email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Fisiere pentru case de marcat. Cum se va face transmitere electronica la ANAF?

Fisiere pentru case de marcat. Cum se va face transmitere electronica la ANAF?
monitorul oficialcase de marcatanaf

Va reamintim ca, in data de 31 mai 2018, a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 454 OUG nr. 44/2018 Ordonanta de urgenta privind unele masuri referitoare la aplicarea unor dispozitii si prelungirea unui termen prevazute de OUG 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, precum si pentru completarea OUG 64/2007 privind datoria publica.


Potrivit acestui act, contribuabili mari si mijlocii sunt obligtati sa utilizeze noile case de marcat incepand cu data de 1 septembrie 2018, în timp ce contribuabilii mici vor fi obligați sa le foloseasca incepand cu data de 1 noiembrie 2018.


Conform OPANAF 627/2018 privind aprobarea procedurii de transmitere a datelor prevazute la art. 3 alin. (1) lit. a) sau art. 3 alin. (2) lit. a), b) sau c), dupa caz, respectiv cele prevazute la art. 3 alin.(1) lit. b) si c) din anexa nr. 11 la Normele metodologice pentru aplicarea Ordonantei de urgenta a Guvernului 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, aprobate prin Hotararea Guvernului 479/2003 catre ANAF trebuie sa transmitem lunar datele pana in data de 20 a lunii urmatoare perioadei de raportare in care aparatele de marcat electronice fiscale au fost utilizate. Datele exportate de pe casa de marcat pe un mediu de stocare extern vor fi transmise prin intermediul programului de asistenta pus la dispozitie pe portalul ANAF, fisierele cu date urmand a fi validate si atasate unui fisier PDF. Fisierul PDF cu XML atasat, semnat cu certificat digital calificat, se vor comunica organului fiscal prin mijloace electronice de transmitere la distanta.

Luam drept exemplu o firma care face parte din categoria contribuabililor mijlocii pentru incadrarea in termenul de schimbare (1 septembrie). Aceasta a inceput procedura de schimbare a AMEF si deja a pus in functiune in luna iulie cateva case de marcat care corespund cerintelor trecand prin toate fazele premergatoare (inregistrare in registru, fiscalizare, depunere declaratii) si urmeaza sa depuna declaratia cu tranzactiile efectuate pana la data de 20 august 2018.

Vom afla de la expert daca declaratia se va depune la nivel centralizat pentru toate fisierele xml generate de toate AMEF sau va fi necesara cate o declaratie pentru fiecare casa de marcat.
 

Fisiere pentru case de marcat: raspunsul specialistului

Asa cum reiese din OPANAF 627/2018 fisierele XML respective, cu datele prevazute de legislatia in vigoare (spre exemplu, cele din bonul fiscal etc.) sunt exportate de pe aparatul de marcat electronic fiscal pe un mediu de stocare extern, sunt validate si atasate unui fisier pdf, care este semnat cu certificat digital calificat si se comunica organului fiscal lunar, pana la data de 20 a lunii pentru luna anterioara, prin mijloace electronice de transmitere la distanta.
 
Conform art. III alin. 1 si art. IV din HG 804/2017 aceste noi reguli de transmitere a datelor se vor aplica incepand cu data de 1 august 2018 pana la data implementarii Sistemului informatic informatic national de supraveghere si monitorizare a datelor fiscale al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (cu alte cuvinte, primele fisiere vor trebui depuse pentru luna august 2018, cu termen de depunere 20 septembrie 2018).


 
Programul de validare si de generare a acestui fisier pdf nu este disponibil deocamdata la sectiunea “descarcare declaratii” din portalul ANAF (sunt disponibile doar programele pentru formularele C801 - Cerere de atribuire a numarului unic de identificare din aplicatia informatica a ANAF, F4101 - Formulare utilizate pentru declararea in etapa pre-operationalizare a Registrului Aparatelor de Marcat Electronice Fiscale si F4102 - Formular pentru inregistrarea aparatelor de marcat electronice fiscale (AMEF) instalate), motiv pentru care trebuie urmarite actualizarile acestei sectiuni. Pana la aparitia programului nu se poate sti cum anume se va depune declaratia, dar apreciem ca ea se va depune centralizat pentru toate fisierele xml  generate de aparatele de marcat electronice fiscale detinute de un operator economic.

