email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Obligatiile angajatorului cu privire la dreptul salariatilor de a dispune asupra destinatiei unei sume din impozit

Obligatiile angajatorului cu privire la dreptul salariatilor de a dispune asupra destinatiei unei sume din impozit
impozitplafondeclaratia 112

Persoanele fizice care obtin venituri din salarii si/sau asimilate salariilor pot opta pentru calcularea, retinerea si plata de catre angajator/platitor a sumei reprezentand 2% sau 3,5% din impozitul lunar datorat pentru veniturile din salarii si asimilate salariilor, pana la termenul de plata a impozitului, dupa cum urmeaza:

   a) in cota de 2% pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii si a unitatilor de cult, precum si pentru acordarea de burse private, conform legii; sau
   b) in cota de 3,5% pentru sustinerea entitatilor nonprofit si a unitatilor de cult, care sunt furnizori de servicii sociale acreditati cu cel putin un serviciu social licentiat, in conditiile legii.
 

In categoria entitatilor nonprofit se cuprind, de exemplu: asociatiile, fundatiile, organizatiile sindicale, patronatele, camerele de comert, partidele politice, asociatiile de proprietari, casele de ajutor reciproc ale salariatilor, in masura in care, potrivit legilor proprii de organizare si functionare, desfasoara activitati nonprofit, iar sumele primite din impozit sunt folosite in acest scop.

Optiunea se exercita in scris de catre persoanele fizice si se aplica incepand cu impozitul datorat pentru veniturile din salarii si asimilate salariilor aferente lunii urmatoare celei in care acestea au depus cererea la angajator/platitor. Optiunea ramane valabila pentru o perioada de cel mult 2 ani fiscali consecutivi.

In acest caz angajatorul/platitorul efectueaza distribuirea cotei de 2% sau 3,5% din impozitul datorat pana la termenul de plata al impozitului, incepand cu luna exercitarii optiunii.
Pentru acordarea de burse private contribuabilii au urmatoarele obligatii:

    a) sa prezinte, in copie si original, contractul de bursa privata incheiat in conditiile Legii nr. 376/2004 privind bursele private, cu modificarile ulterioare, in termen de 30 de zile de la incheierea acestuia, platitorii de venituri pastrand copiile documentelor cu mentiunea «conform cu originalul»;
    b) sa prezinte platitorilor de venituri, lunar, pana la termenul de virare a impozitului pe venit, documentele justificative, in copie si original, privind cheltuielile cu bursa privata efectuate in luna in care impozitul a fost retinut.



Daca suma inscrisa in documentele justificative depuse la platitorul de venit privind cheltuiala efectuata cu bursa privata depaseste plafonul de 2% din impozitul pe venit, atunci suma totala luata in calcul de platitorul de venit este limitata la nivelul acestui plafon.

Daca suma inscrisa in documentele justificative depuse la platitorul de venit privind cheltuiala efectuata cu bursa privata este mai mica decat plafonul de 2% din impozitul pe venit, atunci suma totala luata in calcul de platitorul de venit este limitata la suma efectiv platita.

Neprezentarea documentelor justificative pana la termenul de virare a impozitului pe venit atrage pierderea dreptului conferit de lege.

In declaratia 112 al carui model a fost aprobat prin OMFP 1931/2018 aceste sume se vor completa in sectiunea E4 - Destinatia sumelor pentru acordarea de burse private, precum si pentru sustinerea unei entitati nonprofit/unitati de cult reprezentand 2% sau 3,5% din impozit.
In tabel se completeaza informatii privind:

    •  "Denumire entitate nonprofit/unitate de cult" - se inscrie denumirea completa a entitatii nonprofit/unitatii de cult.
    • "Cod de identificare fiscala a entitatii nonprofit/unitatii de cult" - se inscrie codul de identificare fiscala a entitatii nonprofit/unitatii de cult.
    • "cota distribuita" - se inscrie cota de 2% sau 3,5%, dupa caz.
    • "Suma" - se completeaza cu suma care se vireaza de catre angajator/platitorul de venit in contul entitatii nonprofit/unitatii de cult.

In situatia in care angajatii nu opteaza pentru distribuirea sumelor de catre angajator obligatia calcularii si platii sumelor revine organului fiscal competent. Contribuabilii care opteaza pentru distribuirea cotei de 2% sau de 3,5% din impozitul datorat la platitorii de venituri nu mai pot exercita aceeasi optiune si la organul fiscal competent, pentru aceeasi sursa de venit.


de Irina Dumitrescu

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
impozitplafondeclaratia 112


Data aparitiei: 05 Iunie 2018

Votati articolul "Obligatiile angajatorului cu privire la dreptul salariatilor de a dispune asupra destinatiei unei sume din impozit":
Rating:

Nota: 2.7 din 5 din 5 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X