email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Depasirea plafonului de microintreprindere in 2018. Cum se procedeaza la lichidarea unei societati?

Depasirea plafonului de microintreprindere in 2018. Cum se procedeaza la lichidarea unei societati?
depasire plafonmicrointeprinderecod fiscalimpozit pe profit

Depasirea plafonului de microintreprindere aduce o serie de provocari cu care este bine sa fiti pusi in tema. Pot sa apara multe surprize neplacute pe parcurs daca nu cunoasteti modalitatile pe care trebuie sa le luati in calcul pentru fiecare problema in parte.
 

Spre exemplu, vom dezbate in randurile de mai jos cazul unei microintreprinderi platitoare de impozit pe venit in anul 2018 si cu un salariat cu norma intreaga. Aceasta intentioneaza sa inchida imprumuturile (inclusiv dobanzi) de la asociati in suma mare de peste 1.000.000 euro in trimestrul IV 2018. Conform reglementarilor contabile, societatea va inregistra aceste imprumuturi prin articolul 455x = 7588. Legat de acest caz, vom dezbate urmatoarele probleme


- societatea va plati in trimestrul IV impozit pe venit sau impozit pe profit?

- daca societatea este lichidata pana la sfarsit an 2018 in bilantul de lichidare va plati impozit pe venit sau pe profit?

 

Depasirea plafonului de microintreprindere: raspunsul specialistului

 
Potrivit prevederilor art. 47 alin. (1)  din Codul fiscal, o

microintreprindere este o persoana juridica romana care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent:

c) a realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei a 1.000.000 euro. Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului in euro este cel valabil la inchiderea exerciţiului financiar in care s-au inregistrat veniturile;
d) capitalul social al acesteia este detinut de persoane, altele decat statul si unitatile administrativ-teritoriale;
e) nu se afla in dizolvare, urmata de lichidare, inregistrata in registrul comertului sau la instantele judecatoresti, potrivit legii.

Potrivit prevederilor art. 52 alin. (1)  din Codul fiscal, daca in cursul unui an fiscal o microintreprindere realizeaza venituri mai mari de 1.000.000 euro, aceasta datoreaza impozit pe profit, incepand cu trimestrul in care s-a depasit aceasta limita.

Limita fiscala prevazuta la alin. (1) se verifica pe baza veniturilor inregistrate cumulat de la inceputul anului fiscal. Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului in euro este cel valabil la inchiderea exercitiului financiar precedent.

Calculul si plata impozitului pe profit de catre microintreprinderile care se incadreaza in prevederile alin. (1) se efectueaza luand in considerare veniturile si cheltuielile realizate incepand cu trimestrul respectiv.
 
Conform prevederilor art. 54 , pentru incadrarea in conditiile privind nivelul veniturilor prevazute la art. 47 alin. (1) lit. c) si art. 52 se vor lua in calcul aceleasi venituri care constituie baza impozabila prevazuta la art. 53.
 
Asadar, incepand cu trimestrul IV veti fi platitoare de impozit pe profit si veti calcula impozit pe profit luand in considerare veniturile si cheltuielile realizate incepand cu trimestrul IV 2018.

Cu privire la dizolvare cu lichidare sunt incidente urmatoarele prevederi, respectiv:

- art. 55 alin (3), care prevede ca in cazul in care, in cursul anului fiscal, una dintre conditiile impuse la art. 47 alin. (1) lit. d) si e) nu mai este indeplinita, microintreprinderea comunica organelor fiscale competente iesirea din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor, pana la data de 31 martie inclusiv a anului fiscal urmator.
 
Conform art. 56 alin (3)  persoanele juridice care se dizolva cu lichidare, potrivit legii, in cursul aceluiasi an in care a inceput lichidarea au obligatia sa depuna declaratia de impozit pe veniturile microintreprinderilor si sa plateasca impozitul aferent pana la data depunerii situatiilor financiare la organul fiscal competent.
 
Insa, avand in vedere ca in cazul dvs. nu mai este indeplinita conditia de la art. 47  lit. c)  in trimestrul IV 2018, veti deveni platitoare de impozit pe profit iar  in bilantul de lichidare veti evidentia impozit pe profit.

Ulterior, la momentul lichidarii, asociatii vor datora impozit pe veniturile din lichidarea unei persoane juridice determinate sub forma excedentului distributiilor in bani sau in natura peste aportul la capitalul social al persoanelor fizice beneficiare, dupa cum reiese din prevederile art. 91 lit. e) si art. 94 alin. (11) din Codul fiscal.
 
 Conform art. 97 alin. (5) din Codul fiscal, cota de impozit este de 10%, iar obligatia calcularii si retinerii impozitului revenind persoanei juridice, care trebuie platit pana la data depunerii situatiei financiare finale la oficiul registrului comertului, intocmita de lichidatori, impozitul fiind final.


 

Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Elena Garofil - Consultant fiscal.


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
depasire plafonmicrointeprinderecod fiscalimpozit pe profit


Data aparitiei: 15 Mai 2018

Votati articolul "Depasirea plafonului de microintreprindere in 2018. Cum se procedeaza la lichidarea unei societati?":
Rating:

Nota: 4.34 din 5 din 16 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X