email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Indemnizatia administratorilor straini cu rezidenta fiscala romana

idemnizatie administratorilorrezidenta fiscala

INDEMNIZATIA ADMINISTRATORILOR STRAINI CU REZIDENTA FISCALA ROMANA

Indemnizatia administratorilor, precum si suma din profitul net cuvenite administratorilor societatilor comerciale potrivit actului constitutiv sau stabilite de adunarea generala a actionarilor reprezinta venituri asimilate salariilor, in baza art.55 lit.b din Codul Fiscal.Ca urmare a adoptarii OUG nr. 82/2007 pentru modificarea si completarea Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale, republicata, cu incidenta in ceea ce priveste aplicarea prevederilor art. 5 alin. (1) pct. I si IV din Legea nr. 19/2000, privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare, rezulta faptul ca remuneratia directorilor, obtinuta in temeiul contractului de mandat, este asimilata din punct de vedere fiscal veniturilor din salarii si se impoziteaza potrivit legislatiei in materie.

In continuare vom aborda acest acest din punctul societatilor pe actiuni si din punctul societatilor cu raspundere limitata.

1.Indemnizatia administratorilor straini cu rezidenta fiscala romana la societatile pe actiuni:

Conform prevederilor art. 152 alin. (2) din OUG nr. 82/2007 pentru modificarea si completarea Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale, „ remuneratia directorilor, obtinuta in temeiul contractului de mandat, este asimilata din punct de vedere fiscal veniturilor din salarii si se impoziteaza potrivit legislatiei in materie.”
La art. 152 alin. (3) din OUG nr. 82/2007 pentru modificarea si completarea Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale, se stipuleaza ca, „prin derogare de la art. 5 din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare, remuneratia directorilor obtinuta in temeiul contractului de mandat este asimilata salariului, din punctul de vedere al obligatiilor decurgand pentru director si societatea comerciala din legislatia privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, inclusiv dreptul de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale, legislatia privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, precum si din legislatia privind asigurarile de sanatate”
In consecinta, directorii societatilor pe actiuni
se incadreaza in categoria persoanelor asigurate obligatoriu, prin efectul legii, in sistemul public de pensii, in temeiul art. 5 alin.(1) pct. I din Legea nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare.
Prin urmare, asupra indemnizatiei primite de catre acestia, se datoreaza, potrivit legii, atat contributia individuala de asigarari sociale, cat si contributia angajatorului la bugetul asigurarilor sociale de stat.
Prin urmare, angajatorul are obligatia cuprinderii acestor categorii de persoane, in Declaratia privind evidenta nominala a asiguratilor si a obligatiilor de plata catre bugetul asigurarilor sociale de stat. In Anexa nr. 1.1. a declaratiei nominale, persoanele in cauza, vor fi inregistrate la rubrica “contract de munca”.
In temeiul prevederilor legale mentionate, directorii societatilor pe actiuni, asigurati obligatoriu, prin efectul legii, in sistemul public de pensii in temeiul art. 5 alin. (1) pct. IV lit. b) sau f) din Legea nr. 19/2000, modificata si completata, au posibilitatea sa retraga Declaratia de asigurare depusa conform art. 6 alin. (2) din lege.


Conform dispozitiilor imperative ale art. V din OUG nr. 82/2007, „prin derogare de la prevederile art. 56 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, contractele de munca ale administratorilor/directorilor, incheiate pentru indeplinirea mandatului de administrator/director inainte de intrarea in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, inceteaza de drept la data intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta sau, in cazul in care mandatul a fost acceptat ulterior intrarii in vigoare a prezentei ordonante, de la data acceptarii mandatului.”

2.Indemnizatia administratorilor straini cu rezidenta fiscala romana la societatile comerciale cu raspundere limitata:

Potrivit modificarilor aduse art. 196^1 alin.(3) din Legea nr.31/1990, modificata si completata, asociatul unic poate avea calitatea de salariat al societatii cu raspundere limitata al carui asociat unic este. In consecinta, in situatia in care, persoana este salariata a societatii al carei asociat unic este, sau este salariata a altei societati, aceasta este asigurata obligatoriu, prin efectul legii, in sistemul public de pensii, in temeiul art. 5 alin. (1) pct. I din Legea nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare.


Angajatorul, are obligatia cuprinderii acestor categorii de persoane, in Declaratia privind evidenta nominala a asiguratilor si a obligatiilor de plata catre bugetul asigurarilor sociale de stat.
Prin urmare, asociatul unic, asigurat obligatoriu, prin efectul legii, in sistemul public de pensii, in temeiul art. 5 alin. (1) pct. IV lit. a) din Legea nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, are posibilitatea sa retraga Declaratia de asigurare depusa conform art. 6 alin. (2) din lege, in conformitate cu prevederile modificarilor aduse art. 196^1 alin.(3) din Legea nr.31/1990, modificata si completata.

In consecinta, in situatia in care, persoana este salariata a societatii al carei asociat unic este, sau este salariata a altei societati, aceasta este asigurata obligatoriu, prin efectul legii, in sistemul public de pensii, in temeiul art. 5 alin. (1) pct. I din Legea nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare.

Angajatorul, are obligatia cuprinderii acestor categorii de persoane, in Declaratia privind evidenta nominala a asiguratilor si a obligatiilor de plata catre bugetul asigurarilor sociale de stat.

Prin urmare, asociatul unic, asigurat obligatoriu, prin efectul legii, in sistemul public de pensii, in temeiul art. 5 alin. (1) pct. IV lit. a) din lege, are posibilitatea sa retraga Declaratia de asigurare depusa conform art. 6 alin. (2) din legea nr. 19/2000, cu modificarile si completarile.

NOUTATI Contabile 2024

Stiati ca lipsa politicilor si procedurilor contabile este amendadata cu pana la 4.000 lei?


Comandati chiar acum pachetul complet pentru intocmirea politicilor si procedurilor contabile!

In plus, beneficiati de TRANSPORT GRATUIT pentru cumparaturi a caror valoare depaseste 247 lei (TVA inclusa)!

Pachet Complet pentru intocmirea politicilor si procedurilor contabile cuprinde:

  Stick Manual de politici contabile (100% editabil)
  Stick Proceduri contabile pentru societati comerciale (100% editabil)

Grabiti-va sa comandati ACUM pachetul dvs. cu politici si proceduri contabile!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
idemnizatie administratorilorrezidenta fiscala


Data aparitiei: 26 Octombrie 2007

Votati articolul "Indemnizatia administratorilor straini cu rezidenta fiscala romana":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X