email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Venituri din investitii. Ce contributii se platesc incepand cu anul 2019?

Venituri din investitii. Ce contributii se platesc incepand cu anul 2019?
venituri din investitiideclaratia unicacod fiscal

Obtineti venituri din investitii in 2019? Stiti ce contributii se platesc in acest an si cum se completeaza corect declaratia unica?

Dezbatem astazi un studiu de caz al carei subiect este o persoana fizica care nu este salariata si obtine venit dintr-o singura sursa (fisa de portofoliu). Aceasta nu depaseste plafonul de 12 salarii minime. Vom afla de la expertul nostru daca este obligata, prin lege, sa depuna declaratia unica si sa plateasca CAS si CASS la nivelul a 6 salarii.
 

Venituri din investitii in 2019: raspunsul specialistului

Potrivit art. 96 din Codul fiscal, castigul net anual/pierderea neta anuala se determina ca diferenta intre castigurile si pierderile inregistrate in cursul anului fiscal respectiv, cumulat de la inceputul anului din transferul titlurilor de valoare, si orice alte operatiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate, precum si din transferul aurului financiar, definit potrivit legii.

La determinarea castigului net anual/pierderii nete anuale sunt luate in calcul si costurile aferente tranzactiilor care nu pot fi alocate direct fiecarei tranzactii.

Castigul net anual/Pierderea neta anuala se determina de catre persoana fizica, pe baza Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, depusa potrivit prevederilor art. 122 din Codul fiscal pana la data de 15 martie 2019. Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale obligatorii se completeaza si se depune la organul fiscal competent pentru fiecare an fiscal pana la data de 15 martie inclusiv a anului urmator celui de realizare a castigului net anual/pierderii nete anuale potrivit prevederilor cap. V-Venituri din investitii.

Persoana fizica isi va indeplini obligatiile de plata si declarare pe baza documentelor emise de intermediarii, societatile de administrare a investitiilor sau societatile de investitii autoadministrate, care efectueaza tranzactiile de natura celor anallizate. Acestia au urmatoarele obligatii:

a) calcularea castigului/pierderii pentru fiecare tranzactie efectuata pentru contribuabil sau anual, dupa caz;

b) transmiterea catre fiecare contribuabil a informatiilor privind totalul castigurilor/pierderilor, in forma scrisa, pentru tranzactiile efectuate in cursul anului fiscal, pana la data de 31 ianuarie inclusiv a anului curent pentru anul anterior;

c) sa depuna anual, pana la data de 31 ianuarie inclusiv a anului curent, pentru anul anterior, la organul fiscal competent o declaratie informativa privind totalul castigurilor/pierderilor, pentru fiecare contribuabil.

Impozitul anual datorat se stabileste de persoana fizica in Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, pentru veniturile realizate in anul fiscal anterior, prin aplicarea cotei de 10% asupra castigul net anual impozabil.

Cu privire la contributiile sociale obligatorii, veniturile din investitii intra doar in sfera CASS.

In cadrul Declaratiei unice, Subsectiunea „Date privind contributia de asigurari sociale de sanatate datorata” pentru anul 2018 se completeaza de catre persoanele fizice care au estimat in anul fiscal 2018 un venit net/brut anual cumulat din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri, mai mic decat nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, din activitati independente, din drepturi de proprietate intelectuala, din asocierea cu o persoana juridica, contribuabil potrivit titlurilor II, III din Codul fiscal sau Legii nr. 170/2016, pentru care sunt aplicabile prevederile art. 125 din Codul fiscal, din cedarea folosintei bunurilor, din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, din investitii, din alte surse, iar venitul net/brut anual, cumulat realizat, este cel putin egal cu nivelul a 12 salarii minime pe tara, in vigoare in anul pentru care se datoreaza CASS. Prin urmare, in cazul analizat, nu va fi completata sectiunea referitoare la CASS aferenta anului 2018.

De asemenea, in cazul in care persoana fizica care a estimat ca realizeaza in anul 2018 venituri peste plafonul minim de 12 salarii minime a realizat un venit net/brut anual, cumulat sub nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, iar in anul fiscal 2018 nu a avut calitatea de salariat si nu s-a incadrat in categoriile de persoane exceptate de la plata CASS prevazute la art. 154 alin. (1) din Codul fiscal, datoreaza CASS la o baza de calcul echivalenta cu 6 salarii minime brute pe tara si depuen Declaratia unica, pana la data de 15 martie 2019 (inclusiv a anului urmator celui de realizare a veniturilor), in vederea definitivarii CASS.

 

Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Dani Cucu - Consultant fiscal.

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
venituri din investitiideclaratia unicacod fiscal


Data aparitiei: 06 Decembrie 2017
Ultima actualizare: 01 Martie 2019

Votati articolul "Venituri din investitii. Ce contributii se platesc incepand cu anul 2019?":
Rating:

Nota: 4.4 din 5 din 15 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X