email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Declaratia 112 se modifica incepand cu raportarea veniturilor aferente lunii octombrie 2017

declaratia 112formular 112 actualizattip asiguratnomenclatorul

Modelul si continutul Declaratiei 112 au fost recent modificate prin OMFP 1024/2017 publicat in M.Of. nr. 716 din data de 05 septembrie 2017.

Formularul a fost modificat ca urmare a schimbarilor legislative din ultimii ani, fiind adaptat acestor schimbari, corelat cu articolele din Codul fiscal aprobat prin Legea 227/2015, in vigoare de la 01 ianuarie 2016 si completat cu noi informatii. Noile prevederi aduc si clarificari suplimentare cu privire la modul de completare a formularului.

 Noul formular 112 se va utiliza incepand cu obligatiile declarative aferente lunii octombrie 2017.

Printre schimbarile aduse de OMFP 1024/2017 se regasesc:

  • 1. Informatii noi solicitate prin formular. 

Exemple:

  • date informative privind ajutoarele de deces acordate: date de identificare ale persoanei decedata, serie si numar certificat de deces, data decesului, date de identificare ale persoanei care beneficiaza de ajutor de deces, cuantumul ajutorului de deces acordat beneficiarului.
  • codul unic de identificare din sistemul de asigurari de sanatate CIS. Acest cod este atribuit de catre casele de asigurari de sanatate conform legii persoanelor straine din statele membre ale Uniunii Europene, Spatiului Economic European si din Confederatia Elvetiana, care indeplinesc conditiile de lucrator frontalier si desfasoara o activitate salariata sau independenta in Romania si care rezida in alt stat membru in care se intorc, de regula, zilnic ori cel putin o data pe saptamana, precum si coasiguratilor (parintii/sotul/sotia) aflati in intretinerea acestora, inscriindu-se cifrele cu aliniere la dreapta.  In formularul 112 CIS se va completa in cazul persoanelor nerezidente care nu au obtinut un cod numeric personal, respectiv in cazul persoanelor straine din statele membre ale Uniunii Europene, Spatiului Economic European si din Confederatia Elvetiana, care indeplinesc conditiile de lucrator frontalier si desfasoara o activitate salariata sau independenta in Romania si care rezida in alt stat membru in care se intorc, de regula, zilnic ori cel putin o data pe saptamana, precum si in cazul coasiguratilor (parintii/sotul/sotia) aflati in intretinerea acestora. 
  • Informatii privind categoriile de venituri scutite de la plata impozitului pe venit. Formularul contine o noua caseta "Persoana scutita de la plata impozitului pe venit" - se completeaza pentru a se evidentia daca persoana este scutita de la plata impozitului pe venit, potrivit legii, in luna de raportare, cu urmatoarele categorii de persoane: persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat, persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor ca urmare a desfasurarii activitatii de creare de programe pentru calculator,  de cercetare-dezvoltare aplicativa si/sau de dezvoltare tehnologica, persoanele fizice care desfasoara activitati sezoniere dintre cele prevazute la art. 1 al Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activitati, in cursul unui an, in luna de raportare, persoanele fizice care realizeaza alte venituri scutite de la plata impozitului pe venit, potrivit legii. 
     
  • 2. Corelarea nomenclatoarelor cu articolele corespunzatoare din Noul Cod fiscal.

3. Corelarea contributiilor/impozitelor cu prevederile legislative actuale. 

Exemplu:

  • au fost elimitate impozitul si contributiile pentru persoanele care realizeaza venituri din activitatea de expertiza contabila si tehnica, judiciara si extrajudiciara, venituri din activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil, precum si a contractelor de agent, ca urmare a modificarii regimului fiscal al acestor venituri incepand cu 01 ianuarie 2016.
     
  • a fost introdus impozitul pe veniturile realizate de persoanele fizice dintr-o asociere cu o persoana juridica contribuabil, potrivit titlului II din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, avand in vedere modificarile aduse acestor venituri incepand cu 01 ianuarie 2016.
     
  • 4. Clarificari suplimentare cu privire la modul de completare a formularului.

Exemple:

Precizari suplimentare privind completarea casetelor "Data intrarii in categoria de asigurat" si "Data iesirii din categoria de asigurat" – casetele care in actualul formular se regasesc sub denumirea ”Data angajare”, respectiv ”Data plecare”.
 
In instructiunile de completare a formularului s-a introdus o nota prin care se aduc clarificari cu privire la completarea acestor casete pentru persoanele aflate in concediu fara plata sau in cazul persoanelor salariate care isi intrerup activitatea pentru a intra in concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului. 