 


 

Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Constanta Popa – Economist.


de Ghinea Viorica

NOUTATI din Legislatia Contabila

NOU! Sistemul e-Factura a devenit obligatoriu!


 Ce aveti de facut pentru a respecta legea?

Raspunsurile exacte va sunt oferite de reputatul consultant fiscal Ionut Jinga. Acesta va explica in detaliu procedurile de urmat si toate subtilitatile utilizarii celor 2 instrumente intr-o lucrare “fierbinte” in contextul actual - e-FACTURA. e-TRANSPORT 2024. Noutati, Obligatii, sanctiuni.

In lucrarea e-FACTURA. e-TRANSPORT 2024. Noutati, Obligatii, sanctiuni sunt prezentate cele mai delicate intrebari ale contribuabililor privind sistemele e-Factura si e-Transport, inclusiv intrebari din sectiunea specializata de pe site-ul ANAF!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
monitorul oficialcase de marcatanaf


Data aparitiei: 19 Iulie 2018

Votati articolul "Fisiere pentru case de marcat. Cum se va face transmitere electronica la ANAF?":
Rating:

Nota: 3.96 din 5 din 77 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Definitia intreprinderilor legate: clarificari aduse de MF

    • Ministerul Finantelor propune o noua definitie a intreprinderilor legate in contextul impozitarii microintreprinderilor, conform unui proiect de OUG publicat miercuri, 13 martie.  Prevederile urmeaza sa se aplice incepand cu verificarea incadrarii in categoria microintreprinderilor in anul 2024.  Aceasta propunere legislativa clarifica aplicarea regulior fiscale, mai ales in contextul aparitiei confuziilor generate de prevederile OUG 115/2023 (art. 47 alin...» citeste mai departe aici

  • Salariat cu norma intreaga si titular PFA: studiu de caz privind plata CASS

    • Conform Codului Fiscal, in anul 2024, PFA trebuie sa plateasca la stat un impozit in cota de 10% din venitul net, atat pentru activitatile din sistem real, cat si pentru cele cu norma de venit. Diferenta este la PFA in sistem real, pentru care din acest an si CASS devine cheltuiala deductibila (pana acum intra doar CAS-ul in facilitate). Acest lucru inseamna ca din venitul net se scade CAS-ul si CASS-ul. Salariat si titular PFA 2024 - studiu de caz ...» citeste mai departe aici

  • HORECA in 2024: legislatie explicata si monografii contabile

    • HoReCa este, fara niciun dubiu, un sector vital al economiei, cu o pondere majora, alaturi de comert si transporturi, la cresterea PIB. Este un adevarat barometru care reflecta mai precis decat orice statistici disponibilitatile de consum si, implicit, nivelul de trai al populatiei. Si tocmai din cauza importantei sale, acest sector este vizat adesea de modificari legislative care aduc fie restrictii, fie facilitati, fie noi proceduri sau noi taxe si impozite. Iar t...» citeste mai departe aici

  • Retur produse vandute: monografia contabila aplicabila atat pentru vanzator, cat si pentru cumparator

    • Societatea AbaProd SRL, avand ca obiect de activitate productia de imbracaminte, platitoare de impozit pe profit si TVA, a livrat catre Eva SRL produse finite cu incasare pe masura vanzarii, in doua transe: o livrare in luna decembrie N-1, in valoare de 1.000 lei + TVA (cost de productie 600 lei) si o livrare in luna ianuarie N, de 2.000 lei + TVA (cost de productie 1.400 lei). In luna ianuarie, clientul a achitat contravaloarea a 50% din produsele vandute. In luna iunie N, clientul i...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X