email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ridicare dividende dupa data de 15 iulie 2018. Care este tratamentul declarativ?

Ridicare dividende dupa data de 15 iulie 2018. Care este tratamentul declarativ?
dividendecassdeclaratia unica

Dezbatem mai jos un caz in care se estimeaza ca, la termenul de depunere a declaratiei unice (15 iulie 2019), nu se vor obtine venituri din dividende si nu se intentioneaza astfel depunerea declaratiei unice. In luna noiembrie se va face o repartitie a profitului din anul 2017 in suma de 30.000 lei. Cum se procedeazz in aceasta situatie? Vom afla de la expert daca se depune Declaratia unica pentru a plati 10% CASS.


Iata raspunsul specialistului!

Potrivit art.170 alin. (2) lit. e) modificat, incadrarea in plafonul anual de cel putin 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120 se efectueaza prin cumularea veniturilor prevazute la art.155 alin.(1) lit. b)-h), iar in cazul veniturilor din dividende si din dobanzi se iau in calcul sumele incasate.
 
In opinia mea, acest lucru inseamna ca daca pana la termenul de depunere al declaratiei unice (15 iulie 2018) asociatul incaseaza dividende peste plafon, dividendele incasate se considera „estimate” si datoreaza contributie de sanatate pentru anul 2018. Daca incaseaza dividende sub plafon sau nu incaseaza dividende, nu are obligatia depunerii declaratiei unice pana la 15 iulie 2018.
 
Potrivit art.din 1201Codul fiscal, articol adaugat prin OUG 18/2018, nu au  obligatia estimarii venitului net anual pentru anul fiscal curent, in vederea stabilirii impozitului anual estimat, prin depunerea declaratiei unice contribuabilii care realizeaza venituri pentru care impozitul se retine la sursa.
 
Asta insemna ca persoanele fizice care obtin dividende in 2018 nu au obligatia sa estimeze aceste venituri in vederea calcularii impozitului, impozitul fiind retinut la sursa de platitorul de venit la data platii dividendelor.


De asemenea, nu vor depune nici declaratia unica Capitolul I (capitolul I se refera la stabilirea impozitului, nu la stabilirea contributiilor) Date privind veniturile realizate in anul urmator conform art. 122 alin. (4) lit. e) din Codul fiscal, articol modificat prin OUG 18/2018.
 
Insa, pentru stabilirea contributiei de asigurari sociale de sanatate se vor avea in vedere prevederile art. 170 si 174 din Codul fiscal, in forma modificata prin OUG 18/2018.
 
Potrivit art.170 alin.(1) modificat, persoanele fizice care realizeaza veniturile prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b)-h), din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri, datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate, daca estimeaza pentru anul curent venituri a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120.
 
Potrivit art. 170 alin. (2) lit. e) modificat, incadrarea in plafonul anual de cel putin 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art.120 se efectueaza prin cumularea veniturilor prevazute la art.155 alin. (1) lit. b)-h), iar in cazul veniturilor din dividende si din dobanzi se iau in calcul sumele incasate.

In opinia mea, acest lucru inseamna ca daca pana la termenul de depunere al declaratiei unice (15 iulie 2018) asociatul incaseaza dividende peste plafon, dividendele incasate se considera „estimate” si datoreaza contributie de sanatate pentru anul 2018.
 
Conform art.174 alin.(4) modificat,in vederea stabilirii contributiei datorate pentru anul 2018, termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120 si 122 este pana la data de 15 iulie 2018 inclusiv.

Astfel asociatul va depune declaratia unica completand Capitolul II. Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate,Subsectiunea 2: Date privind contributia de asigurari sociale de sanatate estimata.
 
Daca dividendele sunt platite dupa data de 15 iulie, se aplica prevederile art.174 alin. (10) modificat, respectiv persoanele fizice care incep in cursul anului fiscal sa desfasoare activitate si/sau sa realizeze venituri, din cele prevazute la art. 155 lit. b)-h), iar venitul net anual cumulat din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri, cu exceptia veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala, din arenda sau din asocieri cu persoane juridice, estimat a se realiza pentru anul curent este cel putin egal cu nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, recalculat corespunzator numarului de luni ramase pana la sfarsitul anului fiscal, sunt obligate sa depuna declaratia unica in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului. Salariul minim brut pe tara garantat in plata este cel in vigoare la data depunerii declaratiei. 

