email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

MAI schimba Ordonanta Guvernului nr. 44/2004. Noi reglementari privind formele de protectie pentru cetatenii straini

MAI schimba Ordonanta Guvernului nr. 44/2004. Noi reglementari privind formele de protectie pentru cetatenii straini
proiect de legeguvern

Ministerul Afacerilor de Interne (MAI) are planuri mari in ceea ce priveste Ordonanta Guvernului nr. 44/2004 prin care se urmareste facilitarea integrarii sociale a strainilor care au dobandit o forma de protectie in Romania, prin asigurarea accesului la urmatoarele drepturi: dreptul la un loc de munca, dreptul la o locuinta, dreptul la asistenta medicala si asistenta sociala, asigurari sociale, dreptul la educatie, precum si, prin derularea de activitati specifice de acomodare culturala, consiliere si invatare a limbii romane, reunite in programe de integrare.

Acest proiect legislativ are la baza faptul ca gradul de ocupare al centrelor regionale pentru straini din cadrul Inspectoratului pentru Imigrari este de peste 100% in prezent si se considera ca va mai avea loc o crestere in viitorul apropiat.

Mai jos descoperiti primele articole care au fost modificate de catre MAI si noile reglementari pe care le cuprind.


Art. 6 - Strainii care au dobandit o protectie internationala in Romania au acces la dobandirea unei locuinte sociale in conditiile stabilite de Legea nr. 114/1996 privind locuintele, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.”

Art.7 – (1) Strainii care au dobandit o protectie internationala in Romania au acces la asistenta medicala in aceleasi conditii stabilite de lege pentru cetatenii romani.

(2) Strainii care au dobandit protectie internationala in Romania si se incadreaza in una din categoriile prevazute la art.224 alin.(1) literele (a), (b), (d), (e) si (f) din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de asigurare fara plata contributiei de asigurari sociale de sanatate.

(3) Strainilor beneficiari ai protectiei internationale in Romania care au obtinut calitatea de asigurat, li se emite de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate codul unic de identificare in sistemul de asigurari sociale de sanatate, care va fi inscris in cardul de sanatate."


"Art.10(1) In vederea integrarii in sistemul de invatamant romanesc, minorii care au dobandit o protectie internationala in Romania beneficiaza pe durata unui an scolar de un curs intensiv si gratuit de initiere in limba romana. Inscrierea se face pe tot parcursul anului calendaristic, iar sustinerea cursului poate continua pe parcursul anului scolar urmator, dupa caz."


"Art. 18 - (1) Pe baza fisei de evaluare se intocmeste un plan individual de masuri in vederea integrarii, denumit in continuare plan individual, ce cuprinde obiectivele stabilite pentru beneficiar, termenele de realizare, activitatile necesare pentru atingerea obiectivelor, persoanele, institutiile si/sau organizatiile responsabile si decizia Inspectoratului General pentru Imigrari cu privire la comunitatea locala in care urmeaza sa se desfasoare activitatile din programul de integrare.



(2) Activitatile si beneficiile ce pot fi incluse, singure sau cumulat, in cadrul planului individual prevazut la alin.(1) sunt urmatoarele:

a) activitati de consiliere si sprijin pentru asigurarea accesului la drepturile enumerate la art.1 lit.a);
b) sesiuni de acomodare culturala;
c) cursuri de invatare a limbii romane;
d) activitati educative si recreationale;
e) ajutor nerambursabil;
f) ajutor material in cuantum egal cu cel acordat solicitantilor unei forme de protectie internationala;
g) cazare in unul din Centrele regionale de proceduri si cazare a solicitantilor de azi din subordinea Inspectoratului General pentru Imigrari, in functie de numarul locurilor de cazare disponibile;
h) alte tipuri de activitati sau beneficii stabilite in functie de nevoile individuale ale strainului si acordate de catre organizatii neguvernamentale sau autoritati ale administratiei publice locale.
(3) Planul individual prevazut la alin.(1) este semnat de beneficiar, de personalul desemnat din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrari si, in functie de nevoile individuale ale persoanei in cauza, de reprezentantii organizatiilor neguvernamentale cu atributii in domeniul integrarii implicati in asistenta beneficiarului si/sau reprezentanti ai autoritatilor administratiei publice locale sau ai altor institutii cuatributii in domeniul integrarii strainilor care au dobandit o protectie in Romania.
(4) Planul individual prevazut la alin.(1) se comunica beneficiarului, personal, prin posta sau prin afisare la sediul structurii Inspectoratului General pentru Imigrari care a acordat forma de protectie, implementarea fiind monitorizata de personalul desemnat din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrari."

