email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Limite sponsorizare. Ce se intampla in cazul unei firme care are pierderi?

Limite sponsorizare. Ce se intampla in cazul unei firme care are pierderi?
sponsorizaredeclaratia 107codul fiscal

Se cunoaste faptul ca exista limite de sponsorizare in anumite cazuri, iar daca aveti nelamuriri in aceasta privinta, consultati studiul de caz dezbatut mai jos. Luam drept exemplu o microintreprindere care inregistreaza pierdere. Vom afla de la specialist daca societatea poate face sposorizari in baza unui contract de sponsorizare si daca se pot deduce din impozit 1% pe venit de plata.


Limite sponsorizare: raspunsul specialistului


Potrivit prevederilor art. 56 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile ulterioare, persoanele juridice care au statut fiscal de microintreprindere si care efectueaza sponsorizari, potrivit prevederilor Legii nr. 32/1994, cu modificarile si completarile ulterioare, pot scadea sumele aferente din impozitul pe veniturile microintreprinderilor pana la nivelul valorii reprezentand 20% din impozitul datorat pentru trimestrul in care au inregistrat cheltuielile respective.

Este vorba de acele servicii de ingrijire la domiciliu pentru persoanele cu dizabilitati, la servicii de adapost de noapte, de acordare a hranei, servicii de recuperare in regim de zi pentru copii fara parinti si/sau cu dizabilitati, cantine municipale etc.

Lista furnizorilor de servicii sociale acreditati si a serviciilor sociale licentiate in baza Legii nr. 197/2012 privind asigurarea calitatii in domeniul serviciilor sociale, cu modificarile ulterioare, se regasesc in Registrul electronic unic al serviciilor sociale.

Sumele care depasesc aceasta limita se reporteaza in trimestrele urmatoare, pe o perioada de 28 de trimestre consecutive. Scaderea se efectueaza in ordinea inregistrarii acestora, in aceleasi conditii, la fiecare termen de plata a impozitului pe veniturile microintreprinderilor.

Societatile care au statut fiscal de microintreprindere trebuie sa depuna o declaratie informativa - Declaratia 107 - aferenta anului in care au inregistrat cheltuielile cu sponsorizarea, al carei model si continut a fost aprobat prin Opanaf nr. Ordin al presedintelui ANAF nr. 1825/2018.


 

Declaratia informativa se depune pana la urmatoarele termene:

a) pana la data de 25 ianuarie inclusiv a anului urmator, de catre toate entitatile care au efectuat operatiuni de sponsorizare si isi continua activitatea ca microintreprindere,

b) pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare ultimului trimestru pentru care datoreaza impozit pe veniturile microintreprinderilor, in situatiile prevazute la art. 48 alin. (31) si art. 52, adica aceleasi care ies din sistemul de plata al impozitului pe veniturile microintreprinderilor,

c) pana la termenele prevazute la art. 56, alin. (3) si (4) pentru entitatile care intra in procedura de dizolvare, cu sau fara lichidare, dupa caz.

In formularul 100 microintreprinderile care efectueaza sponsorizari completeaza datele astfel:
- la rd. 1 "Suma datorata" inscriu impozitul pe veniturile microintreprinderilor datorat inainte de scaderea sumelor reprezentand sponsorizari,

- la rd. 1.1. "Suma deductibila" inscriu suma reprezentand sponsorizari pentru sustinerea entitatilor nonprofit si a unitatilor de cult, care sunt furnizori de servicii sociale acreditati pana la nivelul valorii reprezentand 20% din impozitul pe veniturile microintreprinderilor datorat.

Acest rand se completeaza numai de catre persoanele juridice platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor care efectueaza sponsorizari.

-  la rd. 2 "Suma de plata" se inscrie diferenta dintre suma inscrisa la randul 1 si suma inscrisa la randul 1.1.

Din intrebarea d-voastra retinem ca societatea a inregistrat pierdere contabila, dar, potrivit prevederilor art. 53, alin. (1) a realizat venituri pentru care datoreaza impozit pe veniturile microintreprinderilor in trimestrul in care a inregistrat cheltuieli cu sponsorizarea persoanelor care desfasoara serviciile expres prevazute de lege.

In situatia inregistrarii pierderii contabile este posibila incheierea contractului de sponsorizare, cu respectarea conditiilor prevazute de Legea sponsorizarii nr. 32/1994, cu modificarile ulterioare, iar suma respectiva poate fi dedusa din impozitul pe venitul microintreprinderilor datorat.  

 

 

Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Elena Ionescu - Expert contabil si auditor.


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
sponsorizaredeclaratia 107codul fiscal


Data aparitiei: 30 Iulie 2018

Votati articolul "Limite sponsorizare. Ce se intampla in cazul unei firme care are pierderi?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 5 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X