email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Declaratia unica, explicata de Ministerul Finantelor. Cum te afecteaza noul document fiscal?

Declaratia unica, explicata de Ministerul Finantelor. Cum te afecteaza noul document fiscal?
ordonanta de urgentadeclaratia 600declaratia unicadrepturi de autorcas si cass

MFP a  publicat recent pe site-ul institutiei un proiect de ordonanta de urgenta ce modifica regimul unor impozite pe venit si contributii de asigurari. De asemenea, in acesta a fost prezentat oficial si cum va arata formularul ce va inlocui Declaratia 600, mentionandu-se faptul ca se vor comasa 7 formulare intr-unul singur – “Declaratia unica”, dupa cum urmeaza:
 

- D200 - veniturile realizate din Romania;
- D201 - veniturile realizate din strainatate;
D220 - venitul estimat/norma de venit;
D221 - norme de venit- agricultura;
- D600 - venitul baza pentru CAS;
- D604 - stabilire CASS persoane fara venit;
- D605 - stopare CASS persoane fara venit.

 

Luati in considerare ca Declaratia unica trebuie depusa in acest an pana la data de 15 iulie, iar, din anul 2019, pana la data de 15 martie.


In continuare, vom lua pe rand fiecare categorie de contribuabili vizata de noul proiect de ordonanta de urgenta, mentionand efectele cu care se va confrunta de acum incolo.
 

Declaratia unica: pe cine afecteaza cel mai mult?

 


Drepturile de autor

Daca va numarati printre cei care au semnat un contract de drepturi de autor, atunci trebuie sa stiti ca acest proiect exclude din sfera veniturilor din activitati independente veniturile din drepturi de proprietate intelectuala. Urmeaza ca acestea sa fie tratate in mod distinct in cadrul unei categorii de venituri separate. Aceste venituri sunt impozitate explicit cu 10%.

 

De asemenea, in cazul veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala, venitul net se determina de platitorii venitului prin scaderea din venitul brut a cheltuielilor stabilite prin aplicarea cotei forfetare de 40% asupra venitului brut. Astfel, impozitul se calculeaza prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net si se retine, la sursa, de catre platitorii veniturilor la momentul platii acestora, impozitul fiind final.
 

Venituri din salarii si asimilate salariilor

Conform acestui proiect, contribuabilii care obtin venituri din salarii si asimilate salariilor pot opta pentru calcularea, retinerea si plata sumei reprezentand 2% din valoarea totala a impozitului anual pentru sustinerea entitatilor nonprofit.

Optiunea pentru redirectionarea cotei din impozitul lunar datorat pentru veniturile din salarii si asimilate salariilor poate ramane valabila pentru o perioada de cel mult 2 ani fiscali consecutivi, conform zf.ro.

 
Venituri din cedarea folosintei bunurilor

In ceea ce ii priveste pe contribuabilii care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor din patrimoniul personal, au obligatia sa depuna Declaratia unica referitoare la impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice si sa completeze Capitolul, Sectiunea si Subsectiunea corespunzatoare, in termen de 30 de zile de la incheierea contractului intre parti/de la producerea evenimentului. Aceasta regula se respecta indiferent de modalitatea de stabilire a venitului net anual, altele decat veniturile din arendare.

 
Venituri din investitii

Conform proiectului, castigul net anual/pierderea neta anuala se determina de catre contribuabil pe baza Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice depusa la organul fiscal competent pana la 15 martie inclusiv a anului urmator celui de realizare a veniturilor. Castigul net anual recalculat din transferul titlurilor de valoare, din orice alte operatiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate, precum si din transferul aurului financiar, se determina de contribuabil pana la data de 15 martie a anului urmator celui de realizare a castigului, ca diferenta intre castigul net anual si pierderile reportate din anii fiscali anteriori rezultate din aceste operatiuni, se mai mentioneaza in sursa citata mai sus.
 
Venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura

In acest caz, contribuabilul are obligatia sa calculeze impozitul pe venitul din activitati agricole prin aplicarea unei cote de 10% asupra venitului anual din activitati agricole stabilit pe baza normei anuale de venit, impozitul fiind final.

Contribuabilii care desfasoara activitati agricole pentru care venitul se stabileste pe baza de norme de venit completeaza, pentru anul in curs, Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, pana la data de 15 martie a anului in curs.

 
Venituri din premii si din jocuri de noroc

In ceea ce ii priveste pe contribuabilii care obtin venituri ca urmare a participarii la jocuri de noroc la distanta si festivaluri de poker, se instituie obligatia de calcul, retinere la sursa a impozitului datorat si plata acestuia la bugetul de stat, in sarcina organizatorilor/ platitorilor de venituri din jocuri de noroc.

Aceasta masura vizeaza in principal aplicarea unui regim fiscal unitar pentru toate tipurile de jocuri de noroc.

Referitor la veniturile realizate de catre persoanele fizice ca urmare a participarii la jocuri de noroc la distanta (online), impozitul datorat se determina si se retine la sursa de catre organizatori/platitori la fiecare retragere din contul de pe platforma de joc in contul bancar sau similar.

