pe tara in vigoare in luna pentru care se datoreaza CAS si CASS, corespunzator numarului zilelor lucratoare din luna in care contractul a fost activ.
Salariul minim pe economie este 1.450 lei/luna de la 1 Februarie 2017.
 
Prevederile mai inainte mentioante nu se aplica persoanelor prevazute la art. 136 lit. c) din Codul fiscal (persoanele fizice si juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora, atat pe perioada in care persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii ori asimilate salariilor desfasoara activitate, cat si pe perioada in care acestea beneficiaza de concedii si indemnizații de asigurari sociale de sanatate), pe perioada in care salariatii acestora se afla in una dintre urmatoarele situatii:

a) sunt elevi sau studenti, cu varsta pana la 26 de ani, aflati intr-o forma de scolarizare;
b) sunt ucenici, potrivit legii, in varsta de pana la 18 ani;
c) sunt persoane cu dizabilitati carora prin lege li se recunoaste posibilitatea de a lucra mai putin de 8 ore pe zi;


d) au calitatea de pensionari pentru limita de varsta in sistemul public de pensii, cu exceptia pensionarilor pentru limita de varsta care beneficiaza de pensii de serviciu in baza unor legi/statute speciale, precum si a celor care cumuleaza pensia pentru limita de varsta din sistemul public de pensii cu pensia stabilita in unul dintre sistemele de pensii neintegrate sistemului public de pensii;
e) realizeaza in cursul aceleiasi luni venituri din salarii sau asimilate salariilor in baza a doua sau mai multe contracte individuale de munca, iar baza lunara de calcul cumulata aferenta acestora este cel putin egala cu salariul minim brut pe tara.
 
Prin urmare, incepand cu data de 1 August 2017, daca salariatul respectiv nu realizeaza venituri cumulate si de la alti angajatori de 8 ore/zi va trebui sa platiti contributia de asigurari sociale datorata de angajator (CAS 15,8%) si a contributiei sociale de asigurari de sanatate, datorata de angajator (CASS 5,2%)  la o baza de 1450 lei/lunar (salariul minim brut pe tara in vigoare in luna pentru care se datoreaza CAS si CASS), corespunzator numarului zilelor lucratoare din luna in care contractul este activ.
 

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Dana Hristu - Consultant fiscal si expert contabil si auditor financiar

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

PFA 2024. Ce SOLUTII si AVANTAJE mai sunt?


Important: PFA-urile au fost grav lovite de modificarile Codului Fiscal Mai e ceva de facut pentru a fi rentabile?
Legislatia pentru PFA s-a schimbat!

CUM se aplica, CAT ne afecteaza si (mai ales)
CE SOLUTII exista pentru a ne salva?

Afla acum care sunt solutiile ingenioase oferite de expertul Horatiu Sasu parcurgand lucrarea PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii!
Vei gasi aici explicatii si exemple 100% practice, cu aplicabilitate certa si imediata!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
OG 4/2017contract partialcasscontributii cass 2017


Data aparitiei: 06 Septembrie 2017

Votati articolul "Salariat cu timp partial de munca. Ce contributii obligatorii se platesc de la 1 sept 2017?":
Rating:

Nota: 2.75 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X