email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Repartizarea trimestriala a dividendelor – avantaje si dezavantaje

Repartizarea trimestriala a dividendelor – avantaje si dezavantaje
dividende trimestrialeprofitsituatii financiarecontul 463

Incepand cu trimestrul III al anului 2018, conform modificarilor aduse prin Legea nr. 163/2018 societatile, societatile/companiile nationale, regiile autonome, institutele nationale de cercetare-dezvoltare, societatile cooperatiste pot opta pentru repartizarea trimestriala de dividende.


Conform modificarilor aduse de aceasta lege societatile, societatile/companiile nationale, regiile autonome, institutele nationale de cercetare-dezvoltare, societatile cooperatiste  pot opta pentru repartizarea trimestriala de dividende in urmatoarele conditii:

    • entitatile care opteaza pentru repartizarea trimestriala de dividende vor avea obligatia sa intocmeasca situatii financiare interimare.

    • repartizarea trimestriala a profitului catre actionari sau asociati se va putea efectua optional, in cursul exercitiului financiar, pe baza situatiilor financiare interimare aprobate de adunarea generala a actionarilor sau asociatilor, dupa caz.

    • repartizarea trimestriala a profitului se va efectua in limita profitului contabil net realizat trimestrial, plus eventualele profituri reportate si sume retrase din rezerve disponibile in acest scop, din care se scad orice pierderi reportate si sume depuse in rezerve in conformitate cu cerintele legale sau statutare.

Sumele aferente repartizarilor interimare de dividende se inregistreaza in contabilitate si se reflecta in situatiile financiare interimare drept creante fata de actionari, respectiv asociati.

Regularizarea sumelor repartizate in cursul exercitiului financiar trebuie sa aiba loc dupa aprobarea situatiilor financiare anuale, iar dividendele repartizate si platite in plus in cursul exercitiului financiar se restituie in termen de 60 de zile de la data aprobarii situatiilor financiare anuale. Obligatia de restituire intervine pentru persoanele care au incasat dividende trimestrial, iar conducerea societatii are obligatia de a urmari recuperarea acestor sume si de a dispune masurile ce se impun in acest scop.

Recent, prin OMFP nr. 3067/2018 pentru completarea unor reglementari contabile publicat in M.Of. nr. 792 din 17 septembrie 2018 au fost aduse clarificari cu privire la situatiile financiare interimare ce se intocmesc de catre entitatile care opteaza pentru repartizarea trimestriala de dividende. De asemenea, in planul de conturi general s-a introdus contul 463 "Creante reprezentand dividende repartizate in cursul exercitiului financiar" cu ajutorul caruia se va tine evidenta dividendelor repartizate, conform legii, in cursul exercitiului financiar si care urmeaza sa se regularizeze dupa aprobarea situatiilor financiare anuale.

Conform preverilor acestui ordin, entitatile care au optat, potrivit legii, pentru repartizarea trimestriala de dividende, intocmesc situatii financiare interimare formate din bilant si contul de profit si pierdere. Aceste componente au aceeasi structura cu cea aplicabila situatiilor financiare anuale intocmite conform prezentelor reglementari. Veniturile si cheltuielile astfel raportate se stabilesc cumulat de la inceputul exercitiului financiar pana la finele trimestrului pentru care entitatea a optat sa repartizeze dividende.

In vederea intocmirii situatiilor financiare interimare se procedeaza la efectuarea inventarierii elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii, conform prevederilor Ordinului ministrului finantelor publice nr. 2.861/2009 pentru aprobarea Normelor privind organizarea si efectuarea inventarierii elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii, si a evaluarii acestor elemente, potrivit reglementarilor contabile aplicabile.

Rezultatele inventarierii si ale evaluarii efectuate cu aceasta ocazie se inregistreaza in contabilitatea entitatii, potrivit reglementarilor contabile aplicabile. Situatiile financiare interimare se intocmesc pe baza balantei de verificare in care sunt cuprinse rezultatele inventarierii.
Situatiile financiare interimare se depun la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice, in termen de 30 de zile de la aprobarea acestora de catre adunarea generala a actionarilor/asociatilor.

Vom vedea in continuare care sunt avantajele si dezavantajele in cazul in care se opteaza pentru repartizarea trimestriala a dividendelor.


AVANTAJE

Avantajul major al acestei masuri este ca detinatorii partilor sociale/actiunilor pot dispune de dividendele cuvenite in cursul anului nu doar in anul urmator celui de realizare a profitului, astfel cum prevedea legislatia anterioara. Aceasta masura este benefica atat pentru detinatorii titlurilor – persoane fizice, cat si pentru detinatorii persoane juridice care pot dispune in cursul anului de profiturile societatilor la care detin actiuni/parti sociale in vederea sustinerii/dezvoltarii afacerilor derulate, asigurandu-se astfel o finantare mai rapida in intre societatile afiliate.


DEZAVANTAJE

Principalul dezavantaj il constituie alocarea unor resurse financiare suplimentare.

Astfel, entitatile care repartizeaza dividende in cursul anului trebuie sa aloce resurse suplimentare pentru indeplinirea obligatiilor privind inventarierea  patrimoniului, intocmirea si depunerea situatiilor financiare interimare. Costurile vor fi semnificative in special in cazul societatilor care au obligatia de auditare a situatiilor financiare, intrucat, conform modificarilor aduse Legii 82/1991 prin Legea 163/2018, situatiile financiare interimare intocmite in vederea repartizarii trimestriale a dividendelor sunt supuse auditului, in situatia in care persoanele care le intocmesc au obligatia de auditare statutara a situatiilor financiare anuale sau opteaza pentru auditarea acestora, potrivit legii.  De asemenea, situatiile financiare interimare sunt supuse verificarii de catre cenzori in cazul in care situatiile financiare anuale fac obiectul verificarii de catre cenzori, potrivit legii.

Un alt dezavantaj il constituie faptul ca aceste dividende nu sunt „definitive” iar in cazul in care la inchiderea exercitiului financiar societatea inregistreaza piredere sau un profit mai mic decat cel repartizat in cursul anului dividendele repartizate si platite in plus vor trebui restituie in termen de 60 de zile de la data aprobarii situatiilor financiare anuale. Conducerea societatii are obligatia de a urmari recuperarea acestor sume si de a dispune masurile ce se impun in acest scop.


de Irina Dumitrescu

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
dividende trimestrialeprofitsituatii financiarecontul 463


Data aparitiei: 21 Septembrie 2018
Ultima actualizare: 02 Aprilie 2019

Votati articolul "Repartizarea trimestriala a dividendelor – avantaje si dezavantaje":
Rating:

Nota: 3.86 din 5 din 14 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X