email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

MFP publica procedura pentru anularea penalitatilor de intarziere aferente obligatiilor fiscale principale reprezentand TVA. Proiect

split tvaplata defalcataanularea penalitatilor de intarziereanulare penalitati intarziere plata tva
Ministerul de Finante a publicat proiectul pentru aprobarea Procedurii privind anularea penalitatilor de intarziere aferente obligatiilor fiscale principale reprezentand TVA, in cazul contribuabililor care opteaza pentru plata defalcata a TVA.
 
In Referatul de aprobare se aminteste ca prin Ordonanta Guvernului nr. 23/2017 privind plata defalcata a TVA, pentru persoanele impozabile care opteaza pentru plata defalcata a TVA in perioada 1 octombrie 2017 - 31 decembrie 2017, s-a prevazut facilitatea de anulare a penalitatilor de intarziere aferente obligatiilor fiscale principale reprezentand TVA, restante la 30 septembrie 2017, inclusiv.
 
Pentru acordarea acestei facilitati contribuabilii trebuie sa indeplineasca, cumulativ, conditiile prevazute la art. 24 din Ordonanta Guvernului nr. 23/2017, procedura de acordare urmand sa se aprobe prin ordin al ministrului finantelor publice, la propunerea presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.
 
In acest context, a fost elaborat prezentul proiect de ordin care reglementeaza procedura privind anularea penalitatilor de intarziere aferente obligatiilor fiscale principale reprezentand TVA, in cazul contribuabililor care opteaza pentru plata defalcata a TVA.
 
Facilitatile acordate de catre organul fiscal pentru acesti contribuabili, sunt:
  • amanarea la plata a penalitatilor de intarziere aferente obligatiilor fiscale principale reprezentand TVA, restante la 30 septembrie 2017, inclusiv; 
  • anularea penalitatilor de intarziere aferente obligatiilor fiscale principale reprezentand TVA, restante la 30 septembrie 2017, inclusiv.
     
Penalitatile de intarziere ce fac obiectul acestor facilitati fiscale sunt aferente:
  • obligatiilor fiscale principale reprezentand TVA, restante la 30 septembrie 2017, inclusiv; 
  • obligatiilor fiscale principale reprezentand TVA, restante la 30 septembrie 2017, inclusiv, cuprinse in decizii de impunere comunicate pana la data de 30 septembrie 2017 cu termen de plata dupa aceasta data;
obligatiilor fiscale principale reprezentand TVA cuprinse intr-o esalonare la plata, aflata in derulare la data de 30 septembrie 2017, a carei valabilitate se pierde pana la data de 31 decembrie 2017, inclusiv; 
  • obligatiilor fiscale principale reprezentand TVA cuprinse intr-o esalonare la plata aflata in derulare la data de 30 septembrie 2017, sau care obtin esalonarea in perioada cuprinsa intre 1 octombrie 2017 - 31 decembrie 2017, potrivit Codului de procedura fiscala, daca sunt indeplinite toate conditiile prevazute la art. 24 din ordonanta, si doresc mentinerea esalonarii la plata; 
  • obligatiilor fiscale principale reprezentand TVA, restante la 30 septembrie 2017, inclusiv,  stabilite in acte administrative fiscale a caror  executare este suspendata in conditiile legii, la data de 30 septembrie 2017, inclusiv, dar pentru care contribuabilul depune, odata cu notificarea privind optiunea de plata defalcata a TVA, o cerere de renuntare la efectele suspendarii actului administrativ fiscal pana la data de 31 decembrie 2017, inclusiv;
  • obligatiilor fiscale principale reprezentand TVA, restante la 30 septembrie 2017, inclusiv, cuprinse intr-un act administrativ fiscal a carui executare este suspendata in conditiile legii, la data de 30 septembrie 2017 si care inceteaza pana la 31 decembrie 2017, inclusiv;
  • obligatiilor fiscale principale reprezentand TVA stabilite suplimentar de catre organele de inspectie fiscala urmare a unei cereri de rambursare care la data de 31 decembrie 2017 se afla in curs de solutionare. 
 
Prin prezentul proiect de ordin sunt reglementate aspecte referitoare la:
  • organele fiscale competente pentru acordarea facilitatilor fiscale;
  • procedura de acordare a amanarii la plata;
  • procedura de acordare a anularii la plata;
  • modelul deciziilor ce urmeaza a fi emise de organul fiscal.
 
Pentru penalitatile de intarziere aferente obligatiilor fiscale principale reprezentand TVA care fac obiectul amanarii la plata nu incepe sau se suspenda, dupa caz, procedura de executare silita si nu se efectueaza stingerea pana la data comunicarii deciziei de anulare la plata penalitatilor de intarziere aferente obligatiilor fiscale principale reprezentand TVA sau a deciziei de repunere a penalitatilor de intarziere amanate la plata, aferente obligatiilor de plata principale reprezentand TVA.
 
Anularea penalitatilor de intarziere aferente obligatiilor fiscale principale reprezentand TVA  se efectueaza din oficiu, in baza notificarii privind optiunea de plata defalcata a TVA, depusa la registratura organului fiscal competent in perioada 1 octombrie 2017 - 31 decembrie 2017. 
 
In baza acestei notificari, in perioada 1 ianuarie 2018 - 31 ianuarie 2018, organul fiscal competent analizeaza indeplinirea conditiilor prevazute la art. 24 din ordonanta si emite decizia de anulare a penalitatilor de intarziere aferente obligatiilor fiscale principale reprezentand TVA, cu exceptia cazului in care contribuabilii la data de 30 septembrie 2017 beneficiaza de esalonarea la plata a obligatiilor fiscale principale reprezentand TVA. 
 
Daca nu sunt indeplinite conditiile prevazute de Ordonanta Guvernului nr. 23/2017, amanarea la plata isi pierde valabilitatea, iar organul fiscal competent emite si comunica contribuabilului, decizia de repunere a penalitatilor de intarziere amanate la plata, aferente obligatiilor fiscale principale reprezentand TVA.
 
In situatia in care contribuabilii care depun notificare si care la data de 30 septembrie 2017 beneficiaza de esalonarea la plata a obligatiilor fiscale principale reprezentand TVA, precum si cei care obtin esalonarea in perioada cuprinsa intre 1 octombrie 2017 si 31 decembrie 2017 pot beneficia de anularea penalitatilor de intarziere, daca indeplinesc conditiile prevazute de Ordonanta Guvernului nr. 23/2017, dar doresc si mentinerea esalonarii la plata. 
 

de Ioana Andreea Pavel

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
split tvaplata defalcataanularea penalitatilor de intarziereanulare penalitati intarziere plata tva


Data aparitiei: 13 Octombrie 2017

Votati articolul "MFP publica procedura pentru anularea penalitatilor de intarziere aferente obligatiilor fiscale principale reprezentand TVA. Proiect":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X