Vom analiza in randurile de mai jos cazul unei societati care are in magazin un automat de cafea si care a primit factura de bauturi calde. Vom afla de la expert cum se procedeaza in contabilitate cu aceasta factura si care este monografia contabila.
Iata raspunsul specialistului!
- Mai 13100 locuri disponibileWebinar Noi probleme practice privind incetarea CIM
2024, www.videoseminarii.roVezi detaliiInscriere - Mai 17100 locuri disponibileWebinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024
2024, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Monografia contabila va fi cea specifica activitatii de productie, deoarece din mai multe elemente (cafea praf, zahar, pahare etc.) se obtine un produs vandut sub denumirea de "cafea" ce include cate putin din fiecare element.
Conform punctului 276 alin. (1) din Reglementarile contabile aprobate prin OMFP nr. 1802/2014, marfurile sunt bunurile pe care entitatea le cumpara in vederea revanzarii sau produsele predate spre vanzare magazinelor proprii, produsele finite sunt produsele care au parcurs in intregime fazele procesului de fabricatie si nu mai au nevoie de prelucrari ulterioare in cadrul entitatii, putand fi depozitate in vederea livrarii sau expediate direct clientilor, iar materiile prime sunt bunurile care participa direct la fabricarea produselor si se regasesc in produsul finit integral sau partial, fie in starea lor initiala, fie transformata.
Asadar, dumneavoastra nu vindeti, cafea varsata etc, ci un nou produs, contabil denumit produs finit "cafea", de exemplu.
Evidenta materiilor prime (cafea, zahar etc.) se tine cantitativ valoric.
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Cheltuieli deductibile si nedeductibile
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Pe baza facturilor, se inregistreaza materiile prime si se intocmesc Note de intrare receptie (NIR):
301 = 401 cantitate * pret = valoare.
302=401
303=401
Se dau in consum materiile prime primite si se intocmesc bonurile de consum:
601 = 301
602 = 302
603 = 303
Se inregistrareaza salariile personalului care participa la productia de bauturi calde sau reci (muncitori):
641 = 421
645 = 431
635 = 447
Se inregistreaza alte cheltuieli atribuibile productiei respective (chiria spatiu, amortizari etc):
6xx = 4xx
Se evidentiaza produsele finite obtinute, pe baza unei retete de fabricatie:
Exemplu: 48 buc bauturi calde * 1,5 lei / buc = 72 lei
345 = 711 48 buc * 1,5 lei / buc = 72 lei.
Se face transferul din contul de produse finite in contul marfa:
371 = % 48 buc * 2 lei / buc = 96 lei
345 72 lei
378 24 lei (96 lei - 72 lei)
In baza bonului fiscal (raportului Z) emis de casa de marcat, se inregistreaza vanzarea bauturilor :
5311 = 707 48 buc * 2 lei = 96 lei
si, concomitent, se descarca gestiunea cu marfurile vandute:
% = 371 96 lei
607 72 lei
378 24 lei.
Trebuie tinut cont de faptul ca dvs trebuie sa organizati o evidenta cantitativ-valorica pentru aprovizionarile cu materiile prime si materiale a aparatului si evidenta global-valorica pentru vanzarile cu amanuntul ale bauturilor aferente, urmand la periodic sa se coreleze incasarile cu valorile intrate si cele existente in aparate la sfarsitul fiecarei luni.
Raspuns oferit pe portalcodulfiscal.ro de Dana Hristu – consultant fiscal.