email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Split TVA - 10 semne ca legea se va aplica, in ciuda tuturor obiectiilor

split tvaplata defalcata tvapenalitatile de TVAcont separat tvacont defalcat tva

Opozitie si reactii vehemente din partea mediului de afaceri, institutii si consilii care au explicat clar de ce sistemul split TVA nu e cea mai buna idee si va lovi doar in contribuabilii corecti, consultanti care au atras atentia asupra efectelor negative si, cu toate acestea, in ciuda tuturor acestor obiectii generale, sunt semne clare ca legea privind plata defalcata TVA se va aplica. 

Acestea sunt cele mai importante si clare dovezi potrivit carora Split TVA se va aplica obligatoriu de la 1 ianuarie 2018 si optional de la 1 octombrie a.c.:


1. Multe firme deja s-au obisnuit cu ideea si se pregatesc astfel sa adopte de la 1 octombrie sistemul de plata defalcata TVA si de discuta din ce in ce mai mult in incercarea de a intelege cum va functiona sistemul TVA.

2. Multe firme cu penalitati vor sa profite de facilitatile fiscale promise de MFP pentru societatile care opteaza pentru Split TVA de la 1 octombrie. Astfel, li se vor anula penalitatatile TVA neachitate la 30 septembrie si vor plati, de asemenea, mai putin impozit pe profit.

3. ANAF a venit in ajutorul contribuabililor cu explicatii multiple (inclusiv o sesiune de asistenta online cu tema Split TVA), publicand totodata si explicatii, note, intrebari si raspunsuri privind mecanismul platii defalcate TVA pe site-ul MFP.

4.  Miza aplicarii acestui sistem este mare, mai ales ca in urma aplicarii acestui sistem, statul va recupera la bugetul de stat circa 7 miliarde de lei. STATUL ("TVA este a statului") si BANCILE (se vor deschide noi conturi in valuta - conturile speciale de TVA - existand si posibilitatea ca multe firme sa faca si credite pentru a acoperi in faza initiala banii din TVA la care nu mai au acces).

5. Split TVA prevede amenzi nelimitate, in conditiile in care pana in prezent exista un maximum in ce priveste sanctiunile. Astfel ca firmele trebuie sa incerce sa inteleaga sistemul de plata defalcata TVA intr-un timp record pentru a evita pe cat posibil amenzile care nu mai au limita. Neaplicarea corecta nu mai lasa loc de intoarcere si nu exista posibilitatea de rectificare!

6. Desi a fost invocata din partea opozantilor acestei masuri o derogare de la directivele europene din partea UE, reactia organismului international a intarziat sa apara. In cazurile nelegale, Uniunea Europeana se autosesizeaza. 

7. Mare atentie pentru cei care aplica de la 1 octombrie! Nu se mai poate renunta la Split TVA odata ce aplicati! Am scris despre asta AICI! Este aproape imposibil ca ordonanta data in acest sens sa mai fie anulata daca nu au existat reactii si mai puternice de opozitie. 


8. Multe dintre intrebarile din cadrul sesiunii de asistenta online ANAF cu tema Split TVA au primit drept raspuns referiri concrete la aplicarea incepand cu data de 1 ianuarie 2018.


9. Un efect pozitiv ar fi faptul ca acele firme care nu achita TVA in mod corect ar fi pedepsite prin lege si astfel nu vor mai face concurenta firmelor cinstite. Se elimina astfel situatiile in care, in cadrul licitatiilor, astfel de firme puteau sa liciteze cu cel mai mic pret, neplatind TVA.


10. De asemenea, multe firme considera ca nu vor exista costuri suplimentare in ce priveste actualizarea soft-urilor de contabilitate, aceasta modificare fiind in sarcina dezvoltatorului de soft.
 

 


de Ioana Andreea Pavel

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
split tvaplata defalcata tvapenalitatile de TVAcont separat tvacont defalcat tva


Data aparitiei: 14 Septembrie 2017

Votati articolul "Split TVA - 10 semne ca legea se va aplica, in ciuda tuturor obiectiilor":
Rating:

Nota: 3.67 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X