email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Reflectarea dintre CASS datorata si CASS retinuta. Evidentierea concediilor medicale

Reflectarea dintre CASS datorata si CASS retinuta. Evidentierea concediilor medicale
conturi contabilecas si cassOUG 3/2018

In analiza de astazi vom afla cum se evidentiaza, din punct de vedere contabil, scutirea acordata IT-istilor prin deducerea acordata acestora in Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale. Totodata, vom afla si care sunt inregistrarile contabile pentru concediile acordate salariatilor incepand cu luna ianuarie 2018.


Iata raspunsul specialistului!


 1. Art. I din OUG 3/2018 se aplica persoanelor fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor in baza contractelor individuale de munca sau a actelor de detasare, aflate in derulare la data de 31 decembrie 2017, si care se incadreaza in categoriile de persoane scutite de la plata impozitului pe venit potrivit art. 60 din Codul fiscal al caror salariu brut lunar este majorat cu cel putin 20% fata de nivelul celui din luna decembrie 2017. Masura este conditionata de efectuarea de catre angajator a transferului sarcinii fiscale a contributiilor sociale de la angajator la angajat prin majorarea venitului salarial brut cu cel putin 20% fata de nivelul din luna decembrie 2017 pentru angajatii beneficiari ai acestei masuri.

Masura consta in suportarea de la bugetul de stat a unei parți din contribuția de asigurari sociale de sanatate datorata de catre persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii și asimilate salariilor in baza contractelor individuale de munca aflate in derulare la data de 31 decembrie 2017 și care se incadreaza in categoriile de persoane scutite de la plata impozitului pe venit potrivit art. 60 din Codul fiscal.

OUG 3/2018 prevede ca valoarea reprezentand diferenta pozitiva dintre CASS datorata si calculata aplicand cota de 10%, si CASS retinuta stabilita prin raportare la salariul net din decembrie 2017 se stabileste de catre angajator si se evidentiaza distinct ca suma dedusa in Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate. In acest sens, reflectarea se face din punct de vedere declarativ urmand ca in Anexa nr. 1.2 – Asigurat a Declaratiei 112, va fi selectata in casuta „Persoana care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor prevazute la art. 76 alin. (1) - (3) din Codul fiscal, ca urmare a desfasurarii activitatii de creare de programe pentru calculator" urmand ca in SECTIUNEA A - Creante fiscale din impozit pe venitul din salarii si contributii sociale, pentru creanta 07. (432)- Contributia pentru asigurari sociale de sanatate retinuta de la asigurati sa fie declarata pe randul 1 suma datorata, pe randul 2 suma deductibila (suma dedusa suportata de la bugetul de stat) si pe randul 3 suma de plata (CASS retinuta corespunzator sumei luate in calcul la stabilirea venitului net cuvenit salariatului in 2018).

In acest sens, proiectul de ordin pentru aprobarea normelor de aplicare a prevederilor art. I și III din OUG 3/2018 privind unele masuri fiscal-bugetare prevede ca organul fiscal central transmite zilnic, in sistem informatic, unitatii de Trezorerie a Statului:

a) un fisier continand sumele reprezentand contributia de asigurari sociale de sanatate dedusa potrivit art. I alin. (8) din OUG 3/2018 si inscrisa in Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate – formular 112. Data platii acestor sume este reprezentata de scadenta contributiei de asigurari sociale de sanatate declarate.

b) pe baza informatiilor continute de fisierul prevazut la lit.a) unitatea Trezoreriei Statului care deserveste organul fiscal central debiteaza contul 20.A.21.27.00 „ Diferente aferente contributiei de asigurari sociale de sanatate" codificat cu codul de identificare fiscala al angajatorului/platitorului si crediteaza contul 26.A.21.27.00 „ Diferente aferente contributiei de asigurari sociale de sanatate"codificat cu codul de identificare fiscala al angajatorului/platitorului., operatiuni care nu se inregistreaza in evidenta analitica pe platitori a contribuabililor.

2. Din punct de vedere contabil, au fost introduse prin OMFP nr. 1243/2018 in planul de conturi cuprins in reglementarile contabile conturi distincte in care sa se evidențieze noile contribuții datorate, pentru veniturile realizate incepand cu data de 1 ianuarie 2018.

Noile conturi care se vor utiliza pentru evidentierea inregistrarilor contabile privind salariile sunt:

- 4315 „Contributia de asigurari sociale (P)";
- 4316 „Contributia de asigurari sociale de sanatate (P)";
- 436 „Contributia asiguratorie pentru munca (P)";
- 646 „Cheltuieli privind contributia asiguratorie pentru munca".

