Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Calcul contributii 2019 pentru contract de munca cu timp partial

Calcul contributii 2019 pentru contract de munca cu timp partial
contract de munca timp partialcalcul contributiinote contabile

Expertul nostru ne va ajuta in randurile urmatoare cu un exemplu de calcul contributii pe 2019 pentru contract de munca cu timp partial. 

Incepand cu data de 1 ianuarie 2019, salariul de baza minim brut a fost stabilit la suma de 2.080 lei lunar (aferent unui salariu net de 1.263 lei), pentru un program normal de lucru in medie de 167,333 ore pe luna, reprezentand 12,43 lei/ora. Exceptia o reprezinta angajatii incadrati pe functii pentru care se prevede nivelul de studii superioare, cu vechime in munca de cel puţin un an in domeniul studiilor superioare, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, fara a include sporuri si alte adaosuri, se majoreaza de la 2.080 lei la 2.350 lei lunar, pentru un program normal de lucru de 167,333 ore în medie pe luna, reprezentand 14,044 lei/ora. Salariul net aferent va fi de 1.413 lei, conform calculului de mai jos. Evident, aceste modificari au impact si asupra salariatilor care au un program de lucru part time.

Va reamintim ca in Monitorul Oficial nr. 1045 din data de 10 decembrie 2018 a fost publicata Hotararea 937/2018 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata. 

Facem analiza pe un salariat angajat cu 4 ore pe zi si salariu brut de 1.120 lei. Acesta a inceput munca la data 01.02.2019. De aici pornesc doua dileme legate de corectitudinea notelor contabile si una de contul in care se vireaza contributia angajatorului.

1) Sunt corecte notele contabile pentru partea care este suportata de angajator:

6458 - 431.05 CAS 25% - 240 lei
6458 - 431.06 CASS 10% - 96 lei

Aceste note contabile trebuie facute deoarece angajatorul va suporta diferenta de CAS si CASS rezultat pana la nivelul salariului minim pe economie?

2) Diferenta pentru contributia suportata de angajator este deductibila la calculul impozitului pe profit?

3) In ce cont de trezorerie se vireaza contributia angajatorului?
 

Calcul contributii 2019 pentru contract de munca cu timp partial: raspunsul specialistului


Conform prevederilor de la art. 146 alin. ( 5 indice 1) si art. 168 alin. (5 indice 1) din Codul fiscal, in cazul veniturilor din salarii sau asimilate salariilor obtinute in baza unui contract individual de munca cu norma intreaga sau cu timp partial, baza de calcul nu poate fi mai mica decat nivelul contributiei de asigurari sociale calculate prin aplicarea cotelor de 25% si 10% asupra salariului de baza minim brut pe tara in vigoare in luna pentru care se datoreaza contributia de asigurari sociale, corespunzator numarului zilelor lucratoare din luna in care contractul a fost activ.
 
Potrivit prevederilor art. 146 alin (5 indice 4), in cazul in care contributia de asigurari sociale calculata potrivit alin. (5) este mai mica decat decat contributia de asigurari sociale stabilita potrivit alin. (5 indice 1) respectiv decat contributia sociala de sanatate stabilita conform art. 168 alin. (5),diferenta se plateste de catre angajator/platitorul de venit in numele angajatului/beneficiarului de venit.

Astfel,aceste categorii de salariati vor plati CAS si CASS pentru veniturile realizate,iar diferenta dintre contributiile calculate asupra acestor venituri si contributiile sociale aferente salariului minim brut pe tara se va suporta de catre angajator.  

