email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Serviciu de transport intracomunitar. Care sunt inregistrarile contabile?

Serviciu de transport intracomunitar. Care sunt inregistrarile contabile?
cod fiscalserviciu transportinregistrari contabilemfp

Daca ati realizat recent un serviciu de transport intracomunitar facturat fara TVA, acest studiu de caz va va ajuta sa realizati pas cu pas inregistrarile contabile. In plus, vom afla de la expert si cum se declara in Decontul 300 o factura primita de la un furnizor roman platitor de TVA (TVA la incasare) pentru serviciul de transport intracomunitar facturat fara TVA.

In speta se specifica faptul ca valoarea facturii este trecuta atat in euro, cat si in lei. O alta intrebare este daca se mai inregistreaza taxare inversa precum in cazul facturilor de servicii primite de la parteneri intracomunitari.

 

Inregistrarile contabile pentru serviciile de transport: raspunsul specialistului

Avand in vedere ca transportatorul este o persoana impozabila din Romania, serviciul este taxabil in Romania prin aplicarea cotei standard TVA 19%, chiar daca este aferent unei achizitii intracomunitare de bunuri.
 
In aceasta situatie, sunt aplicabile prevederile regulii de taxare de la art. 278 alin. (2) din Codul fiscal conform careia locul prestarii se considera a fi locul unde este stabilit beneficiarul, chiar daca serviciul de transport se efectueaza de pe teritoriul comunitar, de exemplu Belgia, pe teritoriul Romaniei. Astfel, pentru prestator (transportatorul) relevant este locul unde este stabilit beneficiarul, fara a fi relevant locul de unde se efectueaza transportul. 
 
 Tratamentul fiscal al operatiunii prezentate de dvs. se regaseste si in  “Ghid practic pentru serviciile de transport “ la sectiunea 4   “Servicii de transport intracomunitar de bunuri“ subsectiunea “Prestatorul si beneficiarul sunt persoane impozabile stabilite in Romania”, din care prezint, textual, tratamentul fiscal stabilit de catre Ministerul Finantelor Publice  cu precizarea ca, din anul 2016, echivalent al art.  133 alin. (2) din Codul fiscal adoptat prin  Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aplicabil pana la data de 31 decembrie 2015 este art. 278 alin. (2) din Codul fiscal adoptat prin Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal aplicabil din 2016  “Aceste servicii sunt supuse regulii B2B prevazuta la art. 133 alin. (2) din Codul fiscal, ceea ce conduce la stabilirea in Romania a locului prestarii pentru orice transport intracomunitar de bunuri facturat intre doua persoane impozabile stabilite in Romania. Persoana obligata la plata TVA este prestatorul care trebuie sa emita factura cu TVA, daca nu se aplica vreo scutire de taxa.
 


De exemplu daca o companie din Romania presteaza catre o alta companie stabilita tot in Romania un transport intracomunitar de bunuri din Bulgaria in Ungaria, locul prestarii este in Romania, iar obligatia platii taxei revine prestatorului. De remarcat ca nu mai are importanta faptul ca beneficiarul din Romania are un cod de inregistrare in scopuri de TVA in alt stat membru, daca nu are si un sediu fix in respectivul stat membru.”
 
Factura poate fi emisa si in valuta, cu obligativitatea inscrierii sumei TVA si in lei, dar valoarea acesteia poate fi incasata numai in lei, deoarece prin art. 3 alin. (1) din   Regulamentul nr.  4 din  1 aprilie 2005, republicat privind regimul valutar cu ultima modificare efectuata prin Regulamentul nr. 6 din  9 mai 2012 se reglementeaza, in mod expres faptul ca platile si incasarile intre rezidenti se efectueaza doar in lei  "Platile, incasarile, transferurile si orice alte asemenea operatiuni care decurg din vanzari de bunuri si prestari de servicii intre rezidenti, indiferent de raportul juridic care le reglementeaza, se realizeaza numai in moneda nationala (leu), cu exceptia operatiunilor prevazute in anexa nr. 2 "Categorii de rezidenti care pot efectua operatiuni in valuta", care se pot efectua si in valuta. "
 
 Astfel, transportatorul din Romania trebuia sa emita factura cu TVA colectata, caz in care beneficiarul din Romania era obligat sa evidentieze valoarea facturii in costul bunurilor achizitionate, prin formula contabila:

%                   = 401 (analitic transportator din RO)
371
4428
             
Valoarea facturii primite se evidentiaza intr-o coloana distincta din jurnalul pentru cumparari si se raporteaza, atat prin decontul de TVA cod 300, la randul B "Achizitii de bunuri si servicii efectuate pentru care nu s-a exercitat dreptul de deducere a TVA aferenta, existenta in sold la sfarsitul perioadei de raportare,  ca urmare a aplicarii art. 297 alin. (2) si (3) din Codul fiscal", cu report la randul B1  " Achizitii de bunuri si servicii realizate in ultimele 6 luni/2 trimestre calendaristice".
 Chiar daca suma TVA deductibila este neexigibila, valoarea facturii se raporteaza si prin declaratia informativa cod 394, in cartusul C.   
 
Dupa achitarea facturii se exercita dreptul de deducere pentru suma TVA neexigibila, devenita exigibila prin achitarea furnizorului, fiind efectuata inregistrarea contabila 4426 = 4428. Suma TVA aferenta achitarii facturii nu se mai raporteaza distinct prin decontul de TVA cod 300 si declaratia informativa cod 394, dar  nu se mai regaseste in  soldul contului 4428 la sfarsitul perioadei de raportare inscris la randul B din decont.



Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Amelia Dumitras - Consultant fiscal.


de Ghinea Viorica

NOUTATI Contabile 2024

Legea nr. 296/2023: Atentie la modificarile fiscale pentru PFA!


PFA/Intreprindere Individuala/Intreprindere Familiala - Legislatia se modifica!

Atentie la NOUTATILE din Codul Fiscal!
Taxele pentru PFA sunt luate la tinta!

Fii mereu informat cu cele mai noi modificari din lege

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
cod fiscalserviciu transportinregistrari contabilemfp


Data aparitiei: 06 Iunie 2018

Votati articolul "Serviciu de transport intracomunitar. Care sunt inregistrarile contabile?":
Rating:

Nota: 3.89 din 5 din 9 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Definitia intreprinderilor legate: clarificari aduse de MF

    • Ministerul Finantelor propune o noua definitie a intreprinderilor legate in contextul impozitarii microintreprinderilor, conform unui proiect de OUG publicat miercuri, 13 martie.  Prevederile urmeaza sa se aplice incepand cu verificarea incadrarii in categoria microintreprinderilor in anul 2024.  Aceasta propunere legislativa clarifica aplicarea regulior fiscale, mai ales in contextul aparitiei confuziilor generate de prevederile OUG 115/2023 (art. 47 alin...» citeste mai departe aici

  • Salariat cu norma intreaga si titular PFA: studiu de caz privind plata CASS

    • Conform Codului Fiscal, in anul 2024, PFA trebuie sa plateasca la stat un impozit in cota de 10% din venitul net, atat pentru activitatile din sistem real, cat si pentru cele cu norma de venit. Diferenta este la PFA in sistem real, pentru care din acest an si CASS devine cheltuiala deductibila (pana acum intra doar CAS-ul in facilitate). Acest lucru inseamna ca din venitul net se scade CAS-ul si CASS-ul. Salariat si titular PFA 2024 - studiu de caz ...» citeste mai departe aici

  • HORECA in 2024: legislatie explicata si monografii contabile

    • HoReCa este, fara niciun dubiu, un sector vital al economiei, cu o pondere majora, alaturi de comert si transporturi, la cresterea PIB. Este un adevarat barometru care reflecta mai precis decat orice statistici disponibilitatile de consum si, implicit, nivelul de trai al populatiei. Si tocmai din cauza importantei sale, acest sector este vizat adesea de modificari legislative care aduc fie restrictii, fie facilitati, fie noi proceduri sau noi taxe si impozite. Iar t...» citeste mai departe aici

  • Retur produse vandute: monografia contabila aplicabila atat pentru vanzator, cat si pentru cumparator

    • Societatea AbaProd SRL, avand ca obiect de activitate productia de imbracaminte, platitoare de impozit pe profit si TVA, a livrat catre Eva SRL produse finite cu incasare pe masura vanzarii, in doua transe: o livrare in luna decembrie N-1, in valoare de 1.000 lei + TVA (cost de productie 600 lei) si o livrare in luna ianuarie N, de 2.000 lei + TVA (cost de productie 1.400 lei). In luna ianuarie, clientul a achitat contravaloarea a 50% din produsele vandute. In luna iunie N, clientul i...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X