Astfel, in cazul persoanelor aflate in concediu fara plata sau in cazul persoanelor salariate care isi intrerup activitatea pentru a intra in concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani si in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea de catre copil a varstei de 3 ani sau a persoanelor care se afla in concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului cu handicap cu varsta cuprinsa intre 3 si 7 ani sau aflate in perioada concediului de acomodare etc., aceste persoane nu datoreaza contributie de asigurari sociale de sanatate, in conditiile legii, fiind raportate de angajator prin declaratia D112 astfel: 

  •  in luna de raportare in care persoanele mai sus mentionate isi intrerup activitatea pentru a intra in concediu fara plata sau in concediu pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani si, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea de catre copil a varstei de 3 ani sau se afla in concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului cu handicap cu varsta cuprinsa intre 3 si 7 ani, este necesara completarea de catre angajator in caseta "data intrarii in categoria de asigurat" a datei la care aceste persoane au inceput activitatea la acest angajator. Totodata, in caseta "data iesirii din categoria de asigurat" este necesara completarea datei ultimei zile de activitate la acest angajator, inainte de intrarea asiguratului in concediu fara plata sau in concediu pentru crestere copil; 
     
  •  la revenirea persoanelor salariate din concediul fara plata sau din concediul pentru crestere copil, in luna revenirii din concediu, este necesara completarea de catre angajator in caseta "data intrarii in categoria de asigurat" a datei la care aceasta persoana si-a reluat activitatea, iar caseta "data iesirii din categoria de asigurat" nu se va completa de catre angajator decat in luna de raportare in care salariatul isi inceteaza activitatea la angajator. 

Precizari suplimentare privind completarea informatiilor de la randurile "Ore lucrate efectiv in luna", "Ore suspendate in luna" s.a.

  • 5. Completarea nomenclatoarelor "Tip asigurat pentru alte entitati asimilate angajatorului" si "Tip asigurat" cu tipurile de contributii care se datoreaza pe fiecare tip asigurat, astfel:

  
Click aici pentru nomenclatorul Nomenclatorul "Tip asigurat pentru alte entitati asimilate angajatorului" si Nomenclatorul "Tip asigurat".


de Irina Dumitrescu

NOUTATI Contabile 2024

Va invitam la Turneul National de Fiscalitate si Contabilitate


Turneul National de Fiscalitate si Contabilitate Modificari fiscal-contabile 2024

  1. CRAIOVA - 26 martie 2024
  2. TIMISOARA - 1 aprilie 2024
  3. CLUJ-NAPOCA - 2 aprilie 2024
  4. SIBIU - 3 aprilie 2024
  5. CONSTANTA - 9 aprilie 2024
  6. IASI - 15 aprilie 2024
  7. BUCURESTI - 19 aprilie 2024 + transmis LIVE
...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
declaratia 112formular 112 actualizattip asiguratnomenclatorul


Data aparitiei: 12 Septembrie 2017

Votati articolul "Declaratia 112 se modifica incepand cu raportarea veniturilor aferente lunii octombrie 2017":
Rating:

Nota: 3.93 din 5 din 21 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Definitia intreprinderilor legate: clarificari aduse de MF

    • Ministerul Finantelor propune o noua definitie a intreprinderilor legate in contextul impozitarii microintreprinderilor, conform unui proiect de OUG publicat miercuri, 13 martie.  Prevederile urmeaza sa se aplice incepand cu verificarea incadrarii in categoria microintreprinderilor in anul 2024.  Aceasta propunere legislativa clarifica aplicarea regulior fiscale, mai ales in contextul aparitiei confuziilor generate de prevederile OUG 115/2023 (art. 47 alin...» citeste mai departe aici

  • Salariat cu norma intreaga si titular PFA: studiu de caz privind plata CASS

    • Conform Codului Fiscal, in anul 2024, PFA trebuie sa plateasca la stat un impozit in cota de 10% din venitul net, atat pentru activitatile din sistem real, cat si pentru cele cu norma de venit. Diferenta este la PFA in sistem real, pentru care din acest an si CASS devine cheltuiala deductibila (pana acum intra doar CAS-ul in facilitate). Acest lucru inseamna ca din venitul net se scade CAS-ul si CASS-ul. Salariat si titular PFA 2024 - studiu de caz ...» citeste mai departe aici

  • HORECA in 2024: legislatie explicata si monografii contabile

    • HoReCa este, fara niciun dubiu, un sector vital al economiei, cu o pondere majora, alaturi de comert si transporturi, la cresterea PIB. Este un adevarat barometru care reflecta mai precis decat orice statistici disponibilitatile de consum si, implicit, nivelul de trai al populatiei. Si tocmai din cauza importantei sale, acest sector este vizat adesea de modificari legislative care aduc fie restrictii, fie facilitati, fie noi proceduri sau noi taxe si impozite. Iar t...» citeste mai departe aici

  • Retur produse vandute: monografia contabila aplicabila atat pentru vanzator, cat si pentru cumparator

    • Societatea AbaProd SRL, avand ca obiect de activitate productia de imbracaminte, platitoare de impozit pe profit si TVA, a livrat catre Eva SRL produse finite cu incasare pe masura vanzarii, in doua transe: o livrare in luna decembrie N-1, in valoare de 1.000 lei + TVA (cost de productie 600 lei) si o livrare in luna ianuarie N, de 2.000 lei + TVA (cost de productie 1.400 lei). In luna ianuarie, clientul a achitat contravaloarea a 50% din produsele vandute. In luna iunie N, clientul i...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X