email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Activitati desfasurate de expertii contabili si contabilii autorizati. Ce coduri CAEN sunt necesare?

cabinet de contabilitatecaeneditare cartifirma de contabilitate

In analiza urmatoare, avem cazul unui cabinet de contabilitate care are codul CAEN 6920. Pe langa activitatea de baza mai are si codul secundar 7022 "Activitati de consultanta si management". Vom vedea daca in baza codului CAEN secundar poate edita si vinde prin site-ul propriu carti in format electronic scrise de membrii echipei sau daca este necesar alt cod CAEN.

Iata raspunsul specialistului:

Activitatea de editare a cartilor este prevazuta in codul CAEN 5811 Activitati de editare a cartilor. Aceasta clasa include activitatile de editare a cartilor in forma tiparita, in format electronic sau audio, ori pe Internet. Aceasta clasa include: -editarea cartilor, brosurilor, pliantelor si materialelor similare, inclusiv editarea dictionarelor si a enciclopediilor -editarea atlaselor si hartilor -editarea cartilor in format audio -editarea enciclopediilor etc. pe CD-ROM Aceasta clasa exclude: -productia de globuri pamantesti, vezi 3299 -editarea de materiale publicitare, vezi 5819 -editarea cartilor de muzica si a partiturilor, vezi 5920 -activitati ale autorilor independenti, vezi 9003.
 
De asemenea in ceea ce priveste codul CAEN 7022 Activitati de consultanta pentru afaceri si management,  aceasta clasa include acordarea de consultatii, indrumare si asistenta operationala pentru firme si alte organizatii pe probleme de management, cum ar fi: planificarea strategica si organizatorica, procese de retehnologizare, managementul schimbarilor, reducerea costurilor si alte probleme financiare; obiective si strategii de marketing; planificarea, si politici privind resursele umane; strategii de compensare si pensionare; planificarea productiei si planificarea controlului.

Aceste servicii pentru afaceri pot include consultanta, indrumare sau asistenta operationala pentru firme si servicii publice cu privire la: -proiectarea metodelor sau procedurilor contabile, programe de contabilizare a costurilor, proceduri de control bugetar -consultanta si asistenta acordata firmelor si serviciilor publice pentru planificare, organizare eficienta si control, managementul informatiei etc. Aceasta clasa exclude: -proiectarea de software (programe) pentru sisteme de contabilitate, vezi 6201 -consultanta si reprezentare juridica, vezi 6910 -activitati de contabilitate si audit financiar, consultanta in domeniul fiscal, vezi 6920 -activitati de consultanta legate de arhitectura si inginerie, vezi 7111; 7112 -activitati de consultanta legate de mediul inconjurator, agronomie, securitate si similare, vezi 7490 -activitati de consultanta privind selectia si plasarea fortei de munca, vezi 7810 - activitati de consultanta in invatamant, vezi 8560.

Pe site-ul CECCAR ( http://ceccar.ro/ro/?page_id=1891) sunt prevazute activitatile (codurile CAEN) care pot fi desfasurate de expertii contabili si contabilii autorizati,  potrivit O.G. nr. 65/1994, republicata, respectiv:

5829  -  Activitati de editare a altor produse software
6201  -  Activitati de realizare a soft-ului la comanda (software orientat client)
6202  -  Activitati de consultanta in tehnologia informatiei
6209  -  Alte activitati privind tehnologia informatiei
6311  -  Prelucrarea datelor, administrarea paginilor web si activitati conexe


6420  -  Activitati ale holdingurilor
6619  -  Activitati auxiliare intermedierilor financiare, exclusiv activitati de asigurare si fonduri de pensii
6621  -  Activitati de evaluare a riscului de asigurare si a pagubelor
6810  -  Cumpararea si vanzarea de bunuri imobiliare proprii
6820  -  Inchirierea si subinchirierea bunurilor imobiliare proprii sau inchiriate
6920  -  Activitati de contabilitate si audit financiar consultanta in domeniul fiscal
7022  -  Activitati de consultanta pentru afaceri si management
7320  -  Activitati de studiere a pietei si de sondare a opiniei publice
7490  -  Alte activitati profesionale, stiintifice si tehnice n.c.a.
7820  -  Activitati de contractare pe baze temporare a personalului
7830  -  Servicii de furnizare si management a fortei de munca
8211  -  Activitati combinate de secretariat
8219  -  Activitati de fotocopiere, de pregatire a documentelor si activitati  specializate de secretariat
8299  -  Alte activitati de servicii suport pentru intreprinderi
8559  -  Alte forme de invatamant n.c.a.
 
