Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Contributiile la sanatate se vor plati si pe dividende din 2018. Aflati suma!

Contributiile la sanatate se vor plati si pe dividende din 2018. Aflati suma!
cascontributia de asigurari socialedividendeoug 792017

Incepand cu anul 2018, contributiile la sanatate vor creste la 10% si se achita pe toate veniturile, inclusiv pe cele obtinute din dividende ori chirii, chiar daca se opreste deja din salariu suma repsectiva.

Toate aceste schimbari sunt cuprinse in OUG 97/2017, de modificare Codului Fiscal, act legislativ adoptat de Guvern in luna noiembrie.

In prezent, nivelul CASS este de 5,5% si este achitat doar de catre persoanele care au dividendele drept singura sursa de venituri. Nivelul de 5,5% se aplica dividendelor platite. Pana la sfarsitul anului curent, o persoana fizica rezidenta in Romania datoreaza un impozit pe venitul din dividende in procent de 5% si nu achita CASS, daca la momentul incasarii dividendului este deja asigurata la sistemul de sanatate - fie avand calitatea de salariat, fie obtinand venituri din activitati independente etc, potrivit capital.ro.

Prin urmare, contributia la sanatate pentru veniturile din dividende se datoreaza doar in cazul in care acestea sunt singurii bani pe care ii castiga respectivele persoane.
 

Ce modificari vor fi din 2018 in ceea ce priveste contributiile la sanatate



CASS creste la 10% in 2018 si nu va mai fi aplicabil tuturor veniturilor obtinute din dividende, ci la nivelul de 12 salarii minime brute, conform aceleasi surse. In plus, trebuie luat in considerare si faptul ca CASS se va achita doar daca veniturile independende, printre care si cele din dividende, depasesc cumulat 12 salarii minime brute. In concluzie, suma va fi de 190 delei pe luna.

Potrivit noilor prevederi, valabile de la 1 ianuarie 2018, CASS pentru dividende va trebui achitata si daca respectivul contribuabil este, concomitent, salariat.


Asadar, daca incasati, cumulat, venituri din dividende, activitati independente, chirii si alte surse asemanatoare intr-un plafon de cel putin 12 salarii minime brute, veti plati, pentru veniturile din dividende, atat impozit pe venit de 5%, cat si CASS de 10%.

Baza lunara de calcul al CASS este salariul de baza minim brut pe tara in vigoare in luna pentru care se datoreaza.
Noile contributii sociale obligatorii, inclusiv CASS de 10%, se vor aplica veniturilor realizate incepand cu data de 1 ianuarie 2018.
Senatul a aprobat pe data de 4 decembrie OUG 79/2017 in forma emisa de Guvern. Camera Deputatilor este decizionala.


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

NOU! Sistemul e-Factura a devenit obligatoriu!


 Ce aveti de facut pentru a respecta legea?

Raspunsurile exacte va sunt oferite de reputatul consultant fiscal Ionut Jinga. Acesta va explica in detaliu procedurile de urmat si toate subtilitatile utilizarii celor 2 instrumente intr-o lucrare “fierbinte” in contextul actual - e-FACTURA. e-TRANSPORT 2024. Noutati, Obligatii, sanctiuni.

In lucrarea e-FACTURA. e-TRANSPORT 2024. Noutati, Obligatii, sanctiuni sunt prezentate cele mai delicate intrebari ale contribuabililor privind sistemele e-Factura si e-Transport, inclusiv intrebari din sectiunea specializata de pe site-ul ANAF!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
cascontributia de asigurari socialedividendeoug 792017


Data aparitiei: 21 Decembrie 2017

Votati articolul "Contributiile la sanatate se vor plati si pe dividende din 2018. Aflati suma!":
Rating:

Nota: 2.86 din 5 din 14 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Definitia intreprinderilor legate: clarificari aduse de MF

    • Ministerul Finantelor propune o noua definitie a intreprinderilor legate in contextul impozitarii microintreprinderilor, conform unui proiect de OUG publicat miercuri, 13 martie.  Prevederile urmeaza sa se aplice incepand cu verificarea incadrarii in categoria microintreprinderilor in anul 2024.  Aceasta propunere legislativa clarifica aplicarea regulior fiscale, mai ales in contextul aparitiei confuziilor generate de prevederile OUG 115/2023 (art. 47 alin...» citeste mai departe aici

  • Salariat cu norma intreaga si titular PFA: studiu de caz privind plata CASS

    • Conform Codului Fiscal, in anul 2024, PFA trebuie sa plateasca la stat un impozit in cota de 10% din venitul net, atat pentru activitatile din sistem real, cat si pentru cele cu norma de venit. Diferenta este la PFA in sistem real, pentru care din acest an si CASS devine cheltuiala deductibila (pana acum intra doar CAS-ul in facilitate). Acest lucru inseamna ca din venitul net se scade CAS-ul si CASS-ul. Salariat si titular PFA 2024 - studiu de caz ...» citeste mai departe aici

  • HORECA in 2024: legislatie explicata si monografii contabile

    • HoReCa este, fara niciun dubiu, un sector vital al economiei, cu o pondere majora, alaturi de comert si transporturi, la cresterea PIB. Este un adevarat barometru care reflecta mai precis decat orice statistici disponibilitatile de consum si, implicit, nivelul de trai al populatiei. Si tocmai din cauza importantei sale, acest sector este vizat adesea de modificari legislative care aduc fie restrictii, fie facilitati, fie noi proceduri sau noi taxe si impozite. Iar t...» citeste mai departe aici

  • Retur produse vandute: monografia contabila aplicabila atat pentru vanzator, cat si pentru cumparator

    • Societatea AbaProd SRL, avand ca obiect de activitate productia de imbracaminte, platitoare de impozit pe profit si TVA, a livrat catre Eva SRL produse finite cu incasare pe masura vanzarii, in doua transe: o livrare in luna decembrie N-1, in valoare de 1.000 lei + TVA (cost de productie 600 lei) si o livrare in luna ianuarie N, de 2.000 lei + TVA (cost de productie 1.400 lei). In luna ianuarie, clientul a achitat contravaloarea a 50% din produsele vandute. In luna iunie N, clientul i...» citeste mai departe aici

X