email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Masurile adoptate in sedinta de guvern de miercuri. Limite asupra profitului companiilor

Masurile adoptate in sedinta de guvern de miercuri. Limite asupra profitului companiilor
sedinta de guverntransfer contributiimajorarea salariuluicasa de marcat

Miercuri, 8 noiembrie, la orele 13.00, au fost prezentate in sedinta de guvern masurile fiscale in paralel cu un miting desfasurat in fata cladirii Guvernului, in Piata Victoriei. 

Ordonanta de urgenta pentru modificarea Codului fiscal a fost adoptata azi in sedinta de Guvern. A fost aprobat transferul contributiilor de la angajator la angajat si scaderea impozitului pe venit de la 16% la 10%. Noile prevederi fiscale au fost criticate si de patronate, sindicate, dar si de catre presedintele Klaus Iohannis, care a spus ca "marea revolutie fiscala" se transforma intr-o "bulversare fiscala" ce va baga Romania "intr-o aventura economica si fiscala cu final trist", subliniaza Digi24.ro.

Guvernul a adoptat ordonanta de urgenta pentru modificarea Codului fiscal. Aceasta prevede transferul contributiilor de la angajator la angajat si scaderea impozitului pe venit de la 16% la 10%. Aceasta, in timp ce sute de oameni protesteaza in fata Palatului Victoria.

Au fost aprobate si ordonantele privind cresterea pensiei sociale la 640 de lei si a punctului de pensie la 1.100 de lei de la 1 iulie 2018, precum si cea privind reducerea procentului de plata catre Pilonul II de pensii, de la 5,1% la 3,7%. Ministrul Lia Olguta Vasilescu a precizat insa ca valoarea nominala nu va fi afectata si ca scaderea s-a facut   in urma mutarii contributiilor, care ar urma sa duca la o crestere a salariului net. 

Totodata, folosirea caselor de marcat cu jurnal electronic va fi obligatorie de la 1 iunie 2018 pentru firmele mijlocii si mari, iar de la 1 august pentru firmele mici. Mai mult, contribuabilii vor putea inlocui casa de marcat cu un smartphone, un laptop sau o tableta. 

"Se face posibila, la optiunea contribuabilului, achizitionarea si utilizarea altui dispozitiv, de exemplu, un PC, un telefon inteligent, o tableta sau un POS cu conectarea la o imprimanta fiscala. Fiecare agent economic poate alege device-ul, instrumentul electronic prin care sa tipareasca bonul fiscal, fara a fi obligat sa achizitioneze o casa de marcat", a anuntat astazi ministrul Finantelor, Ionut Misa.

Premierul Mihai Tudose a declarat, in ce priveste modificarea Codului fiscal, potrivit HotNews.ro, urmatoarele:

Va spun parerea mea despre inflamarea excesiva a opiniei publice. Nu e vorba despre trecerea contributiilor. Guvernul doreste sa introduca niste masuri foarte ferme pentru a opri externalizarea profiturilor. Luam masuri ca sa nu mai fie deductibil tot

profitul, ca sa avem niste bani sa platim educatie si sanatate. S-au inflamat niste multinationale.

De asemenea, Ministrul Finantelor, Ionut Misa, a prezentat modificarile avute in vedere, citat de aceeasi sursa:

"OUG mult discutata care contine modificarile Codului Fiscal incluse in programul de guvernare, cunoscute demult, aduce importante beneficii pentru cetateni si firme. O prezentare pe scurt. 
Reducerea impozitului pe venit la 10% pentru salariati, pensionari, chirii, venitui din dobanzi, drepturi de autor, alte venituri, cu exceptia veniturilor din dividende.

Se reduc contributiile sociale cu 2 procente (2 pp-n.red.)

Se transfera contributiile de la angajator la angajat.

Toate aceste 3 masuri cumulate vor avea ca efect cresterea venitului net al angajatului fara ca angajatorul sa plateasca mai mult la stat, plus cresterea contributiilor pentru pensii.

