email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Precizari ale MFP privind depunerea formularului Chestionar pentru stabilirea rezidentei persoanei fizice la plecarea din Romania

chestionarstabilirea rezidentei fiscale183 de zileplata obligatiilor fiscale

Va reamintim comunicatul transmis de Ministerul de Finante cu privire la informatiile aparute in media referitoare la instituirea unei obligatii a cetatenilor romani care pleaca din Romania de a completa un chestionar, nedepunerea acestuia fiind sanctionabila cu amenda de la 50 la 100 lei, facem urmatoarele precizari:

in vederea stabilirii impozitarii veniturilor transfontaliere si a rezidentei fiscale in Romania, atat persoanele fizice straine cat si cele romane, au obligatia completarii unor formulare specifice.

Astfel, cetatenii straini care stau in Romania mai mult de 183 de zile, au obligatia depunerii formularului "Chestionar pentru stabilirea rezidentei persoanei fizice la plecarea din Romania", cu 30 de zile inaintea plecarii din Romania, pentru a nu putea evita plata obligatiilor fiscale in Romania.

Aceasta prevedere legala exista in legislatia nationala inca din anul 2012, fiind reglementata prin Codul fiscal.

Formularul aferent chestionarului a fost stabilit prin Ordinul 74/2012. in iulie 2016, a fost actualizat acest chestionar, in sensul corelarii acestuia cu prevederile legale din noul Cod Fiscal, care a intrat in vigoare la 01.01.2016.

Acest formular este util autoritatilor fiscale romane pentru stabilirea rezidentei persoanelor fizice in Romania, dar si cetatenilor romani care solicita autoritatilor fiscale romane eliberarea unor formulare cerute acestora de catre autoritatile fiscale din strainatate.

Formulare similare sunt utilizate atat in statele membre ale Uniunii Europene, cat si in tarile din afara Uniunii Europene. Astfel, acest formular este utilizat si in derularea schimbului de informatii intre autoritatile fiscale romane si cele straine.

Informatiile din acest chestionar fac posibila, de asemenea, aplicarea principiilor internationale pentru evitarea dublei impuneri a veniturilor obtinute atat in Romania cat si in strainatate.

Necompletarea acestui formular ar putea genera dificultati in ceea ce priveste stabilirea modalitatii de impozitare a persoanelor fizice romane. Astfel, daca nu s-ar depune acest formular, cetatenii romani ar putea fi impozitati atat in Romania, cat si in alta tara in care isi desfasoara activitatea.

Mentionam ca acest formular va putea fi depus si online.

Totodata, avand in vedere ca au fost primite numeroase sesizari care evidentiau ca amenzile aplicate pentru neindeplinirea obligatiilor de declarare erau mari, respectiv de la 500 lei la 1.000 lei, s-a luat decizia instituirii unei amenzi distincte pentru nedepunerea acestui chestionar, de 50 lei pana la 100 lei, incepand cu 1 ianuarie 2018. Scopul acestei masuri este reducerea sanctiunii general aplicabile pentru nerespectarea unei obligatii declarative.

Formularul poate fi descarcat de la adresa de aici.


de Ioana Andreea Pavel

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
chestionarstabilirea rezidentei fiscale183 de zileplata obligatiilor fiscale


Data aparitiei: 28 Septembrie 2017
Ultima actualizare: 06 Octombrie 2017

Votati articolul "Precizari ale MFP privind depunerea formularului Chestionar pentru stabilirea rezidentei persoanei fizice la plecarea din Romania":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X