email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Garantii gestionari. Acoperire lipsuri constatate

Garantii gestionari. Acoperire lipsuri constatate
garantii gestionaridobanda anualadepozitul garantiei

Vom afla in randurile urmatoare ce act normativ reglementeaza garantiile gestionarilor la societatile private si care sunt etapele intocmirii unui contract de garantie cu angajatul. Iata si in ce conditii se pot acoperi din aceasta garantie lipsurile constatate!
 

Citeste raspunsul specialistului!

Angajarea gestionarilor, constituirea de garantii si raspunderea in legatura cu gestionarea bunurilor agentilor economici, autoritatilor sau institutiilor publice sunt reglementate prin Legea nr.22/1969 privind angajarea gestionarilor, constituirea de garantii si raspunderea in legatura cu gestionarea bunurilor agentilor economici, autoritatilor sau institutiilor publice, cu modificarile si completarile ulterioare.

Constituirea garantiei se face prin contract incheiat in scris (art. 11).

Garantia in numerar va fi de minimum un salariu si de maximum trei salarii tarifare lunare ale gestionarului; ea nu va putea depasi valoarea bunurilor incredintate. Pentru gestionarii retribuiti pe baza de cota procentuala, cuantumul minim al garantiei in numerar va fi echivalent cu cistigul mediu pe o luna, iar cel maxim cu cistigul mediu pe 3 luni (art. 12).
 
Garantia in numerar se retine in rate lunare de 1/10 din salariul tarifar lunar sau din castigul mediu pe o luna, dupa caz. Daca, din cauza altor retineri, ratele in contul garantiei in numerar nu pot fi retinute, gestionarul este obligat sa le depuna (art. 13).
 
Garantia in numerar va fi depusa de catre agentii economici, autoritatile si institutiile publice la Casa de Economii si Consemnatiuni sau la banci, intr-un cont special al agentului economic, al autoritatii ori al institutiei publice respective. Garantiile in numerar depuse la Casa de Economii si Consemnatiuni sau la banci se inscriu intr-un carnet de consemnare pe numele gestionarului. Carnetul de consemnare va fi pastrat in casieria agentului economic, autoritatii sau institutiei publice in favoarea careia s-a constituit garantia.


 
Pentru garantia depusa, se acorda o dobanda anuala, stabilita de depozitarul garantiei, care nu poate fi mai mica decat dobanda acordata pentru depozitele la termen pe un an (art. 15).
 
Prin urmare, se pot aplica prevederile din Legea 22/1969, cu modificarile si completarile ulterioare, cu privire la garantiile gestionarilor si la societatile comerciale private.
 
In cazul in care  salariatul recunoaste o paguba produsa societatii, se va intocmi o decizie de imputare si un angajament de plata (cod 14-8-2/a).
 
Modelul angajamentului de plata (cod 14-8-2/a) se regaseste in OMFP 2634/2015 privind documentele financiar-contabile.
 
Inregistrari contabile:

Retinerea garantiei de la gestionar:
421. Personal – salarii datorate    = 4281. Alte datorii in legatura cu personalul / analitic distict “Garantii retinute angajatilor” – angajat CNP
 
Imputarea sumei lipsa la inventar:
4281. Alte datorii in legatura cu personalul / analitic distict “Garantii retinute angajatilor” – angajat CNP = 7581. Venituri din despagubiri, amenzi si penalitati


Raspunsul a fost oferit pe portalcontabilitate.ro de Dana Hristu - Consultant fiscal si expert contabil si auditor financiar.


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
garantii gestionaridobanda anualadepozitul garantiei


Data aparitiei: 14 Februarie 2018

Votati articolul "Garantii gestionari. Acoperire lipsuri constatate":
Rating:

Nota: 4.08 din 5 din 6 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X