OUG reduce numarul contributiilor de la 9 la 3: CAS, CASS si contributia pentru munca. Masura reduce birocratia si simplifica elementul de administrare fiscala.


O alta masura benefica pentru salariati e majorarea nivelului salariului brut de la care se acorda deducerile (n.r. - la 1.950 prima limita si 3.500 lei a doua limita). 

Masura e luata pentru salariatii cu venituri mici si o forma de ajutor, dat fiind ca se scad din baza impozabila
Pentru cei care au persoane in intretinere se acorda deduceri in functie de nr persoanelor in intretinere

O alta masura benefica, chiar daca in media nu toata lumea e de acord si putem intelege de ce nu, e transpunerea Directivei 1164 ATAD
Masura e contestata pentru ca ea doreste sa limiteze deductibilitatea dobanzilor realizate intre firme din acelasi grupuri
E o masura extrem de benefica mediului economic romanesc, bugetului de stat si cetatenilor, care vor beneficia de mai multe spitale, autostrazi, beneficii in favoarea lor

E o masura neglijata dar, in opinia mea, e esenta acestei ordonante
Romanii sunt extrem de inteligenti ca sa nu mearga dupa fenta
Sunt primul care a initiat controale in domeniul bancar, controale la multinationale, am adus sute de milioane de euro in urma unui singur control

Am crescut sumele declarate la plata catre bugetul de stat
Alta masura mult-asteptata: deductibilitati pe lant la TVA
Alta masura vizeaza accizele si taxele speciale. Sanctiunea complementara privind confiscarea mijloacelor de transport si depozitare

Alt element e legat de casele de marcat. In august a fost adoptata OUG prin care casele de marcat cu jurnal electronic devin obligatorii de anul viitor. Noutatea de azi e ca se face posibila, la optiunea contribuabilului, achizitionarea si utilizarea altui dispozitiv (PC, smartphone) prin care sa tipareasca bon fiscal, fara a fi obligat sa cumpere o casa de marcat. (n.r. acest dispozitiv va fi conectat la o unitate fiscala). 

Masura asigura reducerea evaziunii fiscale mai ales in comert si servicii".


De asemenea, ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu a prezentat masurile in domeniul salarizarii:

Majoram indemnizatia minima de crestere a copilului si pastram cuantumul la pilonul 2 de pensii ca si in acest an. E fara modificare fata de ce am citit saptamana trecuta in prima lectura.

HG privind majorarea salariului minim va intra la o data ulterioara pentru ca mai avem de luat avizul CES.

Dar nu sunt nici un fel de probleme. Pur si simplu trecem prin toate etapele necesare
Daca Revisalul e pregatit sa suporte modificarea contractelor individuale de munca de la 1 ianuarie - am facut toate verificarile, sistemul informatic e pregatit. Vom veni cu HG de prelungire cu 20 de zile in ianuarie a perioadei pentru inregistrarea contractelor de munca.

Mihai Tudose: Tocmai am aflat acum ca niste sucursale ale unor banci au dat liber angajatilor ca sa participe la mitingul din fata. Deci sunteti pe drumul cel bun. Daca bancile sunt nervoase pe chestia asta, eu va felicit. Poate o sa plateasca si impozite. Intram in ordinea de zi."

Presa a fost invitata sa paraseasca sala in care are loc sedinta de guvern, transmite sursa citata. 


de Ioana Andreea Pavel

NOUTATI Contabile 2024

Legea nr. 296/2023: Atentie la modificarile fiscale pentru PFA!


PFA/Intreprindere Individuala/Intreprindere Familiala - Legislatia se modifica!

Atentie la NOUTATILE din Codul Fiscal!
Taxele pentru PFA sunt luate la tinta!

Fii mereu informat cu cele mai noi modificari din lege

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
sedinta de guverntransfer contributiimajorarea salariuluicasa de marcat


Data aparitiei: 08 Noiembrie 2017

Votati articolul "Masurile adoptate in sedinta de guvern de miercuri. Limite asupra profitului companiilor":
Rating:

Nota: 4.38 din 5 din 8 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X