email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Legea a fost publicata in Monitor! Stampila va fi eliminata si in cazul firmelor de stat

Legea a fost publicata in Monitor! Stampila va fi eliminata si in cazul firmelor de stat
stampilacontracteexecutare silita

UPDATE in 9 octombrie 2019. Legea nr. 169/2019 care stabileste ca nici institutiile statului nu vor mai fi obligate sa aplice stampila pe acte de stare civila, contracte sau alte documente oficiale a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 815 din 8 octombrie 2019.

Stampila va ramane obligatorie pentru institutiile de stat doar daca este prevazuta in mod special in vreo lege si aceste cazuri nu sunt chiar putine daca sunt luate la numar. De exemplu, va fi necesara aplicarea stampilei in cazul citatiilor pentru procese, pe anumite acte administrativ-fiscale, la dispunerea incheierilor referitoare la executarea silita, la emiterea unui mandat de perchezitie la domiciliu ori de executare a pedepsei cu inchisoarea.


Zilele trecute, presedintele Klaus Iohannis a promulgat legea si se mai astepta doar publicarea actului normativ. De acum incolo va fi cunoscut in legislatie ca LEGEA nr. 169 din 7 octombrie 2019 pentru modificarea si completarea art. V din Ordonanta Guvernului nr. 17/2015 privind reglementarea unor masuri fiscal-bugetare si modificarea si completarea unor acte normative.

 

*********

 

UPDATE in 7 octombrie 2019. Presedintele Klaus Iohannis a promulgat proiectul de lege care stabileste ca nici institutiile statului nu vor mai fi obligate sa aplice stampila pe acte de stare civila, contracte sau alte documente oficiale.

Pentru a intra in vigoare, actul normativ mai are nevoie doar de publicarea in Monitorul Oficial. Dupa aceea, stampila va ramane obligatorie pentru institutiile de stat doar daca este prevazuta in mod special in vreo lege.

 

*******

UPDATE in 12 septembrie 2019. Proiectul de lege care stabileste ca firmele de stat sa nu mai aplice stampila pe acte de stare civila, contracte ori alte tipuri de documente oficiale a fost adoptat de Camera Deputatilor, for decizional in acest caz.

Va reamintim ca aceasta initiativa legislativa a trecut de Senat in noiembrie 2018. In primavara acestui an, proiectul a primit raport de adoptare la Camera Deputatilor, insa ca sa devina lege, trebuia sa primeasca si votul decisiv, ceea ce s-a intamplat acum.

Masura va intra in vigoare dupa ce actul normativ va fi promulgat de seful statului, Klaus Iohannis, si publicat apoi in Monitorul Oficial.

Potrivit noii legi, institutiile administratiei publice nu vor mai fi obligate sa utilizeze stampila in relatia cu cetatenii sau cu alte institutii. Dupa cum stiti deja, in mediul privat, stampila oricum nu mai era obligatorie. Dar in administratia publica, aceasta este inca nelipsita, ducand astfel la ingreunarea procedurilor, specifica e-juridic.manager.ro.

 

*********

 

UPDATE in 07.11.2018. Senatul a aprobat proiectul USR de scoatere a stampilei din institutiile publice. Proiectul de lege pe care senatorul USR Cristian Ghica l-a initiat cu privire la eliminarea obligativitatii stampilei in institutiile publice (cu exceptia cazurilor in care utilizarea parafei este impusa in mod expres, prin legi speciale) a fost adoptat in unanimitate.

Stampila nu mai reprezinta de mult o metoda de certificare a autenticitatii unui act. Prin urmare, utilizarea ei in administratie, acolo unde nu este ceruta expres de lege, este inutila si nu face decat sa ingreuneze suplimentar si inutil procedurile, se arata intr-un comunicat USR.

Astfel de solutii exista in toata Europa si este momentul ca si Romania sa faca urgent pasi inainte. Mai ales ca administratia publica autohtona functioneaza inca dupa metode si cu instrumente de secol 19. Eliminarea obligativitatii stampilei in institutiile publice nu este o revolutie birocratica. Este un mic pas pe care il facem pentru a recupera distanta enorma care ne separa inca de ceea ce inseamna administratie publica moderna”, a declarat senatorul USR Cristian Ghica.

 

Proiectul de lege va merge la Camera Deputatilor care este camera decizionala.

 

*****

 

Dupa ce s-a renuntat la obligativitatea stampilei in cazul persoanelor fizice, al persoanelor juridice de drept privat si al entitatilor fara personalitate juridica, acum s-ar putea ca aceasta masura sa se aplice si in cazul firmelor de stat. In acest sens a fost realizat un proiect legislativ initiat la Senat de peste 50 de senatori si deputati USR.


Persoanele fizice, persoanele juridice de drept privat, entitatile fara personalitate juridica, precum si persoanele juridice de drept public nu au obligatia de a aplica stampila pe declaratii, cereri, contracte sau orice alte documente sau inscrisuri depuse la institutiile sau autoritatile publice ori emise sau incheiate in relatia cu institutiile sau autoritatile publice.

Fapta de a solicita persoanelor fizice, persoanelor juridice de drept privat, entitatilor fara personalitate juridica, precum si persoanelor juridice de drept public aplicarea  stampilei pe declaratii, cereri, contracte sau orice alte documente sau inscrisuri, savarsita de catre persoana din cadrul unei institutii sau autotitati publice, constituie abatere disciplinara si atrage raspunderea disciplinara a acesteia, conform prevederilor legale.”, se arata in proiect.

Initiatorii propunerii legislative subliniaza ca masura are ca scop eficientizarea activitatilor, modernizarea administratiei si imbunatatirea ineractiunii dintre cetateni/persoane juridice si institutii. “Nu putine sunt situatiile in cre un cetatean intampina dificultati cu statul, fiind obligat sa obtina diferite stampile pentru un document. Astfel, un cetatean poate petrece ore, uneori chiar zile, pana reuseste sa obtina actul de care are nevoie”, potrivit expunerii de motive.
 

Consultati proiectul legislativ aici. >>


Urmeaza ca proiectul sa primeasca avizul Guvernului si al Consiliului Legislativ, dupa care sa intre la vot in Senat. Insa, pentru a fi adoptat si aplicat, proiectul are nevoie de aprobarea Camerei Deputatilor, care este forul decizional.

 

Sursa: senat.ro


de Ghinea Viorica

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
stampilacontracteexecutare silita


Data aparitiei: 16 Mai 2018
Ultima actualizare: 09 Octombrie 2019

Votati articolul "Legea a fost publicata in Monitor! Stampila va fi eliminata si in cazul firmelor de stat":
Rating:

Nota: 4.55 din 5 din 19 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X