email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Se modifica Planul de conturi! Proiect OMFP privind completarea unor reglementari contabile

planul de conturitva defalcatreglementari contabilesituatiile financiare anuale
Ministerul de Finante a publicat in data de 23.10.2017  un nou proiect privind completarea unor reglementari contabile. 
 
Potrivit prevederilor art. 4 alin. (1) din Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, Ministerul Finantelor Publice emite reglementarile contabile aplicabile operatorilor economici si persoanelor juridice fara scop patrimonial.
 
Aceste entitati aplica Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.802/2014, cu modificarile si completarile ulterioare, sau Reglementarile contabile conforme cu Standardele Internationale de Raportare Financiara, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 2.844/2016, cu completarile ulterioare, respectiv Reglementarile contabile pentru persoanele juridice fara scop patrimonial, aprobate prin Ordinul ministrului economiei si finantelor nr. 1.969/2007, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
Inregistrarea in contabilitate a operatiunilor economico-financiare se efectueaza potrivit reglementarilor contabile aplicabile si cu respectarea legislatiei in vigoare.
 
Aspecte reglementate de proiectul de ordin
 
Conform art. 2 alin. (1) din Ordonanta Guvernului nr. 23/2017 privind plata defalcata a TVA, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 706 din 31 august 2017, persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul fiscal au obligatia sa deschida si sa utilizeze cel putin un cont de TVA pentru incasarea si plata TVA.
 
    Avand in vedere regimul special privind functiunea acestui cont impus de prevederile OG nr. 23/2017, in ceea ce priveste debitarea si creditarea stricta a acestuia separat de functiunea conturilor curente de disponibilitati in lei si in valuta aflate la banci, prevazute de reglementarile contabile aplicabile, se propune introducerea in planul de conturi cuprins in reglementarile contabile aplicabile operatorilor economici, respectiv persoanelor juridice fara scop patrimonial, a doua noi conturi prin care sa se evidentieze strict operatiunile privind incasarea si plata TVA in lei si in valuta.
 
Prin intermediul acestor conturi se va tine evidenta disponibilitatilor in lei si in valuta aflate in conturi la banci reprezentand TVA incasata de la clienti, respectiv TVA  achitata catre furnizori si bugetul de stat, acestea permitand dezvoltarea de analitice, corespunzator institutiilor de credit si unitatilor Trezoreriei Statului unde se afla deschise conturile respective.
 
Operatiunile inregistrate in aceste conturi privesc strict operatiunile privind TVA prevazute de OG nr. 23/2017, cu referire la:
 
- operatiuni de incasare a TVA aferente livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii, inclusiv TVA aferenta avansurilor incasate, a TVA aferente diferentei intre incasarile si platile in numerar, precum si a TVA aferente platilor cu carduri de debit/credit sau cu substitute de numerar pentru care exista obligatia transferului din contul curent propriu in contul de TVA;
 
- operatiuni de plata a TVA in contul de TVA al furnizorului/prestatorului, aferenta achizitiilor de bunuri/servicii, inclusiv taxa aferenta avansurilor, TVA achitata la bugetul de stat, precum si transferul de sume din conturile de TVA in alt cont de TVA.
 
Avand in vedere cele de mai sus, a fost elaborat prezentul proiect de Ordin al ministrului finantelor publice privind completarea unor reglementari contabile, pe care vi-l supunem spre aprobare.
 
Propuneri:
 
- in Planul de conturi general cuprins la punctul 594 din Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale și situatiile financiare anuale consolidate, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.802/2014, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 963 din 30 decembrie 2014, cu modificarile si completarile ulterioare, se introduc conturile 5126 "Conturi la banci in lei - TVA defalcat (A)" si 5127 "Conturi la banci in valuta - TVA defalcat (A)".
 
- in Planul de conturi cuprins la punctul 196 din Reglementarile contabile conforme cu Standardele Internationale de Raportare Financiara, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 2.844/2016, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1020 si 1020 bis din 19 decembrie 2016, cu completarile ulterioare, se introduc conturile 5126 "Conturi la banci in lei - TVA defalcat (A)" si 5127 "Conturi la banci in valuta - TVA defalcat (A)".   
 
- in Planul de conturi general cuprins la punctul 228 din Reglementarile contabile pentru persoanele juridice fara scop patrimonial, aprobate prin Ordinul ministrului economiei si finantelor nr. 1.969/2007, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 846 și 848 bis din 10 decembrie 2007, cu modificarile si completarile ulterioare, se introduc conturile 5126 "Conturi la banci in lei - TVA defalcat" si 5127 "Conturi la banci in valuta - TVA defalcat".
 
- Conturile prevazute la art. 1 - 3 se utilizeaza pentru inregistrarea operatiunilor prevazute de Ordonanta Guvernului nr. 23/2017 privind plata defalcata a TVA, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 706 din 31 august 2017.

de Ioana Andreea Pavel

NOUTATI din Legislatia Contabila

PFA 2024. Ce SOLUTII si AVANTAJE mai sunt?


Important: PFA-urile au fost grav lovite de modificarile Codului Fiscal Mai e ceva de facut pentru a fi rentabile?
Legislatia pentru PFA s-a schimbat!

CUM se aplica, CAT ne afecteaza si (mai ales)
CE SOLUTII exista pentru a ne salva?

Afla acum care sunt solutiile ingenioase oferite de expertul Horatiu Sasu parcurgand lucrarea PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii!
Vei gasi aici explicatii si exemple 100% practice, cu aplicabilitate certa si imediata!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
planul de conturitva defalcatreglementari contabilesituatiile financiare anuale


Data aparitiei: 24 Octombrie 2017

Votati articolul "Se modifica Planul de conturi! Proiect OMFP privind completarea unor reglementari contabile":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X