email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Politica fiscala trebuie sa ramana punctul central al strategiei macroeconomice a Romaniei

Romania are nevoie de inregistrarea unor progrese semnificative in planul dezinflatiei, consolidarea permanenta a pozitiei fiscale, reducerea deficitului de cont curent, imbunatatirea mediului de afaceri, sporirea stimulentelor pentru crearea de noi locuri de munca si asigurarea capacitatii de utilizare eficienta a fondurilor UE, potrivit raportului realizat de catre Misiunea FMI si facut public luni, de catre BNR.

Raportul prezinta concluziile preliminare publicate de FMI privind consultarile macroeconomice anuale din perioada 25 ianuarie 2005 - 6 februarie 2006.

In privinta evolutiilor recente, expertii Fondului au avertizat ca dezechilibrele macroeconomice au continuat sa se amplifice. Astfel cresterea economica a incetinit, inflatia s-a mentinut la un nivel ridicat (8,6% in 2005 fata de tinta de 7,5% anuntata de BNR pentru 2005), deficitul de cont curent a crescut iar competitivitatea externa a Romaniei s-a diminuat.

Misiunea FMI considera ca politica fiscala ar trebui sa ramana punctul central al strategiei macroeconomice a Romaniei, in special date fiind perspectivele privind influxurile de capital si cresterea puternica a sectorului privat. Expertii FMI au precizat ca este necesara consolidarea permanenta a bazei veniturilor.

In acest sens, reprezentantii FMI sunt de parere ca optiunile pe care autoritatile de la Bucuresti ar trebui sa le aiba in vedere sunt: majorarea TVA, reconsiderarea nivelului cotei unice de impozitare, extinderea bazei de impozitare, majorarea taxelor administrative, majorarea impozitelor pe proprietate si imbunatatirea administrarii veniturilor.

Ionut Popescu, fost minstru de finante, a declarat pentru Hotnews.ro ca este de acord cu toate aceste masuri, mai putin cu cea care priveste reconsiderarea nivelului cotei unice de impozitare.

"Cu toate acestea sunt de acord mai putin cu majorarea cotei unice, dar in rest majorarea TVA, a impozitelor de proprietate, o mai buna administrare, toate acestea le-am sustinut si eu in perioada in care am fost la Minister.



Mi se pare ca sunt decizii precum cea a majorarii TVA, care, asa cum am mai spus, nu s-a dorit sa se ia atunci cand am propus eu, desi era momentul cel mai potrivit si pana la urma tot se va lua aceasta decizie", a precizat Ionut Popescu.

Expertii Fondului International sunt de parere ca adoptarea unor masuri de crestere a veniturilor este imperativa, inca din acest an, intrucat reducerea cheltuielilor prevazuta in buget este nesustenabila, iar efectul combinat al majorarilor salariale ar putea duce la un deficit bugetar de 1% din PIB.

Bugetul pentru acest an prevede un deficit de 0,5% din PIB, nivel asigurat in principal prin reducerea cheltuielilor pentru bunuri si servicii. FMI considera ca diminuarea acestor cheltuieli este exagerata si ar putea duce la acumularea de noi arierate.

In privinta politicii salariale, FMI apreciaza ca este nevoie de o singura majorare anuala de venituri pentru angajatii din sectorul public, iar chelutielile aferente trebuie incluse in buget.

Raportul mai arata ca salariile trebuie sa reflecte mai bine nevoile de pregatire profesionala, in caz contrar reprezentand numai cresteri exagerate ale fondului de salarii.

In ceea ce priveste politica monetara, reprezentantii FMI cred ca este putin probabil ca reducerea inflatiei la nivelul tintei BNR de 5% la sfarsitul anului 2006 sa fie fezabila.

Ionut Popescu considera ca tinta asumata de BNR a fost una asumata cu jumatate de gura, ca deziderat, dar a precizat ca in privinta inflatiei sunt conditii care nu tin numai de BNR.

"Tinta este asumata ca deziderat. Sunt conditii care nu tin numai de BNR. Eu nu cred ca BNR ar face bine sa continue politica de anul trecut de interventii masive pe piata valutara si de cumparare a excesului de valuta aruncand in acest fel lei pe piata pe care apoi tot ea sa vina sa-i sterilizeze, sa-i absoarba oferind anumite dobanzi.

Acestea sunt operatiuni in care Banca Nationala pierde", a mai precizat Ionut Popescu.

Nu in ultimul rand expertii au aratat ca Romania are nevoie de eforturi sustinute in domeniul reformelor structurale. In acest sens, Misiunea FMI a cerut printre altele, continuarea ritmului actual al privatizarilor prin continuarea privatizarii CEC, a producatorilor de energie electrica si a altor companii mai mici.

Ionut Popescu este de parere ca dorinta de a vinde mai tarziu CEC, in speranta ca va valora mai mult este iluzorie.

"E o greseala suspendarea privatizarii CEC. Nu vad nici un motiv rational economic pentru care sa opresti acum procesul de privatizare. E iluzorie dorinta de genul ca poate il vindem mai tarziu mai scump. Si daca va continua sa piarda cota de piata CEC-ul ? Inseamna ca nu vom lua nici banii de acum. Cred ca este un moment bun acum, aratat si de pretul luat pe BCR", a declarat Popescu.

In cadrul raportului, Misiunea FMI si-a aratat sprijinul pentru implementarea agendei guvernului privind reforma in justitie, precum si eforturile de a imbunatati eficienta sistemului juridic, in special prin deschiderea procedurilor de faliment impotriva marilor datornici catre buget, reducerea coruptiei si imbunatatirea disciplinei financiare si a mediului de afaceri.

Concluziile preliminare ale discutiilor dintre FMI si autoritatile romane arata ca Fondul asteapta actiuni ferme din partea autoritatilor de la Bucuresti si continuarea dialogului in lunile urmatoare, cu posibilitatea de reluare a discutiilor pentru finalizarea evaluarilor in cadrul Acordului stand-by inainte de expirarea acestuia.

Acordul a fost semnat in luna iulie a anului 2004, avand o durata de doi ani. Negocierile pe marginea acordului au fost oprite in luna octombrie a anului trecut.

HotNews.ro , 20 feb 2006

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<


Data aparitiei: 21 Februarie 2006

Votati articolul "Politica fiscala trebuie sa ramana punctul central al strategiei macroeconomice a Romaniei":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X