 
Venituri din alte surse

Potrivit proiectului, contribuabilii care realizeaza venituri din alte surse identificate ca fiind impozabile, altele decat cele pentru care impozitul pe venit se calculeaza prin retinere la sursa, precum si cele obtinute de cedent ca urmare a cesiunii de creanta, respectiv de cesionar din realizarea venitului din creanta respectiva, inclusiv in cazul drepturilor de creante salariale obtinute in baza unor hotarari judecatoresti ramase definitive si irevocabile/hotarari judecatoresti definitive si executorii, din patrimoniul personal, au obligatia de a depune Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice la organul fiscal competent, pentru fiecare an fiscal, pana la 15 martie inclusiv a anului urmator celui de realizare a venitului.

 
Venituri obtinute din strainatate

Nici contribuabilii care obtin venituri din strainatate nu au scapat de efectele acestei ordonante de urgenta. Acestia au obligatia sa le declare, potrivit Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, pana la 15 martie inclusiv a anului urmator celui de realizare a venitului si sa efectueze calculul si plata impozitului datorat, in cadrul aceluiasi termen, tinand cont de metodele de evitare a dublei impuneri, in functie de caz.
 

Obligatiile platitorilor de venituri cu retinere la sursa

In ceea ce ii priveste pe platitorii de venituri cu regim de retinere la sursa a impozitelor au obligatia sa depuna o declaratie privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit la organul fiscal competent, pana la 31 ianuarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat, cu exceptia platitorilor de venituri din salarii si asimilate salariilor si a platitorilor de venituri din drepturi de proprietate intelectuala, din arenda sau din asocieri cu persoane juridice, acestia avand obligatia depunerii Declaratiei privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate pentru fiecare beneficiar de venit.


de Ioana Andreea Pavel

NOUTATI Contabile 2024

Legea nr. 296/2023: Atentie la modificarile fiscale pentru PFA!


PFA/Intreprindere Individuala/Intreprindere Familiala - Legislatia se modifica!

Atentie la NOUTATILE din Codul Fiscal!
Taxele pentru PFA sunt luate la tinta!

Fii mereu informat cu cele mai noi modificari din lege

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
ordonanta de urgentadeclaratia 600declaratia unicadrepturi de autorcas si cass


Data aparitiei: 12 Martie 2018

Votati articolul "Declaratia unica, explicata de Ministerul Finantelor. Cum te afecteaza noul document fiscal?":
Rating:

Nota: 2.6 din 5 din 10 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Definitia intreprinderilor legate: clarificari aduse de MF

    • Ministerul Finantelor propune o noua definitie a intreprinderilor legate in contextul impozitarii microintreprinderilor, conform unui proiect de OUG publicat miercuri, 13 martie.  Prevederile urmeaza sa se aplice incepand cu verificarea incadrarii in categoria microintreprinderilor in anul 2024.  Aceasta propunere legislativa clarifica aplicarea regulior fiscale, mai ales in contextul aparitiei confuziilor generate de prevederile OUG 115/2023 (art. 47 alin...» citeste mai departe aici

  • Salariat cu norma intreaga si titular PFA: studiu de caz privind plata CASS

    • Conform Codului Fiscal, in anul 2024, PFA trebuie sa plateasca la stat un impozit in cota de 10% din venitul net, atat pentru activitatile din sistem real, cat si pentru cele cu norma de venit. Diferenta este la PFA in sistem real, pentru care din acest an si CASS devine cheltuiala deductibila (pana acum intra doar CAS-ul in facilitate). Acest lucru inseamna ca din venitul net se scade CAS-ul si CASS-ul. Salariat si titular PFA 2024 - studiu de caz ...» citeste mai departe aici

  • HORECA in 2024: legislatie explicata si monografii contabile

    • HoReCa este, fara niciun dubiu, un sector vital al economiei, cu o pondere majora, alaturi de comert si transporturi, la cresterea PIB. Este un adevarat barometru care reflecta mai precis decat orice statistici disponibilitatile de consum si, implicit, nivelul de trai al populatiei. Si tocmai din cauza importantei sale, acest sector este vizat adesea de modificari legislative care aduc fie restrictii, fie facilitati, fie noi proceduri sau noi taxe si impozite. Iar t...» citeste mai departe aici

  • Retur produse vandute: monografia contabila aplicabila atat pentru vanzator, cat si pentru cumparator

    • Societatea AbaProd SRL, avand ca obiect de activitate productia de imbracaminte, platitoare de impozit pe profit si TVA, a livrat catre Eva SRL produse finite cu incasare pe masura vanzarii, in doua transe: o livrare in luna decembrie N-1, in valoare de 1.000 lei + TVA (cost de productie 600 lei) si o livrare in luna ianuarie N, de 2.000 lei + TVA (cost de productie 1.400 lei). In luna ianuarie, clientul a achitat contravaloarea a 50% din produsele vandute. In luna iunie N, clientul i...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X