email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Taxa pe valoarea adaugata - perioada fiscala

tvaperioada fiscala

TAXA PE VALOAREA ADAUGATA - perioada fiscala

TVA- ul reprezinta un teritoriu controversat, presarat pe alocuri cu multe semne de intrebare. In cele ce urmeaza ne vom opri atentia asupra perioadei fiscale.

Potrivit art.156¹ din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare,

-perioada fiscala este luna calendaristica.

-perioada fiscala este trimestrul calendaristic pentru persoana impozabila care in cursul anului calendaristic precedent a realizat o cifra de afaceri din operatiuni taxabile si/sau scutite cu drept de deducere care nu a depasit plafonul de 100.000 euro. Echivalentul in lei a plafonului de 100.000 euro se determina pe baza cursului de schimb comunicat de BNR valabil pentru 31 decembrie al anului precedent.

-pentru persoanele inregistrate in scopuri de TVA in anul 2007 :

→ daca cifra de afaceri efectiv obtinuta in anul inregistrarii, recalculata in baza activitatii corespunzatoare unui an calendaristic intreg, depaseste plafonul de 100.000 euro, in anul 2008 , perioada fiscala va fi luna calendaristica.

→ daca cifra de afaceri efectiva nu depaseste plafonul de 100.000 euro, persoana impozabila va utiliza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala.

Persoana impozabila care, potrivit celor de mai sus, are obligatia depunerii deconturilor trimestriale trebuie sa depuna la organele fiscale competente, pana la data de 25 ianuarie inclusiv, o notificare in care sa mentioneze cifra de afaceri din anul precedent, obtinuta sau, dupa caz, recalculata.

Potrivit art.77 din OG nr.92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, modificarile ulterioare ale datelor din declaratia de inregistrare fiscala trebuie aduse la cunostinta organului fiscal competent din subordinea ANAF, in termen de 30 de zile de la data producerii acestora, prin completarea si depunerea declaratiei de mentiuni.

Coroborand prevederile legale mentionate, rezulta urmatoarele obligatii ce revin persoanelor impozabile :

-persoanele impozabile care in anul 2007 au avut perioada fiscala „trimestru” si au depus deconturi de TVA trimestrial, pentru anul 2008 mentinandu-se aceeasi perioada fiscala potrivit celor de mai sus, vor depune o notificare in care sa mentioneze cifra de afaceri din anul precedent obtinuta, sau dupa caz, recalculata.

-persoanele impozabile care in anul 2007 au avut perioada fiscala „trimestru” si au depus deconturi de TVA trimestrial si la care potrivit prevederilor de mai sus cifra de afaceri obtinuta sau dupa caz recalculata a anului 2007 este mai mare de 100.000 euro vor depune declaratia de mentiuni

-persoanele impozabile care in anul 2007 au avut perioada fiscala „luna” si au depus deconturi de TVA lunar si la care potrivit prevederilor de mai sus cifra de afaceri obtinuta sau, dupa caz, recalculata a anului 2007 este mai mica de 100.000 euro vor depune declaratia de mentiuni

Declaratia de mentiuni (formular aprobat prin OMFP nr.262/2007, cu modificarile si completarile ulterioare), si dupa caz, Notificarea(nu este un formular aprobat printr-un ordin, ci o declaratie pe proprie raspundere) se depun la organul fiscal in a carui raza teritoriala persoana impozabila isi are domiciliul fiscal sau in a carei evidenta fiscala este inregistrata.

Potrivit Instructiunilor de completare a formularului „Declaratie de mentiuni” randul 1.10 se completeaza numai daca, ca urmare a stabilirii cifrei de afaceri realizate in anul precedent , se modifica perioada fiscala.

Nota :

Potrivit art.156¹ alin.7 din Codul fiscal si a punctului 80 din Normele metodologice de aplicare a art. 156¹ , organele fiscale competente pot aproba, la solicitarea justificata a persoanei impozabile, o alta perioada fiscala, respectiv :

- semestrul calendaristic, daca persoana impozabila efectueaza operatiuni impozabile numai pe maximum trei luni calendaristice dintr-un semestru

- anul calendaristic, daca persoana impozabila efectueaza operatiuni impozabile numai pe maximum sase luni calendaristice dintr-o perioada de un an calendaristic.

Solicitarea prevazuta mai sus se va transmite autoritatilor fiscale competente pana la data de 25 februarie a anului in care se exercita obtiunea si va fi valabila pe durata pastrarii conditiilor de mai sus.

Procedura pentru aprobarea perioadei fiscale semestriale/anuale este aprobata prin OMFP nr.257/2007, publicat in MO nr.137/26.02.2007.

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor legislative 2024:


TAX MEMO - MEMORATOR TAXE SI IMPOZITE!

->>  Numele obligatiei fiscale respective
->>  Ce act normativ se aplica
->>  Categorii de contribuabili vizati
->>  Termene de plata
->>  Ce declaratii trebuie depuse obligatoriu
->>  Exceptiile de la regula (daca exista)
->>  Observatii, precizari, recomandari, atentionari

Iti sunt acum disponibile doar in 30 sec.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
tvaperioada fiscala


Data aparitiei: 14 Ianuarie 2008

Votati articolul "Taxa pe valoarea adaugata - perioada fiscala":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X