email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Pentru ce autovehicule se poate cere restituire de accize la motorina?

Pentru ce autovehicule se poate cere restituire de accize la motorina?
accizecod fiscalguvern

Regimul accizelor pentru autovehicule poate ridica multe semne de intrebare daca nu sunteti la curent cu reglementarile aflate in vigoare. Vom face lumina in aceasta situatie luand drept exemplu o societate care a achizitionat in luna mai 2007 o autoutilitara si 3 autoturisme. Este important de aflat daca pentru aceste vehicole se poate cere restituirea accizei. Si, daca da, pana la ce data si de ce documente este nevoie. De asemenea, vom afla de la specialistul nostru pentru ce autovehicule se poate cere restituirea de accize la motorina.
 

Regimul accizelor pentru autovehicule: raspunsul specialistului


Incepand cu data de 1 ianuarie 2007, prin Legea 343/2006, accizele pentru autoturisme si autoturisme de teren, inclusiv din import rulate au fost eliminate. Tot cu aceeasi data, s-a introdus taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa care in decursul anilor a cunoscut diverse denumiri.
 
In plus, mentionam ca pentru autoturismele si autoturismele de teren a caror prima inmatriculare in Romania s-a realizat dupa data de 1 ianuarie 2007 si pentru care accizele au fost platite cu ocazia importului sau a achizitionarii de pe piata interna in cursul anului 2006, taxa speciala nu se mai datora.   
 
De amintit este faptul ca accizele sunt un impozit indirect care se percepe pentru consumul anumitor produse si este suportat de consumatorul final prin pret, platitorul impozitului la bugetul de stat fiind diferit de acesta (de regula, producatorul, importatorul sau cel care achizitioneaza intracomunitar produse supuse accizelor armonizate/nearmonizate).

Referitor la restituirea accizei suportata de dumneavoastra prin pretul de achizitie al celor 3 autoturisme (nefiind in categoria autoturismelor, pentru autoutilitara nu se datorau accize), mentionam ca nu exista temei legal pentru o astfel de solicitare, spre deosebire de taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule pentru care exista baza legala urmare solutionarii unor actiuni introduse la Curtea de Justitie a Uniunii Europene.
 
In ceea ce priveste restituirea accizei la motorina utilizata drept combustibil pentru motor in transportul rutier de marfuri si de persoane, precizam ca aceasta facilitate a fost reintrodusa prin OUG 25/2018 si se aplica incepand cu 30 martie 2018.

La art.I  pct.29 din ordonanta, cu referire la art.342 alin.(9) si (10) din Codul fiscal (Legea 227/2015), se prevede:

“(9) Este supusa unui nivel al accizelor diferentiat, stabilit prin diminuarea cu 183,62 lei/1.000 litri, respectiv cu 217,31 lei/tona, a nivelului standard prevazut pentru motorina din anexa nr. 1, motorina utilizata drept carburant pentru motor in urmatoarele scopuri:

a) transport rutier de marfuri in cont propriu sau pentru alte persoane, cu autovehicule ori ansambluri de vehicule articulate destinate exclusiv transportului rutier de marfuri si cu o greutate bruta maxima autorizata de cel putin 7,5 tone;
b) transportul de persoane, regulat sau ocazional, cu exceptia transportului public local de persoane, cu un autovehicul din categoria M2 ori M3, definit in Directiva 2007/46/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 5 septembrie 2007 de stabilire a unui cadru pentru omologarea autovehiculelor si remorcilor acestora, precum si a sistemelor, componentelor si unitatilor tehnice separate destinate vehiculelor respective («Directiva cadru»).
(10) Reducerea nivelului accizelor prevazuta la alin. (9) se realizeaza prin restituirea sumelor reprezentand diferenta dintre nivelul standard al accizelor si nivelul accizelor diferentiat prevazut la alin. (9) catre operatorii economici licentiati in Uniunea Europeana. Conditiile, procedura si termenele de restituire se stabilesc prin hotarare a Guvernului.”

 
Pana la data prezentului raspuns nu a fost publicat in Monitorul Oficial al Romaniei un astfel de act normativ.


In lipsa respectivului act normativ, consideram ca beneficiarii carora li se adreseaza prevederile legale amintite mai sus sunt operatorii economici licentiati in Romania sau in UE sa desfasoare activitate de transport rutier potrivit legislatiei specifice in domeniu.

 

Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Flavia Vlad – economist.


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

CECCAR 2024 - Subiecte rezolvate pentru Accesul la Stagiu!


Cele 100 de teste-grila sunt exact 
in genul celor care se dau la examen!
 
Sunt teste foarte variate, in perfecta concordanta cu metodologia de examinare, insotite de temeiuri legale si explicatii profesioniste. Ele acopera toate domeniile din programa de examen:
  • contabilitate;
  • fiscalitate; 
  • drept; 
  • evaluarea economica si financiara a intreprinderilor; 
  • audit; 
  • expertiza contabila; 
  • doctrina; 
  • deontologia profesiei contabile.
...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
accizecod fiscalguvern


Data aparitiei: 24 Mai 2018

Votati articolul "Pentru ce autovehicule se poate cere restituire de accize la motorina?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X