email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Proiect de lege MFP: regimul TVA pentru cupoanele valorice

Proiect de lege MFP: regimul TVA pentru cupoanele valorice
mfpcod fiscalcupoane valoricetva

MFP a publicat in data de 27 august, in dezbatere publica, un proiect de lege privind modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

Promovarea acestui act normativ este determinata de necesitatea transpunerii in legislatia nationala in domeniul TVA, pana la 31 decembrie 2018, a prevederilor a doua directive ale Consiliului Uniunii Europene in domeniul TVA, respectiv ale Directivei (UE) 2016/1065 a Consiliului din 27 iunie 2016 de modificare a Directivei 2006/112/CE in ceea ce priveste tratamentul aplicat cupoanelor valorice si ale art. 1 din Directiva (UE) 2017/2455 a Consiliului din 5 decembrie 2017 de modificare a Directivei 2006/112/EC si a Directivei 2009/132/CE in ceea ce priveste anumite obligatii privind taxa pe valoarea adaugata pentru prestarile de servicii si vanzarile de bunuri la distanta.

In prezent nu exista reguli unitare la nivelul statelor membre cu privire la regimul TVA aplicabil cupoanelor valorice, intrucat Directiva 2006/112/CE privind sistemul comun al TVA nu contine prevederi in acest sens. In Romania exista prevederi cu privire la impozitarea operatiunilor pentru care se utilizeaza cupoane valorice in normele metodologice de aplicare a Titlului VII din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 1/2016, cu modificarile si completarile ulterioare. Aceste reguli au fost implementate in baza jurisprudentei Curtii de Justitie a Uniunii Europene in domeniu.

In ceea ce priveste serviciile electronice, de telecomunicatii, televiziune si radiodifuziune, efectuate catre persoane neimpozabile din alte state membre UE, locul prestarii este in prezent la beneficiar, indiferent de volumul serviciilor prestate de prestator in Uniunea Europeana.

Totodata, in prezent persoanele impozabile nestabilite in Uniunea Europeana nu pot aplica regimul special pentru servicii electronice, de telecomunicatii, televiziune si radiodifuziune, daca sunt inregistrate in scopuri de TVA in UE.

Proiectul transpune prevederile a doua directive ale Consiliului Uniunii Europene in domeniul TVA, respectiv:

    • Directiva (UE) 2016/1065 a Consiliului din 27 iunie 2016 de modificare a Directivei 2006/112/CE in ceea ce priveste tratamentul aplicat cupoanelor valorice;
    • art. 1 din Directiva (UE) 2017/2455 a Consiliului din 5 decembrie 2017 de modificare a Directivei 2006/112/EC si a Directivei 2009/132/CE in ceea ce priveste anumite obligatii privind taxa pe valoarea adaugata pentru prestarile de servicii si vanzarile de bunuri la distanta.
In vederea transpunerii prevederilor Directivei (UE) 2016/1065 a Consiliului din 27 iunie 2016 de modificare a Directivei 2006/112/CE in ceea ce priveste tratamentul aplicat cupoanelor valorice, sunt stabilite reguli specifice cu privire la tratamentul TVA aplicat cupoanelor valorice care vizeaza:

    • definirea cupoanele valorice si clasificarea acestora in cupoane valorice cu utilizare unica si cupoane valorice cu utilizari multiple;

    • stabilirea faptului generator al TVA si a regimului TVA aplicabil in cazul celor doua categorii de cupoane valorice. Astfel, in cazul cupoanelor cu utilizare unica, se colecteaza TVA la momentul transferului cupoanelor, iar in cazul cupoanelor cu utilizari multiple, se colecteaza TVA la livrarea bunurilor sau la prestarea serviciilor la care se refera cuponul valoric.


In vederea transpunerii prevederilor art. 1 din Directiva (UE) 2017/2455 a Consiliului din 5 decembrie 2017 de modificare a Directivei 2006/112/EC si a Directivei 2009/132/CE in ceea ce priveste anumite obligatii privind taxa pe valoarea adaugata pentru prestarile de servicii si vanzarile de bunuri la distanta, se propun urmatoarele:

  • modificarea locului prestarii pentru serviciile electronice, de telecomunicatii, televiziune si radiodifuziune, efectuate catre persoane neimpozabile din alte state membre UE, sub plafonul de 10.000 euro;
  • aplicarea regulilor de facturare din statul membru in care este stabilit prestatorul, pentru serviciile pentru care se aplica;
  •  regimul special pentru serviciile electronice, de telecomunicatii, televiziune si radiodifuziune;
  •  instituirea posibilitatii persoanelor impozabile care nu sunt stabilite in Comunitate, dar care sunt inregistrate in scopuri de TVA in Comunitate pentru alte operatiuni, de a aplica regimul special pentru serviciile electronice, de telecomunicatii, de radiodifuziune sau de televiziune.

Pentru prestarile de servicii electronice, de telecomunicatii, televiziune si radiodifuziune, efectuate catre persoane neimpozabile din alte state membre UE, sub plafonul de 10.000 euro, locul prestarii va fi in statul in care este stabilit prestatorul, cu posibilitatea ca prestatorul sa opteze de la inceput ca prestarile sale sa fie impozitate in statul membru in care este stabilit beneficiarul.

Pentru prestarile de servicii care depasesc acest plafon se vor aplica aceleasi reguli ca si in prezent, respectiv se vor impozita in statul membru in care este stabilit beneficiarul.


Consultati textul integral din expunerea de motive aici. >>

Cititi proiectul de lege aici. >>


de Ghinea Viorica

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
mfpcod fiscalcupoane valoricetva


Data aparitiei: 28 August 2018

Votati articolul "Proiect de lege MFP: regimul TVA pentru cupoanele valorice":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X