email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

2.4. Noutati legislative in domeniul contributiilor

Cuvinte cheie:

  • declaratie lunara
  • certificatul de concediu medical
  • persoane cu handicap
  • fondul pentru mediu
  • ambalaje si anvelope

Ordinul ministrului muncii, solidaritatii sociale si familiei nr. 405 din 23 iulie 2004 pentru aprobarea Procedurii privind declararea lunara de catre angajatori a evidentei nominale a asiguratilor si a obligatiilor de plata la bugetul asigurarilor pentru somaj, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 765 din 20 august 2004.

Procedura stabileste noul model al declaratiei lunare, valabil incepand cu luna august 2004, modul de completare a acesteia, modalitatea de transmitere in format electronic si conditiile tehnice standard pentru formatul electronic. Declaratia lunara modificata cuprinde atat anexa nr. 1 – Declaratie privind evidenta nominala a asiguratilor si a obligatiilor de plata la bugetul asigurarilor pentru somaj, cat si anexa nr. 2 – Date despre angajator – deduceri si reduceri.

  • Ordonanta Guvernului nr. 93 din 26 august 2004 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 150/2002 privind organizarea si functionarea sistemului de asigurari sociale de sanatate, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 798 din 30 august 2004.

Ordonanta prevede expres ca, in cazul persoanelor aflate in concediu pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani, contributia individuala la asigurarile sociale de sanatate se stabileste prin aplicarea cotei de 6,5% asupra sumei reprezentand valoarea unui salariu minim brut pe tara. Contributia individuala pentru aceste persoane se suporta din bugetul asigurarilor sociale de stat.

  • Ordinul ministrului muncii, solidaritatii sociale si familiei si ministrului sanatatii nr. 399/974/2004 pentru aprobarea instructiunilor privind completarea si eliberarea certificatelor de concediu medical pe baza carora se acorda indemnizatii asiguratilor din sistemul asigurarilor sociale de stat, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 714 din 6 august 2004.

Ordinul comun aproba modelul unic, ca imprimat cu regim special, al certificatului de concediu medical, care constituie ordin de plata si in baza caruia se acorda indemnizatiile de asigurari sociale, normele tehnice privind modul de completare a certificatelor de concediu medical si instructiunile privind acordarea concediilor medicale si eliberarea certificatelor de concediu medical. Necompletarea rubricilor conform acestor instructiuni si/sau completarea eronata a acestora atrag neplata indemnizatiei de asigurari sociale.

Exemplarul 3 al certificatului de concediu medical va ramane arhivat la medicul care il elibereaza si nu se desprinde din cotorul carnetului de certificate de concediu medical. Exemplarul 2 al tuturor certificatelor de concediu medical pe baza carora au fost inregistrate indemnizatiile in „Declaratia privind evidenta nominala a asiguratilor si a obligatiilor de plata catre bugetul asigurarilor sociale de stat” va fi depus lunar de catre angajator, la casa teritoriala de pensii, odata cu aceasta declaratie sau, dupa caz, odata cu declaratia nominala rectificativa corespunzatoare lunii pentru care au fost acordate. Exemplarul 1 ramane la angajator, atasat la fisa angajatului, si va fi vizat, dupa caz, de medicul de intreprindere, in cazul asiguratilor salariati.

In cazul in care se beneficiaza de concediu medical de la doi sau mai multi angajatori, primele doua exemplare originale ale certificatului de concediu medical se prezinta spre calcul angajatorului la care asiguratul are venitul cel mai mare, iar la celalalt/ceilalti angajatori se prezinta cele doua exemplare in copie.

  • Legea nr. 343 din 12 iulie 2004 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 102/1999 privind protectia speciala si incadrarea in munca a persoanelor cu handicap, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 641 din 15 iulie 2004.

Legea a extins categoriile de contribuabili care au obligatia de a angaja cu contract individual de munca persoane cu handicap, intr-un procent de cel putin 4% din numarul total de angajati, si anume: agentii economici care au cel putin 75 de angajati (fata de 100 de angajati, in vechea reglementare) si autoritatile si institutiile publice care au cel putin 25 de functii contractuale.

  • Legea nr. 333 din 8 iulie 2004 privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 86/2003 pentru modificarea si completarea Legii nr. 73/2000 privind Fondul pentru mediu, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 674 din 27 iulie 2004.

Legea a redus contributia producatorilor si importatorilor de bunuri ambalate, de la 10.000 lei/kg la 5.000 lei/kg din greutatea ambalajelor introduse pe piata nationala de producatori si importatori de bunuri ambalate, cu exceptia celor utilizate pentru Fondul medicamente. Aceasta suma fixa se plateste numai pentru diferenta dintre obiectivele pentru anuale prevazute de Hotararea Guvernului nr. 349/2002 privind gestionarea ambalajelor si deseurilor de ambalaje si obiectivele efectiv realizate.

Hotararea Guvernului nr. 349/2002 a fost modificata si completata prin Hotararea Guvernului nr. 899/2004, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 601 din 5 iulie 2004, obiectivele anuale modificandu-se dupa cum urmeaza:

Anul

Valorificare*) %

Reciclare**) %

2004

15

12

2005

30

20

2006***)

50

25

*) Procentul minim din greutatea deseurilor de ambalaje.

**) Procentul minim din greutatea totala a materialelor de ambalaj continute in deseurile de ambalaje.

***) Cu un procent minim de reciclare de 15% din greutatea fiecarui tip de ambalaj. Ambalaje Nota: Materialele compozite se incadreaza in functie de materialul preponderent. si Legea a introdus o contributie suplimentara la Fondul pentru mediu in suma de 10.000 anvelope lei/kg anvelopa, incepand cu data de 01.01.2005, datorata de catre persoanele juridice care introduc pe piata nationala anvelope noi si uzate destinate reutilizarii. Suma se va plati numai in cazul neindeplinirii obligatiilor prevazute la art. 6 din Hotararea Guvernului nr. 170/2004 privind gestionarea anvelopelor uzate si numai pentru diferenta dintre obligatiile anuale prevazute si cele efectiv realizate (etapizarea obligatiilor incepe cu anul 2005).

De asemenea, contributia de 3% din pretul de adjudecare a masei lemnoase se va retine prin stopaj la sursa si se va vira de catre Regia Nationala a Padurilor si de catre alti proprietari de paduri, persoane juridice sau fizice.

  • Ordinul ministrului mediului si gospodaririi apelor nr. 334 din 11 august 2004 pentru aprobarea modelului si continutului formularului „Declaratie privind obligatiile de plata la veniturile Fondului pentru mediu“, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 774 din 24 august 2004.

Ordinul stabileste modelul si continutul noului formular de declaratie privind obligatiile de plata la veniturile Fondului pentru mediu, valabil incepand cu declaratia aferenta lunii august 2004.

NOUTATI din Legislatia Contabila

CECCAR 2024 - Subiecte rezolvate pentru Accesul la Stagiu!


Cele 100 de teste-grila sunt exact 
in genul celor care se dau la examen!
 
Sunt teste foarte variate, in perfecta concordanta cu metodologia de examinare, insotite de temeiuri legale si explicatii profesioniste. Ele acopera toate domeniile din programa de examen:
  • contabilitate;
  • fiscalitate; 
  • drept; 
  • evaluarea economica si financiara a intreprinderilor; 
  • audit; 
  • expertiza contabila; 
  • doctrina; 
  • deontologia profesiei contabile.
...Vezi AICI detaliile complete <<


Data aparitiei: 23 Februarie 2006

Votati articolul "2.4. Noutati legislative in domeniul contributiilor":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X