email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Analiza zilei: Atentie la achizitiile care modifica perioada fiscala in materie de TVA

perioada fiscalatrimestrul calendaristiccifra de afaceritvatrimestru calendaristic

Cu privire la TVA, regula generala prevazuta la art. 322 din Codul fiscal este ca perioada fiscala este luna calendaristica. 
Prin exceptie, perioada fiscala este trimestrul calendaristic pentru persoana impozabila din punct de vedere al TVA (persoana fizica sau juridica) care in cursul anului calendaristic precedent:

  1. a realizat o cifra de afaceri din operatiuni taxabile si/sau scutite cu drept de deducere si/sau neimpozabile in Romania dar care dau drept de deducere, care nu a depasit plafonul de 100.000 euro. Cursul de schimb pe baza caruia se determina echivalentul in lei este cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei valabil pentru data de 31 decembrie a anului precedent. 
     
  2. nu a efectuat nicio achizitie intracomunitara de bunuri. 

Pentru persoana impozabila care utilizeaza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala perioada fiscala devinde luna calendaristica daca efectueaza o achizitie intracomunitara de bunuri taxabila in Romania. Astfel, doar achizitiile intracomunitare de bunuri taxabile determina schimbarea perioadei fiscale din trimestru in luna calendaristica. Achizitiile de servicii intracomunitare nu determina schimbarea perioadei fiscale in materie de TVA.

Pentru persoana impozabila care utilizeaza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala, perioada fiscala devinde luna calendaristica incepand cu:

a) prima luna a unui trimestru calendaristic, daca exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare de bunuri intervine in aceasta prima luna a respectivului trimestru;

b) a treia luna a trimestrului calendaristic, daca exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare de bunuri intervine in a doua luna a respectivului trimestru. Primele doua luni ale trimestrului respectiv vor constitui o perioada fiscala distincta, pentru care persoana impozabila va avea obligatia depunerii unui decont de TVA;


c) prima luna a trimestrului calendaristic urmator, daca exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare de bunuri intervine in a treia luna a unui trimestru calendaristic.

Exigibilitatea taxei pe valoare adaugata pentru achizitii intracomunitare de bunuri intervine la data emiterii facturii sau, dupa caz, la data emiterii autofacturii ori in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a intervenit faptul generator, daca nu a fost emisa nicio factura/autofactura pana la data respectiva. 

Astfel, daca o persoana impozabila care utilizeaza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala efectueaza o achizitie intracomunitara de bunuri taxabila in luna noiembrie 2017 perioada fiscala devine luna calendaristica incepand cu 01 decembrie 2017.

Persoana impozabila care este obligata sa isi schimbe perioada fiscala trebuie sa depuna o declaratie de mentiuni la organul fiscal competent, in termen de maximum 5 zile lucratoare de la finele lunii in care intervine exigibilitatea achizitiei intracomunitare care genereaza aceasta obligatie, si va utiliza ca perioada fiscala luna calendaristica pentru anul 2017 si pentru anul 2018. 

 


de Irina Dumitrescu

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor legislative 2024:


TAX MEMO - MEMORATOR TAXE SI IMPOZITE!

->>  Numele obligatiei fiscale respective
->>  Ce act normativ se aplica
->>  Categorii de contribuabili vizati
->>  Termene de plata
->>  Ce declaratii trebuie depuse obligatoriu
->>  Exceptiile de la regula (daca exista)
->>  Observatii, precizari, recomandari, atentionari

Iti sunt acum disponibile doar in 30 sec.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
perioada fiscalatrimestrul calendaristiccifra de afaceritvatrimestru calendaristic


Data aparitiei: 31 Octombrie 2017

Votati articolul "Analiza zilei: Atentie la achizitiile care modifica perioada fiscala in materie de TVA":
Rating:

Nota: 3.33 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X