email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Principalele modificari ale Codului fiscal de la 1 ianuarie 2008

codul fiscaltaxatva

PRINCIPALELE MODIFICARI ALE CODULUI FISCAL DE LA 1 IANUARIE 2008

Codul Fiscal se modifica din nou… Deja ne-am obisnuit cu acest ritm alert al modificarilor care intervin in componenta fiscalitatii romanesti...

Sa recapitulam principalele modificari care ne vor afecta incepand cu 01 Ianuarie 2008.

1. Impozitarea veniturilor sub forma de premii

Veniturile sub forma de premii se impun, prin retinerea la sursa, cu o cota de 16%, aplicata asupra venitului net realizat din fiecare premiu. Veniturile obtinute din premii, in bani si/sau in natura mai mici de 600 de lei nu sunt impozitate.

2. Impozitarea veniturilor din jocuri de noroc

Veniturile din jocuri de noroc se impun, prin retinerea la sursa, cu o cota de 20% aplicata asupra venitului net care nu depaseste cuantumul de 10.000 lei si cu o cota de 25% aplicata asupra venitului net care depaseste cuantumul de 10.000 lei inclusiv. Veniturile obtinute din jocuri de noroc, in bani si/sau in natura mai mici de 600 de lei nu sunt impozitate.

Venitul net se calculeaza la nivelul castigurilor realizate intr-o zi de la acelasi organizator sau platitor. Veniturile obtinute din premii si din jocuri de noroc, in bani si/sau in natura mai mici de 600 de lei nu sunt impozitate.

3. Venitul neimpozabil din pensii

S-a marit plafonul lunar privind venitul neimpozabil din pensii, de la 900 de lei, in 2007, la 1.000 de lei in anul 2008.

4. Taxarea inversa

Taxarea inversa pentru lucrarile de constructii-montaj a fost eliminata. Incepand cu 01 ianuarie 2008, aceasta masura este valabila in cazul tranzactiilor efectuate, in domeniul lucrarilor de constructii-montaj, intre doua persoane juridice.

5. TVA importuri

Se prelungeste, pana la data de 31 decembrie 2011, plata TVA in vama pentru importuri. Incepand cu 2012, se vor aplica masurile de plata simplificata a TVA pentru toti importatorii, fara a mai tine cont de plafonul de importuri de 150 de milioane de lei, asa cum se aplica in prezent in tara noastra.

6.TVA pentru pierderi si furturi

Bunurile pierdute sau furate, nu se mai asimileaza unei livrari de bunuri. Prin urmare, se elimina obligativitatea colectarii TVA pentru pierderi si furturi.

7. Scutiri de la plata impozitului pe cladiri si a impozitului pe teren

Consiliul local are dreptul de a acorda persoanelor juridice scutiri de la plata impozitului pe cladiri si a impozitului pe teren daca fac dovada elaborarii unor scheme de ajutor de stat avand ca obiectiv dezvoltarea regionala. In schimb, se elimina posibilitatea acordarii de scutiri sau reduceri de la plata impozitului pe cladiri si teren pentru investitii mai mari de 500.000 euro.

8. Scutiri de la plata impozitului pe profit

Organizatiile nonprofit, organizatiile sindicale si organizatiile patronale sunt scutite de la plata impozitului pe profit pentru tipuri de venituri care in anul 2007 nu erau cuprinse in schema de scutire:

- sumele primite ca urmare a nerespectarii conditiilor cu care s-a facut donatia/sponsorizarea,

-veniturile realizate din despagubiri de la societatile de asigurare pentru pagubele produse activelor corporale proprii firmei,

De asemenea, sunt scutite incepand cu 01 Ianuarie 2008, sumele primite din impozitul pe venit datorat de persoanele fizice.

9. Accizele, taxa speciala pentru autoturisme/autovehicule si a impozitului la titeiul din productia interna

Valoarea in lei a accizelor, a taxei speciale pentru autoturisme/autovehicule si a impozitului la titeiul din productia interna, datorata bugetului de stat, se calculeaza prin transformarea sumelor exprimate in echivalent euro, pe baza cursului de schimb valutar stabilit in prima zi lucratoare a lunii octombrie din anul precedent. Acest curs se publica in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Lista modificarilor cu referire la principalele modificari aduse Codului Fiscal incepand cu 01 ianuarie 2008 va continua in materialul de maine.

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
codul fiscaltaxatva


Data aparitiei: 08 Ianuarie 2008

Votati articolul "Principalele modificari ale Codului fiscal de la 1 ianuarie 2008":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X