email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Repartizarea dividendelor: 3 dileme rezolvate de specialisti

Repartizarea dividendelor: 3 dileme rezolvate de specialisti
dividende 2018profitdeclaratia unicacod fiscal

Stirea legata de dividendele repartizate trimestrial a facut inconjurul tarii, avand in vedere ca pana acum firmele puteau sa imparta profitul intre actionari ori asociati doar o data pe an.

In urma acestor modificari legislative, companiile au parte atat de avantaje, cat si de dezavantaje (despre care am scris AICI), dar si de multe dileme care au venit “bonus” la pachet. Am realizat mai jos o scurta lista cu intrebarile contribuabililor si cu raspunsurile ample ale specialistilor nostri.


Iata tot ce trebuie sa stii despre repartizarea dividendelor in 2018!


1. Dividende incasate dupa depunerea Declaratiei unice


Facem analiza unei societati care ridica dividende in luna august 2018 mai mari de suma 22.800 lei si pe care nu le-a estimat pana in data de 31.07.2018 prin declaratia unica. Asadar, intrebarea este cand trebuie sa depuna declaratia unica pentru plata CASS.
 

Raspunsul specialistului

Conform prevederilor de la art. 170 din Codul fiscal, asa cum am fost modificat prin OUG 18/2018, persoanele fizice care realizeaza veniturile impozabile prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b)-h), din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri (inclusiv dividende incasate), datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate, daca estimeaza pentru anul curent (2018) venituri a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara in vigoare la termenul de depunere a Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice. In anul 2018 salariul minim pe tara este 1.900 lei iar plafonul peste care se datoreaza CASS  este 22.800 lei (1.900 lei x 12 luni).
Asadar, persoana fizica datoreaza CASS 10%, pentru veniturile cumulate (din una sau mai multe surse) prevazute la art 155 alin. (1) lit. b) –h) din Codul fiscal de peste 22.800 lei (salariul minim brut pe tara x 12 luni)  si anume:

- venituri din activitati independente, definite conform art. 67;
- venituri din drepturi de proprietate intelectuale, definite conform I art. 70;
- venituri din asocierea cu o persoana juridica, contribuabil potrivit prevederilor titlului II, titlului III sau Legii nr. 170/2016, pentru care sunt aplicabile prevederile art. 125;

Continuarea AICI >>>
 


2. Ce sanctiune se aplica pentru plata de dividende in numerar peste plafonul legal?


Daca o societate are dividende de ridicat din anul 2016, poate fi sanctionata daca acestea sunt platite in numerar peste plafonul legal de 10.000 lei?


Raspunsul specialistului

In conformitate cu prevederile art. 4 alin. (4) din Legea nr. 70/2015 operatiunile de plati in numerar efectuate de persoanele prevazute de lege care trebuie sa respecte limitele privind astfel de operatiuni, catre persoane fizice, reprezentand contravaloarea unor achizitii de bunuri sau a unor prestari de servicii, dividende, cesiuni de creante sau alte drepturi si restituiri de imprumuturi sau alte finantari se efectueaza cu incadrarea in plafonul zilnic de 10.000 lei catre o persoana.
 
Trebuie subliniat faptul ca, in cazul in care valoarea creantei catre persoanele fizice depaseste nivelul de 10.000 lei, atunci plata se va putea face doar prin instrumente de plata fara numerar, neputandu-se efectua plata in numerar in limita plafonului si doar diferenta prin mijloace de plata fara numerar. Aceasta solutie mai restrictiva are in vedere faptul ca un astfel de mecanism de plata (o parte in numerar pana la nivelul plafonului si diferenta prin instrumente de plata fara numerar) este prevazut expres in lege doar in cadrul art. 3 alin. (3), in timp ce teza finala a art. 4 alin. (4) statueaza in mod expres ca sunt interzise platile fragmentate in numerar catre o persoana, pentru tranzactiile mai mari de 10.000 lei.


Continuarea AICI >>>

 

3. Plata in natura a dividendelor - tratamentul fiscal TVA


Vom analiza situatia unei societati comerciale platitoare de impozit pe profit si platitoare de TVA (nu la incasare) care are in patrimoniu un autoturism cumparat in anul 2017 cu valoare contabila de 100.000 lei. Masina este folosita atat in scopuri economice, cat si in scopuri personale (cheltuieli si TVA 50% nedeductibil). Are in contul 1171 (profit nerepartizat) din exercitii anterioare suma de 300.000 lei. Unicul proprietar si administrator vrea distribuirea de dividende in natura, respectiv sa transfere autoturismul in proprietatea lui pe seama activului.

 Trebuie facuta o evaluare a autoturismului de catre un evaluator in vederea obtinerii pretului de piata, dar si care sunt pasii de efectuat? Totodata, vom afla si care este tratamentul fiscal si contabil aplicabil din punct de vedere al impozitului pe profit si din punct de vedere al TVA.
 

Raspunsul specialistului

In situatia prezentata, persoana impozabila trebuie sa  livreze  autoturismul respectiv catre asociat, drept dividende in natura,  la valoarea de piata. In acest sens, aduc drept argument prevederile art. 270  alin.  (5) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal “Orice distribuire de bunuri din activele unei persoane impozabile catre asociatii sau actionarii sai, inclusiv o distribuire de bunuri legata de lichidarea sau de dizolvarea fara lichidare a persoanei impozabile, cu exceptia transferului prevazut la alin. (7), constituie livrare de bunuri efectuata cu plata, daca taxa aferenta bunurilor respective sau partilor lor componente a fost dedusa total sau partial.”

Astfel, distribuirea autoturismului drept dividende in natura cuvenite asociatului  reprezinta pentru societate a operatiune taxabila d.p.d.v. al TVA deoarece s-a exercitat dreptul de deducere la momentul achizitiei acestuia.
           
Prin contractul de vanzare – cumparare incheiat in forma autentica la notar se inscrie ca modalitate de plata a contravalorii acestuia, compensarea cu dividendele nete datorate asociatului de catre societate.


Continuarea AICI >>>


 

Raspunsurile au fost oferite pe portalcontabilitate.ro de catre expertii nostri.


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
dividende 2018profitdeclaratia unicacod fiscal


Data aparitiei: 26 Septembrie 2018

Votati articolul "Repartizarea dividendelor: 3 dileme rezolvate de specialisti":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X