email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Dividende trimestriale 2018. Legea a fost publicata in Monitorul Oficial!

Dividende trimestriale 2018. Legea a fost publicata in Monitorul Oficial!
asociatiprofitsituatii financiare anualedividende

UPDATE Legea care permite ca dividendele sa fie impartite trimestrial a fost publicata in Monitorul Oficial. Astfel, societatile infiintate in baza Legii nr. 31/1990 pot sa distribuie in cursul anului fiscal, trimestrial dividende, ce provin din profitul exercitiului financiar in curs, incepand cu data de 15 iulie 2018.

Repartizarea  profitului  se inregistreaza in  contabilitate pe  destinatii, dupa  aprobarea  situatiilor  financiare anuale. Repartizarea trimestriala a profitului catre actionari sau asociati se poate efectua optional, in cursul exercitiului financiar, in limita profitului contabil net  realizat trimestrial, plus eventualele profituri reportate si sume retrase din rezerve­ disponibile in acest scop, din care se scad orice pierderi reportate si sume depuse in rezerve”, conform informatiilor din document.

De asemenea, potrivit noilor prevederi, "repartizarea trimestriala a profitului catre actionari sau asociati se poate efectua optional, in cursul exercitiului financiar, in limita profitului contabil net realizat trimestrial, plus eventualele profituri reportate si sume retrase din rezerve disponibile in acest scop, din care se scad orice pierderi reportate si sume depuse in rezerve in conformitate cu cerintele legale sau statutare, respectiv pe baza situatiilor financiare interimare aprobate de adunarea generala a actionarilor sau asociatilor, dupa caz."

 

*******

 

Camera Deputatilor (for decizional) a adoptat ieri, 13 iunie, proiectul de lege care va permite in curand repartizarea trimestriala a profitului intre actionarii unei firme. Asadar, asociatii nu vor mai astepta pana la mijlocul anului urmator pentru a intra in posesia dividendelor, asa cum spune legea in prezent, ci vor putea sa le ia si de 4 ori pe an.

Rezultatele votului sunt: 183 “pentru”, 54 - “contra” si 33 – “abtineri”.


Proiectul de lege supus dezbaterii are ca obiect de reglementare modificarea si completarea Legii contabilitatii nr.82/1991, modificarea si completarea Legii societatilor nr.31/1990, precum si modificarea Legii nr.1/2005 privind organizarea si functionarea cooperatiei, in vederea simplificarii si sistematizarii cadrului legal in materie, referitor la distribuirea dividendelor si in timpul anului, nu doar dupa aprobarea situatiilor financiare anuale, urmand ca regularizarea profitului sa se efectueze la finele anului, prin situatiile financiare anuale.

 

Principalele modificari ale proiectului de lege:

1. “Repartizarea profitului se inregistreaza in contabilitate pe destinatii, dupa aprobarea situatiilor financiare anuale. Sumele aferente repartizarilor interimare de 5 Nr. crt. Text ordonanta Text SENAT Text propus de Comisie (autorul amendamentului) Motivarea amendamentelor propuse dividende se inregistreaza in contabilitate si se reflecta in situatiile financiare interimare drept creante fata de actionari, respectiv asociati.”, reiese din document.

2. 2. "Repartizarea trimestriala a profitului catre actionari sau asociati se poate efectua optional, in cursul exercitiului financiar, in limita profitului contabil net 6 Nr. crt. Text ordonanta Text SENAT Text propus de Comisie (autorul amendamentului) Motivarea amendamentelor propuse realizat trimestrial, plus eventualele profituri reportate si sume retrase din rezerve disponibile in acest scop, din care se scad orice pierderi reportate si sume depuse in rezerve in conformitate cu cerintele legale sau statutare, respectiv pe baza situatiilor financiare interimare aprobate de adunarea general a a actionarilor sau asociatilor, dupa caz. (3 2 ) Regularizarea sumelor repartizate in cursul exercitiului financiar potrivit alin. ( 3 1 ) trebuie sa aiba loc dupa aprobarea situatiilor financiare anuale, iar dividendele repartizate si platite in plus in cursul exercitiului financiar se restituie in termen de 60 de zile de la data aprobarii situatiilor financiare anuale. Obligatia de restituire intervine pentru persoanele care au incasat dividende trimestrial, iar conducerea societatii are obligatia de a urmari recuperarea acestor sume si de a dispune masurile ce se impun in acest scop,” se mai arata in acest proiect de lege.

3. Situatiile financiare interimare sunt supuse auditului, in situatia in care persoanele care le intocmesc au obligatia de auditare statutara a situatiilor financiare anuale sau opteaza pentru auditarea acestora, potrivit legii. Situatiile financiare interimare sunt supuse verificarii de catre cenzori in cazul in care situatiile financiare anuale fac obiectul verificarii de catre cenzori, potrivit legii.

4. Dividendele se distribuie asociatilor proportional cu cota de participare la capitalul social varsat, optional trimestrial pe baza situatiilor financiare interimare si anual, dupa regularizarea efectuata prin situatiile financiare anuale, daca prin actul constitutiv nu se prevede altfel.

5. In cazul distribuirii partiale a dividendelor intre asociati sau actionari in cursul anului financiar, situatiile financiare anuale vor evidentia dividendele atribuite partial si vor regulariza diferentele rezultate.

6. Au fost eliminate infractiunile care se pedepseau cu  inchisoare de  la 6 luni la 3 ani ori cu amenda pentru administratorul sau presedintele societatii cooperative ori  directorul executiv care:

- se imprumuta prin act sub semnatura privata, direct sau printr-o persoana interpusa, de la societatea cooperativa pe care o administreaza;

- incaseaza sau plateste dividende, sub orice forma, din beneficii fictive.

Insa aceste pedepse pot fi aplicate celui care incaseaza sau plateste dividende, sub orice forma, din beneficii fictive ori care nu puteau fi distribuite, in lipsa situatiei financiare interimare sau a situatiei financiare anuale.

 

Pentru ca legea sa intre in vigoare, trebuie sa fie promulgata de presedintele tarii si sa fie publicata in Monitorul Oficial.
 

Consultati proiectul de lege AICI. >>


de Ghinea Viorica

NOUTATI din Legislatia Contabila

PFA 2024. Ce SOLUTII si AVANTAJE mai sunt?


Important: PFA-urile au fost grav lovite de modificarile Codului Fiscal Mai e ceva de facut pentru a fi rentabile?
Legislatia pentru PFA s-a schimbat!

CUM se aplica, CAT ne afecteaza si (mai ales)
CE SOLUTII exista pentru a ne salva?

Afla acum care sunt solutiile ingenioase oferite de expertul Horatiu Sasu parcurgand lucrarea PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii!
Vei gasi aici explicatii si exemple 100% practice, cu aplicabilitate certa si imediata!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
asociatiprofitsituatii financiare anualedividende


Data aparitiei: 14 Iunie 2018
Ultima actualizare: 13 Iulie 2018

Votati articolul "Dividende trimestriale 2018. Legea a fost publicata in Monitorul Oficial!":
Rating:

Nota: 4.2 din 5 din 10 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X