 Inregistarile dvs. sunt corecte:

 6458 = 4315 Diferenta CAS datorate de angajator
6458= 4316 Diferenta CASS datorate de angajator

Cheltuiala privind diferenta de contributii este cheltuiala deductibila la determinarea rezultatului fiscal potrivit prevederilor art. 25 alin (1) din Codul fiscal,dispozitii care prevad ca pentru determinarea rezultatului fiscal sunt considerate cheltuieli deductibile cheltuielile efectuate in scopul desfasurarii activitatii economice, inclusiv cele reglementate prin acte normative in vigoare.
Aceste contributii se platesc in acelasi cont in care se platesc contributiile sociale, respectiv in contul unic la Trezoreriei Statului la care este arondat organul fiscal central competent pentru administrarea creantelor fiscale datorate de societate.
 

 

Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Elena Garofil - Consultant fiscal. 


de Ioana Andreea Pavel

NOUTATI Contabile 2024

Va invitam la Turneul National de Fiscalitate si Contabilitate


Turneul National de Fiscalitate si Contabilitate Modificari fiscal-contabile 2024

  1. CRAIOVA - 26 martie 2024
  2. TIMISOARA - 1 aprilie 2024
  3. CLUJ-NAPOCA - 2 aprilie 2024
  4. SIBIU - 3 aprilie 2024
  5. CONSTANTA - 9 aprilie 2024
  6. IASI - 15 aprilie 2024
  7. BUCURESTI - 19 aprilie 2024 + transmis LIVE
...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
contract de munca timp partialcalcul contributiinote contabile


Data aparitiei: 07 Decembrie 2017
Ultima actualizare: 18 Februarie 2019

Votati articolul "Calcul contributii 2019 pentru contract de munca cu timp partial":
Rating:

Nota: 4.08 din 5 din 453 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Definitia intreprinderilor legate: clarificari aduse de MF

    • Ministerul Finantelor propune o noua definitie a intreprinderilor legate in contextul impozitarii microintreprinderilor, conform unui proiect de OUG publicat miercuri, 13 martie.  Prevederile urmeaza sa se aplice incepand cu verificarea incadrarii in categoria microintreprinderilor in anul 2024.  Aceasta propunere legislativa clarifica aplicarea regulior fiscale, mai ales in contextul aparitiei confuziilor generate de prevederile OUG 115/2023 (art. 47 alin...» citeste mai departe aici

  • Salariat cu norma intreaga si titular PFA: studiu de caz privind plata CASS

    • Conform Codului Fiscal, in anul 2024, PFA trebuie sa plateasca la stat un impozit in cota de 10% din venitul net, atat pentru activitatile din sistem real, cat si pentru cele cu norma de venit. Diferenta este la PFA in sistem real, pentru care din acest an si CASS devine cheltuiala deductibila (pana acum intra doar CAS-ul in facilitate). Acest lucru inseamna ca din venitul net se scade CAS-ul si CASS-ul. Salariat si titular PFA 2024 - studiu de caz ...» citeste mai departe aici

  • HORECA in 2024: legislatie explicata si monografii contabile

    • HoReCa este, fara niciun dubiu, un sector vital al economiei, cu o pondere majora, alaturi de comert si transporturi, la cresterea PIB. Este un adevarat barometru care reflecta mai precis decat orice statistici disponibilitatile de consum si, implicit, nivelul de trai al populatiei. Si tocmai din cauza importantei sale, acest sector este vizat adesea de modificari legislative care aduc fie restrictii, fie facilitati, fie noi proceduri sau noi taxe si impozite. Iar t...» citeste mai departe aici

  • Retur produse vandute: monografia contabila aplicabila atat pentru vanzator, cat si pentru cumparator

    • Societatea AbaProd SRL, avand ca obiect de activitate productia de imbracaminte, platitoare de impozit pe profit si TVA, a livrat catre Eva SRL produse finite cu incasare pe masura vanzarii, in doua transe: o livrare in luna decembrie N-1, in valoare de 1.000 lei + TVA (cost de productie 600 lei) si o livrare in luna ianuarie N, de 2.000 lei + TVA (cost de productie 1.400 lei). In luna ianuarie, clientul a achitat contravaloarea a 50% din produsele vandute. In luna iunie N, clientul i...» citeste mai departe aici

X