 

Potrivit site-ului legestart.ro, la finalul proiectului legislativ, postat in dezbatere publica pe pagina MAI tip de 20 zile, dupa care va fi adoptat de Guvern, cu semnatura mai multor ministri, se prevad si cheltuielile aferente masurilor propuse:
 

Costuri privind cheltuielile cu inchirierea unei locuinte private sau din fondul public, precum si utilitatile lunare aferente:

Chirie: 450 lei/luna x 12 luni = 5.400 lei
Intretinere vara: 120 lei/luna x 6 luni = 720 lei
Intretinere iarna: 155 lei/luna x 6 luni = 930 lei
Total = 7050 lei/persoana cu o forma de protectie pe perioada programului de integrare (12 luni)
La o estimare de 300 de persoane care obtin o forma de protectie si se inscriu in programul de integrare rezulta un cost de: 300 x 7050 = 2.115.000 lei
 
Costuri privind asigurarea hranei si a necesarului de imbracaminte:

Hrana: 10 lei/zi x 30 zile = 300 lei
Imbracaminte de vara (perioada aprilie – septembrie) = 67 lei
Imbracaminte de iarna (perioada octombrie – martie) = 100 lei
Servicii: 6 lei/zi x 30 zile = 180 lei
Total = 580 lei/solicitant de azil pentru o perioada de 1 luna

La o estimare de 700 de persoane care obtin o forma de protectie si se inscriu in programul de integrare rezulta un cost pentru o luna de zile de: 700 x 580 = 406.000 lei
 
Costuri privind subventionarea chiriei cu 50% pentru o persoana careia i se prelungeste programul de integrare cu 6 luni:

Chirie: 225 lei/luna X 6 luni = 1350 lei

La o estimare de 50 de persoane carora li se prelungeste programul de integrare cu 6 luni rezulta un cost de: 50 x 1350 = 67.500 lei

 

Puteti consulta legea pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 44/2004 aici. >>


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
proiect de legeguvern


Data aparitiei: 07 Decembrie 2017

Votati articolul "MAI schimba Ordonanta Guvernului nr. 44/2004. Noi reglementari privind formele de protectie pentru cetatenii straini":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor

    • Update 28 martie 2024:  ANAF a anuntat ca termenul limita pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Initial, firmele mici erau obligate sa depuna Declaratia 700 pana la data de 31 martie pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Guvernul urmeaza sa adopte modificarea propusa in aceasta saptamana. In cele ce urmeaza, va prezentam anu...» citeste mai departe aici

  • Factura emisa anul trecut si primita in 2024. Putem deduce TVA?

    • In cele ce urmeaza veti afla daca putem deduce TVA din facturi primite si inregistrate in 2024, dar a caror data de emitere este in 2023. Deducere TVA pentru o factura emisa anul trecut Pentru deducerea TVA din facturile primite pentru bunuri sau servicii, persoana inregistrata ca platitor de tva trebuie sa indeplineasca doua conditii: - sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilo...» citeste mai departe aici

  • Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!

    • In prezentul studiu de caz, ne propunem sa analizam aspectele legale ale imprumutului acordat de societate catre asociatul unic. Veti afla in randurile de mai jos care este suma maxima ce poate fi imprumutata, modalitatea de plata si textul de lege aplicabil in contextul legislatiei in vigoare. Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: studiu de caz Intrebare: "O societate comerciala poate imprumuta asociatul unic? Care este...» citeste mai departe aici

  • CUM si UNDE ne putem plati obligatiile fiscale: Ghid ANAF privind modalitatile plata

    • Cu scopul de a informa contribuabilii, ANAF a publicat o brosura cu modalitatile de plata disponibile catre institutie. Aceasta initiativa are ca obiectiv principal simplificarea si eficientizarea procesului de plata a taxelor si impozitelor, oferind contribuabililor o intelegere clara a tuturor optiunilor disponibile. Impozite, taxe, contributii si alte sume datorate - CUM si UNDE putem plati Contribuabilii isi pot indeplini obl...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X