email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Inregistrarea fiscala a unei persoane juridice nerezidente care obtine venituri din tara cu retinere la sursa. Care este procedura?

Inregistrarea fiscala a unei persoane juridice nerezidente care obtine venituri din tara cu retinere la sursa. Care este procedura?
persoana juridica nerezidentanumar identificare fiscalaimpozit

Vom analiza in randurile de mai jos un caz referitor la inregistrarea fiscala a unei persoane juridice nerezidente care obtine venituri din tara cu retinere la sursa.

Exemplul este o societate din categoria mari contribuabili, care primeste servicii de la o persoana juridica nerezidenta. Aceasta trebuie sa obtina numarul de identificare fiscala pentru acest nerezident. Unde trebuie depuse actele pentru inregistrarea nerezidentului: la DGAMC (Directia Generala de Administrare a Marilor Contribuabili) sau la AFP Nerezidenti?

 

Iata raspunsul specialistului!


 Obtinerea CIF-ului pentru persoana juridica nerezidenta care presteaza servicii societatii dumneavoastra se poate face direct de dumneavoastra, in calitate de mare contribuabil care primiti servicii de la persoana juridica nerezidenta respectiva.

Avand in vedere preverile art. 82 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala "Orice persoana sau entitate care este subiect intr-un raport juridic fiscal se inregistreaza fiscal primind un cod de identificare fiscala.”. Tot Codul de procedura fiscala prevede o procedura simplificata de inregistrare fiscala prin care persoanele juridice nerezidende, care realizeaza numai venituri regulilor de impunere la sursa, iar impozitul retinut este final, atrbuirea codului de identificare fiscala se poate face la organul fiscal la solicitarea platitorului de venit. In acest sens, conform alin. (3) al art. 82, trebuie indeplinite niste conditii si anume:  

Solicitantul sa fie persoana nerezidenta (fizica sau juridica);  

Sa realizeze numai venituri supuse regulilor retinerii la sursa;

Impozitul retinut sa fie final;



In acest sens, va trebui sa depuneti Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni/Declaratie de radiere pentru contribuabilii nerezidenti care nu au sediu permanent in Romania (015), cod 14.13.01.10.11/n, prevazute in anexa 2 pentru contribuabilii nerezidenti care nu au sediu permanent in Romania”, formular reglementat prin OPANAF 3725/2017 pentru aprobarea formularelor de inregistrare fiscala a contribuabililor si a tipurilor de obligatii fiscale care formeaza vectorul fiscal. Acest formular se completeaza si se depune, la termenele prevazute in legile speciale, de catre contribuabilii nerezidenti, altii decat persoanele fizice, care nu au sediu permanent in Romania, dar care au obligatii fiscale, potrivit legilor speciale. Declaratia se depune direct sau prin imputernicit/reprezentant legal/reprezentant fiscal/platitor de venit, in format hartie, la registratura organului fiscal competent Declaratia poate fi depusa si prin mijloace electronice de transmitere la distanta, potrivit procedurii aprobate prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

Potrivit instructiunilor de completare a formularelor mentionate, va trebui sa prezentati organului fiscal competent, cu ocazia solicitarii inregistrarii fiscale a persoanei juridice  nerezidente actele doveditoare ale calitatii de platitor de venit cu regim de retinere la sursa pentru respectivul beneficiar de venit (contractul cu prestatorul de servicii, persoana juridica nerezidenta).

Va trebui sa depuneti aceasta declaratie la organul fiscal in a carui raza teritoriala se afla domiciliul fiscal al societatii dumneavoastra, mare contribuabil, aspect reglementat la punctul 5 din anexa 2 la OPANAF 3725/2017:

Organul fiscal competent este:  

5. Organul fiscal in a carui raza teritoriala se afla domiciliul fiscal al platitorului de venit sau organul fiscal in a carui raza teritoriala se afla sediul platitorului de venit in cazul platitorilor de venit contribuabili mari si mijlocii, pentru contribuabilii care realizeaza numai venituri supuse regulilor de impunere la sursa, iar impozitul retinut este final sau cu optiune de regularizare.


 

Raspuns oferit pe portalcodulfiscal.ro de Ela Dumitra – Lector universitar.


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
persoana juridica nerezidentanumar identificare fiscalaimpozit


Data aparitiei: 13 Septembrie 2018

Votati articolul "Inregistrarea fiscala a unei persoane juridice nerezidente care obtine venituri din tara cu retinere la sursa. Care este procedura?":
Rating:

Nota: 4.17 din 5 din 6 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X