email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Proiect: ANAF nu va mai executa silit conturile contribuabililor fara incuviintarea instantei

Proiect: ANAF nu va mai executa silit conturile contribuabililor fara incuviintarea instantei
anafsenatexecutare silita

Un proiect de modificare a Codului de procedura fiscala, initiat la Senat de parlamentarii de la USR, propune ca autoritatile sa ceara incuviintarea instantei competente inainte de executarea silita sau popririle pe conturi ale persoanelor fizice si juridice.

 

In prezent, executarea silita a datoriilor fiscale nu necesita aprobarea unui judecator. Autorii proiectului isi doresc sa nu se mai ajunga la pedepsire pe nedrept, din pure greseli administrative, a intreprinzatorilor si contribuabililor onesti.

 „Executarile silite, si in special popririle infiintate de ANAF, in mod strict administrativ si fara incuviintarea instantelor, au condus in practica la abuzuri care au sabotat firmele romanesti. Chiar daca popririle pot veni indiferent de marimea firmei, ele le-au afectat in mod disproportionat pe cele mici, deoarece aceste firme pot face apel mai greu la avocati si la surse alternative de finantare. Poprirea conturilor conduce la incapacitatea persoanei de a-si folosi sumele existente in conturile bancare. Acele sume, insa, ar putea fi folosite in vederea formularii unei contestatii impotriva actelor administrative fiscale prin care s-a instituit poprirea. Romanii sunt astfel descurajati sau chiar impiedicati de a-si exercita dreptul de a contesta acte administrative fiscale“, se specifica in expunerea de motive a proiectului.


Art. 213
(2) Se dispun masuri asiguratorii sub forma popririi si sechestrului asigurator asupra bunurilor mobile si/sau imbile proprietate a debitorului, precum si asupra veniturilor acestuia, in cazuri exceptionale, respectiv in situatia in care exista pericolul ca acesta sa se sustraga, sa isi ascunda ori sa risipeasca patrimoniul, periclitand sau ingreunand in mod considerabil colectarea. Dispozitiile art. 231 raman aplicabile. Masurile asiguratorii devin masuri executorii la implinirea termenului prevazut la art. 230 alin. (1) sau art. 236 alin. (12), dupa caz, ori la expirarea perioadei de suspendare a executarii silite, numai dupa incuviintarea acestora de catre instanta competenta potrivit dispozitiilor Codului de procedura civila.”


Art. 226 alin. (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
“Executarea silita a creantelor fiscale se efectueaza in temeiul unui titlu executoriu emis potrivit prevederilor prezentului cod de catre organul de executare silita competent potrivit art. 30 si numai dupa incuviintarea executarii de catre instanta de executare. “


ATENTIE!

Proiectul va fi dezbatut la Senat, prima camera sesizata, apoi plenul Camerei Deputatilor va decide daca va merge mai departe spre promulgare sau nu la presedintele Iohannis.

 

Consultati expunerea de motive a proiectului aici. >>


de Ghinea Viorica

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
anafsenatexecutare silita


Data aparitiei: 26 Iunie 2018

Votati articolul "Proiect: ANAF nu va mai executa silit conturile contribuabililor fara incuviintarea instantei":
Rating:

Nota: 4.13 din 5 din 4 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X