email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Split TVA va bloca Inspectia Fiscala: Este o lovitura data Inspectiei Fiscale, spune Sindicatul Finantistilor

split tvainspectia fiscalasindicatul finantistiloranafdan bucurOG nr. 43/2016

Sistemul de Split TVA reprezinta "inca o lovitura data Inspectiei Fiscala", precizeaza Dan Bucur, presedintele Sindicatul Finantistilor din Administratia Fiscala.

"Solutionarea cererii de aprobare a transferului sumelor din contul de TVA (restituiri de TVA) se va face de catre structurile de inspectie fiscala. 

Cred ca factorii politici cu complicitatea unor persoane din cadrul ANAF, doresc cu orice pret sa slabeasca aceste structuri de specialitate din cadrul ANAF, care in exercitarea atributiilor de serviciu "deranjeaza" interesele economice ale sponsorilor partidelor politice", a explicat acesta intr-o postare recenta pe pagina de Facebook a institutiei. 

In opinia sa, "noua masura de pedeapsa (TVA split) a mediului de afaceri onest, a reusit sa nemultumeasca si marea majoritate a personalului de executie din structurile de inspectie fiscala din cadrul ANAF."

Vorbim, asadar, de un conflict intern care nemultumeste chiar angajatii din structurile ANAF. Se pare ca, daca pe de o parte, propunerea Guvernului privind Split TVA nu a tinut cont de mediul de afaceri, aceasta "pedeapsa" nu tine cont nici de reactiile angajatilor ANAF.

Cu alte cuvinte, presedintele SFAF recunoaste ca Inspectia Fiscala se va bloca, asta in timp ce ANAF considera ca sunt pregatiti pentru a aplica sistemul. Cine va despagubi insa firmele in caz de blocaj financiar si chiar de faliment? 

"Inspectia Fiscala isi desfasoara activitatea cu aparatura IT cu mult invechita fata de cerintele actuale ale programelor si platformelor informatice, cu personal redus si nemotivat (inspectia fiscala nu beneficiaza de spor de risc sau alt beneficiu de natura salariala, in plus fata de restul structurilor din ANAF), transportul in interes de serviciu este realizat cu mijloacele proprii de transport (in cazul fericit, pentru ca de multe ori echipa de inspectie trebuie sa foloseasca mijloacele de transport in comun, in lupta cu evaziunea fiscala), iar decontarea cheltuilelor de transport este extrem de dificila (perioada lunga de timp), iar de curand, zeci sau chiar sute de decizii emise de reincadrare pe noua lege a salarizarii unitare (Legea nr. 153/2017) au fost contestate de catre functionarii publici din cadrul ANAF, deoarece reprezentantii legali ai institutiei nu au pus in aplicare (nici pana la aceasta data) echivalarea salariilor pe functii similare (OG nr. 43/2016), la nivelul functiilor similare de stat. De mentionat este ca pe rolul instantelor de judecata din intreaga tara, sunt multe procese individuale sau colective, prin care functionarii din ANAF incearca sa isi castige drepturile salariale cuvenite in baza Legii nr. 71/2015 si OG nr. 43/2016", atrage atentia Dan Bucur, presedintele SFAF.

Totodata, acesta a explicat ca "aceasta noua responsabilitate delegata structurilor de inspectie fiscala va bloca cu totul activitatea Inspectiei Fiscale, iar in situatia in care ulterior restituirii de TVA din contul de TVA (realizata sub presiunea termenelor prevazute), in baza unor diverse verificari fiscale sau informatii transmise de la alte institutii publice, se constata ca au fost operatiuni nelegale sau chiar fictive in legatura cu restituirea de TVA, inspectorii care au aprobat restituirea vor fi trasi la raspundere patrimonial".

De asemenea, pe final, acesta si-a exprimat "regretul ca persoanele cu functie de decizie din cadrul MFP/ANAF, nu au avut curajul si taria, sa prezinte o situatie reala si concreta, aspura dezastrului ce va urma, atat in mediul economic cat si in cadrul ANAF (I.F.), factorilor politici implicati in proiectul de lege TVA split".


de Ioana Andreea Pavel

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
split tvainspectia fiscalasindicatul finantistiloranafdan bucurOG nr. 43/2016


Data aparitiei: 25 Septembrie 2017

Votati articolul "Split TVA va bloca Inspectia Fiscala: Este o lovitura data Inspectiei Fiscale, spune Sindicatul Finantistilor":
Rating:

Nota: 3.63 din 5 din 8 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Fisa Postului pentru Contabil Sef [Model]

    • Fisa de post a contabilului sef defineste responsabilitatile si asteptarile asociate acestui rol important. Aceasta pozitie necesita nu doar cunostinte solide in domeniul contabilitatii, ci si abilitati de leadership si capacitatea de a se adapta cu succes intr-un mediu financiar in continua schimbare. In plus, contabilul sef este adesea implicat in procesul decizional al organizatiei, oferind analize si interpretari financiare care sustin obiectivele generale ale afacerii....» citeste mai departe aici

  • Casele de marcat devin obligatorii si la automatele comerciale: Fiscul va incepe sa dea amenzi de la 1 octombrie

    • Operatorii economici care desfasoara livrari de bunuri sau prestari de servicii prin intermediul automatelor comerciale si care nu au instalate case de marcat vor fi sanctionati cu o amenda intre 8.000 si 10.000 de lei. Sanctiunea se aplica incepand cu 1 octombrie 2024. In plus, ANAF va confisca sumele nejustificate si va suspenda activitatea operatorului economic la unitatea de vanzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor. Prin interm...» citeste mai departe aici

  • Majorare de capital social: studiu de caz privind monografia contabila

    • Potrivit art 210 din Legea 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, capitalul social se poate mari prin emisiunea de actiuni noi sau prin majorarea valorii nominale a actiunilor existente in schimbul unor noi aporturi in numerar si/sau in natura. (1) Capitalul social se poate mari prin emisiunea de actiuni noi sau prin majorarea valorii din nominale a actiunilor existente in schimbul unor noi aporturi in numerar si/sau in natura. (2) ...» citeste mai departe aici

  • Recuperarea pierderilor fiscale: ce prevede art. 31 din Codul Fiscal si un studiu de caz practic

    • Legislatia clarifica modalitatile prin care companiile care au functionat initial ca microintreprinderi si au trecut apoi la sistemul de impozitare pe profit pot sa recupereze pierderile fiscale. In nota de fundamentare a OUG nr. 115/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare in domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscala, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru prorogarea unor termene, s-au cuprins unele prev...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X