Inregistrarile contabile folosite in trecut pentru evidentierea concediilor medicale urmeaza sa fie adaptate in mod corespunzator, fiind propuse urmatoarele inregistrari contabile:

- recunoasterea drepturilor cuvenite salariaților pentru indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca suportate de unitate:
6458 Alte cheltuieli privind asigurarile si protectia sociala = 423 Personal - ajutoare materiale datorate

- recunoasterea drepturilor cuvenite salariatilor pentru indemnizatiile suportate din FNUASS:
4382 Alte creante sociale = 423 Personal - ajutoare materiale datorate

- retinerea sumelor datorate pentru concediile medicale:

423 Personal - ajutoare materiale datorate = %
            4315 Contributia de asigurari sociale
            444 Impozitul pe venituri de natura salariilor

Precizam ca se datoreaza contributia de asigurari sociale, atat pentru indemnizatia suportata de angajator cat si pentru cea suportata din FNUASS.

- stingerea drepturilor salariale pentru concediile medicale prin plata in numerar, prin banca sau prin stingerea avansurilor:
423 Personal - ajutoare materiale datorate =5311 Casa in lei, cu suma datorata salariatului
423 Personal - ajutoare materiale datorate =5121 Conturi la banci in lei, cu suma datorata salariatului
423 Personal - ajutoare materiale datorate = 425 Avansuri acordate personalului, cu avansul acordat

- inregistrarea contributiei asiguratorii pentru munca
646 Cheltuieli privind contributia asiguratorie pentru munca = 436 Contributia asiguratorie pentru munca

Precizam ca noua contributie asiguratorie pentru munca se datoreaza numai pentru indemnizatia suportata din fondurile angajatorului.

 

Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Dani Cucu - Consultant fiscal.


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
conturi contabilecas si cassOUG 3/2018


Data aparitiei: 12 Martie 2018

Votati articolul "Reflectarea dintre CASS datorata si CASS retinuta. Evidentierea concediilor medicale":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Definitia intreprinderilor legate: clarificari aduse de MF

    • Ministerul Finantelor propune o noua definitie a intreprinderilor legate in contextul impozitarii microintreprinderilor, conform unui proiect de OUG publicat miercuri, 13 martie.  Prevederile urmeaza sa se aplice incepand cu verificarea incadrarii in categoria microintreprinderilor in anul 2024.  Aceasta propunere legislativa clarifica aplicarea regulior fiscale, mai ales in contextul aparitiei confuziilor generate de prevederile OUG 115/2023 (art. 47 alin...» citeste mai departe aici

  • Salariat cu norma intreaga si titular PFA: studiu de caz privind plata CASS

    • Conform Codului Fiscal, in anul 2024, PFA trebuie sa plateasca la stat un impozit in cota de 10% din venitul net, atat pentru activitatile din sistem real, cat si pentru cele cu norma de venit. Diferenta este la PFA in sistem real, pentru care din acest an si CASS devine cheltuiala deductibila (pana acum intra doar CAS-ul in facilitate). Acest lucru inseamna ca din venitul net se scade CAS-ul si CASS-ul. Salariat si titular PFA 2024 - studiu de caz ...» citeste mai departe aici

  • HORECA in 2024: legislatie explicata si monografii contabile

    • HoReCa este, fara niciun dubiu, un sector vital al economiei, cu o pondere majora, alaturi de comert si transporturi, la cresterea PIB. Este un adevarat barometru care reflecta mai precis decat orice statistici disponibilitatile de consum si, implicit, nivelul de trai al populatiei. Si tocmai din cauza importantei sale, acest sector este vizat adesea de modificari legislative care aduc fie restrictii, fie facilitati, fie noi proceduri sau noi taxe si impozite. Iar t...» citeste mai departe aici

  • Retur produse vandute: monografia contabila aplicabila atat pentru vanzator, cat si pentru cumparator

    • Societatea AbaProd SRL, avand ca obiect de activitate productia de imbracaminte, platitoare de impozit pe profit si TVA, a livrat catre Eva SRL produse finite cu incasare pe masura vanzarii, in doua transe: o livrare in luna decembrie N-1, in valoare de 1.000 lei + TVA (cost de productie 600 lei) si o livrare in luna ianuarie N, de 2.000 lei + TVA (cost de productie 1.400 lei). In luna ianuarie, clientul a achitat contravaloarea a 50% din produsele vandute. In luna iunie N, clientul i...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X