Deci, in cazul in care asociatul incaseaza dividende dupa data de 15 iulie peste plafon, in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului va depune declaratia unica completand Capitolul II. Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate,Subsectiunea 2: Date privind contributia de asigurari sociale de sanatate estimata.

Potrivit art.174 alin. (20) din Codul fiscal, termenul de plata a contributiei de asigurari sociale de sanatate este pana la data de 15 martie inclusiv a anului urmator celui pentru care se datoreaza contributia.



Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Olguta Crevelescu - Expert Contabil.


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

CECCAR 2024 - Subiecte rezolvate pentru Accesul la Stagiu!


Cele 100 de teste-grila sunt exact 
in genul celor care se dau la examen!
 
Sunt teste foarte variate, in perfecta concordanta cu metodologia de examinare, insotite de temeiuri legale si explicatii profesioniste. Ele acopera toate domeniile din programa de examen:
  • contabilitate;
  • fiscalitate; 
  • drept; 
  • evaluarea economica si financiara a intreprinderilor; 
  • audit; 
  • expertiza contabila; 
  • doctrina; 
  • deontologia profesiei contabile.
...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
dividendecassdeclaratia unica


Data aparitiei: 28 Iunie 2018

Votati articolul "Ridicare dividende dupa data de 15 iulie 2018. Care este tratamentul declarativ?":
Rating:

Nota: 3.73 din 5 din 28 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Definitia intreprinderilor legate: clarificari aduse de MF

    • Ministerul Finantelor propune o noua definitie a intreprinderilor legate in contextul impozitarii microintreprinderilor, conform unui proiect de OUG publicat miercuri, 13 martie.  Prevederile urmeaza sa se aplice incepand cu verificarea incadrarii in categoria microintreprinderilor in anul 2024.  Aceasta propunere legislativa clarifica aplicarea regulior fiscale, mai ales in contextul aparitiei confuziilor generate de prevederile OUG 115/2023 (art. 47 alin...» citeste mai departe aici

  • Salariat cu norma intreaga si titular PFA: studiu de caz privind plata CASS

    • Conform Codului Fiscal, in anul 2024, PFA trebuie sa plateasca la stat un impozit in cota de 10% din venitul net, atat pentru activitatile din sistem real, cat si pentru cele cu norma de venit. Diferenta este la PFA in sistem real, pentru care din acest an si CASS devine cheltuiala deductibila (pana acum intra doar CAS-ul in facilitate). Acest lucru inseamna ca din venitul net se scade CAS-ul si CASS-ul. Salariat si titular PFA 2024 - studiu de caz ...» citeste mai departe aici

  • HORECA in 2024: legislatie explicata si monografii contabile

    • HoReCa este, fara niciun dubiu, un sector vital al economiei, cu o pondere majora, alaturi de comert si transporturi, la cresterea PIB. Este un adevarat barometru care reflecta mai precis decat orice statistici disponibilitatile de consum si, implicit, nivelul de trai al populatiei. Si tocmai din cauza importantei sale, acest sector este vizat adesea de modificari legislative care aduc fie restrictii, fie facilitati, fie noi proceduri sau noi taxe si impozite. Iar t...» citeste mai departe aici

  • Retur produse vandute: monografia contabila aplicabila atat pentru vanzator, cat si pentru cumparator

    • Societatea AbaProd SRL, avand ca obiect de activitate productia de imbracaminte, platitoare de impozit pe profit si TVA, a livrat catre Eva SRL produse finite cu incasare pe masura vanzarii, in doua transe: o livrare in luna decembrie N-1, in valoare de 1.000 lei + TVA (cost de productie 600 lei) si o livrare in luna ianuarie N, de 2.000 lei + TVA (cost de productie 1.400 lei). In luna ianuarie, clientul a achitat contravaloarea a 50% din produsele vandute. In luna iunie N, clientul i...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X