De asemenea, conform prevederilor de la art. 6 din OG nr. 65/1994, privind organizarea activitatii de expertiza contabila si a contabililor autorizati, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare,expertul contabil poate executa, ca profesionist individual sau ca societate, pentru persoanele fizice si juridice, urmatoarele lucrari:

a)organizeaza, conduce, tine, verifica si supravegheaza contabilitatea, intocmeste si semneaza situatiile financiare si executa lucrari cu caracter fiscal, respectiv calculul de impozite, taxe si contributii, intocmirea si depunerea de declaratii fiscale si asigurarea reprezentarii clientului in relatia cu autoritatile fiscale, ca parte a unui contract de prestari de servicii in domeniul contabilitatii.

Prin tinerea contabilitatii se intelege inregistrarea in contabilitate a operatiunilor economico-financiare cu respectarea legii contabilitatii si a reglementarilor contabile aplicabile, precum si refacerea sau revizuirea contabilitatii. Rezultatul lucrarilor de verificare sau revizuire poate consta in semnatura de certificare acordata de expertul contabil. Prin lucrari cu caracter fiscal se intelege calculul de impozite, taxe si contributii, intocmirea si depunerea de declaratii fiscale si asigurarea reprezentarii clientului in relatia cu autoritatile fiscale;

b) acorda asistenta de specialitate privind organizarea si tinerea contabilitatii;

c) efectueaza analize si evaluari economico-financiare in scop financiar-contabil, altele decat cele definite prin Ordonanta Guvernului nr. 24/2011 privind unele masuri in domeniul evaluarii bunurilor, aprobata cu modificari prin Legea nr. 99/2013, cu modificarile si completarile ulterioare, si care nu se concretizeaza intr-un raport de evaluare intocmit potrivit standardelor de evaluare adoptate de Asociatia Nationala a Evaluatorilor Autorizati din Romania (ANEVAR). Astfel de evaluari se pot referi la estimari ale fluxurilor de trezorerie si ale starii financiare a entitatii, evaluarea veniturilor si a cheltuielilor, estimarea nivelului provizioanelor si a ajustarilor de valoare, precum si alte evaluari executate de expertii contabili in activitatea lor curenta, fara a se limita la acestea;

d) efectueaza expertize financiar-contabile, inclusiv expertize financiar-contabile cu componenta fiscala, dispuse de organele judiciare sau solicitate de persoanele fizice ori juridice in conditiile prevazute de lege si de reglementarile CECCAR;

e) executa alte lucrari cu caracter financiar-contabil, inclusiv activitati de evidenta electronica a personalului, de salarizare, de organizare administrativa si informatica, certificare de informatii, date si documente;

f) indeplineste, potrivit dispozitiilor legale, atributiile prevazute in mandatul de cenzor si de mandatar financiar;

g) acorda asistenta de specialitate necesara pentru infiintarea si reorganizarea societatilor;
h) asigura managementul financiar-contabil si al performantei economice;
i) asigura controlul intern de gestiune si managementul riscurilor persoanelor juridice;
j) acorda consultanta in gestiune financiara si in contabilitate, presteaza servicii specifice contabilitatii manageriale si raportarii integrate;
k) efectueaza pentru persoanele fizice si juridice servicii profesionale care presupun cunostinte privind activitatile prevazute la prezentul articol.
 
Prin urmare, codul CAEN 7022, nu este cel indicat pentru editarea cartilor in format electronic.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Dana Hristu - Consultant fiscal si expert contabil si auditor financiar
 

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

CECCAR 2024 - Subiecte rezolvate pentru Accesul la Stagiu!


Cele 100 de teste-grila sunt exact 
in genul celor care se dau la examen!
 
Sunt teste foarte variate, in perfecta concordanta cu metodologia de examinare, insotite de temeiuri legale si explicatii profesioniste. Ele acopera toate domeniile din programa de examen:
  • contabilitate;
  • fiscalitate; 
  • drept; 
  • evaluarea economica si financiara a intreprinderilor; 
  • audit; 
  • expertiza contabila; 
  • doctrina; 
  • deontologia profesiei contabile.
...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
cabinet de contabilitatecaeneditare cartifirma de contabilitate


Data aparitiei: 21 Septembrie 2017

Votati articolul "Activitati desfasurate de expertii contabili si contabilii autorizati. Ce coduri CAEN sunt necesare?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X