Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Contributiile la sanatate se vor plati si pe dividende din 2018. Aflati suma!

Contributiile la sanatate se vor plati si pe dividende din 2018. Aflati suma!
cascontributia de asigurari socialedividendeoug 792017

Incepand cu anul 2018, contributiile la sanatate vor creste la 10% si se achita pe toate veniturile, inclusiv pe cele obtinute din dividende ori chirii, chiar daca se opreste deja din salariu suma repsectiva.

Toate aceste schimbari sunt cuprinse in OUG 97/2017, de modificare Codului Fiscal, act legislativ adoptat de Guvern in luna noiembrie.

In prezent, nivelul CASS este de 5,5% si este achitat doar de catre persoanele care au dividendele drept singura sursa de venituri. Nivelul de 5,5% se aplica dividendelor platite. Pana la sfarsitul anului curent, o persoana fizica rezidenta in Romania datoreaza un impozit pe venitul din dividende in procent de 5% si nu achita CASS, daca la momentul incasarii dividendului este deja asigurata la sistemul de sanatate - fie avand calitatea de salariat, fie obtinand venituri din activitati independente etc, potrivit capital.ro.

Prin urmare, contributia la sanatate pentru veniturile din dividende se datoreaza doar in cazul in care acestea sunt singurii bani pe care ii castiga respectivele persoane.
 

Ce modificari vor fi din 2018 in ceea ce priveste contributiile la sanatate



CASS creste la 10% in 2018 si nu va mai fi aplicabil tuturor veniturilor obtinute din dividende, ci la nivelul de 12 salarii minime brute, conform aceleasi surse. In plus, trebuie luat in considerare si faptul ca CASS se va achita doar daca veniturile independende, printre care si cele din dividende, depasesc cumulat 12 salarii minime brute. In concluzie, suma va fi de 190 delei pe luna.

Potrivit noilor prevederi, valabile de la 1 ianuarie 2018, CASS pentru dividende va trebui achitata si daca respectivul contribuabil este, concomitent, salariat.


Asadar, daca incasati, cumulat, venituri din dividende, activitati independente, chirii si alte surse asemanatoare intr-un plafon de cel putin 12 salarii minime brute, veti plati, pentru veniturile din dividende, atat impozit pe venit de 5%, cat si CASS de 10%.

Baza lunara de calcul al CASS este salariul de baza minim brut pe tara in vigoare in luna pentru care se datoreaza.
Noile contributii sociale obligatorii, inclusiv CASS de 10%, se vor aplica veniturilor realizate incepand cu data de 1 ianuarie 2018.
Senatul a aprobat pe data de 4 decembrie OUG 79/2017 in forma emisa de Guvern. Camera Deputatilor este decizionala.


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

CECCAR 2024 - Subiecte rezolvate pentru Accesul la Stagiu!


Cele 100 de teste-grila sunt exact 
in genul celor care se dau la examen!
 
Sunt teste foarte variate, in perfecta concordanta cu metodologia de examinare, insotite de temeiuri legale si explicatii profesioniste. Ele acopera toate domeniile din programa de examen:
  • contabilitate;
  • fiscalitate; 
  • drept; 
  • evaluarea economica si financiara a intreprinderilor; 
  • audit; 
  • expertiza contabila; 
  • doctrina; 
  • deontologia profesiei contabile.
...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
cascontributia de asigurari socialedividendeoug 792017


Data aparitiei: 21 Decembrie 2017

Votati articolul "Contributiile la sanatate se vor plati si pe dividende din 2018. Aflati suma!":
Rating:

Nota: 2.86 din 5 din 14 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor

    • Update 28 martie 2024:  ANAF a anuntat ca termenul limita pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Initial, firmele mici erau obligate sa depuna Declaratia 700 pana la data de 31 martie pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Guvernul urmeaza sa adopte modificarea propusa in aceasta saptamana. In cele ce urmeaza, va prezentam anu...» citeste mai departe aici

  • Factura emisa anul trecut si primita in 2024. Putem deduce TVA?

    • In cele ce urmeaza veti afla daca putem deduce TVA din facturi primite si inregistrate in 2024, dar a caror data de emitere este in 2023. Deducere TVA pentru o factura emisa anul trecut Pentru deducerea TVA din facturile primite pentru bunuri sau servicii, persoana inregistrata ca platitor de tva trebuie sa indeplineasca doua conditii: - sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilo...» citeste mai departe aici

  • Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!

    • In prezentul studiu de caz, ne propunem sa analizam aspectele legale ale imprumutului acordat de societate catre asociatul unic. Veti afla in randurile de mai jos care este suma maxima ce poate fi imprumutata, modalitatea de plata si textul de lege aplicabil in contextul legislatiei in vigoare. Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: studiu de caz Intrebare: "O societate comerciala poate imprumuta asociatul unic? Care este...» citeste mai departe aici

  • CUM si UNDE ne putem plati obligatiile fiscale: Ghid ANAF privind modalitatile plata

    • Cu scopul de a informa contribuabilii, ANAF a publicat o brosura cu modalitatile de plata disponibile catre institutie. Aceasta initiativa are ca obiectiv principal simplificarea si eficientizarea procesului de plata a taxelor si impozitelor, oferind contribuabililor o intelegere clara a tuturor optiunilor disponibile. Impozite, taxe, contributii si alte sume datorate - CUM si UNDE putem plati Contribuabilii isi pot indeplini obl...» citeste mai departe aici

X